Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: 3 dni na Cyprze
#21 PostWysłany: 15 Kwi 2015 13:06 

srebrny
agens napisał(a):
Tewu możesz coś więcej napisać o wycieczce w góry? Gospodarz, u którego będziemy nocować twierdzi, że droga jest prosta i szeroka i wystarczy małe autko...

Zależy którą wybierzesz. Ja ostatnio do klasztoru Kykos pojechałem przez Foini i Prodromos, to spory kawałek cisnąłem silnik na pierwszym biegu, prawie ocierając się lusterkami o mury domów.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 16 Kwi 2015 07:11 

hmm brzmi ciekawie, ale wiesz, którędy jechać, żeby droga była ciut prostsza?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 16 Kwi 2015 11:57 

srebrny
agens napisał(a):
hmm brzmi ciekawie, ale wiesz, którędy jechać, żeby droga była ciut prostsza?

Tak, są normalniejsze drogi. Oczywiście kręte i malownicze. Odsyłam do dobrej mapy, bo nie jestem autorytetem.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 16 Cze 2015 19:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam

W lipcu wybieram się na Cypr, planuję wypożyczyć samochód w celu objechania południowej części wyspy. Czy któryś z forumowiczów odwiedzał plażę Lara w tym okresie. Chodzi mi o kilka istotnych informacji, z tego co wiem plaża ta jest zamykana ze względu na żółwie.

Jak wygląda takie zamknięcie, czy można mimo wszystko podziwiać plaże z jakiegoś oddalenia?
Pojawiło się kilka informacji dotyczących konieczności udania się na plaże z przewodnikiem?

Wszystkie pomocne informacje mile widziane.

#25 PostWysłany: 18 Cze 2015 14:02 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Nie mam info praktycznego, ale czytałem w jednym z przewodników lub broszur, że są organizowane wycieczki pod opieką towarzystwa przyjaciół żółwi (lub coś w ten deseń)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 05 Sie 2015 18:52 

Loty: 21
Kilometry: 32 723
Krajów: 10 / 4.7%
Którędy po Troodos warto się przejechać?
Czy samochodem osobowym po Płw. Akamas można jeździć? Chciałbym dojechać do okolic Lara Beach, Blue Lagoon. Może na wjeździe są jakieś wypożyczalnie quadów?
W Nikozji warto coś konkretnego zobaczyć czy po prostu pochodzić sobie?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 05 Sie 2015 19:09 

srebrny
Co do Troódos, to ja polecam klasztor Kykkos, z grobem Makariosa. Sama przejażdżka do niego górskimi drogami (po drodze wyciąg narciarski) to niezła atrakcja. A ja pojechałem przez Prodromos, to spory odcinek było ciśnięcia na pierwszym biegu i to niemalże lusterkami na murach domów. Przede mną jechał autobus i co się zatrzymał, to się zastanawiałem, jak ja za nim na tej śliskiej kostce na ręcznym ruszę.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 05 Sie 2015 19:13 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
@loo
Jeśli chodzi o Nikozję to jest wyznaczony jakiś szlak turystyczny, przeszliśmy się nim, jednak jakoś bardzo urokliwy to on nie jest... Warto na pewno przejść się Ledra Street, pochodzić w bocznych uliczkach, wejść do jakiejś klimatycznej knajpki. Do tego można przejść się wzdłuż linii demarkacyjnej i jak już tam jesteście to przekroczyć "granicę" - żeby na własne oczy zobaczyć co się zrobiło z północną częścią miasta :?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 06 Sie 2015 12:53 

Robię trochę zdjęć i też pod tym kątem chciałbym wybrać listę miejsc do odwiedzenia. Nikozję turecką chciałbym zobaczyć i zjeść osławionego kebaba na granicy :). Po górach osobówką pojeżdżę? Jeździłem po omańskich górskich bezdrożach, więc chyba nic bardziej nie powinno mnie zaskoczyć, ale wolę dopytać :P. Chciałbym też pojeździć po Akamas, ale z tego co czytam wynika, że tylko 4WD. Może na miejscu można jakieś quady wypożyczyć?
Czy warto jechać do Nissi Beach?

Co ew. innego polecacie na 3-4 dni (co dzień wyjazd i powrót z/do Paphos)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 06 Sie 2015 13:03 
Redaktor F4F

Nissi Beach koniecznie, choć romantycznie ani pusto tam nie będzie...

Kebab po tureckiej stronie to było największe rozczarowanie - nie zrozum mnie źle, był poprawny. Po prostu poprawny. Ale tak samo poprawny zdarzało mi się zjeść w Polsce (ale wielkim amatorem tego typu jedzenia nie jestem, może po prostu nie potrafiłem go docenić albo źle trafiliśmy).

Biorąc pod uwagę, że spędziliśmy długie godziny na rozmowach dotyczących historii wyspy z Cypryjczykami, wyprawa po kebab była jedynym powodem wybrania się na północną stronę Nikozji. To, w połączeniu z ogólnym stanem północnej części miasta (która lekko mówiąc "podupadła" przez ostatnie 40 lat) złożyło się na rozczarowanie tą częścią wyprawy.

Na drugi raz z pewnością spędzę dzień dłużej na plaży zamiast zwiedzania stolicy :)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 06 Sie 2015 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
@ciacho_majonez

Nie wiem, w którym miejscu jadłeś kebaba, ale ja jadłem przy bramie i było super - normalny kebab w picie ze świeżą kolendrą i do tego obok grillowane papryczki i ajran w kubeczku.

Meydan Dürümcü
Girne Cd
Lefkoşa

https://www.google.fr/maps/place/Meydan ... e2!6m1!1e1

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 06 Sie 2015 15:06 
Redaktor F4F

Byliśmy w tym samym miejscu. Ajran i papryczki bardzo na plus, buła była okropna - gruba, sucha, nie czuć było w ogóle smaku mięsa przez ten kawał "chleba".

Może trafiliśmy na zły dzień :)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 06 Sie 2015 15:43 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
To u mnie było wszystko w porządku - plus za kolendrę, którą polubiłem od czasu wizyty w Gruzji.

Inna sprawa, że kebaby w Polsce są naprawdę bardzo dobre (mam na myśli te sprawdzone) i ciężko jest zrobić WOW jakimś innym.

W Istanbule widziałem tak obrzydliwie wyglądające, że nawet nie chciałem spróbować.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 06 Sie 2015 17:28 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Odnośnie do Akamas, my dojechaliśmy do tego parkingu: 34.911088, 32.329663. Dalej też jeździły samochody, w tym osobowe, ale droga jest żwirowa z domieszką grubszej frakcji, więc trochę obawialiśmy się o podwozie naszej mydelniczki. Z tego parkingu przeszliśmy na plażę Lara pieszo, ale to już dłuższy spacer (około 4 km w jedną stronę).
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 08 Sie 2015 18:20 

Jeszcze jedna sprawa - gdzie w Nikozji można przekroczyć granicę (raczej samochód zostawię po stronie cypryjskiej, więc może być "only by foot")?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 08 Sie 2015 18:36 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
loo napisał(a):
Jeszcze jedna sprawa - gdzie w Nikozji można przekroczyć granicę (raczej samochód zostawię po stronie cypryjskiej, więc może być "only by foot")?

nie pamiętam nazwy ulicy ale idziesz główną ulicą , najbardziej turystyczną w dół i na niej przebiega granica
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 08 Sie 2015 18:55 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 129 541
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
@loo niecałe 30 km na płn. od Nikozji jest miasteczko Kyrenia z przepięknym portem, jeśli kochasz fotografować nie będziesz zawiedziony, a po drodze klasztor w Bellapais z uroczą cypryjską wioską. W samej Ayia Napie też ciekawy monastyr.

#38 PostWysłany: 08 Sie 2015 19:04 

Loty: 80
Kilometry: 97 652
Krajów: 26 / 12.2%
loo napisał(a):

Przejście masz w samym środku Starego miasta - na ulicy Ledra. Jeśli idzie o Nikozję to polecam przewodnik Pascala, wydanie z 2013 roku, bardzo szczegółowe w temacie Nikozji.

#39 PostWysłany: 08 Sie 2015 21:50 

LaVarsovienne napisał(a):
@loo niecałe 30 km na płn. od Nikozji jest miasteczko Kyrenia z przepięknym portem (...)

Jak zwykle plan przewiduje 2 razy więcej punktów niż możliwości czasowe :). Ubezpieczenie na granicy można zapewne wykupić?

Juventino napisał(a):
Przejście masz w samym środku Starego miasta - na ulicy Ledra. Jeśli idzie o Nikozję to polecam przewodnik Pascala, wydanie z 2013 roku, bardzo szczegółowe w temacie Nikozji.

Mam nieco starszego Pascala "Last Minute", coś wyczytam :). Przejście to jest jedynie piesze czy samochodem też tam przejadę gdybym wybrał się w kierunku Kyrenii? Są po cypryjskiej stronie ew. jakieś parkingi w pobliżu?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 08 Sie 2015 23:05 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 115 619
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
loo napisał(a):
Robię trochę zdjęć i też pod tym kątem chciałbym wybrać listę miejsc do odwiedzenia. Nikozję turecką chciałbym zobaczyć i zjeść osławionego kebaba na granicy :). Po górach osobówką pojeżdżę? Jeździłem po omańskich górskich bezdrożach, więc chyba nic bardziej nie powinno mnie zaskoczyć, ale wolę dopytać :P. Chciałbym też pojeździć po Akamas, ale z tego co czytam wynika, że tylko 4WD. Może na miejscu można jakieś quady wypożyczyć?
Czy warto jechać do Nissi Beach?

Co ew. innego polecacie na 3-4 dni (co dzień wyjazd i powrót z/do Paphos)

Na koniec akamas nie jeździłem, ale do lara beach spokojnie dojedziesz osobówką (bez nadmiernej prędkości, choć na mnie ta plaża nie zrobiła większego wrażenia, gdyby jeszcze były te żółwie - zjazd nie pierwszy który jest trudniejszy a drugi), polecam za to na początku drogi nieasfaltowej wąwóz Avacas,
Nissi beach z Paphos daleko, więc mam mieszane uczucia, bo plaża jest bardzo ładna lecz zatłoczona, ale jeżeli byś się wybierał to zahacz o cape greco.
Inne do polecenia:
skała afrody - sporo ludzi , ale miejsce ładne i fotogeniczne
zabytki - kurion, kato paphos, poza tym darmowe łaźnie. Myślę że nie warto grobowców królewskich
przejażdżka po górach z uwzględnieniem klasztorów,tylko sprawdź najpierw które można zwiedzać, bo ja zajechałem do zamkniętego dla turystów, a dzieci już do następnego nie chciały - fajne też wodospady,ale przy tak krótkim pobycie bym odpuścił)
o części tureckiej nie pisze bo ją odpuściłem, Nikozje zresztą też.
 Profil Relacje PM off
loo uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość