Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1654 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 13 Wrz 2015 01:38 

Bardzo was proszę o pomoc. Jestem właśnie w Bergamo. Miałem zarezerwowany samochód przez Goldcar. Nie udało mi się go odebrać z powodu braku karty kredytowej (szczerze przyznam- zapomnialem o tym wymogu). Aczkolwiek zawsze płaciłem wypukła karta Alior (miesiac temu za skuter w Rzymie) i nie było problemu.

Pytanie: czy uda mi się wypożyczyć gdzieś auto w Bergamo na ta kartę? Ewentualnie czy jest opcja by to obejść ? Bardzo proszę o pomoc, cały mój plan się przez to posypał :(
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#182 PostWysłany: 13 Wrz 2015 02:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Najlepiej pochodzić i popytać w wypożyczalniach. Spróbuj w Locauto, ale tam zaksięgują Ci 1500 EUR i potem oddadzą - jeśli karta nie będzie w EUR dojdą spore różnice kursowe.
Ogólnie raczej wyłącznie kredytówka bez wyjątku.
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 14 Wrz 2015 15:10 

Mam rezerwację w Noleggiare na za 2 tyg. z Bergamo zrobioną przez rentalcars. W mailach potwierdzających z rentalcars w sekcji dot. płatności było napisane:
"Wypożyczalnia wynajmu samochodu wymagać będzie pozostawienia depozytu zabezpieczającego (kaucji) w wysokości 1190,00 € wyłączając VAT podczas odbioru samochodu. Jeżeli główny kierowca okaże kartę debetową, kwota depozytu zostanie pobrana z okazanej karty; jeśli główny kierowca okaże kartę kredytową, kwota depozytu zostanie tylko 'zablokowana' (tymczasowo niedostępna). Depozyt zostanie zwrócony po zakończeniu wynajmu, pod warunkiem, że wszystkie warunki zostały spełnione."

Napisałem też bezpośrednio do Noleggiare oddziału w Bergamo na adres bergamo@noleggiare.net z prośbą o potwierdzenie i otrzymałem odpowiedź:
"a debit card with embossed numbers can be used as deposit"

Czyli spokojnie na przykład walutówka dawnego Synca powinna przejść bez kosztów przewalutowań przy blokowaniu/zdejmowaniu blokady. Tylko oczywiście trzeba mieć wystarczającą gotówkę na koncie przypisanym do karty.
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 14 Wrz 2015 15:41 

srebrny
Cytuj:
Czyli spokojnie na przykład walutówka dawnego Synca powinna przejść bez kosztów przewalutowań przy blokowaniu/zdejmowaniu blokady

O to zapytaj wystawę karty. Wszystko zależy od sposobu dokonywania blokady.
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 14 Wrz 2015 16:32 

chodzi mi o to, że jeśli mam kartę debetową w euro to po prostu zdejmą mi z konta 1100 euro a potem zwrócą 1100 euro więc nie ma opcji, żeby stracić coś na przewalutowaniach bo takowe nie zachodzą
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 14 Wrz 2015 16:52 

srebrny
W takiej sytuacji powinieneś wyjść na zero.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 16 Wrz 2015 13:04 

Mam pytanko. Na wyszukiwarkach często pokazują, że auta które w teorii są 5 osobowe, na stronie wpisane są jako 4 osobowe. Czy wiecie może czemu tak jest?
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 16 Wrz 2015 13:57 

Dla wszystkich potomnych. Jestem już po podróży do Bergamo i po przygodach z wypożyczeniem auta.
Otóż jak się okazało, moja karta Alior Bank Debit z wypukłymi danymi SPEŁNIA wymagania innych wypożyczalni ! Jak się bowiem okazało, firma GoldCar z góry odrzuca karty debetowe (nawet nie próbują jej użyć w terminalu o czym nie wiedziałem).

Z tego co mi wiadomo, nie tylko ta firma ma taką politykę. Mnie udało skorzystać się z usług firmy InterRent. Niestety, przepłaciłem.
Za nową Pandę na 2 doby zapłaciłem 98 euro. Przy tym BARDZO wszystkich ostrzegam. Sprawdzajcie auto przed odjazdem z parkingu oraz weryfikujcie rachunek po powrocie. Na moim protokole zdania auta widniała informacja, że zabieram auto bez pełnego baku.
Pieniądze zablokowane przez InterRent w ramach kaucji (500E) zostały zwrócone natychmiast po oddaniu auta. Nie miałem możliwości porozmawiać z firmą, gdyż auto oddawałem kiedy biuro było jeszcze zamknięte (kluczyki z protokołem wrzucone przez dziurę w drzwiach). NIKT tego protokoły nie otwarł więc zostałem ukarany kwotą 30 euro za pozostawienie nie pełnego baku + 34 euro za brakujące paliwo. Wato w tym miejscu dodać, że paliwa brakowało za kwotę nie większą niż 10euro.

Złożyłem zażalenie telefonicznie. Moja reklamacja została uwzględniona, otrzymałem korektę faktury na całą kwotę (kara + paliwo).

Podsumowując:
1. InterRent umożliwia płatność kartą NIE kredytową. Z tego co mi wiadomo również Sicily By Car - rozmawialem z pewnym grekiem który również miał podobne problemy jak ja w Hertz'u
2. Wynajem bez rezerwacji online jest obarczony dodatkową opłatą i nie polecam korzystania z takiej opcji
3. Oddawanie nawet lekko nie dotankowanego auta umożliwia firmie łojenie was na kasę.
4. Auto próbowałem zatankować w drodze na lotnisko oraz przy samym lotnisku oraz pobliskim miasteczku.
TU BARDZO ważna sprawa. Stacje benzynowe w nocy są zamknięte, a użycie karty płatniczej na żadnej ze stacji nie było możliwe. Jeśli już to płatność tylko gotówka i tyko karty specjalne wydawane przez daną stację.
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 28 Lis 2015 16:22 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 294 716
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Wypożyczalnia Noleggiare na Sardynii gdzie wypożyczaliśmy auto w czerwcu ( :?: ) obciązyła moja kartę kwotą 50 EU. Nie otrzymałam żadnych informacji dotyczących tego obciążenia. Próbuję to wyjaśnić ale mówiąc szczerze jestem zdziwiona - jak to tak? po prawie pół roku, bez uprzedzenia ktoś ściąga mi z karty pieniądze bez uprzedzenia i mojego udziału? Ktoś z Was miał kiedyś podobną sytuację?

#190 PostWysłany: 28 Lis 2015 16:49 

srebrny
Kod:
po prawie pół roku, bez uprzedzenia ktoś ściąga mi z karty pieniądze bez uprzedzenia i mojego udziału?

Przecież wyraziłaś na to zgodę.
Ustal tylko, z jakiego tytułu jest to obciążenie.
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 28 Lis 2015 17:19 
Awatar użytkownika

niebieski
@boots - oczywiście, że wyraziłam. Ale nie na to, żeby ktos pobierał mi z niej pieniądze bez określenia tytułu obciązenia.
gosiagosia napisał(a):
Próbuję to wyjaśnić

I właśnie ustalam. Uważam tylko, że ustalać nie powinnam. Powinnam natomiast dostać informację o tym z jakiego tytułu zostaje pobrana ta kwota. Bo 50 Euro do niczego mi nie pasuje: na mandat za mało a płatnych dróg nie było.

#192 PostWysłany: 28 Lis 2015 17:24 

srebrny
Cytuj:
Powinnam natomiast dostać informację o tym z jakiego tytułu zostaje pobrana ta kwota.

I zapewne dostaniesz - w odpowiedzi na swoje pytanie.
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 28 Lis 2015 17:34 
Awatar użytkownika

niebieski
@gosiagosia może to tzw. "prywatny parking" plus opłata administracyjna wypożyczalni?

PS Chyba że jednak mandat, jeśli ww. opłata jest niska (http://www.portaldiritto.com/tariffe-multe.htm)...
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 28 Lis 2015 17:43 
Awatar użytkownika

niebieski
No nie wiem właśnie. Nie było żadnej sytuacji, w której mandat byłby zasadny - przynajmniej ja takiej nie odnotowałam. Już napisałam z prośba o wyjaśnienia i ewentualną dokumentację.
W mojej opinii taka praktyka jest co najmniej lekceważąca. Powiadomienie powinno poprzedzać obciążenie karty.

#195 PostWysłany: 28 Lis 2015 17:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Fakt. Powinni poinformować najpóźniej w dniu obciążenia. A mają profil na FB albo TT? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 03 Gru 2015 19:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Z ogromną przykrością spieszę donieść, że 50 eu to opłata administracyjna za przesłanie danych kierowcy w sprawie mandatu. Nie wiem kiedy, gdzie i w jakich okolicznościach "coś" nas złapało. Przyjdzie do domu ta wątpliwa niespodzianka. Swoją droga to kosztowna ta opłata administracyjna zważywszy na wkład pracy włożony w udostępnienie danych osobowych...

#197 PostWysłany: 03 Gru 2015 19:57 

srebrny
No to wszystko jasne...
Teraz dojdzie pewnie kilka stówek za mandat.
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 03 Gru 2015 20:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Taryfikator napawa przerażeniem... :?

#199 PostWysłany: 15 Gru 2015 14:56 

Loty: 31
Kilometry: 62 892
Krajów: 13 / 6.1%
Witam. Wynajmowałem samochód poprzez serwis Rentalcars w firmie Avis. Wykupiłem wszystkie ubezpieczenia i u Rentalcars i u Avis, żebym niczym nie ryzykował. Samochód oddałem w terminie, mechanik oraz Pani w recepcji wszyscy mówili, że będzie ok i zaraz depozyt będzie wysyłany, i to zależy od banku. Było to w środę, jest wtorek i jak mam konto w mbanku i ta kwota zabezpieczona była w historii w kategorii niezrealizowane z taką ikoną kłódki, tak teraz jest to normalnie jakby poszedł przelew i już tych pieniędzy nie mam a nic mi nie zwrócono. Co w takiej sytuacji robić ? Czy to jest normalne ? Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 16 Gru 2015 01:12 
Awatar użytkownika

niebieski
To ja wybieram "bycie takim przypadkiem" - obdartym przez wypożyczalnie z 50 euro ale bez mandatu :D
Po analizie taryfikatora włoskiego włos (:)) mi się jeży na głowie. A wysokość opłaty? Istnieje jeszcze prawdopodobieństwo, ze mandat zarobiliśmy na Korsyce. Jak wspomniałam nikt z nas nie ma najmniejszego podejrzenia co do okoliczności przyłapania.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1654 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości