Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 19 Lut 2016 21:35 

Witajcie,
Planuje taka wycieczke do Japonii , jak ponizej. Nastawiamy sie raczej na nature/ gory/ parki etc. Podrozujemy z 11 miesiecznym dzieckiem. Wynajem samochodu stanal pod znakiem zapytania, wiec czy sadzicie, ze to sie da ogarnac pociagami? Czy warto JR passa kupowac? Z Waszych doswiadczen, czy cos warto w planie zmienic?
*bedziemy od 20 kwietnia
**niestety zrezygnowalismy z Hiroszimy/ Mijajimy, aby miec czas na Hokkaido i zlapac tam jeszcze wisnie w rozkwicie
*** plan byl ukladany pod samochod

Day 1 TOKYO, JP (NARITA INTL), TERMINAL 1
Day 2 Tokyo
Day 3 Tokyo
Day 4 Fuji & Matsumoto [Fuji tylko , jesli beda jeszcze kwitly wisnie; na dluzej zostaniemy w dniu 14-15]
Day 5 Matsumoto-->Kamikōchi
Day 6 Matsumoto-->Nagano-->Yamanouchi Monkey Park
Day 7 Kisso Valley: Magome-Tsumago Hike [tu mamy gorska japonska chatke wynajeta]
Day 8 Kiso Valley [tu mamy gorska japonska chatke wynajeta]
Day 9 Kyoto
Day 10 Kyoto
Day 11 Kyoto > Nara
Day 12 Kyoto->Arashiyama’s Bamboo Grove
Day 13 Kyoto-->Koya-san: Oku-no-in
Day 14 around Fuji
Day 15 around Fuji
Day 16 Tokyo Narita International Airport Terminal 3 12:40-->hokkaido New Chitose Airport Domestic Terminal 14:25
Day 17 Noboribetsu, Hell Valley, Oyunuma Pond
Day 18 Lake Toya
Day 19 Matsumae Castle.
Day 20 Matsumae Castle.
Day 21 Matsumae-->Niseko
Day 22 Shakotan Peninsular , Cape Kamui, Otaru
Day 23 hokkaido 12:50 pm--> Tokyo Narita Terminal 3 14:25
Day 24 TOKYO, JP (NARITA INTL), TERMINAL 1 10:15

Dziekuje :)
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#402 PostWysłany: 19 Lut 2016 22:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Witaj;-)

Twój plan jest bardzo ciekawy i myślę, że można go pozostawić w formie zbliżonej do oryginału. Możliwa jest jego realizacja z wykorzystaniem wyłącznie transportu zbiorowego, choć przyznaję, że na Hokkaido będziecie się musieli mierzyć z infrastrukturą niezbyt dobrze dostosowaną do obsługi turystów z zagranicy.

Kilka uwag szczegółowych:
- Czy w Matsumoto planujecie odwiedzać zamek? Jeżeli tak, to którego dnia? Bo niezależnie od tego czy będzie to dzień 4, 5 czy 6, stanie się on dosyć napięty, jeżeli dorzucicie do niego zamek.
- Na przełomie kwietnia i maja w Japonii jest "Golden Week", czas wzmożonej aktywności turystycznej. Na ten okres noclegi należy rezerwować z dużym wyprzedzeniem i trzeba być przygotowanym na utrudnienia w transporcie.
- Zamek Matsumae jest wyjątkowo niszową atrakcją, zarówno dlatego, że w Japonii istnieje co najmniej kilkadzieścia ciekawszych zamków, jak i dlatego, że dojazd do Matsumae z jakiegokolwiek innego godnego uwagi miejsca zajmuje kilka godzin. Rozumiem, że chodzi o kwitnące wiśnie, więc nie będę Wam zdecydowanie odradzał, ale na pewno nie na tak długo. Generalnie, jeżeli chodzi o Hokkaido, to najbardziej efektowne kwitnące wiśnie można podziwiać w Hakodate.
- Przylądek Kamui i półwysep Shakotan to również niezwykle rzadko odwiedzana przez turystów okolica. Nie wiem czy polecać, bo dojazd jest nieproporcjonalnie czasochłonny do poziomu atrakcyjności celu podróży. Ale jakby co, to autobusy do przylądka odjeżdżają z Otaru, nie z Niseko.

Jeżeli chodzi o Japan Rail Pass, to przy takim niezbyt szybkim tempie i niewielu dalekich przejazdach, nie będzie miał ekonomicznego uzasadnienia. Równie dobrze sprawdzą się bilety jednorazowe.
 Profil Relacje PM off
atomoovka uważa post za pomocny.

#403 PostWysłany: 20 Lut 2016 21:07 

Aso, dziekuje za cenne uwagi.
Musze przemyslec to Matsumoto, bo rzeczywiscie chcielismy tam obejrzec zamek z zewnatrz, gdyby kwitly wisnie.
Noclegi mamy zamowione, choc musze jeszcze je przejrzec, bo zamawialam z mysla, ze dojade wszedzie bez problemu autem....

Czy cos jeszcze polecasz na Hokkaido, gdybysmy odrzucili Cape Kamui i zamek Matsumae?
 Profil Relacje PM off  

#404 PostWysłany: 21 Lut 2016 13:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy mam jeszcze coś do polecenia... myślę, że niczym Was nie zaskoczę. Podejrzewam, że sami się już nieźle orientujecie, co można zobaczyć na Hokkaido, skoro doszukaliście się informacji o wielu mniej znanych miejscach. W ogólności mogę Wam poradzić, żeby nie zamykać się w przekonaniu, że należy ograniczać się do "bliskiego Hokkaido" (na południe od Sapporo), bo odległości na Hokkaido wszędzie są duże i skoro postanowiliście odwiedzić ten region Japonii, to będziecie musieli się pogodzić z wieloma długimi przejazdami.

Co konkretnie warto zobaczyć? Jeżeli chodzi o kwitnące wiśnie, to najbardziej polecany jest Fort Goryokaku w Hakodate. A jeżeli chodzi o przyrodę, to za szczególnie warty uwagi uchodzi Park Narodowy Shiretoko - w którym osobiście nigdy nie byłem. Z okolic, które ja odwiedziłem, najbardziej podobało mi się Jezioro Mashu.
 Profil Relacje PM off  

#405 PostWysłany: 21 Lut 2016 18:06 

@ Aso, super, dziekuje za pomoc:)
 Profil Relacje PM off  

#406 PostWysłany: 21 Lut 2016 19:35 

Nie mam może aż tak dużego doświadczenia jak @Aso, i mam nadzieję, że wypowie się na temat mojego wpisu ale w samym Tokyo wcale nie ma tak dużo do obejrzenia. Najciekawsze da się zobaczyć w jeden dzień i jeden wieczór. Jeden z dni na Tokyo można zamienić na wycieczkę do Nikko https://en.wikipedia.org/wiki/Nikk%C5%8 ... 8D-g%C5%AB Zwłaszcza, że jak piszecie więcej przyjemności macie z przyrody, niż z podziwiania drapaczy chmur. Jeszcze jakby była ładna pogoda to w ogóle super.

Wycieczka jak najbardziej do zrobienia w jeden dzień pociągiem z Tokyo. Ze stacji w Nikko jest około 2 km spaceru do początku kompleksu.
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 21 Lut 2016 19:55 
Awatar użytkownika

srebrny
niektórym wystarczy słitfocia przy napisie tokyo, inni znajda dużo ciekawych rzeczy do zobaczenia
w ten sposob to kazde miejsce mozna zaliczyc
dla mnie tokyo oferuje wiecej rzeczy niz na jeden dzien

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#408 PostWysłany: 21 Lut 2016 21:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@Okowita

Wychodzę z założenia, że każdy ma swoje indywidualne oczekiwania co do tego, jak powinna wyglądać jego wymarzona podróż do Japonii. Dlatego nie staram się nikomu perswadować moich własnych wyobrażeń co do takiego wyjazdu, a jedynie próbuję uwrażliwić piszące tu osoby na pewne aspekty, z których mogą sobie nie zdawać sprawy.

Ale skoro zostałem poproszony, żeby wypowiedzieć się na temat Tokio i Nikko...

To prawda, że atrakcje Japonii są rozproszone po całym kraju i w Tokio nie ma ich jakoś bardzo wiele. Na obejrzenie najbardziej znanych punktów japońskiej stolicy (targ rybny, Sensoji, Skytree, Odaiba, Shibuya, Shinjuku) wystarcza jeden dzień, a potem można jechać dalej. Ale to tylko jeden punkt widzenia.

Drugi punkt widzenia jest taki, że Tokio ma swoją unikalną atmosferę i nieuchwytne piękno, na poczucie których jeden dzień może nie wystarczyć. Być może wielu podróżników przed przyjazdem do stolicy Japonii spodziewa się tu zobaczyć olśniewającą futurystyczną metropolię, a po przyjeździe okazuje się, że owszem jest trochę nowoczesnej architektury, ale poza tym w oczy rzuca się chaos urbanistyczny i wszystkie dzielnice wydają się takie same. Ale uważam, że w tym "zwyczajnym" obliczu Tokio też sporo uroku i warto przeznaczyć nieco czasu na te mniej znane okolice. Pooglądać lokalne świątynie, ogrody japońskie, zajrzeć do kilku sklepów, poszukać punktu z dobrym widokiem na Tokyo Tower czy nawet Górą Fudżi oraz ulicy z najbardziej efektownymi neonami. Uważam, że rozsądnie jest przeznaczyć ok. 2-3 dni na Tokio.

Nikko istotnie jest jedną z czołowych atrakcji Japonii. Ale należy zdawać sobie sprawę, że trwające tam obecnie na dużą skalę prace konserwatorskie na najbardziej znanych obiektach, w znacznym stopniu obniżają wrażenia z odwiedzania Nikko. Dlatego nie zachęcam jakoś szczególnie do udawania się w tamtą okolicę przed zakończeniem najbardziej uciążliwych prac w 2019 roku.
 Profil Relacje PM off
Okowita lubi ten post.

#409 PostWysłany: 22 Lut 2016 09:48 

To co napisałem to była tylko moja sugestia. Być może i nietrafna, nie miałem tak aktualnych informacji jak te o pracach konserwatorskich. Tytuł wątku "Oceń mój plan wyjazdu..." odczytuję właśnie jako zachętę do czynienia takowych.

Ja chyba nie poczułem tego klimatu Tokio albo poczułem, tylko mnie nie urzekł. Dzięki @Aso, że się ze mną potrafiłeś nie zgodzić nie zarzucając mi przy tym z miejsca płycizny intelektualnej w rodzaju kolekcjonowania selfie z tablicami z nazwą miejscowości do natychmiastowego wrzucenia na twarzoksiążkę jak to się na forum zdarza ;)

Życzę @atomoovka udanego wyjazdu.
 Profil Relacje PM off
atomoovka lubi ten post.

#410 PostWysłany: 22 Lut 2016 21:31 

Gdyby ktos z forumowiczow mial ochote realizowac podobny plan, to ponizej podliczylam wstepnie ceny biletow pociagowych (bez transportu w miastach). Ponizsza cena to koszt mozliwie najszybszych polaczen, a co za tym idzie czesto najdrozszych mozliwych polaczen. Tak wiec np. gdy mialam do wyboru pociag jadacy z pkt-u A do pkt-u B 45 min, albo 1h30, to wybieralam ten pierwszy. Dla naszego komfortu musialam tez wykluczyc autobusy. Wszystko to z powodu naszego malego towarzysza podrozy.

- osobne przejazdy na osobe pociagami JR: 69500 Yenow (z ciekawosci sprawdzilam, ze po dodaniu Himeji i Hiroszimy , jako 1dniowych wycieczek z Kyoto koszt eksploduje do 97000)
- JR pass na 21 dni: 59350 Yenow
 Profil Relacje PM off  

#411 PostWysłany: 24 Lut 2016 16:58 

Witam wszystkich forumowiczów.
Wybieramy się do Japonii w drugiej połowie maja i próbujemy zrobić jakiś sensowny plan. Lecimy z niemowlakiem (9 miesięcy) i zależy nam na tym, żeby zbyt często się nie przemieszczać z bagażami. Wstępny plan mamy taki:

Dzień 1 o 13 lądujemy w Tokio
Dzień 2 Tokio
Dzień 3 Tokio
Dzień 4 Tokio
Dzień 5 Tokio
Dzień 6 Tokio
Dzień 7 Tokio
Dzień 8 Tokio - XXX
Dzień 9 XXX
Dzień 10 XXX
Dzień 11 XXX - Kioto
Dzień 12 Kioto
Dzień 13 Kioto
Dzień 14 Kioto
Dzień 15 Kioto
Dzień 16 Kioto
Dzień 17 o 19:00 wylot z Osaki

Podczas pobytu w Tokio planujemy:
1-dniową wycieczkę w region 5 Lakes
1-dniowy kurs gotowania
1-dniową wycieczkę do Hakone (opcjonalnie)
1-dniową wycieczke do Kamakura (opcjonalnie)

Jeśli chodzi o dzień 8-11 to wahamy się pomiędzy dwoma miejscami (i tu moje pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników):
opcja 1). Nikko: 1 dzień na świątynie a drugi dzień na jezioro Chuzen-ji lake i wodospad Kegon (ewentualnie Onsen jak starczy czasu)
opcja 2). Noclegi w Takayama (lub gdziekolwiek indziej w okolicy) i dwie wycieczki jednodniowe: jedna do Kiso Valley (Tsumago-Magome hike) a druga do Kamikochi

Będę wdzięczna za opinie i wszelkie sugestie. Dodam, że zależy nam na tym, żeby trochę odpocząć od miasta. Uwielbiamy góry. Skłaniamy się trochę bardziej w stronę opcji drugiej ale nie mogę znaleźć miejsca w którym moglibyśmy sobie zrobić bazę noclegową i stosunkowo łatwo dojechać zarówno do Kiso Valley jak i do Kamikochi. Jakieś propozycje? A może mój plan jest w ogóle oderwany od rzeczywistości i ktoś ma całkiem inny pomysł jak logistycznie zaplanować wycieczkę w te górskie regiony?

Podczas pobytu w Kioto planujemy:
1-dniową wycieczkę do Miyajima
1-dniową wycieczkę do Osaki (opcjonalnie)
1-dniową wycieczkę do Kumano Kodo (opcjonalnie)

Jeśli chodzi o noclegi to jak narazie mamy zarezerwowane tylko w Tokio więc tej części już nie będziemy zmieniać. Reszta jest ruchoma.
Myślimy o kupnie JR-passów na dni mniej więcej 7-13 ale ten temat będziemy zgłębiać dopiero po ustaleniu ostatecznego planu.
Z góry dziękuję za wszystkie uwagi i sugestie!
 Profil Relacje PM off  

#412 PostWysłany: 24 Lut 2016 17:29 
Awatar użytkownika

niebieski
@kasiab9

Nikko. Nawet jeżeli nie odstraszają Was prace remontowe w głównych atrakcjach, to patrząc na Wasz plan zorganizowałbym Nikko jako kolejną jednodniową wycieczkę z Tokio. W ciągu tego jednego dnia powinniście być w stanie odwiedzić zarówno świątynie w centralnym Nikko, jak i Jezioro Chuzenji i Wodospad Kegon.

Takayama. Niestety nie ma dobrego dojazdu ani do Doliny Kiso, ani do Kamikochi. Jeżeli chodzi o te dwa miejsca, to polecam zaplanować bazę wypadową w Matsumoto (dobry dojazd zarówno do Kamikochi, jak i Doliny Kiso, a ponadto słynny zamek).

Ostatnio edytowany przez Aso, 24 Lut 2016 18:03, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#413 PostWysłany: 24 Lut 2016 17:50 
Awatar użytkownika

srebrny
z kyoto zróbcie tripa do nara koniecznie

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#414 PostWysłany: 25 Lut 2016 10:09 

Witam wszystkich zgromadzonych w tym zacnym wątku.

To mój pierwszy post na tym forum.
Razem z żoną mamy plan na wizytę w Japonii w lipcu tego roku.

Sam, już raz odwiedziłem Japonię w sierpniu 2013 (z biurem podróży CT Poland - polecam, jeżeli finanse nie są przeszkodą). W trakcie swojej dziewiczej podróży odwiedziłem większość miejsc z gatunku "must see" w KWW (Osaka, Kyoto, Tokyo Nara, Kanazawa, Takayama, Hiroszima, Miyajima, Shirakawago, Fuji, jezioro Ashi, Matsumoto, Kurashiki, Nikko, Koya-san, oczywiście niekoniecznie w podanej kolejności ;))

Natomiast tym razem planujemy wybrać się na własną rękę, aby uczynić wyjazd ekonomicznym, a jednocześnie zapuścić się w tereny, które dla biur podróży nie są priorytetowe w przypadku Japonii.

Chciałbym też zaznaczyć, że dla nas liczy się przede wszystkim przyroda, nowoczesność Japonii w postaci miast oraz kultura (w tej kolejności). Nienawidzimy muzeów, natomiast klasztory/świątynie chcemy zwiedzić, ale w ograniczonym zakresie.

Wszelkie uwagi/porady będą mile widziane.

Oto plan:
1 Dzień - wylot z Warszawy, przylot do Tokio.
2 Dzień - Kioto
3 Dzień - Himeji, ogród Korakuen (Okayama), wieczorem przyjazd do Hiroszimy.
4 Dzień - wyspa Miyjaima (góra Misen), Hiroszima.
5 Dzień - Fukuoka
6 Dzień - Yufuin (nocleg w ryokanie)
7 Dzień - Kumamoto
8 Dzień - Kumamoto - Tokio (pociąg)
9-13 Dzień - Tokio i okolice :)

Mile widziane porady co do Kyushu (planu na ten rejon, zastanawiam się nad tym Kumamoto...) oraz
co "przyrodniczego" możemy zobaczyć w okolicach Tokio. Wiem, że Kioto jest krótko :)

W planie zakup 7-dniowego JR Pass, dlatego dalsze podróże w dniach 9-13 już niemożliwe ;)

Dzięki za opinie.
 Profil Relacje PM off  

#415 PostWysłany: 25 Lut 2016 17:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Witamy w naszym temacie @ArxFatalix

W kwestii planu na Kiusiu, to Fukuoka jest doskonałą bazą wypadową w odleglejsze rejony Kiusiu, ale samo miasto ma mało atrakcji, i skoro macie niewiele czasu, to ograniczyłbym się do wieczornego spaceru po Fukuoce, a resztę czasu przeznaczył na inne miejsca. Beppu, Nagasaki, Kagoshima i wspomniane Kumamoto to najbardziej atrakcyjne turystycznie miasta wyspy Kiusiu. Jeżeli chodzi o przyrodę, to wycieczka w Góry Kuju niedaleko Yufuin też powinna być interesująca.

Przyrodnicze atrakcje koło Tokio. Najbardziej oczywisty pomysł to po prostu wspinaczka na Górę Fudżi. Ale generalnie jeżeli nie planujecie jechać daleko poza Tokio, to musicie się pogodzić z faktem, że okoliczne atrakcje przyrodnicze nie należą do najciekawszych w Japonii, ale za to należą do najbardziej zatłoczonych, dlatego nie mam głębokiego przekonania czy należy szukać kontaktu z naturą akurat tutaj. Gdybym miał coś jednak polecić, to osobiście odwiedzałem Park Narodowy Nikko i uważam go za godny uwagi. Może spodoba się Wam też jakiś inny park (np. Oze, Mitake).

PS. Czy dzień wylotu z Warszawy i przylotu do Tokio to aby na pewno ten sam dzień? Tak tylko się upewniam, czy coś Wam nie umknęło.
 Profil Relacje PM off
ArxFatalix uważa post za pomocny.

#416 PostWysłany: 25 Lut 2016 22:42 

Właśnie zastanawiam się nad tym, czy nie lepszym pomysłem będzie skierowanie się z Hiroszimy od razu do Yufuin (co powinno potrwać ok. 4 godzin), a następnie
w jakiś inny rejon o podobnej charakterystyce czyt. "onsenowy" klimat :) Na pewno okolice góry Aso są ciekawym pomysłem, chociaż nieco zaporowe są wydają się ceny.

Kagoshima myślę, że dla nas jest zbyt odległym miastem, no, i jeżeli już w ogóle brać coś pod uwagę, no to na pewno jest to zachodnie wybrzeże, gdyż wschodnie ma już zdecydowanie gorsze połączenia kolejowe, z uwagi na brak kursujących shinkansenów.

Będąc w Tokio natomiast, chcemy przynajmniej 1 dzień wyskoczyć gdzieś :) W parku Nikko byłem, szczerze to mnie jakoś nie powalił na kolana.
Opcja z Oze/Mitake wydaje się interesująca, marzyło mi się Nagano, ale to raczej zbyt odległa podróż (i kosztowna). Chcielibyśmy się generalnie ograniczyć w wydatkach transportowych
podczas drugiego tygodnia podróży. (z uwagi na brak już JR Passa).

Nie nie, przylot jest dnia następnego wieczór (polecimy liniami Emirates - najprawdopodobniej)
 Profil Relacje PM off  

#417 PostWysłany: 25 Lut 2016 23:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Muszę przyznać, że plan Waszej pierwszej wycieczki był dosyć bogaty. Dlatego nie da się ukryć, że będzie to od Was wymagać odważnych decyzji organizacyjnych, jeżeli chcecie skupić się głównie na zupełnie nowych miejscach.

Jeżeli jesteście dopiero na etapie wyboru atrakcji, które chcecie odwiedzić, to sugeruję się aż tak bardzo nie przejmować dojazdami, bo będzie Was to za bardzo ograniczać. Kiedy zdecydujecie ostatecznie co ma zawierać trasa, wtedy będzie dobry moment, żeby obmyśleć transport. Jeżeli się nie zmieścicie w 7 dniach Rail Passa, to postaram się Wam doradzić co można przeorganizować, żeby zaoszczędzić nieco czasu albo jak wykorzystać inne alternatywne środki transportu, żeby nie przepłacać (np. do Nagano można pojechać ostatniego dnia Rail Passa, a wrócić do Tokio autokarem).
 Profil Relacje PM off

#418 PostWysłany: 26 Lut 2016 09:33 

Dzięki za wszelkie porady, na pewno jeszcze będę musiał kilka rzeczy przemyśleć.

W planie naszym chodzi też o to, że tylko ja byłem wtedy w Japonii, natomiast mojej żony jeszcze nawet nie znałem :)
Stąd też wybór w planie miejsc, które ja już odwiedziłem, a które nawet przeciętny Kowalski skojarzy z tym krajem.

Może rzeczywiście autobusy jako alternatywa są ciekawym pomysłem. Mam jeszcze pytanie czy znasz może jakieś ciekawe
trasy trekkingowe (górskie) w rejonie Kanto/Chubu?
 Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 26 Lut 2016 10:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem czy to nie za daleko dla Ciebie, ale spójrz sobie na trasę (nie wiem czy można to tak naprawdę nazwać trasą, ale niech będzie...) między Magome a Tsumago.

Ma 8 km, bardzo łatwe i w przepięknej okolicy. To dobrze zachowana część Nakasendo, trasy która biegła z Tokyo do Kyoto w okresie Edo wzdłuż Doliny Kiso
 Profil Relacje PM off

#420 PostWysłany: 26 Lut 2016 12:35 

@billabong - Wygląda naprawdę mega :)

Przy założeniu, że z Kumamoto wyjeżdżamy ok 7 rano, dotarcie tam nie powinno sprawić większego problemu. Podejrzewam, że
około 15 będziemy na trasie (zatrzymując się gdzieś na posiłek w okolicy). Trasa podejrzewam przyzwoitym tempem na ok 2/3 godzinki, i ok. 18 pociąg do Tokio. Jest to do zrobienia jak myślę, chociaż będzie wymagało od nas punktualności :)

Chociaż nie wiem czy nie zbyt optymistycznie do tego podchodzę. I de facto może być problem z komunikacją już będąc na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość