Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#821 PostWysłany: 07 Lut 2017 13:45 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Kontynuacja leczenia to będzie bo dopiero zaczynam zabawę z lekarzami..
W Tajlandi na wyspach poświadczenia z policji to raczej słabo... na Koh Changu w szpitalu nawet rentgena nie mieli .. policja moze i jest ale ich nie widziałem na całej wyspie :(
Jestem ciekaw czy ktoś miał podobną sytuacje.- jak tak to chętnie poproszę o wskazówki.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#822 PostWysłany: 08 Lut 2017 15:17 

Ciężko cokolwiek powiedzieć, jeśli nie znamy szczegółów stanowiska ubezpieczyciela odnośnie przyjęcia przez niego odpowiedzialności odszkodowawczej z tytułu uszkodzonego sprzętu elektronicznego. Zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia rzeczywiście sprzęt elektroniczny wchodzi w zakres bagażu podróżnego, jednak bagaż podróżny objęty jest ochroną ubezpieczeniową w określonych sytuacjach. Zgłaszaj szkodę i czekaj na formalne info od ubezpieczyciela. W razie odmowy, możesz wystąpić z reklamacją.
 Profil Relacje PM off  

#823 PostWysłany: 22 Lut 2017 02:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Zmiana na minus dla kart ISIC/Planeta Młodych.

Centrum Alarmowe nie jest obsługiwane już przez Mondial Assistance/Allianz Global Assistance, od nowego roku obsługuje je April Assistance (numer ten sam).

Ja miałem bardzo dobre doświadczenia z Mondialem (jeśli chodzi o KL zagranicą, home assistance jest słabe). Są w końcu największym assistance na świecie. Jeśli nie wiadomo skąd zmiana, to pewnie z oszczędności. Zobaczymy przy pierwszej szkodzie zagranicznej. :P Mam nadzieję, że nie będą tak syficzni jak AXA.
 Profil Relacje PM off  

#824 PostWysłany: 09 Mar 2017 12:53 
Awatar użytkownika

Ubezpieczenie bagażu w ERV to fikcja i strata pieniędzy!!!
Z rzeczy ukradzionych z samochodu wyłączone są:
1. wyposażenie samochodu
2. sprzęt elektroniczny
3. biżuteria i cenne przedmioty
Wygląda na to że ochrona ubezpieczeniowa ERV dotyczy ewentualnie skradzionej bielizny i klapek kąpielowych... pod warunkiem że nie są cenne albo nie stanowiły wyposażenia samochodu:)
 Profil Relacje PM off  

#825 PostWysłany: 09 Mar 2017 14:43 

niebieski
Kup tam gdzie ci warunki odpowiadają.
Cena pewnie będzie skalkulowana odpowiednio do zakresu odpowiedzialności.
 Profil Relacje PM off  

#826 PostWysłany: 10 Mar 2017 03:29 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Według mnie wystarczy jakieś podstawowe ubezpieczenie na bagaż, żeby można było kupić sobie szczoteczkę do zębów i bieliznę w razie opóźnienia/zgubienia. Żadne wartościowe rzeczy nie są objęte ubezpieczeniem a na resztę powinno się mieć paragony, żeby udowodnić ich wartość. Nie mówię, że wszędzie tak jest, ale po czytaniu kilku OWU w których było praktycznie to samo zrezygnowałem. Może nie doszedłem do jakiegoś naprawdę wartościowego.

#827 PostWysłany: 10 Mar 2017 04:45 

Zbanowany
niebieski
Heja

Mam mozliwosc pojechac na polroczna praktyke do Szwajcarii, z mozliwoscia przedluzenia i ubezpieczenie zdrowotne z PL bedzie akceptowane, zamiast lokalnej "Krankenkasse". Jakie ubezpieczenie zdrowotne polecacie, na dluzszy okres czasu?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#828 PostWysłany: 10 Mar 2017 05:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Zależy jaka praca i jaki budżet.
 Profil Relacje PM off  

#829 PostWysłany: 10 Mar 2017 08:48 

Zbanowany
niebieski
Laboratorium badawcze, a dokladniej badania gleby i wody. Chodzi o ubezpieczenie zdrowotne (nagla choroba, wypadek), im tansze, tym lepsze.

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#830 PostWysłany: 10 Mar 2017 12:34 

malawita napisał(a):
Heja

Mam mozliwosc pojechac na polroczna praktyke do Szwajcarii, z mozliwoscia przedluzenia i ubezpieczenie zdrowotne z PL bedzie akceptowane, zamiast lokalnej "Krankenkasse". Jakie ubezpieczenie zdrowotne polecacie, na dluzszy okres czasu?

W takiej sytuacji najlepiej będzie skorzystać z ubezpieczenia turystycznego obejmującego koszty leczenia za granicą, NNW, OC w życiu prywatnym. Kupując takie ubezpieczenie musisz zwrócić uwagę na zakres ochrony udzielanej przez towarzystwo oraz na wyłączenia ochrony (tj. sytuacje, w jakich ubezpieczenie nie zadziała). Ubezpieczenie kupujesz oczywiście w Polsce. Porównaj oferty kilku ubezpieczycieli i wybierz najkorzystniejszą dla siebie.
 Profil Relacje PM off  

#831 PostWysłany: 10 Mar 2017 15:46 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
malawita napisał(a):
Heja

W Szwajcarii każda osoba przebywająca więcej niż 90 dni musi mieć ubezpieczenie zdrowotne (koszt co najmniej 240 CHF na miesiąc).
Można być od tego zwolnionym, ale tylko w niektórych przypadkach (np. studenci, lub mało zarabiający stażyści; zapewne będziesz się zaliczać do tej grupy).
Aby być zwolnionym, trzeba jednak udowodnić, że posiada się inne ubezpieczenie zdrowotne, które daje odpowiednią ochronę, mniej więcej równoważną szwajcarskiemu ubezpieczeniu. W szczególności nie może być limitu kosztów leczenia. Żadne ubezpieczenie turystyczne na 99% nie spełnia tych wymogów (bo ubezpieczenie turystyczne nie jest ubezpieczeniem zdrowotnym i opiera się na posiadaniu takiego w kraju zamieszkania). Natomiast spełnia je bycie ubezpieczonym w systemie powszechnej opieki zdrowotnej kraju UE.
W tej sytuacji widzę dwie opcje:
- ubezpieczenie zdrowotne w Szwajcarii, ale takie dla osób, które mogą otrzymać to zwolnienie: np. Swisscare (ok. 70 CHF/m-c, plus niestety franczyza (pierwsze 300-500 CHF w czasie roku płacisz Ty)),
- skombinować, żeby być ubezpieczonym w NFZ, i przedstawić zaświadczenie o tym (EKUZ albo coś w tym guście). Wtedy nic nie zapłacisz.

#832 PostWysłany: 10 Mar 2017 16:19 

srebrny
dj3500 napisał(a):
- skombinować, żeby być ubezpieczonym w NFZ, i przedstawić zaświadczenie o tym (EKUZ albo coś w tym guście). Wtedy nic nie zapłacisz.

lubię to polskie słowo "skombinować", którego nie da się przetłumaczyć na żaden inny język świata...
Dla wyjaśnienia: skombinować = "płacić składkę" (ktokolwiek miałby to zrobić) i posiadać ubezpieczenie w NFZ.
 Profil Relacje PM off  

#833 PostWysłany: 10 Mar 2017 16:38 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Dokładnie o to mi chodziło. Np. jeśli jest się studentem poniżej 26 lat, to rodzic może to robić.

#834 PostWysłany: 10 Mar 2017 17:33 
Awatar użytkownika

niebieski
malawita napisał(a):
Laboratorium badawcze, a dokladniej badania gleby i wody. Chodzi o ubezpieczenie zdrowotne (nagla choroba, wypadek), im tansze, tym lepsze.

To kup sobie Planetę Młodych, ew. zupełnie po taniości wyrób EKUZ, ale w Szwajcarii są dopłaty do wizyt, więc to rozwiązanie tylko po to, żeby ewentualnie na papierze było ubezpieczenie - taniej niekoniecznie wyjdzie w przypadku problemów.
 Profil Relacje PM off  

#835 PostWysłany: 13 Mar 2017 08:30 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
jaceslav napisał(a):
1. wyposażenie samochodu
2. sprzęt elektroniczny
Wygląda na to że ochrona ubezpieczeniowa ERV dotyczy ewentualnie skradzionej bielizny i klapek kąpielowych... pod warunkiem że nie są cenne albo nie stanowiły wyposażenia samochodu:)

Ubezpieczenia na mienie domowe maja opcje typu:
-Ochrona sprzętu (komputerowego, fotograficznego, muzycznego, sportowego i biwakowego) w razie rabunku poza domem
-Ochrona sprzętu na wypadek zdarzeń losowych, kradzieży z włamaniem z pokoju hotelowego lub bagażnika samochodu
Oczywiscie trzeba dobrze przeczytac warunki polisy, zeby upewnic sie do jest objete, a co wykluczone.

To ze strony Warty jako przyklad, bo akurat taka mi wyskoczyla pierwsza:

Sprzęt poza domem
• przenośny sprzęt komputerowy: laptopy, notebooki, netbooki, palmtopy, tablety
• fotograficzny: aparaty, kamery
• instrumenty muzyczne przenoszone w futerale
• sprzęt medyczny: aparaty słuchowe, pompy insulinowe, ciśnieniomierze, glukometry
• sprzęt sportowy (bez roweru)
• zakres terytorialny: cały świat

Zakres ubezpieczenia
• usiłowanie lub dokonanie rabunku
• kradzież z włamaniem
• zdarzenia losowe
• wypadek w komunikacji lądowej, wodnej lub powietrznej
• nieszczęśliwy wypadek lub nagłe zachorowanie

Ja np z podobnej polisy tylko angielskiej naprawilam uszkodzone obiektywy, o czym pisalam kiedys w relacji z NYC. Za jeden obiektyw oddano mi pieniadze, drugi naprawiono.
MaciekM uważa post za pomocny.

#836 PostWysłany: 30 Mar 2017 10:07 

Witam. Za trzy tygodnie wyjeżdżam do Malediwy na 8 dni. Chciałbym wykupić Planeta Młodych na rok ale dopiero dowiedziałem że można zgłaszać szkody tylko telefoniczne a ja jestem niesłyszący i nie rozmawiam przez tel... dziś wysłałem zapytanie do AXA w tej sprawie i czekam. Czy tak jest ze w każdej firmie ubezpieczeniowej preferują kontakt przez tel w przypadku szkody ?

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#837 PostWysłany: 30 Mar 2017 10:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Aga_podrozniczka napisał(a):
jaceslav napisał(a):
1. wyposażenie samochodu
2. sprzęt elektroniczny

Ubezpieczenia na mienie domowe maja opcje typu:
-Ochrona sprzętu (komputerowego, fotograficznego, muzycznego, sportowego i biwakowego) w razie rabunku poza domem
-Ochrona sprzętu na wypadek zdarzeń losowych, kradzieży z włamaniem z pokoju hotelowego lub bagażnika samochodu
Oczywiscie trzeba dobrze przeczytac warunki polisy, zeby upewnic sie do jest objete, a co wykluczone.

To ze strony Warty jako przyklad, bo akurat taka mi wyskoczyla pierwsza:

Sprzęt poza domem
• przenośny sprzęt komputerowy: laptopy, notebooki, netbooki, palmtopy, tablety
• fotograficzny: aparaty, kamery
• instrumenty muzyczne przenoszone w futerale
• sprzęt medyczny: aparaty słuchowe, pompy insulinowe, ciśnieniomierze, glukometry
• sprzęt sportowy (bez roweru)
• zakres terytorialny: cały świat

Zakres ubezpieczenia
• usiłowanie lub dokonanie rabunku
• kradzież z włamaniem
• zdarzenia losowe
• wypadek w komunikacji lądowej, wodnej lub powietrznej
• nieszczęśliwy wypadek lub nagłe zachorowanie

Ja np z podobnej polisy tylko angielskiej naprawilam uszkodzone obiektywy, o czym pisalam kiedys w relacji z NYC. Za jeden obiektyw oddano mi pieniadze, drugi naprawiono.

jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach
niby ubezpieczają ale do śmiesznej kwoty i zakres wykluczeń rozbudowany jak rzeźba Schwarzeneggera
jest to kompletnie nie oplacalne
i niestety porównywanie ubezpieczenia w UK(jak i na całym tym zgniłym, zepsutym i grzesznym zachodzie) do tego w Pl ma się tak jak porównanie BMW do Poloneza
teoretycznie oba jeżdżą :roll:

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#838 PostWysłany: 31 Mar 2017 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Dlatego sugerowalam zapoznanie sie z warukami polisy, zeby sprawdzic jak to naprawde wyglada. Podrzucilam tylko pomysl.

#839 PostWysłany: 11 Kwi 2017 12:01 
Awatar użytkownika

jak wygląda zwrot kosztów biletu w przypadku ubezpieczenia od rezygnacji i choroby/niedyspozycyjności jednego z pasażerów, jeżeli rezerwacja dotyczy 4 osób (rodziny) i cały wyjazd zostaje odwołany?
 Profil Relacje PM off  

#840 PostWysłany: 11 Kwi 2017 12:06 

Loty: 699
Kilometry: 1 380 130
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Nie znam warunkow Twojego ubezpieczenia, ale ogolnie rzecz biorac tego typu produkty dotycza rowniez wspoluczestnikow podrozy. Ale bez zobaczenia OWU to nikt Ci nie doradzi...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość