Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 01 Mar 2016 22:51 
Awatar użytkownika

niebieski
@Misiatek
Większość źródeł podaje informacje podobne jak japan-guide.com (link do artykułu poniżej), a więc w pierwszych dniach czerwca może jeszcze nie padać, ale po około tygodniu pora deszczowa już w pełni.

http://www.japan-guide.com/e/e2277.html
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#442 PostWysłany: 02 Mar 2016 00:14 

kazik_1983 napisał(a):
natomiast podroz pomiedzy Tokio a Kyoto nie na JR pas tylko willeexpres nocnym

Czemu tak? Rozumiem, że chodzi Ci o to, że przy odpuszczeniu hiroszimy nie opłaca się JRPass, tak?

Zastanawiam się jak zorganizować wypad do Hiroszimy/Miyajimy - najpierw rano Hiroszima i wieczorem Miyajima czy odwrotnie? (Jadę z użytkowniczką Diplo ;) ) - niekoniecznie chce rezygnować z tego wypadu.
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 02 Mar 2016 00:19 

Loty: 193
Kilometry: 494 863
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Ja z rana wyruszylem na Mijajime zeby uniknac tlumow.Po poludniu wrocilem Hiroshime pozwiedzac..Tez tobie tak radze zrobic:)

#444 PostWysłany: 02 Mar 2016 00:49 
Awatar użytkownika

niebieski
@szpileq
Istnieje przekonanie, że Miyajima wygląda najbardziej efektownie w czasie wysokiego stanu wody. Możecie zaplanować wyjazd w oparciu o takie założenie. Godziny przypływów można sprawdzić na przykład tu:
http://tbone.biol.sc.edu/tide/tideshow. ... a%2C+Japan

Gdybyście zdecydowali się zwiedzać centrum Hiroshimy jako pierwsze, to ludzie zbierają się rano wokół wieży zegarowej przy wejściu do Parku Pokoju. Codziennie o 8:15 (godzina wybuchu bomby atomowej) wieża zegarowa odtwarza kompozycję upamiętniającą tragedię (chociaż nie spodziewajcie się niczego wyjątkowo poruszającego).
 Profil Relacje PM off  

#445 PostWysłany: 02 Mar 2016 13:30 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
czy willer express ma numerowane miejsca?
 Profil Relacje PM off  

#446 PostWysłany: 02 Mar 2016 13:33 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 41 / 19.2%
tak

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#447 PostWysłany: 04 Mar 2016 14:53 
Awatar użytkownika

jeszcze odnosnie jr passa, znajoma ma 3 tygodniowy, aktywowany, ale aktualnie nie uzywa, czy udalby sie myk zeby mi go pozyczyla, na przejazdzke shinkansenem?:) czy kontroluja dane uwaznie?
 Profil Relacje PM off  

#448 PostWysłany: 04 Mar 2016 16:58 

Loty: 724
Kilometry: 938 929
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
czukuczuku napisał(a):
jeszcze odnosnie jr passa, znajoma ma 3 tygodniowy, aktywowany, ale aktualnie nie uzywa, czy udalby sie myk zeby mi go pozyczyla, na przejazdzke shinkansenem?:) czy kontroluja dane uwaznie?

NIGDY nie zdażyło sie aby kontrolowali uważnie - interesuje ich tylko i wyłącznie data KOŃCA ważności JRP - zaznaczona wyrażnie WIELKIMI CYFRAMI , którą pokazuje się podczas kontroli na stacjach / szczególnie jak korzystasz z wejścia nie przez bramki elektroniczne ale z tzw. kontrola wizualną / np. jak masz duży bagaż / ani razu tez nie zażądano JRP do wglądu podczas przejazdu pociągami / 14 podróży / wystarczył tylko i wyłącznie bilet / lub bilet z miejscówką / Goodluck :P
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 06 Mar 2016 08:23 
Awatar użytkownika

a w momencie odbioru biletu, nie prosza o paszport?
 Profil Relacje PM off  

#450 PostWysłany: 06 Mar 2016 10:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Przecież z JRP nie możesz korzystać z bramki elektronicznej - to książeczka. Kontrola jest zawsze "wizualna" - inna sprawa, że raz nawet nie spojrzą, a innym razem wezmą do ręki.

@czukuczuku myślę, że chodzi o użyczenie pasa już po jego odbiorze. Oczywiście, że w momencie wymiany vouchera na właściwy JRP jest się proszonym o paszport - tu nie chodzi tyle o nazwisko co o status "visitor" a nie inny w paszporcie.

Dla mnie to trochę nieuczciwe, bilet jest jednak imienny. Ale jak ktoś chce...
 Profil Relacje PM off  

#451 PostWysłany: 07 Mar 2016 00:25 

@Aso @sebastianp79

Dzięki za odpowiedzi
Przepraszam, że tak wolno odpisuję, bo to pewnie utrudnia odpowiedź

Tak północ odpuściłem, kto wie może za rok trafi się kolejna okazja i wybiorę się i tam, już z jako takim własnym "doświadczeniem"

Kyoto tak wiem, że sporo czasu, ale raczej tak pozostawię (być może dodam Arashiyame, co też zajmie chyba trochę czasu) - tak jak pisałem w pierwszym poście szkoda, że znalazłem takie fajne forum tak późno - układając plany (które i tak zmieniałem często) sugerowałem się poradnikiem MICHELIN i stamtąd czerpałem informację - że na zwiedzanie Kyoto potrzeba przynajmniej tygodnia itp

Mam jeszcze pytanie :
Pierwsze 2 noce spędzę w Tokio i stamtąd planowałem ruszać na Kanazawe lub tak jak poleciłeś Matsumoto (czas na zwiedzanie Tokio będę miał podczas ostatnich dni tutaj najistotniejsza będzie dla mnie odległość od pociągu - dojazd najlepiej shinkansenami Kagayaki 501/Hakutaka 551 ?) w jakiej dzielnicy się najlepiej zatrzymać ?

Przepraszam za ilość pytań (tych i tych które jeszcze będą), ale jako, że to pierwszy wyjazd poza UE to staram się zrobić w miarę dokładny (acz luźny) plan żeby nie pogubić się (zapewne i tak się zgubię nie raz)
 Profil Relacje PM off  

#452 PostWysłany: 07 Mar 2016 01:35 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Aso napisał(a):
Aha... no i przygotujcie się, że w czerwcu dużo pada.

Wielu tak straszy a my w ubiegłym roku w drugiej połowie czerwca (15-27) mieliśmy tylko pół dnia deszczowego w Hiroshimie i jeden cały deszczowy gdy wybraliśmy się do Enoshimy i Kamakury. Ja wiem, że wtedy zaczyna się pora deszczowa w Japonii ale albo mieliśmy szczęście albo wcale nie wygląda to tak źle jak niektórzy sądzą. Faktem jest jednak to, że w większości dni niebo było całkowicie zachmurzone.
 Profil Relacje PM off  

#453 PostWysłany: 07 Mar 2016 08:17 
Awatar użytkownika

Teso1 napisał(a):
@Aso @sebastianp79

Dzięki za odpowiedzi
Przepraszam, że tak wolno odpisuję, bo to pewnie utrudnia odpowiedź

Tak północ odpuściłem, kto wie może za rok trafi się kolejna okazja i wybiorę się i tam, już z jako takim własnym "doświadczeniem"

Kyoto tak wiem, że sporo czasu, ale raczej tak pozostawię (być może dodam Arashiyame, co też zajmie chyba trochę czasu) - tak jak pisałem w pierwszym poście szkoda, że znalazłem takie fajne forum tak późno - układając plany (które i tak zmieniałem często) sugerowałem się poradnikiem MICHELIN i stamtąd czerpałem informację - że na zwiedzanie Kyoto potrzeba przynajmniej tygodnia itp

Mam jeszcze pytanie :
Pierwsze 2 noce spędzę w Tokio i stamtąd planowałem ruszać na Kanazawe lub tak jak poleciłeś Matsumoto (czas na zwiedzanie Tokio będę miał podczas ostatnich dni tutaj najistotniejsza będzie dla mnie odległość od pociągu - dojazd najlepiej shinkansenami Kagayaki 501/Hakutaka 551 ?) w jakiej dzielnicy się najlepiej zatrzymać ?

Przepraszam za ilość pytań (tych i tych które jeszcze będą), ale jako, że to pierwszy wyjazd poza UE to staram się zrobić w miarę dokładny (acz luźny) plan żeby nie pogubić się (zapewne i tak się zgubię nie raz)

przy tak dobrej komunikacji metrem w Tokyo, nie parzyłbym zbytnio na dzielnice tylko na stację metra- musi być blisko i naj;lepiej jedną linią bez przesiadek na dworzec
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 08 Mar 2016 21:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@Teso1

Pozostaje mi tylko potwierdzić to co napisał @kazik_1983 w kwestii noclegów. Nie musisz się specjalnie przejmować tym, w której dzielnicy się zatrzymać, o ile nie będzie to zbyt daleko od centrum. Jeżeli chodzi o konkretne propozycje, to dużym atutem jest mieszkać przy stacji JR (np. Ueno), ale noclegi blisko metra np. w Asakusa też bardzo wygodne. Ważne, żeby nie trzeba było daleko iść na stację.

Wszystkie pociągi jadące do Kanazawy można uznać za równie dobre. Wybierz ten, którego rozkład najlepiej pasuje do Twojego planu.
 Profil Relacje PM off
czukuczuku uważa post za pomocny.

#455 PostWysłany: 17 Mar 2016 15:54 
Awatar użytkownika

hej, warto odwiedzic teraz ten slynny ogrod w kanazawie, ladnie o tej porze roku?
 Profil Relacje PM off  

#456 PostWysłany: 17 Mar 2016 17:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli masz zamiar odwiedzić Kanazawę TYLKO ze względu na ten ogród, to osobiście uważam, że nie (chyba, że uwielbiasz ogrody), natomiast jeśli i tak będziesz w Kanazawie to zdecydowanie tak.

Ja bym się wstrzymała do 5-7 kwietnia, bo wtedy powinna nastąpić pełnia rozkwitu w Kanazawie (pierwsze pąki to 31/03), ale to wszystko zależy od Twojego grafiku.
 Profil Relacje PM off  

#457 PostWysłany: 18 Mar 2016 14:32 
Awatar użytkownika

do 27 bede w takayamie, dalej jeszcze nie wiem, albo pojade wlasnie do kanazawy i wybrzezem na zachod (widzialem ze w tej okolicy jest pare rzeczy do zobaczenia), albo od razu do hiroszimy... nie moge sie zdecydowac...
 Profil Relacje PM off  

#458 PostWysłany: 07 Kwi 2016 12:33 

Loty: 82
Kilometry: 370 940
Krajów: 21 / 9.8%
Cześć lecę do tokio na 8 lub 10 dni (13-23 lub 15-23 maja)

Chce zobaczyć jak najwięcej w samym Tokio. Macie jakieś porady?
 Profil Relacje PM off  

#459 PostWysłany: 07 Kwi 2016 12:46 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 457 365
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
kislawa napisał(a):
Macie jakieś porady?

Przeczytaj niniejszy wątek.
 Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 07 Kwi 2016 13:24 

Loty: 82
Kilometry: 370 940
Krajów: 21 / 9.8%
Kalispell napisał(a):
kislawa napisał(a):
Macie jakieś porady?

Przeczytaj niniejszy wątek.

Oczywiście przeczytałem prawie cały. Ale fakt moje pytanie było mało precyzyjne, chodzi mi czy warto kupować railpass i 7 dni jeździć po japoni czy lepjej wykorzystać to na intensywne zwiedzanie tokio?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość