Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: 3 dni na Cyprze
#41 PostWysłany: 09 Sie 2015 11:39 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Cytuj:
Myślę że nie warto grobowców królewskich

Ja jednak polecam żeby każdy wyrobił sobie opinię sam, bo dla mnie to była jedna z fajniejszych atrakcji. Zwłaszcza możliwość wchodzenia do grobowców. No i fakt świetnego stanu murów, bo cały kompleks jest naprawdę w dobrym stanie.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 09 Sie 2015 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 115 619
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
bruce09lili nie neguje że są dobrze zachowane, te na końcu robią najwieksze wrażenie, ale była mowa o wyjeździe na 3 dni. Nie zdąży zwiedzić wszystkiego, a według mnie zarowno kato paphos jak i kurion są ciekawsze. Żeby nie było nieporozumień zaznaczam że jest to moja subiektywną opinia i nie każdy musi sie z nią zgadzać.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 12 Wrz 2015 12:24 

Loty: 27
Kilometry: 59 235
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Jadę na Cypr na 10 dni. Zdecydowaliśmy się na noclegi w Konnos.
W Konnos będziemy mieć 7 noclegów i w czasie pobytu planujemy plażowanie ale również chcemy zobaczyć różne plaże i okolicę tj Ayia Napa, Nissi Beach, Protaras itd.

Natomiast mam jeszcze do zaplanowania 3 dni pod kątem zwiedzania. Wynajmę wtedy samochód.

Pytania:
Akamas - czy z dzieckiem ( 1 rok , ale jeszcze nie chodzi, trzeba targać wózek) warto wybierać się w tamtą okolicę ?
Nikozja- mam dla synka tylko dowód osobisty, czy na DO może przejść do części tureckiej, czy potrzebny jest paszport? Jeśli potrzebny jest paszport to czy warto jechać do Nikozji tylko z zamiarem odwiedzenia części Greckiej?

Narazie we wstępnym planie mam odwiedzenie:
- Pafos (jeszcze nie mam planu co konkretnie)
- Yeroskipou (nie wiem czy warto?)
- Petra Tou Romiou
- Kurion
- Limasol (jeszcze nie mam planu co konkretnie)
- Larnaka (tu lądujemy, bierzemy i oddajemy auto więc pewnie zajrzymy zobaczyć , port, deptak, kościół Łazarza, meczet)

Prośba o opinie co dodać, a co wywalić z planu?

#44 PostWysłany: 19 Wrz 2015 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 115 619
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Cytuj:
Natomiast mam jeszcze do zaplanowania 3 dni pod kątem zwiedzania. Wynajmę wtedy samochód.

Akamas - z wózkiem to chyba nie warto. Jeżeli już proponuje nosidło. Przy czym jak pisałem lara beach nie zrobiło na mnie wielkiego wrażenia, ale w tym okresie zamiast żółwi były tylko metalowe koszyczki. Nie wiem dokładnie kiedy się wykluwają czy masz szansę zobaczyć w swoim okresie pobytu. Jeżeli byś jechał polecam wąwóz avacas, zaraz na początku nieasfaltowej drogi w prawo pod górę. Ja szedłem z 2,5-latką na rękach.
Za Lara Beach nie jechałem. Jeżeli będziesz miał terenówkę to byćmoże dalej warto,jeżeli osobówkę, to chyba szkoda czasu.
Nikozja - na dowód można przejść granice, ale nie bylem, nie wiem czy warto.
Pafos - Jeżeli byś zwiedzał na pewno Kato Paphos przy porcie - 4,5 euro dorosły (dzieci gratis), poza tym niedaleko darmowe łaźnie, w górę uliczką ruiny teatru i też blisko ewentualnie katakumby. Fajnie przespacerować się po w tych okolicach po uliczkach, i zobaczyć starożytne fragmenty wbudowane w ściany okolicznych domów. Oraz ewentualnie płatne grobowce królewskie - 2,5 euro dorosły.
Yeroskipou - warto się zatrzymać jeżeli byś wjeżdżał do paphos właśnie tędy. Zatrzymałem się tam przez przypadek, ale dopiero teraz po twoim poście zobaczyłem co to było. Jechać specjalnie się nie opłaca.
Limasol - nie zwiedzałem
Petra Tou Romiou - według mnie zdecydowanie warto, najlepiej o zachodzie słońca
Kurion - Bardzo mi się podobał, myślę że ciekawszy nawet niż zabytki w Paphos. Nie pamiętam dokładnie wstęp chyba 4,5 euro dorosły
Larnaca - zrobiłem tak samo, choć najciekawszy z tego wszystkiego był dla mnie kościół Łazarza

Jeżeli byś zrezygnował z czegoś z listy i starczyło by ci czasu, fajnie jeszcze zobaczyć któryś z klasztorów,sprawdzając najpierw czy jest wstęp dla turystów, bo ja wybrałem zamknięty do zwiedzania. A jechać do następnego opór dzieci był zbyt mocny. Fajne tez wodospady w górach.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 19 Wrz 2015 23:21 

Loty: 12
Kilometry: 17 822
Krajów: 7 / 3.3%
Mogę dodać jako cenna informacja dla studentów wybierających się do Kurion. Na legitymacje wstęp darmowy, przynajmniej tak mi Pan w kasie powiedział i wpuścił nas za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 27 Wrz 2015 20:09 

srebrny
Polecam pobrać w informacji na lotnisku pomarańczową książeczkę dotyczącą Cypru. Wszystkie zabytki, miejsca warte zobaczenia w jednym miejscu.

W Larnace za miejską fontanną, vis a vis przystani znajduje się informacja turystyczna, gdzie można zdobyć bardzo dokładne mapy wszystkich głównych miast oraz wyspy. Uzbrojeni w taki zestaw zwiedziliśmy prawie całą główną część Cypru.

#47 PostWysłany: 28 Wrz 2015 08:41 

srebrny
To standardowe mapy. Można je też znaleźć w sieci.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 17 Paź 2015 08:15 

Loty: 2
Kilometry: 2 559
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
W listopadzie będę 4 dni w Larnace. W planie mam tylko Larnakę i okolice oraz Famagustę gdyż w Pafos i Nikozji oraz w górach Trodos byłem w tym roku w marcu. Co polecacie do zwiedzania? Wydarzenia - czy w listopadzie coś się tam dzieje? nie interesują mnie kluby nocne, a może jakiś koncert lub mecz? czy w Larnace jest klub piłkarski? jeżeli nie to gdzie najbliżej?
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 17 Paź 2015 09:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Jest drużyna AEK Larnaca. Obecnie wicelider ichniejszej ekstraklasy.
Terminarz z ich oficjalnej strony:
http://www.aek.com.cy/page/%CF%80%CF%81 ... E%BC%CE%B1
wulkan lubi ten post.
wulkan uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 17 Paź 2015 09:58 

niebieski
Wielkie dzięki, zawsze e czasie podróży lubię zahaczyć o stadion a nawet obejrzeć mecz jakiejś lokalnej drużyny piłkarskiej.
Tym bardziej , ze na południu Europy mecze odbywają się późnym wieczorem... czyli jak dla mnie po dniu zwiedzania.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 17 Paź 2015 12:21 

srebrny
Ja polecam wycieczkę na Capo Gkreko.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 17 Paź 2015 12:26 

niebieski
Jakimś autobusem liniowym czy z wycieczką z jakiejś agencji turystycznej? Auta nie będę wynajmował.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 17 Paź 2015 15:16 

srebrny
711 spod szpitala w Larnace (1,50 euro). Powiedz kierowcy, że wysiadasz przy Thalasies Spilies. Rozkład na www.osea.com.cy
I sprawdź inne wątki.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 21 Paź 2015 13:33 

niebieski
Hej!

Baza w Larnace, mam auto, 3 dni i chcę podzielić czas mniej więcej po równo między byczenie się na plaży i zwiedzanie. Co wybrać? Z autem Cypr Północny zdaje się odpada.

1. Kurion + Limassol.
2. Góry Troodos (gdzie konkretnie?).
3. ?? Jechać do Paphos? Brać autobus i na Ayia Napa?

Dzięki za rady!

#55 PostWysłany: 21 Paź 2015 14:13 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Rozumiem, że baza w Larnace jest nieodwołalna i każdego dnia musisz wrócić tam na nocleg? Mimo, że w zasadzie z jednego krańca Cypru na drugi dostaniemy się w 2,5h to jednak te 3 dni nie są porażającą ilością czasu (chociaż ja "zaliczyłem" oba wybrzeża w niecałe 1,5 doby, ale nie mogę powiedzieć bym wypoczął).

Najpierw Troodos. Tutaj nie pomogę, bo jedynie się o nie otarłem. Musisz doczytać lub dopytać bardziej zorientowanych.

Co do plażowania i zwiedzania. Przy takiej ilości czasu chyba optymalnie będzie połączyć te dwie rzeczy. Czyli jeśli jedziesz z Larnaki do Kourionu to po zwiedzaniu możesz zajechać na Kourion Beach, nie jest to piękna piaszczysta plaża, raczej żwirowo kamienista ale z to ładnie położona w pobliżu klifów. Stamtąd już niedaleko do Petra tou Romiou, plaży z tworami skalnymi. Możesz z Kourionu wrócić do autostrady tak by zaoszczędzić czasu lub pojechać równoległą B6, która jednak na tym odcinku nie jest położona nad samym wybrzeżem (zbliża się do niego dopiero około 3km przed Petrą).

Samo Limassol raczej nie jest warte dłuższego przystanku przy tak krótkim czasie pobytu.

Stamtąd już rzut beretem do Pafos, skąd przy noclegu, polecałbym wybrać się na Lara Beach. Byłem przed południem i jest naprawdę pustawo, a okolica i widoki super. Dojazd jest po szutrówce (miejscami kamienistej, ale spokojnie małą osobówką da się przejechać) i warto sprawdzić sobie dokładne położenie Lary i NIE ZJEŻDŻAĆ przy pierwszym znaku Lara Beach Restaurant - to ściema, jest tam restauracja i plaża nieco podobna do tej właściwej. Trzeba jechać dalej aż przejedzie się koło innej knajpy i pod zrobiona "bramą" bodajże z napisem Lara Beach. Za nią już są właściwe drogowskazy. Samochód zostawia się na drodze dojazdowej i idzie z 80 metrów na samą plażę.

Opisywana często i położona niejako po drodze do Lary, Coral Bay raczej nie jest warta zachodu. Ot można się zatrzymać na chwilę by spojrzeć z góry.

Generalnie jeśli chodzi o plaże to polecam http://www.heartcyprus.com/beaches Są zdjęcia i mapy google.

Jeśli chodzi o Ayia Napę - byłem tam późnym popołudniem i nie zachwyciło mnie. Typowy kurort gdzie co druga osoba będzie myślała, że jesteś z Rosji. Generalnie jeśli jechać w te okolice to chyba tylko by dotrzeć w opisywane atrakcje w pobliżu tej miejscowości, jak Cape Greco czy morskie jaskinie.

EDYTA:
Generalnie, jeśli się da to modyfikowałbym plan. Wyruszył z Larnaki, po drodze zaliczył Kourion (ewentualnie wcześniej, któryś z położonych niedaleko klasztorów,np. Stavrovouni, kapitalnie położony z dobrym dojazdem od autostrady), plażowanie i dojechał do Pafos. Tam nocleg i rano Lara Beach + ogólnie pokręcenie się w ramach możliwości czasowych i samochodowych po pólwyspie Akamas. Powrót z zaczepieniem pasma Troodos w pobliże Larnaki i ostatniego dnia wschodnie wybrzeże nastawione głównie na wypoczynek.
shiver uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 21 Paź 2015 14:49 

niebieski
Dzięki za rady. Hotel w Larnace i tego już nie zmienię :)

#57 PostWysłany: 22 Paź 2015 19:30 

niebieski
Jeżeli dojazd do Famagusty jest skomplikowany to być może zrezygnuję. Co tam ciekawego jest? Co warto zobaczyć w Famagusta? Kto tam był? może jakiś krótki opis? a może ciekawiej jest w Nikozji po "tureckiej stronie"?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 23 Paź 2015 11:02 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
@wulkan

Nikozja po tureckiej stronie jest warta odwiedzenia pod warunkiem, że już jesteś w Nikozji.
Za dużo do zwiedzania tam nie ma - dwa meczety (w tym jeden przerobiony z kościoła), bazar i dobry kebab.

Jeśli dotrzesz już do Nikozji to przejście na turecką stronę jest obowiązkowe - ostatnia podzielona stolica - trochę jak dawniej Berlin Zachodni i Wschodni.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
wulkan lubi ten post.
wulkan uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 05 Lis 2015 17:29 

niebieski
Czy w Larnace, najlepiej blisko hotelu Larco, jest wypożyczalnia rowerów? Czy w okolicy są ścieżki rowerowe? czy łatwo dojechać rowerem nad słone jezioro i do słynnego meczetu a także na przylądek Grekco? może jakieś inne ciekawe miejsca do zobaczenia z roweru? czy w listopadzie są już flamingi? inne podpowiedzi?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 06 Lis 2015 18:25 

niebieski
Sprostowanie - na Capo Gkreko to ja z Larnaki rowerem nie dojadę, za daleko, ale nad słone jezioro i do meczetu pewnie tak...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 141 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości