Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do USA
#2761 PostWysłany: 03 Wrz 2019 09:35 

Zbanowany
Każdy kibicuje. Ja również. Ale zawsze dobrze mieć możliwość wyboru. Np ja mam szwagra w Kalifornii. Zaproszenie na dłuuuugi pobyt ciągle aktualne. Pół roku legalnego pobytu z wizą vs 3 miesiące z ESTA to jednak różnica. Są różne indywidualne sytuacje.
 Profil Relacje PM off  

Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️ Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️
Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️ Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️
#2762 PostWysłany: 03 Wrz 2019 09:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie ma co dużo mówić, to że Polska potrzebuje w dalszym ciągu wiz to wstyd skoro prawie cala UE jest objęta VWP.
Ja i tak się nie złapie na VWP bo mam stempelek z Iranu i jeśli będę chciał polecieć do USA to będę musiał udać się do ambasady ale trzymam kciuki żeby się udało wreszcie znieść te wizy.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

#2763 PostWysłany: 03 Wrz 2019 10:18 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
@pazur - wiza nie daje Ci pol roku z automatu. Rownie dobrze mozesz dostac na granicy miesiac albo trzy np.
 Profil Relacje PM off  

#2764 PostWysłany: 03 Wrz 2019 10:33 

Zbanowany
3 X mi dała po pół roku na lotnisku. Dlaczego nagle by mi nie mieli tyle dać pobytu ? Wiem że jest opcja mniej , ale ja na lotnisku od razu powiedziałem , że jestem zainteresowany tym , żeby mi dali pobyt do pół roku. Taki bezczelny typ ze mnie. :mrgreen: Odważyłem się odezwać do amerykańskiego urzędnika. I o dziwo . Wysłuchał mnie.

To samo w konsulacie. Na pytanie gdzie się zatrzymam ? Odpowiedziałem pytaniem " Są w Ameryce hotele ? " Są. " To pewnie tam" :twisted: Zarechotał i wiza na 10 lat przyznana.
 Profil Relacje PM off  

#2765 PostWysłany: 03 Wrz 2019 10:45 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 42 / 19.6%
cypel napisał(a):
Z tego co zauważyłem to największymi przeciwnikami zniesienia wiz, tu na forum, są ludziska, których jankesi spruli z kasy za wydanie wizy.
Ja tam też kibicuję żeby znieśli.

Jak zniosą to będzie HIT ;) Ja tam narzekać nie będę, że mnie skasowali, wiedziałem na co się piszę :) Ważne, by ci którzy skorzystają z ESTA dobrze wybrali pierwsze miejsce podróży, by "nie narzekali" później, że jankesi skasowali ich na miejscu za atrakcje/noclegi ;)

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
pazur lubi ten post.

#2766 PostWysłany: 03 Wrz 2019 10:50 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 680 713
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
jak czesto wtedy bedzie LA w najmilszym poniedzialku za 25K ;) ? .. biały kruk
 Profil Relacje PM off  

#2767 PostWysłany: 03 Wrz 2019 11:29 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 42 / 19.6%
Taki OT
@correos przy takich cenach lotów do LAX, szkoda palić mile na to. IMO lepiej wykorzystać je na podróże po USA (Alaska, Hawaje)

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2768 PostWysłany: 03 Wrz 2019 18:55 

Loty: 1029
Kilometry: 1 596 894
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
littleboy1989 napisał(a):
Ja i tak się nie złapie na VWP bo mam stempelek z Iranu i jeśli będę chciał polecieć do USA to będę musiał udać się do ambasady ale trzymam kciuki żeby się udało wreszcie znieść te wizy.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Ja też mam stempelek z Iranu i od tamtego czasu byłem kilka razy w USA i nikogo to nie interesowało. (Jedynym krajem gdzie mnie trochę przepytali z tego pobytu w Iranie to był Izrael). Jeżeli uważasz, że wizyta w Iranie może spowodować odmowę promesy w konsulacie - to również w ruchu bezwizowym urzędnik imigracyjny może Cię nie wpuścić do USA a wtedy problem jest o wiele większy... Radziłbym wystąpić o promesę w konsulacie wg aktualnych procedur - to się przekonasz a wiele nie stracisz. Osobiście uważam, że wizę dostaniesz (chyba że będą jakieś inne przyczyny odmowy).
 Profil Relacje PM off  

#2769 PostWysłany: 03 Wrz 2019 19:04 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 171 198
Krajów: 27 / 12.6%
Właśnie pobyt w Iranie uniemożliwia skorzystanie z VWP (brak autoryzacji ESTA). W takim wypadku zaleca się wyrobienie wizy w konsulacie

Ponadto obywatele krajów objętych Programem Ruchu Bezwizowego, którzy podróżowali lub przebywali w Iraku, Iranie, Syrii, Sudanie, Libii lub Jemenie 1 marca 2011 lub później nie mogą podróżować lub być wpuszczonym do USA w ramach tego programu. Obywatele krajów należących do Programu Ruchu Bezwizowego, którzy jednocześnie są obywatelami Iraku, Iranu, Sudanu lub Syrii również nie mogą już podróżować lub być wpuszczonym do USA w ramach Programu Ruchu Bezwizowego.

https://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-visawaiverinfo.asp
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#2770 PostWysłany: 03 Wrz 2019 19:09 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Pobyt w Iranie automatycznie skreśla Cię z VWP

Wysłane przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#2771 PostWysłany: 03 Wrz 2019 20:35 
Awatar użytkownika

niebieski
@DMW jeśli będę się wybierać do USA to na pewno skorzystam z wizyty w ambasadzie.
Zmiany paszportu i podobne sztuczki, żeby skorzystać z VWP mogłyby się źle tutaj skończyć.

#2772 PostWysłany: 03 Wrz 2019 20:52 

srebrny
DMW napisał(a):
Jeżeli uważasz, że wizyta w Iranie może spowodować odmowę promesy w konsulacie - to również w ruchu bezwizowym urzędnik imigracyjny może Cię nie wpuścić do USA a wtedy problem jest o wiele większy... Radziłbym wystąpić o promesę w konsulacie .

Nie warto, dostanie odmowę niezależnie od tego czy był w Iranie.
Konsulat USA nie wystawia promes wizowych.
2 ludzi lubi ten post.

#2773 PostWysłany: 04 Wrz 2019 10:21 

Loty: 1029
Kilometry: 1 596 894
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Nie bardzo rozumiem: "Konsulat USA nie wystawia promes wizowych." ?

https://usa.info.pl/wizy.php
"...gwoli ścisłości, powinniśmy mówić o promesie wizowej, którą otrzymujesz w amerykańskiej placówce dyplomatycznej w swoim kraju, wizę sensu stricto dostaniesz (lub nie!) dopiero na lotnisku w USA..."
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#2774 PostWysłany: 04 Wrz 2019 12:03 

złoty
Ostateczną decyzję o wpuszczeniu do USA wydaje urzędnik imigracyjny na granicy.
W zasadzie otrzymanie wizy to takie „you’ve been approved to qualify”.
 Profil Relacje PM off  

#2775 PostWysłany: 04 Wrz 2019 12:31 

Zbanowany
I zaczynamy od początku. :D

" Wiza to , czy promesa ?"
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#2776 PostWysłany: 04 Wrz 2019 15:59 

srebrny
Parę dni temu płakałem, że wątkowi "Wiza do USA" grozi śmierć. Ale jak widzę faktycznie na coś takiego nie ma szans. Możemy zacząć wałkować wszystko od nowa - niby dlaczego nie ? Poza tym za chwilę pojawi się temat rejestracji w ESTA. Ten wątek będzie żył forever. Co najwyżej trzeba będzie aktualizować co jakiś czas tytuł :-)
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#2777 PostWysłany: 04 Wrz 2019 19:58 

srebrny
@DMW @Chupacabra

Promesa jest dokumentem potwierdzającym zgodę na wjazd do danego kraju na warunkach określonych na tym dokumencie. Obecnie taki dokument jest rzadkością - wydaje je np Wietnam i uprawnia do otrzymania na granicy wizy "on arrival":
https://msz.gov.pl/pl/informacje_konsul ... ow/wietnam

"Passengers with a printed confirmation letter that a visa has been approved before departure and issued in Hanoi (HAN) by the Vietnamese Immigration (Ministry of Public Security) or the Consular Department (Ministry of Foreign Affairs) can obtain a visa on arrival at Hanoi (HAN), Ho Chi Minh City (SGN), Da Nang (DAD) or Nha Trang (CXR)."

Nie posiadając takiego dokumentu (albo wizy/e-wizy) nie zostaniemy wpuszczeni do samolotu.

A wygląda on tak:
http://www.vietnam-visa-service.com/inf ... letter.asp

Konia z rzędem temu kto pokaże taki dokument wystawiony przez USA. Ambasada/konsulat wystawia wizę, a na granicy urzędnik podejmuje decyzję o wpuszczeniu (lub nie) i ewentualnie potwierdza to pieczątką wjazdową (a nie wizą). Osoby objęte ruchem bezwizowym dostają taką samą pieczątkę (a nie wizę, co byłoby bez sensu skoro wizy nie potrzebują).

A co do tego że posiadając wizę możemy nie zostać wpuszczeni - to w takim samym stopniu dotyczy każdego kraju i to niezależnie czy wymaga on wizy czy nie.
Wiza nie jest bezwzględną gwarancją że zostaniemy wpuszczeni, w dalszym ciągu musimy spełnić wymogi danego państwa i USA nie jest tutaj żadnym wyjątkiem.
4 ludzi lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

#2778 PostWysłany: 04 Wrz 2019 20:32 
Awatar użytkownika

srebrny
no dobra , chyba zrozumiałem, ale co było pierwsze:
kura czy jajko :?: :?: :?:

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
pazur lubi ten post.

#2779 PostWysłany: 04 Wrz 2019 21:08 
Awatar użytkownika

srebrny
@becek kurnik
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#2780 PostWysłany: 05 Wrz 2019 01:50 

złoty
SPLDER napisał(a):
Konia z rzędem temu kto pokaże taki dokument wystawiony przez USA. Ambasada/konsulat wystawia wizę, a na granicy urzędnik podejmuje decyzję o wpuszczeniu (lub nie) i ewentualnie potwierdza to pieczątką wjazdową (a nie wizą). Osoby objęte ruchem bezwizowym dostają taką samą pieczątkę (a nie wizę, co byłoby bez sensu skoro wizy nie potrzebują).

Pieczątka jest taka sama, ale dopiero urzędnik na niej wpisuje na jakiej podstawie i na jak długo zezwala na wjazd.
W zasadzie, chyba tylko Kanadyjczycy nie potrzebują wizy do USA. Obywatele 38 państw wizę potrzebują, ale wymyślono dla nich coś takiego jak "visa waiver".

SPLDER napisał(a):
A co do tego że posiadając wizę możemy nie zostać wpuszczeni - to w takim samym stopniu dotyczy każdego kraju i to niezależnie czy wymaga on wizy czy nie.
Wiza nie jest bezwzględną gwarancją że zostaniemy wpuszczeni, w dalszym ciągu musimy spełnić wymogi danego państwa i USA nie jest tutaj żadnym wyjątkiem.

Definicja wizy USA, za portalem travel.state.gov
Cytuj:
Having a U.S. visa allows you to travel to a port of entry, airport or land border crossing, and request permission of the Department of Homeland Security (DHS), Customs and Border Protection (CBP) inspector to enter the United States. While having a visa does not guarantee entry to the United States, it does indicate a consular officer at a U.S. Embassy or Consulate abroad has determined you are eligible to seek entry for that specific purpose. DHS/CBP inspectors, guardians of the nation’s borders, are responsible for admission of travelers to the United States, for a specified status and period of time.

Wydaje mi się, że wizy innych państw jednak gwarantują przekroczenie granicy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość