Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: 3 dni na Cyprze
#61 PostWysłany: 06 Lis 2015 18:48 

niebieski
Z hotelu Larco idąc w stronę lotniska dojdziesz w kwadrans na pieszo nad słone jezioro -będzie z prawej stronie.
wulkan lubi ten post.
wulkan uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#62 PostWysłany: 06 Lis 2015 19:00 

Loty: 2
Kilometry: 2 559
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
fajnie, pójdę spacerkiem, po co mi rower :)
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 09 Sty 2016 18:25 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Larnaka czy Paphos? Które miasto lepsze jako wypadowe?
Czy trudno się jeździ po Nikozji samochodem (mam na myśli ruch lewostronny)?
Czy blisko przejścia na stronę Turecką jest jakiś parking?

#64 PostWysłany: 09 Sty 2016 18:35 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
1. Larnaka
2. Nie jest trudno się przestawić, po 1-2 dniach można się już przyzwyczaić. Mnie osobiście nieco irytowali jednak cypryjscy kierowcy, którzy z dużym lekceważeniem traktują wynajmujących samochody (wszystkie wynajmowane samochody mają innego koloru rejestrację, więc od razu zwracają na siebie uwagę).
3. Są parkingi blisko przejścia, ale im bliżej, tym drożej - nawet kilka EUR za godzinę. Parkingi z rozsądnymi cenami są w odległości ok. 700-1000m od granicy.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 09 Sty 2016 18:48 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
1) Pytanie co w tym wypadku oznacza miasto wypadowe? Jeśli masz zamiar zwiedzić wszystko co subiektywnie najważniejsze na Cyprze to Larnaka, po prostu z racji położenia. Z niej szybko dojedziesz do Pafos jak i Ayia Napa. Do Nikozji też. Po prostu w każdym kierunku mamy autostradę. Jednak skoro zapewne bierzesz auto to rozważyłbym podzielenie i wzięcie jednej czy dwóch nocy w Pafos.

2) Wszystko jest dość dobrze oznaczone znakami poziomymi. Centrum bywa zakorkowane i warto tak jak sugeruje @sranda zostawić dalej. Choć jest szansa znaleźć miejsce nawet tuż obok ulicy Ledras, prowadzącej do granicy. Mi się to udało - normalne, miejskie miejsce parkingowe wzdłuż ulicy. Nie pamiętam niestety czy i ile płaciłem.
Sama jazda jak w większości takich ośrodków miejskich, ale żadnych dantejskich scen. A jeździłem sporo, nawet samochodami na polskimi blachami:)

3) Tutaj odpowiedź w punkcie 2.

#66 PostWysłany: 10 Sty 2016 14:30 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Dziękuję za pomoc.
Moja decyzja to trzy noclegi w Paphos i jeden w Larnace.
Związane jest to z lepszymi warunkami mieszkaniowymi w Paphos za bardzo dobrą cenę.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Tom K lubi ten post.

#67 PostWysłany: 10 Sty 2016 15:53 

Jeszcze jedno warto wziąć pod uwagę, jak ktoś podróżuje autobusami, jest bez wynajętego auta.
Nie ma bezpośredniego połączenia z Larnaki do Pafos i vice versa.
Trzeba się przesiadać w Limassol. Warto wcześniej zobaczyć rozkład jazdty. Kierowcy zielonych Greenbusów go rozdają. Jest ok 6-7 kursów dziennie. W niedzielę i święta 4.
Jeden odcinek to ok 1,5 godziny ( mimo autostrady). Przy słabym skomunikowaniu przesiadki można się bujać nawet 4-5 godzin OW. Bo słyszałem o takich , co wybierali się na jednodniówkę z Larnaki do Pafos, nie wiedząç, że nic direkto nie ma.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 10 Sty 2016 16:39, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#68 PostWysłany: 10 Sty 2016 16:30 

Może ktoś z forum leci teraz na 3 dni z Berlina 23-26.01 do Larnaki? Chętnie poznamy się
 PM off  

#69 PostWysłany: 16 Kwi 2016 13:52 

Loty: 167
Kilometry: 174 841
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Czy warto wybrać się w grudniu na 3 dni do Larnaki i okolic? Chciałbym pojechać z paczką znajomych i jednak warunek taki, żeby można było gdzieś 2 dni spędzić na chodzeniu i oglądaniu czegoś ciekawego, zabytki, widoczki, wybrzeża itp. z dojazdem w rozsądnej cenie (bez wynajmowania auta). No i czy w grudniu jest duża szansa na to, że przez wszystkie 3 dni będzie brzydka pogoda :)?

Bo jeszcze myślę nad Majorką tyle że w styczniu, ale ja osobiście byłem na Majorce, dlatego wolałbym namówić ich na Cypr :D
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 16 Kwi 2016 13:59 

Zbanowany
@chris0o - w grudniu jest duża loteria odnośnie pogody. Jadąc na 3 dni możesz mieć ciągle słońce, a równie dobrze ciągle deszcz. W grudniu na Cyprze pogoda jest dość dynamiczna.

Ja byłem w grudniu 2015 r. przez 8 dni na Cyprze. Przez pierwsze 4 dni było ciągle słonecznie, a potem przez 3 dni prawie ciągle padał deszcz.
 Profil Relacje PM off
chris0o uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 16 Kwi 2016 17:56 

Loty: 87
Kilometry: 227 848
Krajów: 31 / 14.5%
Wczoraj wróciłem z Cypru. Pogoda ok.23-26 stopni. Sam Cypr nie zrobił na mnie dużego wrażenia... choć byłem tydzień uwazam, ze wystarczyloby na wyspę nawet 3 dni. Dwa miejsca godne zobaczenia to z pewnością Agia Napa (Nissi Beach) oraz Cape Greko (wyjątkowo piękne miejsce). Zdecydoeanie odradzam Pafos. Turystyczny moloch. Razem ze znajomymi spaliśmy w Easy Holiday Apartments w Kitti (6 km od Larnaki) koszt tygodniowego wynajęcia aparmetme tu z dwoma sypialniami, kuchnia, dużym salonem i balkonem to 315 euro. Polecam gorąco to miejsce. Co warte podkreślenia - podróżowanie po Cyprze bez auta mija się z celem. Zdecydowanie TRZEBA zadbać o wynajęcie auta. My placilismy 260 euro na tydzien z pełnym ubezpieczeniem.
 Profil Relacje PM off

#72 PostWysłany: 16 Kwi 2016 18:25 

niebieski
No właśnie czytam różne relacje i ponoć poza sezonem są problemy z transportem po Cyprze, trzeba auto albo próbowac na stopa, mało knajpek, bo wszystkie otwierają się od marca/kwietnia i że ogólnie jest tam nieciekawie. Nie wiem już komu zaufać, w końcu to ja wychodzę z inicjatywą, więc chciałbym żeby wszystko było OK :) Nie chcemy wiele zwiedzać, ani biegać dookoła wyspy. Nam zależy po prostu na miejscach w okolicach Larnaki i ewentualnie takich do ktorych można wyjechać rano busem i wrócić popołudniu :) Np. na te całe Cape Greco widzę że bez auta/jechania stopem nie mam nawet co startować :(
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 16 Kwi 2016 18:32 

niebieski
Krzyżak napisał(a):
My placilismy 260 euro na tydzien z pełnym ubezpieczeniem.

Ładnieście przerąbali hajsu.:) Widzę, że takie auto (oczywiście najmniejsze, ale wystarczające) na dziś dzień na tydzień kosztuje raptem 80EUR i przed pełnym sezonem z reguły nigdy nie bywało droższe....co to za koszmarna wypożyczalnia, coś lokalnego czy ze stronki w necie? Co do tego, że ultra potrzebne to się zgadzam, sam mieszkałem tam 5 lat i po 2 latach bez auta przestałem wyobrażać sobie egzystencję, nie mówiąc o wycieczkach.:)

Pozdro i nara, Art.
 Profil Relacje PM off
chris0o lubi ten post.

#74 PostWysłany: 16 Kwi 2016 20:03 

niebieski
Doooobra, paczka znajomych, trochę ciepełka, nic nam się nie stanie, jeśli atrakcji nie będzie. W końcu nie lecimy tam na 2 tygodnie tylko na 3-4 dni :) Poza tym cena lotów niska WAW-LCA-SXF 129zł, więc tragedii chyba nie ma, nie :)?
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 16 Kwi 2016 20:36 

chris0o napisał(a):
No właśnie czytam różne relacje i ponoć poza sezonem są problemy z transportem po Cyprze, trzeba auto albo próbowac na stopa, mało knajpek, bo wszystkie otwierają się od marca/kwietnia i że ogólnie jest tam nieciekawie. Nie wiem już komu zaufać, w końcu to ja wychodzę z inicjatywą, więc chciałbym żeby wszystko było OK :) Nie chcemy wiele zwiedzać, ani biegać dookoła wyspy. Nam zależy po prostu na miejscach w okolicach Larnaki i ewentualnie takich do ktorych można wyjechać rano busem i wrócić popołudniu :) Np. na te całe Cape Greco widzę że bez auta/jechania stopem nie mam nawet co startować :(

Nie słuchaj fałszywych bajek.Sporo osób z północy Europy tam spędza zimowe miesiące..
Nawet wtedy nie ma problemów z transportem, a co dopiero teraz. Wiosną. Część knajpek jest faktycznie zamknięta. Ale co najmniej połowa jest czynna przez cały rok. Znajdziecie coś dla siebie. Wyspa jest bardzo interesująca. Jest co robić. Również bez wynajętego auta. A cena ponad 300 € za tydzień wynajmu to kosmos. Stówka to max teraz , przed sezonem.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#76 PostWysłany: 16 Kwi 2016 21:14 

Krzyżak napisał(a):
Zdecydowanie TRZEBA zadbać o wynajęcie auta. My placilismy 260 euro na tydzien z pełnym ubezpieczeniem.

To był Bentley z szoferem?
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#77 PostWysłany: 16 Kwi 2016 21:53 

srebrny
Co jak co, ale komunikacja tam jest wyjątkowo sprawna, o ile wie się, jak z niej korzystać.
 Profil Relacje PM off
ona123 lubi ten post.

#78 PostWysłany: 16 Kwi 2016 22:16 

Loty: 724
Kilometry: 938 929
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Planner podrózy - busy Cypr:
http://www.cyprusbybus.com/
i na tej samej stronie ceny biletów :
http://www.cyprusbybus.com/busfares.aspx
 Profil Relacje PM off

#79 PostWysłany: 17 Kwi 2016 14:21 

srebrny
Z tym planerem to zalecam ostrożność.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 17 Kwi 2016 17:28 
Awatar użytkownika

Loty: 120
Kilometry: 257 736
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
chris0o napisał(a):
Nam zależy po prostu na miejscach w okolicach Larnaki i ewentualnie takich do ktorych można wyjechać rano busem i wrócić popołudniu :) Np. na te całe Cape Greco widzę że bez auta/jechania stopem nie mam nawet co startować :(

Do Cape Greco dojedziesz autobusem 711 z Larnaki za 1,5e, lub autobusem 101 i chyba 102 z Ayia Napy. Powiedziałem kierowcy, że chcę się dostać do Cape Greco, wysadził mnie przy rondzie w okolicy Konnos Beach i podpowiedział, że mam się kierować w stronę małego niebieskiego kościółka. 2 tygodnie temu pogoda była świetna, słonecznie ok 30 stopni z małym wiaterkiem, dzięki któremu nie odczuwało się taniego upału. Przez cały przylądek biegnie szlak, w niektórych miejscach schodziłem z niego, aby iść po skałach przy krawędziach klifu. Polecam przejście całej trasy, jest przepiękna...:)

obibok napisał(a):
Z tym planerem to zalecam ostrożność.

Potwierdzam, sami kierowcy podają czasami błędne godziny rozkładu jazdy.

Załączniki:
Cape Greco.jpg
Cape Greco.jpg [ 141.59 KiB | Obejrzany 5214 razy ]

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość