Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
WSZYSTKIM ZAINTERESOWANYM PRZYPOMINAM, ŻE JEST TO OTWARTE FORUM I TAK JAK WY I JA, TEŻ PRACOWNIK BANKU MOŻE JE CZYTAĆ, NAWET TAKI SPECJALNIE ODDELEGOWANY, BY ŁATAĆ CO TRZEBA. MIŁEGO DNIA.

Od 20 lutego 2024 r. Bank Pekao S.A. oferuje karty kredytowe we współpracy z Miles and More

Posiadacze Karty Kredytowej z Żubrem zyskują:
- 1000 mil powitalnych po pierwszej transakcji kartą (mile powitalne pojawiają następnego dnia po zaksięgowaniu pierwszej operacji)
- Mile za transakcje – im wyższy pakiet karty, tym więcej mil Miles & More!
Pakiet Platynowy: 6 zł = 1 mila
Pakiet Złoty: 10 zł = 1 mila
Pakiet Standard: 20 zł = 1 mila
- Ochronę przed utratą ważności mil zgodnie z zasadami Miles & More

Bank nalicza mile za płatności w sklepach stacjonarnych i w internecie, wypłaty gotówki w bankomatach oraz za przelewy z karty.
Mile za operacje pojawiają się rano następnego dnia po zaksięgowaniu.

Kartę można dodać do google wallet i apple pay bez posiadania fizycznej karty - w aplikacji jest opcja pokaz dane karty (Nr. Karty, Ważność i Kod pojawia się w aplikacji).

Posiadacze Karty Kredytowej z Żubrem z Miles & More w Pakiecie Złotym i Platynowym dodatkowo mogą korzystać z bezpłatnej odprawy Business Check-in na lotnisku Chopina w Warszawie podróżując liniami lotniczymi PLL LOT.

Informacje na stronie banku: https://www.pekao.com.pl/klient-indywid ... ieram-mile

Jak sprawdzić ważność mil: pytania,1574,5236&p=1532690&hilit=JSON#p1532690

jeśli klikasz "spłać kartę" to jest limit nadpłaty 30%, jeśli zrobisz "zwykły przelew" to można więcej.

Można również samodzielnie zmienić limit karty dodatkowej. Posiadacz karty głównej musi zalogować się na swoje konto i wejść w zakładce "twoje produkty" w kartę dodatkową - tam kliknąć "..." (trzy kropki) i wejść w "zmień limit karty".

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4983 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 250  Następna
Autor Wiadomość
#621 PostWysłany: 26 Sie 2016 17:02 

Loty: 65
Kilometry: 124 210
Krajów: 16 / 7.5%
dialam napisał(a):
miszka999 napisał(a):
FYI.
Aktualnie mBank nie pobiera opłaty za wydanie karty (100PLN)

To jakas zorganizowana akcja? Na czacie babka powiedziala mi ze brak oplaty dotyczy tylko zwyklych kart kredytowych, a za miles&more kasuja 50zl (nie wnikalam dlaczego nie 100)

Nie wiem dokładnie.
Jestem ich (chyba) dobrym klientem od dłuższego czasu. Zadzwoniłem z aplikacji mobilnej.
Moim głównym celem była zamiana karty kredytowej VISA bez NFC na
coś z płatnościami zbliżeniowymi.

Pani zaproponowała mi:
1) 30 PLN za wymianę karty
2) lub wniosek na nową za darmo i zamknięcie starej

Zapytałem czy nową kartą może być M&M.
Okazało się że tak.
 Profil Relacje PM off
dialam uważa post za pomocny.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#622 PostWysłany: 26 Sie 2016 19:41 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Wiecie, mam MC M&M. Od trzech dni zastanawiam się nad zmianą na VISA. Drugi raz chciałem kupić bilet na Tripsta.pl i mimo prowizji z tytułu MC, płatność nie przeszła. Próbowałem kilka razy, wybierając potem MC Debit, itp. W końcu przekierowałem się na GoToGate i poszło bez najmniejszego problemu. Pamiętam, że jakiś miesiąc temu było tak samo. Pytanie tylko o to, czy nie "drożej" w przypadku transakcji za granicą.
 Profil Relacje PM off  

#623 PostWysłany: 29 Sie 2016 08:33 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 163 516
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Cześć podróżnicy bankowcy! ;)

Mam nadzieję, że nie zostanę wyrzucony z sali za pytanie z innej beczki, ale... Czy płacicie kartą M&M poza granicami Polski? Jeśli tak czy to się w ogóle opłaca (przelicznik walut jaki ma MBank itp.)? No i ostatnie pytanie, jestem w podróży dookoła świata, korzystam z karty Alior Kantoru w USD (brak opłat, to nas przekonało), czy jest sens uderzać w M&M? Nie mam miesięcznego dochodu, jedyne co to mogę płacić tą kartą.

Z góry dziękuję serdecznie za cierpliwość i odpowiedź. :)
Piotrek
 Profil Relacje PM off  

#624 PostWysłany: 29 Sie 2016 08:43 
Awatar użytkownika

platynowy
Ja płacę dość często, choć niekoniecznie będąc osobiście za granicą, a jedynie za zagraniczne zakupy online (bilety, hotele, itp.). Prawdę mówiąc, nie analizuję szczegółowo kosztu przewalutowania. Na pewno jest i nie należy zapewne do najniższych na rynku, ale traktuję go, jako koszt pozyskania nowych mil. Gdybym to samo kupował w Polsce (a nie mogę, bo nie jest to coś u nas dostępne, albo nawet jest dostępne, ale dużo drożej), mile miałbym za darmo (za sam fakt transakcji). W przypadku zakupów walutowych mile te pozyskuję kosztem pewnego dodatkowego wydatku, który jest i tak niewspółmiernie niski w stosunku do funkcjonujących tu i ówdzie ofert zakupu mil.
Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off  

#625 PostWysłany: 29 Sie 2016 09:41 

Loty: 65
Kilometry: 124 210
Krajów: 16 / 7.5%
Piotras_5 napisał(a):
Czy płacicie kartą M&M poza granicami Polski? Jeśli tak czy to się w ogóle opłaca (przelicznik walut jaki ma MBank itp.)? No i ostatnie pytanie, jestem w podróży dookoła świata, korzystam z karty Alior Kantoru w USD (brak opłat, to nas przekonało), czy jest sens uderzać w M&M?

Moim zdaniem nie ma sensu. Przewalutowanie zje Ci ( 5,95 % ) VISA lub 3% ( MasterCard )
Nawet biorąc mile pod uwagę moim zdaniem totalnie się nie opłaca.
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
savoj uważa post za pomocny.

#626 PostWysłany: 29 Sie 2016 09:44 

niebieski
Z moich kalkulacji wynika, że mBank dolicza około 3% za transakcje w Euro w stosunku do tego ile wynosi średni kurs NBP czy kurs kantorowy zakupu waluty. Przykład: transakcję miałem rozliczoną wg przelicznika 4,45, a kurs w kantorach wynosił 4,31.
Założyłem sobie kartę debetową w Euro do małych płatności. Kartą kredytową M&M płacę służbowe wydatki, a debetową np. za kawę czy kanapki.
Ale w sumie oszczędność prawie żadna przy korzystaniu z karty debetowej w EUR no i mil brak. Tak więc używam jej sporadycznie, a kredytowa M&M jest w ciągłym obrocie. No i ja mam umowę jeszcze z 2012 roku, więc mnie obowiązuje 240 transakcji do zwolnienia z opłaty rocznej, dodatkowo mam Travel World.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#627 PostWysłany: 29 Sie 2016 09:58 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 163 516
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
3% za MC? Oszaleli... W tym momencie nie płacę żadnych prowizji i faktycznie to się totalnie nie opłaca... Dziękuję za szybkie odpowiedzi, mój zapał został oddalony. Może kiedyś jak wrócimy do Polski. :)

Pozdro!
 Profil Relacje PM off  

#628 PostWysłany: 29 Sie 2016 10:03 
Awatar użytkownika

platynowy
Gwoli ścisłości - te ok. 3% to nie prowizja, a różnica kursowa. Cóż, nie da się ukryć, że mamy tu w Polsce walutę inną, niż EUR, czy USD, więc różnicy tej uniknąć się nie da. Czasem jest mniejsza, czasem większa, ale zawsze jest (chyba, że płacimy przy użyciu karty powiązanej z rachunkiem w obcej walucie, ale wtedy mil się już nie uzbiera...).
 Profil Relacje PM off  

#629 PostWysłany: 29 Sie 2016 10:16 

niebieski
Gwoli ścisłości - to jest właśnie prowizja.
 Profil Relacje PM off  

#630 PostWysłany: 29 Sie 2016 10:29 
Awatar użytkownika

platynowy
Ale co masz na myśli - czy jest to opłata wskazana w taryfie opłat i prowizji? Jeśli tak, to się wycofuję. Ale coś mi się wydaje, że nie jest to prowizja zdefiniowana w taryfie, a marża banku z tytułu transakcji dokonywanej przez klienta w różnych walutach, czyli swego rodzaju "handlu" walutą.
Poza tym, zwał, jak zwał. Fakt jest taki, że tak długo, jak będzie u nas PLN, a nie EUR (nie wnikam, czy i kiedy powinno sie to zmienić), będziemy ponosić dodatkowy koszt zakupów w walucie obcej. Czy będzie to marża kantoru, czy marża/prowizja banku, który wydał naszą kartę, trzeba go ponieść. Ba, nawet jeśli pojawi się u nas kiedyś EUR, dokonując zakupów w USD, CHF, czy jakiejkolwiek inne walucie, nadal ten koszt będzie występować...
 Profil Relacje PM off  

#631 PostWysłany: 29 Sie 2016 10:37 

niebieski
Tak, jest to dodatkowa prowizja, która występuje oprócz kosztu związanego z kupnem walut. Karty mBanku są drogim rozwiązaniem, jeżeli chodzi o płatności w walutach obcych.
 Profil Relacje PM off
miek lubi ten post.

#632 PostWysłany: 29 Sie 2016 10:54 
Awatar użytkownika

platynowy
Kurczę, z ciekawości zajrzałem do taryfy (https://www.mbank.pl/pobierz/oplaty/taryfa-osobyfiz.pdf w moim przypadku str. 23) i nie widzę takiej pozycji. Może jest w innym miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#633 PostWysłany: 29 Sie 2016 10:58 

niebieski
https://www.mbank.pl/indywidualny/ofert ... e-premium/

1 DLA KART VISA: W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonywanych kartami, których walutą rozliczeniową jest EUR: mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji dokonywanych w EUR w wysokości 2% od wartości transakcji. W przypadku transakcji dokonywanych w walucie innej niż EUR lub PLN mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 3% od wartości transakcji. W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonywanych kartami, których walutą rozliczeniową jest PLN: mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji dokonywanych w EUR w wysokości 5% od wartości transakcji. W przypadku transakcji dokonywanych w walucie innej niż EUR lub PLN mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 6% od wartości transakcji.

DLA KART MASTERCARD: W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie rozliczeniowej, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 2% wartości transakcji. W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa lub PLN, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 3% wartości transakcji.
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#634 PostWysłany: 29 Sie 2016 11:05 

Loty: 237
Kilometry: 376 439
Krajów: 29 / 13.6%
Ja traktuje karte M& M Premium jako żródło dodatkowych mili. Teoretycznie można jeden lot po europie uciułać przez rok ale trzeba dużo płacić ,no i przynajmniej 240 transakcji żeby nie płacić 600 PLN opłaty rocznej.
Za granicą przestałem używać tej karty ma złodziejski kurs w porównaniu np. z Kartę debetową Pekao SA. - ponad 20 gr różnicy.
No i plus ubezpieczenie TravelWorld - choć nie jest to jakiś super wypas.
 Profil Relacje PM off  

#635 PostWysłany: 29 Sie 2016 11:07 
Awatar użytkownika

platynowy
blasto napisał(a):
https://www.mbank.pl/indywidualny/oferta-premium/karty-kredytowe/karta-kredytowa-miles-and-more-premium/

1 DLA KART VISA: W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonywanych kartami, których walutą rozliczeniową jest EUR: mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji dokonywanych w EUR w wysokości 2% od wartości transakcji. W przypadku transakcji dokonywanych w walucie innej niż EUR lub PLN mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 3% od wartości transakcji. W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonywanych kartami, których walutą rozliczeniową jest PLN: mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji dokonywanych w EUR w wysokości 5% od wartości transakcji. W przypadku transakcji dokonywanych w walucie innej niż EUR lub PLN mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 6% od wartości transakcji.

DLA KART MASTERCARD: W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie rozliczeniowej, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 2% wartości transakcji. W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa lub PLN, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 3% wartości transakcji.

Faktycznie. Jak zwykle, drobny druk... Na razie mnie to jednak nie zniechęca, choć na pewno następnym razem zastanowię się dwa razy. Do tej pory tego nie zauważyłem, bo w rozliczeniu danej transakcji nie ma odrębnej pozycji, tylko jest łączna kwota w PLN. Przeliczałem to sobie po prostu dzieląc przez kwotę w walucie i wychodził mi jakiś tam kurs. Był on oczywiście sporo wyższy, niż w kantorze, ale szczerze pisząc, nie aż tak bardzo, by wzbudził moje podejrzenie, że jest tam ukryta jeszcze jakaś prowizja. Ale warto o niej wiedzieć. Dzięki :-)
 Profil Relacje PM off  

#636 PostWysłany: 29 Sie 2016 11:24 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 457 365
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Od maja 2015 roku w przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonywanych kartami, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości nawet 5,9 proc. od wartości transakcji.
Kiedyś zawsze korzystałem z kart mBank przy wyjazdach zagranicznych, nie patrząc na kursy walut, ale od tego czasu już zaprzestałem.
Tu jest informacja o wysokości prowizji:https://www.mbank.pl/pomoc/info/karty/karty-platnicze-waluty-rozliczeniowe.html
 Profil Relacje PM off  

#637 PostWysłany: 29 Sie 2016 11:52 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
O! Chyba zaczęła się akcja kredytowa w mBank - dzwonią i sami proponują WE :D
..albo wyniki kwartalne chcą jeszcze wyciągnąć..
Skow lubi ten post.

#638 PostWysłany: 29 Sie 2016 12:05 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 58 / 27.1%
Zbanowany
Raz zapłaciłem tą kartą za granicą i jak zobaczyłem, po jakim kursie przewalutowali to odpuściłem, nigdy więcej. Do transakcji zagranicznych najlepszy kurs z moich kart (a mam kilka) daje Citi Ultime.

#639 PostWysłany: 29 Sie 2016 12:22 
Awatar użytkownika

platynowy
Rzeczywiście, efekt psychologiczny jest, bo zdzierają i to wkurza. Jeśli jednak podejść do tego na chłodno, to nie jest tak źle. Jeśli mam transakcję na np. 1000 Euro, czyli wg kursów kantorowych powiedzmy 4,35 PLN (strzelam), a w mBanku wychodzi powiedzmy 4,60 PLN, to dopłacamy 250 zł. Fakt, to boli. Mamy jednak 1500 mil, których nie mielibyśmy płacąc inaczej, niż kartą mBanku. Dla mnie 250 zl. to koszt "zakupu" tych 1500 mil. Ktoś powie, ze to drogo, ale jest to koszt ponoszony przy okazji zakupu czegoś, co jest nam faktycznie potrzebne (w przeciwieństwie do wielu zakupów robionych pod kątem nabycia mil, np. różne prenumeraty).
To oczywiście tylko mój punkt widzenia :-)
 Profil Relacje PM off  

#640 PostWysłany: 29 Sie 2016 12:32 

niebieski
Za zaoszczędzone na tej transakcji 250 zł mógłbyś bez problemu kupić 25000 punktów payback czyli 5000 mil.
2 ludzi lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4983 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 250  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości