Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do USA
#2721 PostWysłany: 29 Sie 2019 08:16 
Awatar użytkownika

Loty: 511
Kilometry: 902 765
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
greg2014 napisał(a):
To straszne. Trzeba będzie zamknąć ten wątek. 136 stron pójdzie do archiwum.
Prawie jak bluźnierstwo:-)

Spokojnie, otworzy się nowy wątek pn.: ,,Zawrócenie z lotniska USA - opisz swoją podróż z USA w kajdankach" :D
BrunoJ lubi ten post.

Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️ Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️
Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️ Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️
#2722 PostWysłany: 29 Sie 2019 08:32 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
pazur napisał(a):
Ja wybieram podróż z wizą. :D Zresztą na lotnisku po przylocie , klient z wizą jest zapewne bardziej wiarygodny, bo już zweryfikowany przez personel amerykański.[ 3 x byłem i żadnych problemów nie było] A ESTA ? Też mogą nie wpuścić. ;)

Ale nie musisz miec ESTA na pokrycie 10 lat, wnioskujesz tylko wtedy, gdy potrzebujesz i nie musisz tracic dnia na szopki w ambasadzie. Jak jezdzisz sluzbowo, to zapewne koszt mozna rozliczyc przez firme, wiec tez po problemie.

#2723 PostWysłany: 29 Sie 2019 08:39 

Zbanowany
A ja jednak wolę po staremu. Raz na 10 lat jadę do Krakowa, w moim przypadku . Przy okazji zwiedzam sobie coś albo idę na piwo na małym rynku jak ostatnio. Wielka mi szopka. A te kilkadziesiąt $ więcej przez 10 lat przeboleję. I nie muszę przy każdym wyjeździe robić szopki :D z wypełnianiem czegoś { ESTA] w internecie , opłata itp. Po prostu kupuję bilet i lecę. Tak mi wygodniej.
 Profil Relacje PM off  

#2724 PostWysłany: 29 Sie 2019 08:40 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
a jaką masz gwarancję, że za te $160 dostaniesz na 10 lat, a nie na rok?
 Profil Relacje PM off
HandSome lubi ten post.

#2725 PostWysłany: 29 Sie 2019 08:54 
Awatar użytkownika

niebieski
No właśnie - ja w 2016 roku dostałem tylko na rok. Byłem w USA raz i wiza już przepadła.
Poza tym na świecie jest tyle miejsc do zobaczenia, że nie będę latał do Stanów co roku ,,żeby wiza się zwróciła".

@pazur - sorry, ale wypełnienie w ciągu kilkunastu minut ESTA zapewne jest mniejszą szopką, niż przyjazd do Warszawy/Krakowa (pamiętaj, że nie każdy mieszka w jednym z tych miast, więc często wiąże się to z kosztami dojazdu, urlopem), wypełnianie długiego DS-160, robienie fotografii, o zapłacie 160USD już nie wspomnę...
pemat lubi ten post.

#2726 PostWysłany: 29 Sie 2019 09:02 

HON fly4free
@pazur
do USA zapewne jeszcze długo (być może wcale za naszego życia) nie będzie się jeździć jak po Europie
niemniej nowy system jest zdecydowanie korzystniejszy i zaprzeczanie temu wydaje się dość... ekstrawaganckie

ty zakładasz, że ESTA kosztuje 5*14=70 usd (czyli i tak prawie stówkę taniej niż obecnie...)
ale to w zdecydowanej większości tak nie działa. wiele osób w ciągu 10 lat do USA pojedzie raz, więc dla nich koszt to 14 usd (prawie 150 usd do przodu...), jednokrotna "szopka" z wypełnianiem ESTA (to samo co w przypadku wizy) i brak konieczności wizyty w konsulacie/ambasadzie i uczestnictwa w prawdziwej szopce :(
 Profil Relacje PM off  

#2727 PostWysłany: 29 Sie 2019 09:03 
Awatar użytkownika

niebieski
pazur napisał(a):
A ja jednak wolę po staremu. Raz na 10 lat jadę do Krakowa, w moim przypadku . Przy okazji zwiedzam sobie coś albo idę na piwo na małym rynku jak ostatnio. Wielka mi szopka. A te kilkadziesiąt $ więcej przez 10 lat przeboleję. I nie muszę przy każdym wyjeździe robić szopki :D z wypełnianiem czegoś { ESTA] w internecie , opłata itp. Po prostu kupuję bilet i lecę. Tak mi wygodniej.

Nikt ci nie zabroni - dalej będziesz mógł aplikować o wizę.

No i jak rano wstaniesz z łóżka i stwierdzisz, że faktycznie chcesz zaraz lecieć do USA, to wiza lepsza - ESTA przychodzi zazwyczaj w kilka minut, ale w teorii można na nią czekać zdaje się do 72h. No ale to nie mój problem, bo ja aż tak zwariowanych (i kosztownych) planów nie miewam :)
 Profil Relacje PM off  

#2728 PostWysłany: 29 Sie 2019 09:09 

Zbanowany
Ja tylko wskazuję że są 2 możliwości. i możliwość wyboru. Bo chyba większość ludzi myśli, że po zniesieniu wiz polecą sobie do NjuJorku :D jak do przysłowiowego Bergamo.
 Profil Relacje PM off  

#2729 PostWysłany: 29 Sie 2019 09:18 

HON fly4free
pazur napisał(a):
Ja tylko wskazuję że są 2 możliwości. i możliwość wyboru.
ale dodatkowo wartościujesz, która z nich jest lepsza...
i nie jest to - w powszechnym odczuciu - wybór oczywisty
ale wolna wola, choć wątpię, byś kogoś tu przekonał ;)
 Profil Relacje PM off  

#2730 PostWysłany: 29 Sie 2019 09:22 
Awatar użytkownika

niebieski
@pazur
To już jest inna para kaloszy - wszędzie w mediach trąbi się o zniesieniu wiz, natomiast nigdzie nie piszą, że tyczy się to wiz turystycznych i że konieczne będzie wypełnianie ESTA.
Tyle, że dla mnie istotna jest moja wygoda - mogę swobodnie lecieć do Stanów bez straty czasu i pieniędzy na ponowną wizę.
Perypetie Janusza Kowalskiego, który marzy o emigracji na Jackowo i zostaje zawrócony na lotnisku, albo w ogóle nie wpuszczony do samolotu z uwagi na nie wypełnienie ESTA są mi zupełnie obojętne.

Zresztą co ciekawe, Premier Morawiecki ostatnio w wywiadzie miał pewne obawy dotyczące zniesienia wiz, bo Polacy mogą masowo zacząć emigrować do USA, tak jakby nie wiedział, że chodzi o wizy turystyczne.
To bardzo przykre, że jedna z najważniejszych osób w kraju nie ma w ogóle pojęcia o czym mówi...
ncn lubi ten post.

#2731 PostWysłany: 29 Sie 2019 09:29 

Zbanowany
pemat napisał(a):
pazur napisał(a):
Ja tylko wskazuję że są 2 możliwości. i możliwość wyboru.
ale dodatkowo wartościujesz, która z nich jest lepsza...
i nie jest to - w powszechnym odczuciu - wybór oczywisty
ale wolna wola, choć wątpię, byś kogoś tu przekonał ;)

Powszechne odczucia zawsze były mi obce. :D Mam swój pogląd na wszystko. W tym wątku też nie brakuje takich, którzy za wszelką cenę próbują pokazać USA i ich władze w jak najgorszym świetle. Myślę że tam po prostu nie byli i nie będą. Ja mam inne , tylko pozytywne wrażenia z 3 podróży do Ameryki. Powtarzam każdemu znajomemu [ jak oczywiście o to zapyta , jak było ] ze tak miłych, sympatycznych, chętnych do pomocy obcym ludzi, jak Amerykanie , ze świecą szukać. Tylko kilka innych nacji i krajów mi tak przypadło do gustu.
 Profil Relacje PM off  

#2732 PostWysłany: 29 Sie 2019 10:01 

HON fly4free
pazur napisał(a):
Powszechne odczucia zawsze były mi obce. :D Mam swój pogląd na wszystko.
życzę powodzenia w płynięciu pod prąd
buntownicy generalnie pchają ten świat do przodu. warto tylko uważać, by ten bunt nie przerodził się w walkę z wiatrakami ;)
 Profil Relacje PM off
eskie lubi ten post.

#2733 PostWysłany: 29 Sie 2019 10:17 

złoty
Cytuj:
Ja wybieram podróż z wizą. :D Zresztą na lotnisku po przylocie klient z wizą jest zapewne bardziej wiarygodny, bo już zweryfikowany przez personel amerykański.[ 3 x byłem i żadnych problemów nie było] A ESTA ? Też mogą nie wpuścić. ;)

Z wizą też mogą nie wpuścić.
Ci którzy już raz mieli wizę w paszporcie biometrycznym i wcześniej złożyli odciski palców już nie muszą od jakiegoś czasu jeździć do konsulatu na rozmowę. Wystarczy wypełnić „interview waiver”.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 29 Sie 2019 14:46, edytowano w sumie 1 raz
Post/wątek nie na temat - źle dobrany dział na forum.
 Profil Relacje PM off  

#2734 PostWysłany: 29 Sie 2019 11:25 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Runo-88 napisał(a):
@pazur
To już jest inna para kaloszy - wszędzie w mediach trąbi się o zniesieniu wiz, natomiast nigdzie nie piszą, że tyczy się to wiz turystycznych i że konieczne będzie wypełnianie ESTA.
Tyle, że dla mnie istotna jest moja wygoda - mogę swobodnie lecieć do Stanów bez straty czasu i pieniędzy na ponowną wizę.
Perypetie Janusza Kowalskiego, który marzy o emigracji na Jackowo i zostaje zawrócony na lotnisku, albo w ogóle nie wpuszczony do samolotu z uwagi na nie wypełnienie ESTA są mi zupełnie obojętne.

Zresztą co ciekawe, Premier Morawiecki ostatnio w wywiadzie miał pewne obawy dotyczące zniesienia wiz, bo Polacy mogą masowo zacząć emigrować do USA, tak jakby nie wiedział, że chodzi o wizy turystyczne.
To bardzo przykre, że jedna z najważniejszych osób w kraju nie ma w ogóle pojęcia o czym mówi...

To akurat jedna z nielicznych wypowiedzi Morawieckiego, z którą się zgadzam. Przecież większość z nielegalnej emigracji pochodzi właśnie z wiz turystycznych. Wszyscy skupiacie się na wizach w kontekście turystycznym, tymczasem pewien kapitał ludzki odpłynie z PL (część odbije się na granicy, ale większość i tak wjedzie) Oczywiście USA nie jest już tak atrakcyjne jak kilkadziesiąt lat temu i nie czeka nas emigracja pokroju UK, ale z punktu widzenia polskiej gospodarki, nie widzę korzyści zniesienia wiz.
DMW lubi ten post.

#2735 PostWysłany: 29 Sie 2019 11:42 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
pazur napisał(a):
. Bo chyba większość ludzi myśli, że po zniesieniu wiz polecą sobie do NjuJorku :D jak do przysłowiowego Bergamo.

Dlaczego nie? Nie bylam w Bergamo, bo za daleko na lotnisko z tanimi liniami i drogi parking na tanim lotnisku... Natomiast bylam w Nowym Jorku na paru weekendach, jak byly dobre promocje.
2 ludzi lubi ten post.

#2736 PostWysłany: 29 Sie 2019 17:33 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Ten wątek nie umrze nigdy! To widać .... :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2737 PostWysłany: 29 Sie 2019 18:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Aga_podrozniczka napisał(a):
pazur napisał(a):
Ja wybieram podróż z wizą. :D Zresztą na lotnisku po przylocie , klient z wizą jest zapewne bardziej wiarygodny, bo już zweryfikowany przez personel amerykański.[ 3 x byłem i żadnych problemów nie było] A ESTA ? Też mogą nie wpuścić. ;)

Ale nie musisz miec ESTA na pokrycie 10 lat, wnioskujesz tylko wtedy, gdy potrzebujesz i nie musisz tracic dnia na szopki w ambasadzie. Jak jezdzisz sluzbowo, to zapewne koszt mozna rozliczyc przez firme, wiec tez po problemie.

wyrabiałem ostatnio, nie musiałem się fatygować na Piekna :mrgreen:

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#2738 PostWysłany: 29 Sie 2019 23:11 

Loty: 170
Kilometry: 445 152
Krajów: 31 / 14.5%
Dobra Trump odwołał przyjazd, zamiast niego będzie VP, co będzie z wizami? Wątek nie umrze :lol:
 Profil Relacje PM off  

#2739 PostWysłany: 29 Sie 2019 23:36 
Awatar użytkownika

srebrny
a co ma byc?
wypełniasz wniosek, płacisz 600 złociszy i idziesz na widzenie..

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#2740 PostWysłany: 30 Sie 2019 00:50 

Zbanowany
Tabuny chętnych do pracy w u s i a dziś? No nie żartujcie :mrgreen: kilka razy dalej od Polski niż taka Holandia a jak dużo większą siłę nabywczą posiada niby w u s i a taki hydraulik czy inny zawód?

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość