Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 26 Lut 2016 16:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Pomysł poddany przez @billabong jest bardzo dobry. A w każdym razie trudno będzie znaleźć lepszy pod tym względem, że wszystkie przyrodnicze atrakcje środkowej Japonii odznaczają się niezbyt dobrym dojazdem z Tokio. W Regionie Chubu mamy Alpy Japońskie (głównie wokół prefektury Nagano), oprócz Doliny Kiso popularne są też tereny położone dalej na północ, np. Kamikochi.

Mam jeszcze sugestię, żeby trochę zoptymalizować plan w taki sposób, żeby rozdzielić długie przejazdy na mniejsze odcinki i nie trzeba było tracić dużej części żadnego dnia na wielogodzinne siedzenie w pociągu. Proponuję np. Okayamę i/lub Himeji przełożyć na koniec, żeby trwający ok. 7 godzin powrót z Kumamoto nie sprawił, że tego dnia już niewiele zdołacie zobaczyć.

Rzuciłem okiem na szybko na rozkłady jazdy i wychodzi na to, że jeżeli chcielibyście rzeczywiście przejść trasą z Tsumago do Magome (lub na odwrót), to musielibyście dojechać do stacji Nakatsugawa najpóźniej o 13:00. Dojazd tam tak wcześnie z Kumamoto nie jest niemożliwy, ale taki dzień byłby ekstremalnie napięty.
 Profil Relacje PM off
ArxFatalix uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#422 PostWysłany: 26 Lut 2016 21:22 

Raz jeszcze dziekuję. Prowokujecie do zmian.

W tej chwili wygląda to tak:
5 Dzień - Fukuoka
6 Dzień - Yufuin (nocleg w ryokanie)
7 Dzień - Kumamoto

Myślę, że 5 dzień możemy zrobić tak, że ok 8 rano wyruszymy już z Hiroszimy do Fukuoki (przyjazd ok 10), damy sobie kilka godzin na zwiedzanie, a następnie wyruszymy do
Kumamoto (1h 30min), gdzie mielibyśmy nocleg (I wariant), albo od razu z Hiroszimy do Kumamoto (ok. 11:30), i mamy spokojny dzień w Kumamoto, bo z tego co widzę, to w Fukuoce bardziej "interesujące" są godziny wieczorne z uwagi na Yatai food stalls. W Kumamoto na pewno chciałbym zobaczyć plażę Okoshiki o zachodzie słońca :)
Dzień 6 pozostałby bez zmian. Natomiast Dzień 7 to byłby już czas powrotu na Honsiu, tylko mam problem gdzie się zatrzymać :)

Co sądzicie o takim planie?

Opcja druga to po prostu zamienić Kumamoto i Fukuokę :)

A wtedy ta trasa tekkingowa w dolinie Kiso byłaby spokojnie do zrealizowania :)
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 26 Lut 2016 22:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Plaża Okoshiki... w takim razie sprawdź jak wygląda sprawa z pływami morskimi. Ludzie przyjeżdżają tam wtedy, kiedy zachód słońca wypada w czasie odpływu. Pora odpływu każdego dnia jest trochę inna - możliwe, że żeby trafić na odpowiednie warunki, będzie trzeba trochę zamieszać z kolejnością zwiedzania.

Co do reszty planu, to ja bym jeszcze coś dodał. ;) Fukuoka wypada słabo na tle innych miast Kiusiu i odradzam, żeby mając tak niewiele czasu marnować tam cały dzień. Zwłaszcza mając w ręce Japan Rail Pass...
 Profil Relacje PM off  

#424 PostWysłany: 27 Lut 2016 20:33 

@Aso Poszedłem za Twoją radą.

Ostatecznie na 5 dzień wstawiłem Kumamoto, 6 dzień Yufuin, 7 dzień Beppu + Fukuoka + nocleg w Kitakyushu :)
Tak powinno być Ok. Póki co, tak to wygląda i przy tym planie zapewne już pozostanę. :)
 Profil Relacje PM off  

#425 PostWysłany: 27 Lut 2016 21:51 

srebrny
Ja mam zaplanowany krótki wyjazd, mniej niż tygodniowy, bo w terminach z ostatniego "tureckiego błędu" tylko tyle urlopu mogłem wygospodarować. ;)
Plan jest tylko taki:
1) lądujemy wieczorem i przyjazd do Tokio,
2) Tokio (wieczorem shinkansen do Kioto i tu 3 noclegi)
3) Kioto
4) Nara
5) Kioto (wieczorem shinkansen do Tokio)
6) Tokio i wieczorem na lotnisko
Będziemy pierwszy raz, z dzieckiem, wiec taki zestaw wydaje mi się optymalny. Chyba że doradzicie jakieś zmiany. :)
Nie interesują nas atrakcje typowo dla dzieci typu parki rozrywki, raczej takie nietypowe rzeczy jak jelonki w Nara czy lasek bambusowy w Kioto.
Tokio bardziej nowoczesne, Kioto tradycyjne (najbardziej czekam na świątynie!) więc chyba liźniemy wszystkiego po trochu.

Nie wiem tylko, czy przy takiej trasie kupić po prostu JR Pass na 7 dni, czy zastanawiać się nad indywidualnymi biletami bo mogą być tańsze? jak myślicie?
 Profil Relacje PM off  

#426 PostWysłany: 27 Lut 2016 22:13 
Awatar użytkownika

niebieski
@Misiatek

W tak krótkim czasie rzeczywiście niewiele można zmieścić. Jeżeli mam coś doradzić, to zróbcie dobry plan, żeby jak najlepiej wykorzystać te kilka chwil w Japonii.

Jeżeli chodzi o dojazd do Kioto, to najtaniej wyjdzie e-voucher Japanican (21600 JPY za Shinkansen Nozomi tam i z powrotem). W takiej sytuacji jak Wasza odradzam Japan Rail Pass również dlatego, że pociągi Hikari, które obejmuje pass to stare wysłużone składy, które robią przygnębiające wrażenie w porównaniu z nowoczesnymi Nozomi.

Link do oferty Japanican:
http://www.japanican.com/en/tour/detail/VJOPENTK1
 Profil Relacje PM off
Misiatek uważa post za pomocny.

#427 PostWysłany: 27 Lut 2016 22:28 

srebrny
@Aso
Dzięki! To faktycznie będzie chyba najlepsza opcja dla nas. Bo na Narita express z lotniska i trasę Kioto-Nara bilety nie są już chyba tak drogie, więc dla tych odcinków JR Passa chyba nie warto kupować.
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 27 Lut 2016 22:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli szukacie oszczędności, to zwróćcie uwagę, że Narita Express to jeden z najdroższych sposobów podróżowania na lotnisko Narita. Dużo tańsze są pociągi Keisei, ale jeżeli koniecznie chcecie się przejechać Narita Expressem, to pamiętajcie, że też są specjalne bilety ze zniżką dla zagranicznych turystów (kupowane na lotnisku).

https://www.jreast.co.jp/e/pass/nex_round.html
 Profil Relacje PM off  

#429 PostWysłany: 27 Lut 2016 22:50 

Loty: 724
Kilometry: 938 929
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Aso napisał(a):
Jeżeli szukacie oszczędności, to zwróćcie uwagę, że Narita Express to jeden z najdroższych sposobów podróżowania na lotnisko Narita. Dużo tańsze są pociągi Keisei, ale jeżeli koniecznie chcecie się przejechać Narita Expressem, to pamiętajcie, że też są specjalne bilety ze zniżką dla zagranicznych turystów (kupowane na lotnisku).

https://www.jreast.co.jp/e/pass/nex_round.html

Zawsze można to połączyć z pierwszym / ostatnim dniem Japan Railway Pass / szczególnie na porannych przylotach lub wieczornych odlotach z Narity ...
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 28 Lut 2016 15:44 

@Aso

Czekałem i próbowałem wyszukać coś w Kyoto na początku kwietnia - niestety albo były ceny które przekraczały mój budżet (+400/noc), albo 30-40km dalej (gdzieś w Osace) - była możliwość znalezienia pojedynczych dni, ale wiem, że codzienne zmiana noclegu byłaby zbyt męcząca (całe dnie z bagażem) - zostawiłem ostatecznie termin 25.03-30.03 (noclegi w Shimogyo-ku Higashi-nakasuji Shomen-kudaru Momiji-cho 362 - chociaż w tym terminie znalazłbym pewnie inne miejsca)

Zmieniłem trochę plan i wyszło bardziej standardowo :

21.03-23.03 Tokio (noc z 22 na 23 chciałem spędzić w Kusatsu Onsen, ale widząc ile tam jeżdżenia i przesiadek przestało mnie to zachęcać)
23.03 Tokio - Kanazawa
24.03 Kanazawa
25.03 Kanazawa - Kioto
25.03-30.03 Kioto
30.03 Kioto - Nara (cały dzień) - Osaka
31.03 Osaka
1.04 Osaka - Himeji Castle (cały dzień ?) - Hiroshima
2.04 Hiroshima (Miyajima?)
3.04 Hiroshima (pół dnia) - Fukuoka
4.04 Fukuoka - Kumamoto (większość dnia) - Kagoshima
5.04 Kagoshima (Koniec JR PASSA)
6.04 Kagoshima - Fukuoka > (20.15) Okinawa
7.04 - 10.04 Okinawa (Naha)
10.04 Okinawa (11.00) - Tokio
11.04-15.04 Tokio (Kamakura, Fuji/Hakone)
16.04 Tokio (wylot o 10.15, więc noc z 15.04 chyba spędziłbym w Naricie)

Z tym planem dalej mam kilka wątpliwości :
1. Nie jest tego zbyt wiele ? Powinienem odpuścić Kumamoto/Kagoshime i po nocy w Fukuoce lecieć na Okinawe ?
2. Odnoszę też wrażenie, że trochę marnuję JR PASS - od 26.03 do 1.04 nie będę prawie wcale się poruszał na większe odległości, a gdy będę go potrzebował 6.04 to już się skończy
3. Martwi mnie trochę mała ilość czasu w Tokio, wg. poradników zobaczę co ciekawsze miejsca, ale jakieś 2 luźne dni na obchodzenie sklepów/zakup pamiątek też chętnie bym widział

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady :)
 Profil Relacje PM off  

#431 PostWysłany: 28 Lut 2016 15:57 
Awatar użytkownika

co do shinkansenow, to nie jest tak ze nozomi i hikari obsluguja te same modele pociagow, tj. n700? swoja droga, szkoda ze e5, e6 lub e7 nie kursuja na trasie tokaido-sanyo...
 Profil Relacje PM off  

#432 PostWysłany: 28 Lut 2016 16:06 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
Teso1 napisał(a):
@Aso

Czekałem i próbowałem wyszukać coś w Kyoto na początku kwietnia - niestety albo były ceny które przekraczały mój budżet (+400/noc), albo 30-40km dalej (gdzieś w Osace) - była możliwość znalezienia pojedynczych dni, ale wiem, że codzienne zmiana noclegu byłaby zbyt męcząca (całe dnie z bagażem) - zostawiłem ostatecznie termin 25.03-30.03 (noclegi w Shimogyo-ku Higashi-nakasuji Shomen-kudaru Momiji-cho 362 - chociaż w tym terminie znalazłbym pewnie inne miejsca)

Zmieniłem trochę plan i wyszło bardziej standardowo :

21.03-23.03 Tokio (noc z 22 na 23 chciałem spędzić w Kusatsu Onsen, ale widząc ile tam jeżdżenia i przesiadek przestało mnie to zachęcać)
23.03 Tokio - Kanazawa
24.03 Kanazawa
25.03 Kanazawa - Kioto
25.03-30.03 Kioto
30.03 Kioto - Nara (cały dzień) - Osaka
31.03 Osaka
1.04 Osaka - Himeji Castle (cały dzień ?) - Hiroshima
2.04 Hiroshima (Miyajima?)
3.04 Hiroshima (pół dnia) - Fukuoka
4.04 Fukuoka - Kumamoto (większość dnia) - Kagoshima
5.04 Kagoshima (Koniec JR PASSA)
6.04 Kagoshima - Fukuoka > (20.15) Okinawa
7.04 - 10.04 Okinawa (Naha)
10.04 Okinawa (11.00) - Tokio
11.04-15.04 Tokio (Kamakura, Fuji/Hakone)
16.04 Tokio (wylot o 10.15, więc noc z 15.04 chyba spędziłbym w Naricie)

Z tym planem dalej mam kilka wątpliwości :
1. Nie jest tego zbyt wiele ? Powinienem odpuścić Kumamoto/Kagoshime i po nocy w Fukuoce lecieć na Okinawe ?
2. Odnoszę też wrażenie, że trochę marnuję JR PASS - od 26.03 do 1.04 nie będę prawie wcale się poruszał na większe odległości, a gdy będę go potrzebował 6.04 to już się skończy
3. Martwi mnie trochę mała ilość czasu w Tokio, wg. poradników zobaczę co ciekawsze miejsca, ale jakieś 2 luźne dni na obchodzenie sklepów/zakup pamiątek też chętnie bym widział

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady :)

Jak dla mnie za dużo czasu poświęcasz na Kioto Nie wiem jak teraz wygląda w Himeji Castle Jak ja byłem częsciowo był zamknięty Choć i tak myślę że 3 godziny spokojnie powinny na zamek Ci wystarczyć Na Mijajime jedź na pewno Warto Mi się tam bardzo podobało Nie byłem na Okinawie ani w okolicy Fukoka więc tu się nie wypowiadam Co do jr pass to rzeczywiście w tym czasie go marnujesz Nie masz wtedy na nim żadnych przejazdów Lepszym rozwiązaniem byłby zakup na tydzień
 Profil Relacje PM off  

#433 PostWysłany: 28 Lut 2016 18:09 
Awatar użytkownika

niebieski
@Teso1

Czyli rezygnujesz z regionu Tohoku? Odnosząc się do starego planu, to można się zastanowić nad pozostawieniem chociaż Matsumoto. Jest mniej więcej po drodze z Tokio do Kanazawy.

Jeżeli nie chcesz wprowadzać żadnych istotnych zmian, to proponuję na początku jeden dzień więcej w Tokio kosztem Kanazawy. W ten sposób opóźnisz rozpoczęcie Japan Rail Pass (i wystarczy go na powrót do Fukuoki), a na zwiedzenie Kanazawy nie potrzeba więcej niż jednego dnia.

Co do Kioto, to zgadzam się z @sebastianp79. Mnie też się wydaje, że czas na Kioto jest zbyt długi. Nawet przy leniwym i spontanicznym zwiedzaniu, po 3 dniach w Kioto zaczyna się już odczuwać znudzenie.

Pozostałe pytania:
1. Czy nie jest zbyt wiele? W moim przekonaniu to jest spokojne tempo, nie widzę potrzeby żeby z czegokolwiek rezygnować.
2. Żeby Japan Rail Pass miał uzasadnienie ekonomiczne, trzeba się dosyć sporo najeździć. Ale nie ma co popadać w przesadę. Większość odwiedzających Japonię wykorzystuje JR Pass z podobną efektywnością, więc uspokajam, że nie trzeba takiego planu traktować w kategoriach marnotrawstwa. Jedyne alternatywne rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy, to pojechać z Tokio do Kioto na jednorazowym bilecie, a JR Pass odpalić dopiero tydzień później.
3. W Tokio 1 dzień na początku i 5 dni na końcu to całkiem sporo czasu. Nawet planując wypady do Kamakury i w okolice Góry Fudżi, nie podejrzewam, żebyś musiał się szczególnie śpieszyć.

@czukuczuku

Formalnie obie kategorie, i Nozomi i Hikari, obsługują zarówno stare i wysłużone składy serii 700, jak i nowe N700. Ale w praktyce wygląda to tak, że najwięcej pasażerów jeździ Nozomi i one są najbardziej dochodowe, a Hikari często jeżdżą pustawe (zwłaszcza na odcinkach daleko od Tokio). Dlatego JR przejawia wyraźną tendencję do kierowania na Nozomi nowszych modeli, a na Hikari pozostają te z minionych epok.

Edit:
Właśnie odkryłem, że można sprawdzić jaki model pociągu obsługuje dane połączenie.;) JR Central zamieszcza takie informacje na swoich rozkładach jazdy (link poniżej). Kursy składami N700 są oznaczone logo w środku rozkładu w pdf. A gdyby ktoś chciał się przejechać "kosmicznym" Shinkansenem serii 500, to też znajdzie tam wskazówki, jak taki kurs znaleźć.

http://english.jr-central.co.jp/info/timetable/
 Profil Relacje PM off  

#434 PostWysłany: 29 Lut 2016 03:10 
Awatar użytkownika

@Aso; roznica miedzy cenami biletow na hikari i nozomi jest dosc mala z tego co pamietam, wiec nie dziwne ze wiejszosc wybiera te drugie... a seria 500 rzeczywiscie prezentuje sie nieziemsko, ale sprawiala chyba jakies problemy techniczne, wiec je wycofali... a szkoda...
 Profil Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 29 Lut 2016 06:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Bilety w wagonach bez rezerwacji na Hikari i Nozomi kupowane na miejscu są w tej samej cenie - Hikari nie jest tańsze od Nozomi. Jedynie w Nozomi miejsce rezerwowane jest droższe, ale zaledwie o około 300 jenów.

Wymierne zniżki są na shinkanseny Kodama, ale bilet trzeba kupić conajmniej dzień wcześniej (bilet nazywa się o ile się nie mylę "Platt Kodama" - różnica w cenie to wtedy około 4000 jenów, ale zamiast 2,5 godz Nozomi czy 3 godz Hikari, jedzie się aż ponad 4).
 Profil Relacje PM off  

#436 PostWysłany: 29 Lut 2016 21:18 

Cześć wszystkim,
na początku czerwca razem z chłopakiem wybieramy się do Tokio na łącznie 8 dni.
Stworzyłam póki co plan w jakie miejsca się wybierzemy.
Chciałabym was zapytać co myślicie o takim wyborze i jakie miejsca najlepiej zwiedzić w danych miejscowościach.

08 (środa) TOKIO (nocleg TOKIO)
09 (czwartek) TOKIO (nocleg TOKIO)
10 (piątek) (z samego rana) JR OSAKA (nocleg w OSAKA)
11 (sobota) JR HIROSZIMA-MIYAJIMA (nocleg w OSAKA)
12 (niedziela) (z samego rana) JR NARA (nocleg OSAKA)
13 (poniedziałek) JR KYOTO (nocleg KYOTO)
14 (wtorek) JR KYOTO (powrót tokio)
15 (środa) JR TOKIO (powrót Narita)

pooozdrawiam ! :) :D
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 29 Lut 2016 21:28 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
Diplo napisał(a):
Cześć wszystkim,
Chciałabym was zapytać co myślicie o takim wyborze i jakie miejsca najlepiej zwiedzić w danych miejscowościach.

wg mnie plan jak najbardziej w porządku
 Profil Relacje PM off  

#438 PostWysłany: 01 Mar 2016 09:27 
Awatar użytkownika

Diplo napisał(a):
Cześć wszystkim,

grafik pobytu bardzo napiety
osobiscie odpuscilbym Osake i Hiroszime, nie dlatego ze tam nic ciekawego nie ma , a po prostu masz troche malo czasu
natomiast podroz pomiedzy Tokio a Kyoto nie na JR pas tylko willeexpres nocnym, a pomiedzy Kyoto i Nara pociagiiem
wiecej czasu poswiecisz w ten sposob na Tokio i Kyoto
masz jeszcze sporo czasu na pewno kilka razy zmienisz swoja decyzje
milego wyjazdu
 Profil Relacje PM off  

#439 PostWysłany: 01 Mar 2016 16:26 
Awatar użytkownika

niebieski
@czukuczuku
Seria 500 obecnie kursuje wyłącznie jako Kodama na trasie Sanyo Shinkansen. Nigdy nie podróżowałem takim pociągiem, chociaż często zdarzało mi się je widzieć na różnych stacjach, gdzie czekały na bycie wyprzedzonym przez wyższe kategorie. Niegdyś była to ikona japońskiego kolejnictwa, ale obecnie składy serii 500 wyglądają trochę zabawkowo w porównaniu z agresywnymi rysami najnowszych modeli.

@Diplo
Jak na takie ramy czasowe, to plan jest dobrze pomyślany. Propozycja Kazika, żeby skorzystać z autokarów Willer Express jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli szukacie jak największych oszczędności. Ale jeżeli możecie sobie pozwolić na Japan Rail Pass, to nie ma potrzeby z niczego rezygnować. Mogę co najwyżej doradzić, żeby Hiroshimę i Miyajimę umieścić w planie pomiędzy noclegami w Osace i w Kioto, i zatrzymać się na jedną noc w Hiroshimie przed jej zwiedzaniem - wtedy na dużo większym luzie będziecie mogli się tam pokręcić. Aha... no i przygotujcie się, że w czerwcu dużo pada.
 Profil Relacje PM off  

#440 PostWysłany: 01 Mar 2016 22:29 

srebrny
A pora deszczowa nie zaczyna się w drugiej połowie czerwca?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość