Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#801 PostWysłany: 05 Sty 2017 21:09 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Pytanie do specjalistów, czy istnieje jakiekolwiek ubezpieczenie wynajmowanego samochodu (w Ameryce Południowej, w wypożyczalni AVIS), ale kupowane w Polsce? Oni zawsze chcą wcisnąć, żeby klient zapłacił jak najwięcej. Oczywiście, pozwolę założyć im blokadę na ile tam będą chcieli, ale niekoniecznie interesuje mnie opcja ubezpieczenia za kwotę większą niż samo wypożyczenie samochodu. Na pewno mBank do karty kredytowej i Diners Club tego nie oferuje. Może coś kupowane z zewnątrz?
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#802 PostWysłany: 05 Sty 2017 21:38 

Loty: 699
Kilometry: 1 380 130
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Np https://www.icarhireinsurance.com sprzedaje obywatelom PL
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.
KyokoMai uważa post za pomocny.

#803 PostWysłany: 05 Sty 2017 22:03 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
Krajów: 7 / 3.3%
niebieski
lataczuk napisał(a):
Np https://www.icarhireinsurance.com sprzedaje obywatelom PL

Polecam icarhireinsurance. Raz likwidowalem szkode z tego ubezpieczenia i dostalem zwrot co do grosza (ponad 3 tys zl). Cenowo sa super - ubezpieczenie na caly swiat na rok bez USA i Kanady kosztuje ~55GBP.
 Profil Relacje PM off  

#804 PostWysłany: 05 Sty 2017 23:31 

Sorry za być może lamerskie pytanie, ale mam zagwozdkę z ubezpieczeniem/wynajmem auta. Właśnie skorzystałem z rentalcars, wybrałem auto gdzie w opisie konkretnej interesującej oferty było "jeden dodatkowy kierowca i brak udziału własnego w ubezpieczeniu", tymczasem w potwierdzeniu (już po zapłaceniu) jakie otrzymałem na maila jest:

Wliczone
Ubezpieczenie AC (z ang CDW)
Ubezpieczenie OC (ang. TPL)
Ochrona przed kradzieżą z wkładem własnym (ang. TP) <-------
Dopłata lotniskowa
Opłata kontraktowa
Podatki Lokalne
Jeden dodatkowy kierowca wliczony w cenę.

a dalej...
"W przypadku ubezpieczenia AC (ang. CDW) zapewnionego przez wypożyczalnię wynajmu samochodu, nie obowiązuje wkład własny w przypadku tego ubezpieczenia."

Jak mam zatem rozumieć wkład własny w przypadku kradzieży ? (zaznaczone strzałką)
 Profil Relacje PM off  

#805 PostWysłany: 08 Sty 2017 17:11 

color1 napisał(a):
Sorry za być może lamerskie pytanie, ale mam zagwozdkę z ubezpieczeniem/wynajmem auta. Właśnie skorzystałem z rentalcars, wybrałem auto gdzie w opisie konkretnej interesującej oferty było "jeden dodatkowy kierowca i brak udziału własnego w ubezpieczeniu", tymczasem w potwierdzeniu (już po zapłaceniu) jakie otrzymałem na maila jest:

Wliczone
Ubezpieczenie AC (z ang CDW)
Ubezpieczenie OC (ang. TPL)
Ochrona przed kradzieżą z wkładem własnym (ang. TP) <-------
Dopłata lotniskowa
Opłata kontraktowa
Podatki Lokalne
Jeden dodatkowy kierowca wliczony w cenę.

a dalej...
"W przypadku ubezpieczenia AC (ang. CDW) zapewnionego przez wypożyczalnię wynajmu samochodu, nie obowiązuje wkład własny w przypadku tego ubezpieczenia."

Jak mam zatem rozumieć wkład własny w przypadku kradzieży ? (zaznaczone strzałką)

Na mój gust na początku masz podane ogólne warunki ubezpieczenia określone standardowo dla każdego bez dodatków/opcji, a poniżej wniesienie klauzulą która dokupiłeś/lub jest w standardzie dla tej wypożyczali o wyłączeniu powyższego udziału własnego ;) reasumując, nie masz udziału własnego
 Profil Relacje PM off  

#806 PostWysłany: 10 Sty 2017 16:06 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 65 933
Krajów: 17 / 7.9%
Czy korzystaliście może z tej oferty?
Jak z realizacją w przypadku problemów zdrowotnych - pilna wizyta u specjalisty, czy infolinia za granicą działa bez problemu itd?

Jadę na 4 dni z dzieckiem do Izraela, gdzie koszty leczenia są niebotycznie drogie.
Mam konto w mbanku, gdzie kalkulacja dla 2 osób (ja+dziecko poniżej 18l) to koszt ok. 46 PLN,
przy 2 osobach. Max ubezpieczenie kosztów leczenia w tym wariancie to 250 000PLN.

Waham się czy muszę iść do biura stacjonarnego AXA lub PZU, czy ta oferta jest podobnym produktem.

Macie może jakieś inne sprawdzone propozycje na Izrael (bez sportów ekstremalnych) - wszystkie podpowiedzi mile widziane?
 Profil Relacje PM off  

#807 PostWysłany: 10 Sty 2017 16:37 

Loty: 219
Kilometry: 566 812
Krajów: 60 / 28.0%
Na eskay.pl masz ubezpieczenie na 150 000 Euro plus brak limitów na powrót do kraju za ok 65zł na 4 dni
 Profil Relacje PM off
esposa lubi ten post.

#808 PostWysłany: 24 Sty 2017 19:58 

Cześć:)

Niedługo wybieram się na miesięczny wyjazd do Indonezji. Pobyt stacjonarny+ podróżowanie po Indonezji oraz 3 dniowy pobyt w Singapurze. Bardzo intensywnie zastanawiam się nad wyborem odpowiedniego ubezpieczenia turystycznego, które pokryje mi ewentualne nieprzewidziane przygody w tych dwóch krajach. Pomimo przeczytania wielu postów, porównań nie mogę się zdecydować i dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do Was.

Najważniejsze jest dla mnie bezproblemowe załatwienie ewentualnych "problemów" zdrowotnych (obejmujących również choroby tropikalne)

Jaką sprawdzoną firmę ubezpieczeniową jesteście w stanie mi polecić? Mam 25 lat, nie mam już statusu studenta:(

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#809 PostWysłany: 24 Sty 2017 20:11 

srebrny
Z własnego doświadczenia mogę polecić Planetę Młodych. Tanio i bezproblemowo. No i na rok problem ubezpieczenia masz z głowy.
 Profil Relacje PM off  

#810 PostWysłany: 24 Sty 2017 21:09 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌Mar77‌

Spójrz dokładnie na kwoty i zakres ubezpieczenia ;)
Planeta młodych to taka tania "iluzja ubezpieczenia" dla bardzo oszczędnych. Iluzja boleśnie zniknie, gdy przytrafi się coś poważnego i będzie trzeba z niego skorzystać :twisted: Lepiej mieć wtedy pokaźną sumke na koncie.
Arekkk uważa post za pomocny.

#811 PostWysłany: 24 Sty 2017 22:57 

srebrny
@‌nick‌
Kreczek napisał(a):
Najważniejsze jest dla mnie bezproblemowe załatwienie ewentualnych "problemów" zdrowotnych (obejmujących również choroby tropikalne)

Myślę, że KL 60000 EUR w Indonezji to coś więcej niż tylko iluzja ;) Każdy ma wybór, jeden wybierze PM, inny kupi miesięczne ubezpieczenie za kilka stów. Ja do niczego nie namawiam, sugeruję tylko w oparciu o własne doświadczenie.
 Profil Relacje PM off  

#812 PostWysłany: 25 Sty 2017 16:59 

Loty: 177
Kilometry: 387 374
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
@nick co do iluzji ubezpieczenia to można się zdziwić nawet u taki ubezpieczycieli jak PZU. Od zawsze wykupywałem PZU Wojażer, wiele dobrego o nim słyszałem od znajomych którzy mieli "szczęście" z niego korzystać. Teraz (dosłownie wczoraj) i ja miłem okazję się przekonać jak to wszystko wygląda i wyszło gorzej niż źle.
Tajlandia, Ko Lanta. W poniedziałek ok 15 czasu lokalnego żona zaczęła czuć się źle, wieczorem już miała gorączkę, ale że wcześniej miała problemy z gardłem postanowiła przeczekać noc, biorą leki na przeziębienie i przeciwgorączkowe, i zobaczyć co dalej rano. Rano temperatura nie wyglądała na mniejszą (nie mieliśmy dostępu do termometru), więc o 8:20 czasu lokalnego (2:20 rano w Polsce) telefon do PZU z prośbą o zorganizowanie wizyty lekarskiej. Otrzymałem informację, że maksymalnie w ciągu 3 godzin oddzwonią i powiedzą co dalej mam robić. Po ponad 5 godzinach o 13:40 czasu lokalnego (7:40 w Polsce) zadzwoniłem dowiedzieć się co z moją sprawą, oczywiście nie otrzymałem żadnych konkretów, tylko obietnicę że ktoś się tym zajmie. Wyznaczyłem jako czas graniczny godz. 15 (9 w Polsce) gdyż mając tyle czasu dowiedziałem się że najbliższa klinika znajduje się 1.2km od mojego hotelu i zamykana jest o 16. Właściwie odniosłem wrażenie że dopiero od tego momentu zaczęło coś się dziać. O 14:40 (8:40 w Polsce) zadzwonił ktoś z pytaniem o nr pokoju oraz informacją iż w bliżej nie określonym czasie przyjedzie lekarz do hotelu. Oczywiście zażądałem konkretnego określenia ram czasowych i powiedziałem że o 15, nie mogąc dłużej czekać (po 16 pozostaje tylko szpital oddalony o 30 km), sam wybieram się do lekarza. Pracownik PZU zadeklarował, że oddzwoni z konkretami w ciągu 15 minut. Oczywiście nie dotrzymał tego terminu, zadzwonił po 30 minutach (15:10), z deklaracją że lekarz może przyjechać za kolejne 30 min. Podziękowałem im za taką "pomoc". O 15 żona pojechała już do pobliskiej kliniki, całość zajęła 40 minut, koszt razem z lekami poniżej 200 zł.
Jak widać PZU z ich polisą Wojażer nie ogarnęło przez ponad 8 godzin zorganizowania prostej wizyty u lekarza, nie dotrzymywała terminów które sama sobie wyznaczała, oczywiście nie informując o opóźnieniach. Możliwe że gdybym był lepiej informowany to nie szukałbym samodzielnie rozwiązania, nie bez znaczenia pozostaje fakt iż w czasie kiedy zajmowałem się żoną musiałem jakoś zorganizować czas 2 dzieci oraz emocjonalne podejście do sprawy kiedy ktoś bliski choruje. Nie wiem, może ja dziwny jestem, ale uważam że ponad 8 godzin to przegięcie (z perspektywą kolejnych), szczególnie że mi zajęło wszystko ok 40 minut., ok 50, bo wcześniej znalazłem tą klinikę w pobliżu. Jeżeli się czepiam czasu i tyle godzin to norma to proszę dajecie znać, może nie muszę szukać innego ubezpieczyciela, tylko zmienić podejście. Żeby nie było dzisiaj żona ma się już dobrze :) , ale nie jest to zasługą PZU Wojażer.

#813 PostWysłany: 29 Sty 2017 21:13 

Loty: 41
Kilometry: 73 062
Krajów: 11 / 5.1%
Zbanowany
niebieski
Czemu nie jechałeś od razu sam do kliniki tylko dzwoniłeś na assistance?
 Profil Relacje PM off  

#814 PostWysłany: 29 Sty 2017 22:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Pewnie dlatego, że bez kontaktu z Centrum Alarmowym większość TU odmawia zwrotu KL. Akurat, o dziwo, PZU pozwala dokonać jednej wizyty bez kontaktu z CA.

Najlepiej byłoby im dać termin (np. do tej 12) z informacją, że inaczej samemu znajdzie się pomoc medyczną i prośbę o akceptację kosztów. Nie powinno być z tym problemu.
 Profil Relacje PM off  

#815 PostWysłany: 30 Sty 2017 15:45 

Loty: 177
Kilometry: 387 374
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
@‌JaPiszęAWyCzytacie!‌ tak jak napisał @‌manyaky‌ agenci zawsze powtarzają by najpierw kontaktować się z centrum alarmowym, nawet pomimo tej jednej wizyty, by nie było problemów. U nas sprawa była błacha, pierwszego dnia nie robiliśmy nikomu problemu gdyż sprawa wyglądała na "grypową". Dopiero przy braku reakcji na posiadane leki przeciwgorączkowe postanowiliśmy zasięgnąć porady lekarskiej. Z tego też powodu nie robiłem problemu z 3 godzin jakie dało sobie początkowo PZU, jednak 8 godzin to chyba trochę za długo, szczególnie gdyby to było coś poważnego. Zdecydowanie ta sytuacja nauczyła mnie by w przyszłości bardziej naciskać na ubezpieczyciela i nie dawać mu tyle czasu, szczególnie że nie byliśmy gdzieś na odludziu.

Nadal pozostaje kwestia czy takie czasy reakcji są normą dla ubezpieczycieli? Może nie potrzebnie planuję podziękować PZU przy przyszłych wyjazdach.

#816 PostWysłany: 30 Sty 2017 16:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Z moich doświadczeń (Tajlandia, Malezja, Singapur, Australia) takie czasy oczekiwania nie są normą. Korzystałem głównie z Mondial Assistance (Allianz) i AXA. Jak dodałem, że sprawa jest pilna to miałem telefon zwrotny w pół godziny. Najdłużej czekałem na wysepce turystycznej, ok. 1,5h na organizację wizyty.

Nie można przesądzać na podstawie jednego zdarzenia, bo najczęściej ubezpieczyciele są uzależnieni od miejscowych partnerów, pewnie na Koh Lancie wielu ich nie ma. Inna sprawa, że PZU Wojażer wcale nie jest konkurencyjne ani jakościowo, ani cenowo.
 Profil Relacje PM off  

#817 PostWysłany: 07 Lut 2017 13:06 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Witam,
Miałem na wyjazd wykupione ubezpieczenie turystyczne w Uniqa w którego skład wchodziły min
NNW, Assistance, Ubezpieczenie bagażu podróżnego , ewentualny zwrot kosztów wcześniejszego powrotu do kraju.
Stało się tak że w Tajlandii miałem upadek i strzaskałem kolano (prawdopodobnie wiązadło boczne). Pierwsze co zgłosiłem szkodę do centrum alarmowego.
1/ udałem się do szpitala gdzie mnie zbadano , opatrzono , dano kule ortopedyczne. Zapłaciłem za to wszystko z własnej kieszeni , posiadam certyfikaty medyczne i rachunki.
Niestety potrzebowałem kolejnej wizyty ortopedy. Tym razem z nie małymi problemami ale załatwiłem sprawę bezgotówkowo. Okazuje się że część ubezpieczenia Assistance obsługuje Moundial.
Po powrocie do polski dzwoniłem do Moudial w celu zwrotu poniesionych kosztów za 1 wzytę. Powiedziano mi ze zwrot w PLN będzie pośrednim kursie NBP a nie z rozliczenia karty kredytowej. Czy to standardowa praktyka czy jednak domagać się zwrotu rzeczywistych kosztów jakie poniosłem?
2/ Kolejna rzecz to podczas wypadku uszkodzeniu został sprzed elektroniczny , telefon , aparat. Zwróciłem się do UNIQA i tę część obsługuje bezpośrednio ta firma a to zdarzenie jest mieści się w ramach ubezpieczenia bagażu podróżnego. Pytanie czy ktoś likwidował u nich taką szkodę elektroniczną? Ktoś ma doświadczenie jak najlepiej procesować taką szkodę?
3/ Ponieważ mój stan zdrowia nie poprawiał się postanowiłem kupić wcześniejszy bilet z Rzymu do Polski, gdyż główny lot tam się kończył (deal RPA+Tajlandia) a w Rzymie miałem chwile zostać.
Ktoś likwidował u nich taką szkodę ? jak wygląda procesowanie ? Jak najlepiej argumentować. Nadmieniam że bilet powrotny kupiłem po wypadku gdy mój stan zdrowia się nie poprawiał.

#818 PostWysłany: 07 Lut 2017 13:16 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Jeśli chodzi o punkt 1, to standardowa praktyka. Zresztą OWU mówi
Cytuj:
Świadczenie wypłaca się w złotych polskich. W razie potrzeby przeliczenia walut obcych dokonuje się go po kursie średnim NBP z dnia ustalenia wysokości świadczenia.
 Profil Relacje PM off
lendziro uważa post za pomocny.

#819 PostWysłany: 07 Lut 2017 13:25 
Awatar użytkownika

srebrny
po pierwsze zadzwoń do nich i zgłoś szkody
a następnie zadawaj im pytania
oni tam na wszystko odpowiadają
odwagi

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#820 PostWysłany: 07 Lut 2017 13:37 

niebieski
@‌lendziro‌ Co do pkt.2 i 3 chyba trzeba mieć jakieś poświadczenie np. zniszczenia sprzętu ,kontynuacji leczenia skutków urazu w Polsce itp.chyba,że liczysz,że uwierzą na słowo ;) Zdrowia życzę bo najważniejsze.
 Profil Relacje PM off
lendziro lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości