Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1654 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 11 Mar 2016 19:17 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Moim zdaniem o wszystko musisz dopytać w wypożyczalni. Jak chcesz to możesz się oprzeć na naszych wypowiedziach,odpowiemy Ci jak to było w naszym przypadku ale to niekoniecznie musiała być ta sama wypożyczalnia a kazda ma swój własny regulamin.
Moje podpowiedzi.

1. Liczy się rok urodzenia więc masz 25 lat.
2. Wynajmujesz na 3 dni bo pierwszy dzień zaczyna się w czwartek o 22 a kończy w niedzielę. To, że dni w godzinach są niepełne nie obchodzi wypozyczalni. Tyle samo byś zapłacił przy zwrocie samochodu o 22 w niedzielę.
3. Zeby nie pobrali Ci wysokiego wkładu musisz wykupić ubezpieczenie w wypożyczalni. Jeżeli rezerwujesz samochód bez udziału pośrednika nie ma znaczenia kiedy to zrobisz: przez neta czy na miejscu.
4. To pytanie zadaj może w dziale "bankowym". Ja nie wiem - nie mam opłat za wznowienie.
kleyo uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#222 PostWysłany: 12 Mar 2016 15:16 

niebieski
Czyli jeżeli będę wynajmował poprzez pośrednika (np. rentalcars) to lepiej nie wykupywać od razu ubezpieczenia tylko dopiero na miejscu przy odbiorze samochodu dobrać ubezpieczenie?

Kartę kredytową dopiero będę wyrabiał, czy mogę zaliczkę zapłacić kartą debetową, a potem przy odbiorze samochodu przedstawić już kredytową i na niej zablokują mi jakąś tam kwotę?

#223 PostWysłany: 12 Mar 2016 15:24 

srebrny
Co znaczy lepiej?
Warunki tych ubezpieczeń różnią się.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 12 Mar 2016 15:56 

niebieski
Jak mniemam lepsze jest to wykupione w wypożyczalni.

Zresztą nieważne, bo zauważyłem że na rentalcars dolicza mi na koniec ponad 100 euro za oddania auta w innym miejscu niż odbiór, więc teraz już nie mam takiej różnicy w cenie między pośrednikiem, a Europcars i zarezerwuje sobie bezpośrednio w wypożyczalni. Od razu zaznaczę pełne ubezpieczenie, ale płatność dam dopiero na miejscu, więc mi ściągnie z kredytówki jak już ją będę miał.

#225 PostWysłany: 12 Mar 2016 16:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja zawsze wykupuję u pośrednika. Takie ubezpieczenie w moim przypadku zawsze było tańsze niż u dostawcy auta. Ale ono nie znosi Ci blokady. Masz ubezpieczenie posrednika - wypożyczalnia i tak nałozy blokadę. Masz szkodę - pobiorą Ci te pieniadze i dopiero od pośrednika u którego kupiłeś ubezpieczenie możesz domagać się zwrotu środków. W moim przypadku trwało to ponad miesiąc więc w okresie rozliczeniowym karty i tak musiałam spłacic ok 5 tys. Ale wszystkie pieniądze trafiły z powrotem na konto.

#226 PostWysłany: 12 Mar 2016 16:03 

niebieski
Tak z ciekawości za co dokładnie naliczyli Ci te ok. 5 tys.?

Czy uzyskanie zwrotu kosztów u pośrednika było problematyczne czy to raczej formalność?
Czy wypożyczalnia nie robiła problemów, że nie wykupuje u nich ubezpieczenia, bo jakieś takie historie tutaj czytałem.

Moim zdaniem jak na pierwszy raz to chyba wolę trochę przepłacić, ale mieć to pewniejsze, tym bardziej, że lecimy w 4 i koszty się mi dzielą na 4.

#227 PostWysłany: 12 Mar 2016 16:12 
Awatar użytkownika

niebieski
5 tys to depozyt w wysokości 1250 euro.
Tu opisałam całą sprawę
wypozyczalnia-posrednik-rental-cars,135,75850&hilit=rentalcars?start=40#p654373

#228 PostWysłany: 25 Mar 2016 18:51 

niebieski
Karta kredytowa wyrobiona, samochód zarezerwowany i już opłacony nawet, bo karta zdążyła dotrzeć do mnie.

Wypytałem również w wypożyczalni Europcar i z ich odpowiedz wynika, że nie ma możliwości rezerwacji na jedną osobę, a zgłoszenie innego kierowcy. Czyli osoba przedstawiająca kartę kredytową musi być głównym kierowcą, a jeśli ktoś ma osobistego szofera to musi być wpisany jako dodatkowy kierowca, oczywiście za opłatą.

Druga rzecz o którą pytałem, przy wynajmie obowiązuje kryterium wieku, więc niektóre grupy samochodów można wypożyczyć po skończeniu 21 lat, a inne po np. 25 lat. Do tego dodatkowo dochodzi opłata za "Młodego Kierowcę" jeśli główny lub dodatkowy kierowca nie ma ukończonych 25 lat, 8 euro za dobę.

Ja mam lat 26, w maju kończę 27 lat. Przy okazji tego wyjazdu planujemy, żeby głównie jeździł kumpel, który ma lat 25 kończy w maju, a wypożyczamy w kwietniu. Rozważamy czy opłaca się wykupywać tego dodatkowego kierowce (ok. 11 euro za dobę) i dopłacać za niego to 8 euro za dobę, co łącznie daje już 57 euro, czy po prostu ja mogę odebrać samochód, a potem się gdzieś przesiądziemy.

Pytanie dla osób doświadczonych, co może pójść nie tak i jakie będą konsekwencję gdyby wypożyczalnia dowiedziała się, że samochód prowadziła osoba niezgłoszona jako kierowca? Bo muszę skalkulować czy podjąć ryzyko czy dopłacić.

#229 PostWysłany: 25 Mar 2016 19:05 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 632 758
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
W skrócie - nie działa ubezpieczenie. Czyli w razie stłuczki, wypadku ponosicie pełne koszty, w przypadku kontroli policyjnej chyba też narażacie się na mandat za kierowanie przez osobę nieuprawnioną.
kleyo uważa post za pomocny.

#230 PostWysłany: 25 Mar 2016 23:21 

niebieski
W takim razie nie ma co kombinować tylko trzeba dopłacić.

#231 PostWysłany: 30 Mar 2016 18:56 

cześć,

wybieram się do Mediolanu i mam 2 pytania :

1. czy wypożyczalnie pobierają opłatę za przekroczenie granicy? chcę jechać na lazurowe
wybrzeże. jak byłem w Stanach wypożyczalnia niby nie pozwalała na przekraczanie granicy a i
tak pojechałem do Kanady na 4 dni i zrobiłem ponad 1400km. po tym zero problemów.

2. samolot powrotny mam ok.7:30 rano a chcę wypożyczyć auto. czy orientuje się ktoś czy są na
Malpensie jakieś wypożyczalnie 24h? szacuję,że auto musiałbym oddać najpóźniej o 6tej rano a widzę,że
większość markowych wypożyczalni jest otwarta od 8mej :(

z góry dzieki za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 31 Mar 2016 22:43 

niebieski
W Stanach nie było problemu, bo nie miałeś żadnej kolizji i nikt się nie dowiedział, że byłeś w Kanadzie. Obstawiam, że w innym przypadku, miałbyś spory problem. Jak lubisz ryzyko możesz zrobić tak samo i się nie przejmować, ale ja bym odradzał.

#233 PostWysłany: 04 Kwi 2016 15:16 

niebieski
1 Poszukaj zapisów w umowie - ale przypadek z USA na 100% się powtórzy w Twoim przypadku o ile nie zaliczysz dzwona
2 Jak biuro zamknięte to wrzucasz klucz do skrzynki i samochód oddany
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 07 Kwi 2016 16:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

ECR przydzieliło Sicily by car. Czy ktoś ma jakieś negatywne spostrzeżenia? Jestem gotowy wyłożyć 1500€ na excess.

#235 PostWysłany: 07 Kwi 2016 16:50 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Średnia krajowa. Po internecie krążą słabe opinie (więc z czegoś się biorą), ale ja 2 razy korzystałem i 2 razy było OK.
 Profil Relacje PM off
Gadekk uważa post za pomocny.

#236 PostWysłany: 11 Kwi 2016 23:00 

niebieski
Wróciłem wczoraj, więc kilka spostrzeżeń i odpowiedzi na swoje własne pytania.

Wypożyczałem przez Europcar w Palermo, oddawałem autko w Catanii.

Na lotnisku w Palermo wypożyczalnie samochodów są w pewnej odległości od terminala, jeździ tam darmowy busik, polecam po locie się sprężyć i załapać się na pierwszego, my byliśmy przy okienku pierwsi (już w budynku z biurami wypożyczalni wyprzedziłem gościa, który jechał tym samym busem :twisted: ) i zajęło nam z 15 minut załatwienie wszystkiego, a po nas stało w kolejce kilka osób, szkoda tracić czas.

Rezerwację miałem opłaconą wcześniej, przy wynajmie chciałem dokupić dodatkowego kierowcę. Pracownik Europcar słusznie zauważył, że drugi kierowca ma mniej niż 25 lat, więc będzie dodatkowa opłata. W związku z tym zaproponował, aby wykupić nawigację, co w połączeniu z pełnym ubezpieczeniem (0 zł wkładu własnego) stworzy nam opcję Premium, w której dodatkowy kierowca jest za darmo. Tak więc 12 euro/dzień dopłaty, płatność tą samą kartą kredytową co przedpłata, zablokowanie ok. 300 euro na karcie i dostajemy kluczyki.

Rezerwowaliśmy Fiata Punto, dostaliśmy Peugota 208. Pachniał nowością, na liczniku 1400 km, także praktycznie z salonu. Ja nie jeździłem, bo całą trasę robił kumpel, ale mówił że dobrze się jeździ, fotele wygodne, spalanie malutkie.

W ostatni dzień wieczorem, gdy powiedziałem - "Już wszystko zwiedziliśmy, teraz tylko bezpiecznie i bez przygód wrócić do domu" urwaliśmy lusterko boczne. Akurat wiązałem buta, więc nie wiem czy była nasza wina czy tego Włocha. Pozbierałem kawałki lusterka, prędkość była mała, więc złożyliśmy w całość, a Włoch nie znając angielskiego zaczął mi nawijać, że może to kupić za 50 euro. Ja robiłem głupie oczy, bo nie wiedziałem jak jest po włosku - "Moim zdaniem to Twoja wina", więc pytałem go "Donde vendita czy jakoś tak, w sensie gdzie to można kupić". W końcu gość podał mi rękę, rzucił Arrivederci i pojechał w swoją stronę.

Autko oddaliśmy w Catanii, zrobiliśmy zdjęcia uszkodzenia, poczekałem do chwili otwarcie punktu czyli do 7:30, oddałem pracownikowi nawigację, pokazałem uszkodzenia, porobił zdjęcia, powiedział że nie będzie nic naliczone, bo mamy pełne ubezpieczenie, podpisał protokół i tyle.

Na karcie miałem zablokowane ok. 1800 zł, teraz mam tam tylko ok. 190 zł czyli za tę dokupioną nawigację. Jeździliśmy powoli, więc liczę na brak mandatów.

Ogólnie wrażenia z wypożyczania świetne, zrobiliśmy 773 km, a za paliwo zapłaciłem 41 euro co przy 3 osobach daje naprawdę niski koszt. Spaliśmy w samochodzie, więc dodatkowa oszczędność na noclegach. Swoboda jaką daje własne auto - bezcenna.

PS. Pytanie mi się nasunęło, jeśli wrzucam kluczyki do keyboxa, a mam też nawigację to należy ją zostawić w samochodzie np. w schowku czy też wrzucać do skrzynki, bo przymierzałem i wchodziłaby tam tak na styk?

#237 PostWysłany: 11 Kwi 2016 23:07 
Awatar użytkownika

Z nawigacją zawsze zostawiałem w schowku - można ewentualnie napisać od razu do nich mejla, że tam zostawiliśmy.

Odnośnie przekraczania granicy - samochody często mają zamontowane GPSy, więc nawet bez kolizji mogą nas spotkać nieprzyjemności. Warto po prostu dopytać.
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 27 Kwi 2016 11:10 

Loty: 1
Kilometry: 1 178
Krajów: 2 / 0.9%
Orientujecie się jak wygląda kosztowo, sama opłata (crossborder fee) za przekroczenie granicy Włoch->Francja?
Bardziej chodzi o wypożyczalnie typu Hertz, Europcar, itd. bo z tego co widzę Firefly raczej odradzane jest.
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 27 Kwi 2016 13:01 

srebrny
Zobacz na ich stronkach.
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 27 Kwi 2016 23:32 

Loty: 1
Kilometry: 1 178
Krajów: 2 / 0.9%
No właśnie na stronkach "may apply", czyli w sumie cholera wie.

Obsługa Europcar potwierdziła mi, że na odcinku Fra-Ita nie ma opłat za przekroczenie granicy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1654 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości