Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 28 Sty 2016 16:46 

Loty: 15
Kilometry: 66 621
Krajów: 8 / 3.7%
dokładnie na czerwono zaznaczony jest jppass, zapomniałem wspomnieć. Noclegów żadnych jeszcze nie rezerwowałem, właśnie jestem w trakcie przeglądania ofert. Także jeśi ktoś ma jakieś jeszcze sugestie to jestem otwarty na propozycje. Zastanawiałem sie nad 2 tyg jppasem ale nie ma to chyba większego sensu
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#382 PostWysłany: 28 Sty 2016 17:04 

Loty: 19
Kilometry: 100 280
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Wg mnie plan podróży jak najbardziej udany.

Kioto jest bardzo ciekawe i dwa dni - trochę mało.
Proponuję:
---- początek railpassa
16. Poranny wyjazd do Kioto, po przyjeździe np. Kyomizudera i wschodnie rejony a wieczorem Gion i Higashiyama
17. Wczesny wyjazd do Hiroshimy,po przyjeździe od razu pociąg i prom na Miyajima.
Warto wgramolić się samodzielnie na Mt.Misen. Wtedy niestety będzie trudno zdążyć do muzeum w Parku Pokoju.
Ale sam Park Pokoju można obejść i późnym popołudniem.
Wieczorem powrót do Kioto.
18. Kioto
19. Nara + ewentualnie Horyuji, choć niekoniecznie.
20. Kioto
21. W Osace nie byłem, więc nie wiem, czy warto.
22. Rano z Kioto do Nikko. Bagaż w przechowalni na dworcu (oprócz skrytek jest też taka "normalna" - pan daje karteczkę i pilnuje).
Nikko.
Wieczorem do Tokio.
----- koniec railpassa

26. Góra Fuji. Chodzi o Fuji 5 Lakes ? Bardzo fajne miejsce, objechać bez problemu można też w 1 dzień.
Jako alternatywę warto rozważyć Hakone.

Pozdrawiam
Tomek
 Profil Relacje PM off
lukasz26st uważa post za pomocny.

#383 PostWysłany: 28 Sty 2016 18:11 

chcę zdobyć górę(jeśli pogoda pozwoli wdrapać się na szczyt) także jest mi potrzebne dwa dni w sumie półtora. Gdybym leciał sam to mój plan wyglądałby inaczej, mniej więcej tak:
6.13 wylot do Japonii
6.14 przylot o 19.10/ 20.55 wylot do osaki
6.15 Osaka
6.16 Osaka/Kioto
6.17 Kioto
6.18 Kioto
6.19 Kioto/Nara : odpalenie jppass
6.20 Miyajima/powrót do Hiroshimy
6.21 Hiroshima
6.22 Takayama/Kanazawa
6.23 Nikko
6.24 Kamakura/powrót do Tokio

6.25 Tokio
6.26 Tokio/Góra Fudzi
6.27 Góra Fudzi/Powrót do Tokio
6.28 Tokio 22.30 lot do budapesztu

jeszcze pytanie do osób które lądowały w Tokio, ile trwa odprawa i odbiór bagażu czy te dwie w sumie półtory godziny to wystarczający czas na zmianę samolotu?
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 29 Sty 2016 00:46 
Awatar użytkownika

niebieski
@lukasz26st
Jeżeli przesiadka na lotnisku będzie wiązała się z odbiorem i ponownym nadaniem bagażu, to jest ryzykowne jeżeli nie masz co najmniej 2,5 godziny czasu. Czasami zdarza się, że na bagaż czeka się nawet godzinę.

Naradź się najpierw ze swoim towarzyszem podróży co do trasy. Na pewno się da ułożyć taki plan, który będzie optymalny dla Was obu.

Kilka innych wskazówek:
1. Odradzam przejazd z Tokio do Hiroshimy w całości tego samego dnia. Lepiej wykorzystacie czas, jeżeli podzielicie sobie plan na rejon Kioto-Osaka-Nara na połowę i Hiroshimę wstawicie w środek.
2. Jeżeli nocujecie w Hiroshimie i nie musicie z daleka dojeżdżać, to Hiroshimę i Miyajimę zdążycie odwiedzić tego samego dnia łącznie z Muzeum Pokoju i Górą Misen.
3. Kanazawa i Takayama tego samego dnia to bardzo napięty program.
4. Główne atrakcje Nikko są obecnie w remoncie i warto się zastanowić czy jechać tam pomimo to. Ale nawet jeżeli zdecydujecie się na Nikko, to można dojechać tam za rozsądne pieniądze z Tokio kolejami Tobu i nie trzeba mieć tego dnia ważnego JR Passa.
5. Kamakura jest za blisko Tokio, żeby przejazd tam z ważnym JR Passem miał ekonomiczne uzasadnienie. Na okres ważności JR Pass lepiej skupić się na dalszych podróżach.
 Profil Relacje PM off

#385 PostWysłany: 29 Sty 2016 03:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Aso napisał(a):
@lukasz26st
Jeżeli przesiadka na lotnisku będzie wiązała się z odbiorem i ponownym nadaniem bagażu, to jest ryzykowne jeżeli nie masz co najmniej 2,5 godziny czasu. Czasami zdarza się, że na bagaż czeka się nawet godzinę.

Dokładnie tak jak pisze Aso + lotnisko to pewnie Narita, a wylot do Osaki Jetstarem - więc bagaż trzeba odebrać i nadać, a Jetstar odlatuje z innego termainala. Ogólnie wykonalne, ale w razie nawet małego opóźnienia to ryzykowne.

Polecam stronkę z godzinami przypływów i odpływów na Miyajimie: http://www.miyajima.or.jp/sio/2016/sio06.html - jest po japońsku, ale naprawdę nawet nie znając ani grama tego języka trudno się nie domyślić o co chodzi. Po lewej po kolei mamy dni miesiąca, godzinę w danym dniu z wysokością wody w metrach. Pod niebieskim opisem przypływy, pod żółtym odpływy. Konkretne godziny oznaczają czas w którym woda osiąga najwyższy/najniższy poziom.

Przypływ i odpływ na Miyajimie to dwa bardzo różne doświadczenia:
Załącznik:
miyajima.jpg
miyajima.jpg [ 152.38 KiB | Obejrzany 2544 razy ]
 Profil Relacje PM off

#386 PostWysłany: 29 Sty 2016 03:51 

dzięki za informacje, ogólnie im więcej czytam tym bardziej zmienia mi się plan. Myślę o rezygnacji z wspinaczki na Fudżi i zastąpienie jej wyjazdem do Hakone/jakieś inne miejsce w okolicach góry którego można porobić zdjęcia oraz zostać na noc. Pamiętacie może jak się nazywa studio anime/mangi do którego trzeba robić rezerwację bardzo wcześniej. Rezygnuję także z samolotu i planuję ewentualnie zastąpić go nocnym busem do Osaki.

w dzisiejszych czasach Japoński to nie problem,mamy google

ostatnio w Tajlandii nie zwróciłem uwagi że w Bangkoku muszę zmienić lotniska i udało mi się w ciagu 2,5 godziny odebrac bagaż, przejechać 40 km na drugie lotnisko i jeszcze pół godziny czekałem na samolot, ale taksówkarz za dodatkową opłatą jechał nawet pasami awaryjnymi wiec wole tego uniknąć
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 29 Sty 2016 16:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Chodzi o zobaczenie widoku z Górą Fudżi? Nie chcę straszyć, ale pewnie wiesz, że zaplanowałeś wyjazd na okres pory deszczowej. Wysoka wilgotność powietrza to nie tylko deszcz, ale również chmury przesłaniające widok na Fudżi. Jeżeli mogę jeszcze coś doradzić, to sugerowałbym wszystkie noclegi (na początku i na końcu) zaplanować w Tokio, skąd będziesz sprawdzać prognozy pogody i widoki z kamer internetowych, żeby w ten sposób wytypować dzień, kiedy Góra Fudżi będzie możliwa do zobaczenia.

Info u muzeum anime znajdziesz tutaj:
http://www.japan-guide.com/e/e3041.html
 Profil Relacje PM off

#388 PostWysłany: 30 Sty 2016 13:05 

Witam wszystkich, przygotowuje sie do zwiedzania Japonii. Oto moj plan z wykorzystanie 7 dni JRPass. Prosze o opinie mojego planu. Co moglbym zmienic by bardziej efektywnie wykorzystac czas i JRPass.
Dzień 1 - Środa – 6/4/2016
• Zbiorka na lotnisku Warszawa Okęcie o 8:15
• Nadanie bagażu głównego i odprawa
• Wylot 10:45
Dzień 2 – Czwartek – 7/4/2016
• Przylot o 10:00
• Zwiedzanie Tokio
• Nocleg Tokio
Dzień 3 – Piątek – 8/4/2016
• Poranny przejazd Shinkansenem 980 km w czasie 5h
• Zwiedzanie Hiroshimy
• Nocleg Hiroshima

Dzień 4 – Sobota – 9/4/2016
• Wycieczka do Miyajima
• Nocleg Hiroszima
Dzień 5 – Niedziela - 10/4/2016
• Poranny wyjazd do zamki Himeji
• Przejazd do Kioto
• Zwiedzanie miasta
• Nocleg Kioto
Dzień 6 – Poniedziałek 11/4/2016
• Zwiedzanie Kioto
• Nocleg Kioto
Dzień 7 – Wtorek – 12/4/2016
• Poranna Wycieczka do Nara
• Calodzienne zwiedzania okolicy
• Nocleg Osaka
Dzień 8 – Środa – 13/4/2016
• Przejazd do Kayosa
• Noc w świątyni mnichów
• Nocleg Kayosa
Dzień 9 – Czwartek – 14/4/2016
• Zamek Matsumoto i pobyt w onsenie lub Hakone i onsen
• Nocleg Mastumoto
Dzień 10 – Piątek – 15/4/2016
• Przejazd do Tokio busem
• Nocleg Tokio
Dzień 11 – Sobota – 16/4/2016.
• Przejazd busem do Nikko
• Zwiedzanie Nikko
• Nocleg Tokio
Dzień 12 – Niedziela- 17/4/2016
• Zwiedzanie Tokio
• Kupowanie pamiątek i pożegnanie z Japonia
• Nocleg Tokio
Dzień 13 – Wtorek – 18/4/2016
• Przejazd na lotnisko
• Wylot o 10:25

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#389 PostWysłany: 30 Sty 2016 16:38 
Awatar użytkownika

niebieski
@PeP3

Jedziesz w okresie kwitnienia wiśni, a więc doradzam zoptymalizować plan w taki sposób, żeby trafić na efektownie kwitnące wiśnie w jak największej liczbie miejsc.

Na wybrzeżu i na nizinach (m.in. Tokio, Kioto, Himeji) wiśnie kwitną w pierwszych dniach kwietnia i żeby zdążyć zobaczyć kwiaty zanim na drzewach pojawią się liście, polecam przesunąć te miejsca jak najbardziej na początek Twojej podróży.

W górach, np. w Matsumoto lub nad jeziorem Kawaguchi, skąd można podziwiać słynny widok Góry Fudżi w otoczeniu kwitnących wiśni, pełnia kwitnienia przypada na środek kwietnia. Pozostaw te miejsca na końcu swojego planu.
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 31 Sty 2016 16:26 

Super. Celne spostrzeżenie i wzmocni wrażenia z odwiedzin. Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 01 Lut 2016 03:33 

Nie zauwazylem tego watku wczesniej i wstawilem plan do innego tematu mniej aktywnego. Zmodyfikowalem moj plan by bardziej efektywnie wykorzystac czas Sakury. Prosze o dodatkowe spostrzezenia. JRP Pass na 7 dni zaznaczylem na czerwono
Dzień 1 - Środa – 6/4/2016
• Zbiorka na lotnisku Warszawa Okęcie o 14:00
• Nadanie bagażu głównego i odprawa
• Wylot 17:10
Dzień 2 – Czwartek – 7/4/2016
• Przylot o 15:50
• Zwiedzanie Tokio - Shibyua
• Nocleg Tokio
Dzień 3 – Piątek – 8/4/2016
• Zwiedzanie Tokio
• Nocleg Tokio

Dzień 4 – Sobota – 9/4/2016
• Przejazd busem do Nikko
• Zwiedzanie Nikko
• Nocleg Tokio
Dzień 5 – Niedziela - 10/4/2016
• Poranny przejazd Shinkansenem 450 km w czasie 3h
• Zwiedzanie Kioto
• Nocleg Kioto
Dzień 6 – Poniedziałek 11/4/2016
• Zwiedzanie Kioto
• Nocleg Kioto
Dzień 7 – Wtorek – 12/4/2016
• Poranna Wycieczka do Nara
• Calodzienne zwiedzania okolicy
• Nocleg Kioto
Dzień 8 – Środa – 13/4/2016
• Wycieczka do Hiroshima
• Przystanek w zamku Himeji
• Zwiedzanie miasta
• Nocleg Hiroszima
Dzień 9 – Czwartek – 14/4/2016
• Poranny prom na Miyajima
• Zwiedzanie okolicy
• Około 12 wyjazd z Hiroshimy
• Przejazd do Osaki
• Nocleg Osaka
Dzień 10 – Piątek – 15/4/2016
• Zwiedzanie Osaki
• Przejazd do Kayosa
• Noc w świątyni mnichów
• Nocleg Kayosa
Dzień 11 – Sobota – 16/4/2016.
• Poranna modlitwa i zwiedzanie okolicy
• Przejazd do Tokio
Dzień 12 – Niedziela- 17/4/2016
• Calodzienna Wycieczka do Fuji Five Lakes
• Nocleg Tokio
Dzień 13 – Wtorek – 18/4/2016
• Przejazd na lotnisko
• Wylot o 10:20
 Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 01 Lut 2016 18:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Ostatnio było sporo odniesień, do miejsc, które są na Twojej liście. Może znajdziesz jakieś przydatne informacje w starszych wiadomościach. A tak poza tym:

1. Pamiętaj, że pełnia kwitnienia trwa tylko kilka dni i trzeba się precyzyjnie wstrzelić, żeby upolować najlepsze widoki. Proponuję zostawić Nikko na koniec, żeby Kioto wypadło jeszcze wcześniej.
2. Poczytaj sobie o dojazdach. Na niektóre warto przygotować sobie coś wcześniej np. na Nikko przyda się "Tobu Free Pass", do Koyasan "World Heritage Ticket", a przed odwiedzeniem rejonu Pięciu Jezior dobrze jest mieć rezerwację na autokar.
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 01 Lut 2016 20:30 

Rozmyślam nad opcja by zamiast wracać do Tokio z Koyasan, przejechać do Hakone, tam spędzić noc i nastepnego dnia zwiedzić tamtejsze okolice jednak widoki na Fuji z Five Lakes oraz możliwość zobaczenia słynnego widoku Chureito Pagoda na Fuji kusi. W Kawaguchiko chodzi mi po głowie wypożyczenie roweru i objazd jeziora oraz pobyt w onsenie z widokiem na Fuji. Ktora opcja twoim zdaniem będzie lepsza i bardziej wykonalna czasowo oraz nie zrujnuje mnie finansowo?
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 01 Lut 2016 20:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Przyznam się, że nigdy nie nocowałem w bliskim sąsiedztwie Góry Fudżi, ani też nie odwiedzałem tam onsenu, więc nie potrafię się do końca obiektywnie wypowiedzieć. Mogę jednak mieć do Twojego pomysłu następujące uwagi:

1. Zważywszy na to, że dojazd do Koyasan jest dość zawiły i czasochłonny, to odradzałbym już tego samego dnia przejazd w inne odległe od cywilizacji miejsce, bo transport pochłonie wówczas cały Twój dzień. Sugeruję noclegi w Tokio.

2. Hakone i Pięć Jezior znajdują się daleko od siebie po przeciwnych stronach Góry Fudżi. Kwitnące wiśnie znajdują się głównie od strony Pięciu Jezior, dokąd najwygodniej dojechać bezpośrednim autokarem z Tokio (przy trasie znajduje się też pagoda), dlatego Tokio uczyniłbym bazą wypadową (na dodatek, jeżeli widoczność Góry Fudżi będzie słaba, to możesz przesunąć wyjazd o jeden dzień). Hakone to temat na odrębną wycieczkę, ale mając niewiele czasu, skupiłbym się tylko na okolicach jeziora Kawaguchi.
 Profil Relacje PM off
PeP3 uważa post za pomocny.

#395 PostWysłany: 14 Lut 2016 21:58 

Loty: 9
Kilometry: 6 494
Krajów: 4 / 1.9%
Hej,

to i ja wrzucę swój plan. Na czerwono zaznaczyłem czas, kiedy będę korzystał z JR Pass. W tej chwili mam zarezerwowany hotel jedynie w Tokyo od 28 do 4 i raczej tego nie będę zmieniać, bo chce prócz zwiedzenia, po prostu poszwendać się po mieście, a ostatniego dnia podróży obkupić się. Ale chętnie usłyszę jakieś uwagi na ten okres, kiedy będę jeździł na JR Pasie. Będą w Kioto na pewno będę chciał jedna noc chociaż spędzić w świątyni buddyjskiej :)

27.04 wylot
28.04 przylot na Narito o 19:00
29.04 Tokyo
30.04 Tokyo
1.05 Tokyo
2.05 Tokyo (Kamakura)
3.05 Tokyo (NIKKO)
4.05 Takayama
5.05. KIOTO
6.05 KIOTO
7.05 Nara
8.05 KIOTO
9.05 Hiroshima
10.05 Miyajima

11.05 Tokio wylot 21:00
12.05 przylot do warszawy
 Profil Relacje PM off  

#396 PostWysłany: 17 Lut 2016 15:01 

Witam

Szkoda, że tak późno znalazłem to forum ;(
Byłbym bardzo wdzięczny za rzucenie okiem na plan (tylko na pierwszy rzut oka) i pomoc w kilku
niewiadomych

JR PASS - od 21.03 do 3.04

21.03 Narita (przylot 9:20) - Sendai (konkretnie Shiogama, ale nie wiem czy na pierwszy dzień to nie zbyt wiele)
22.03 Sendai (odpuściłbym zwiedzanie i chętnie wybrał się na kocią wyspę - Tashirojima, ale czytałem, że bez znajomości japońskiego to dosyć ciężka wyprawa, wieczorem powrót i dalsza droga do Aomori
23.03 Z rana zostawiłbym rzeczy w hotelu w Aomori i wybrał się na cały dzień do Hirosaki
24.04 Do wieczora prawdopodobnie w Aomori, a potem w dosyć długą trasę do Matsumoto (albo dojechałbym po północy, albo z rana z 6h postojem gdzieś w Saitama)
24.04 Późnym popołudniem z Matsumoto do Kanazawy
25.04 Kanazawa przez większość dnia, potem Kioto na wieczór
26-30 Kyoto (Arasyhyiama itp) - Niestety 2msc przed wyjazdem już nie było miejsc gdziekolwiek w rozsądnej cenie (250/doba), więc nocleg w jakimś wieloosobowym pokoju w okolicach Otsu Station (30 min jazdy od Kioto) - na bieżąco obserwuję noclegi w Kioto, ale nic nie widzę
30.03 Z rana na całodniowe zwiedzanie Nary, a wieczorem na nocleg w Osace
31.03 Osaka (widzę sporo wpisów, że nie ma po co tam jechać, ale chętnie zwiedzę kilka rzeczy włącznie z oceanarium)
1.04 Osaka - Kagoshima (z rana) (samolot 4290/6190y)
2.04 Kagoshima (może Sakurajima, ale jeszcze nie patrzyłem co i jak)
3.04 Kagoshima - Kumamoto (na większość dnia) - wieczorem Fukuoka
4.04 Fukuoka - Okinawa (Naha) (samolot 4790/6690y)
5.04-9.04 Okinawa (Oceanarium i kilka innych rzeczy, kusi też Ishigaki na 2 dni, ale to chyba zbyt wiele, więc może całodniowy wypad na Zamami)
9.04- Z rana lot z Okinawa(Naha) do Tokio
10.04-16.04 - Tokio w tym czasie chciałbym zobaczyć Nikko (pewnie cały dzień) i pojechać w stronę Fuji i Kamakury, nie wiem czy nie jest to zbyt ciasno zaplanowane, bo 16.04 z rana wylot, więc pewnie 15.04 wieczorem już tam się znajdę, a noc spędzę w nine hours narita

Brakuje mi trochę czasu w Tokio, ale nie wiem czy rozszerzenie pobytu o kilka dni jest warte 120 euro (zmiana terminu wylotu)
W samym Tokio zastanawiam się nad noclegiem w "Bunka Hostel Tokyo", zapewne nie jest to najwygodniejszy sposób, ale ceny zwykłych hoteli w centrum są już trochę wysokie

Przeglądałem XXX różnych tematów na forach głównie anglojęzycznych, ale z nich wnioskuje, że (Sendai,Aomori,Osaka,Kagashima,Fukuoka,Okinawa) mógłbym pominąć, a w (Tokio, Kyoto, Nara) starczy 1,5 tygodnia

Dlatego chciałbym zapytać Was : Da radę zmieścić się w tym planie ? Coś wykreślić, a gdzieś pobyć dłużej ? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#397 PostWysłany: 17 Lut 2016 15:29 
Awatar użytkownika

srebrny
-jak dla mnie za duzo rzeczy w krotkim czasie

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
Teso1 uważa post za pomocny.

#398 PostWysłany: 17 Lut 2016 22:21 
Awatar użytkownika

niebieski
@Exil12

Poczytaj trochę o czym pisaliśmy tu ostatnio. Będzie dużo odniesień do miejsc na Twojej liście. A poza tym:
- Zapewne wiesz już, że okres 29.04-05.05 to tzw. "Golden Week". Noclegi na ten okres szybko się wyprzedają, a wszystkie środki transportu pękają w szwach.
- Dojazd do Takayamy jest bardzo czasochłonny. Warto go dokładnie zaplanować.
- Jeżeli dla odmiany postanowisz odwiedzić północną Japonię, to masz jeszcze szansę zobaczyć kwitnące wiśnie.

@Teso1

Twój plan jest oryginalny, ale jeżeli odpowiada Ci szybkie zwiedzanie, to nie musisz z niczego rezygnować. Chociaż będziesz musiał sobie większość dni zaplanować szczegółowo jeszcze przed wyjazdem, bo na miejscu nie będziesz w stanie ogarniać transportu na bieżąco, jeżeli zamierzasz zwiedzać w takim tempie. Jakby co, to niektóre dni wydają mi się dla odmiany dość luźne, więc da się odzyskać nieco czasu.

Jeżeli uważasz, że powyższy plan spełnia wszystkie Twoje priorytety, to można go zostawić w takiej formie, ale polecam zastanowić się jeszcze nad następującymi aspektami:
- Plan nie jest zbyt szczęśliwy z punktu widzenia obserwacji kwitnących wiśni. Prawie wszędzie rozmijasz się z pełnią kwitnienia. W Kioto zobaczysz co najwyżej pierwsze pąki, a Tokio będzie już w fazie przekwitania.
- Warto mieć świadomość, że wczesną wiosną wiele miejsc (zwłaszcza na północy) nie będzie zbyt atrakcyjnie wyglądać, z uwagi na w większości pozbawione liści drzewa i ogólnie ubogą zieleń.
- Pamiętaj, że w takim planie z mnóswtem podróżowania na duże dystanse, jesteś mało elastyczny na wprowadzanie zmian. Zastanów się dobrze, czy aby na pewno satysfakcjonuje Cię właśnie taki dobór atrakcji, bo potem trudno będzie coś dodać (zastanawiam się na ile świadomie rezygnujesz z niektórych popularnych miejsc jak np. Hiroshima i Miyajima).

Kilka uwag szczegółowych:
21.03 Narita-Sendai-Shiogama. Bezpiecznie jest założyć sobie z 2h, które zejdzie Ci na lotnisku. Potem czeka Cię podróż do Tokio, żeby przesiąść się w pociąg do Sendai. W Sendai będziesz realnie ok. 14:00, a w Shiogama jeszcze później (co właściwie chciałbyś tam zobaczyć, chodzi o Matsushimę?). Innymi słowy czasu na zwiedzanie będzie bardzo niewiele i chyba zostałbym tego dnia w Tokio, a do Sendai pojechał następnego dnia rano.
22.03 Tashirojima - nigdy tam nie byłem, ale wydaje się, że wyspa jest na tyle mała, że na wyczerpujące zwiedzanie wystarczy ok. 2h. Tyle, że kursujące tam promy są rzadkie i trzeba dokładnie rozplanować transport. Co do kwestii językowych, to myślę, że jeżeli przygotujesz się z japan-guide.com co i jak, to jakoś będziesz w stanie wyjaśnić o co chodzi, nawet jeżeli nie spotkasz nikogo mówiącego po angielsku.
23.03 Hirosaki - zauważ, że zamek jest w przebudowie, chociaż w dalszym ciągu można go zobaczyć. Miasto Aomori jest nieciekawe turystycznie. Może warto np. pojechać do Hirosaki tam i z powrotem tego samego dnia z Sendai (+ mały spacer po Aomori w czasie przesiadki).
24.03 Przejazd z Regionu Tohoku do Matsumoto zajmuje 2/3 dnia. Zdecydowanie polecam rozdzielić na 2 dni.
...
31.03 Osaka może nie ma jakiś spektakularnych atrakcji, ale w porównaniu z niektórymi mniejszymi miastami z Twojego planu, i tak można uznać ją za miejsce dość turystyczne;-)
1.04 Osaka-Kagoshima - nie bardzo rozumiem po co lecieć samolotem, skoro można pociągiem za darmo...
...
5-9.04 Okinawa - proponuję albo tylko Naha (+oceanarium i Zamami) albo tylko Ishigaki, nie wystarczy czasu na wszystko
10-16.04 Tokio. To Twoja decyzja jak spędzisz czas w Tokio, jeżeli jesteś dobrze zorganizowany i lubisz szybkie zwiedzanie, jesteś w stanie się wyrobić.

Co do noclegu w Tokio, to okolica, w której znajduje się wskazany przez Ciebie hostel (Asakusa) ma sporo umiarkowanych cenowo ofert i jest dobrze skomunikowana z innymi rejonami miasta. Może być, ale sam wybrałbym coś bliżej stacji metra.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#399 PostWysłany: 18 Lut 2016 17:42 

@Aso

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje i wskazówki

Będę więc przerabiał plan, bo o ile tempo zwiedzania mam stosunkowo szybkie,
o tyle zrozumiałem, że przy tej rozpisce, jak będę miał na starcie dzień opóźnienia, to potem cały kolejny dzień będę zmieniał rezerwacje

Mam jeszcze pytanie przed tym jak zmienię plan (jeśli do Kagoshimy warto jechać korzystając z JR Passa to Hiroszime też wypada odwiedzić, zrobię więc to kosztem Aomori i Sendai) :

Przesunięcie pobytu w Kioto do 3.04 pozwoli mi załapać się na pełnię rozkwitu ? (Swoją wizytą planowałem tak wcześnie, bo na 28.03 składałem wniosek na wejście do Shugakuin Imperial Villa - chociaż fakt, odpowiedzi jeszcze nie dostałem - z drugiej strony są też opinie, że w mieście są o wiele ciekawsze rzeczy i tym niekoniecznie trzeba sobie zawracać głowę)

Orientuje się ktoś może czy warto wyrabiać kartę studencką ISIC ?
Kosztuje mało, ale zbyt wiele też nie oferuje - będzie do czego jej użyć ?

Ostatnie pytanie co do Okinawy - prawdopodobnie zdecyduje się na główną wyspę, bo mimo, że nie będzie takich widoków to chętnie zobaczę też oceanarium - nie wiem czy zatrzymywać się w Naha czy może gdzieś pomiędzy w Onna czy jeszcze dalej w Nago itp (przyznam, że nie orientowałem się jeszcze w cenach hoteli na Okinawie)
 Profil Relacje PM off  

#400 PostWysłany: 18 Lut 2016 18:13 
Awatar użytkownika

niebieski
@Teso1

Jeżeli pytasz o pełnię kwitnienia w Kioto, to japan-guide.com podaje, że najlepszy okres na oglądanie wiśni jest prognozowany na 4-12.04. A zatem, jeżeli będziesz tam 3.04, drzewa też powinny już nieźle wyglądać.

Nie przejmuj się niewykorzystaną rezerwacją na Shugakuin Rikyu. Wystarczy, że pójdziesz do biura Agencji Dworu Cesarskiego koło Pałacu Cesarskiego w Kioto, nawet tego samego dnia, w którym chciałbyś odwiedzić rezydencję Shugakuin, i zrobią Ci nową rezerwację. Shugakuin nie jest najbardziej spektakularną atrakcją Kioto, ale jeżeli masz czas, to można się przejść.

Przejrzałem zniżki dostępne z kartą ISIC, ale jest ich bardzo niewiele i nic godnego uwagi. W moim przekonaniu taka karta nie ma uzasadnienia, jeżeli chodzi o podróżowanie po Japonii.

Na Okinawie proponuję nocleg w Naha. Do oceanarium da się obrócić tam i z powrotem tego samego dnia. No i port, z którego odpływają promy na Zamami też jest w Naha. Na Okinawie jest sporo drogich luksusowych hoteli, ale budżetowego zakwaterowania też nie brakuje.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość