Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 201 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 03 Lip 2015 23:46 

Oj, nie przeczytałeś. :-) Bo zrobiłbyś np. to: search.php?keywords=Malezj*+szczepieni*&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=1000&t=0&submit=Szukaj ...
 Profil Relacje PM off
MaciekM uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#82 PostWysłany: 03 Lip 2015 23:47 

srebrny
Luty to nie jest najlepszy czas na Indonezję.

Co do szczepień, to kwestia bardzo indywidualna. Jak się nie będziesz pchał do dżungli, to nawet bez żadnych szczepień możesz się obyć.
 Profil Relacje PM off
MaciekM uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 06 Wrz 2015 11:45 

Witam koleżanki i koledzy. Zwracam się do osób z doświadczeniem o pomoc w ułożeniu wycieczki Singapur + Malezja (ewentualnie jakaś wyspa/y Tajlandii)
- Moja rodzinka 2 + 1 (ruchliwa czterolatka).
- termin wycieczki: przylot do Singapuru 16 listopad godzina 15:00. Powrót z Singapuru 03 grudnia godzina 23:00. Nie licząc paru godzin z dnia przylotu wychodzi 17 dni na miejscu.
- preferencje: nie jesteśmy turystami historycznymi ani kulturowymi. Zależy nam na widokach, rozrywce (szczególnie dla 4 latki), jedzeniu i wypoczynku, poplażowaniu w spokojnym i ładnym miejscu.
Poniżej lista miejsc, które chciałbym zobaczyć. Oczywiście nie jest ona ostateczna, miło widziane sugestie, modyfikacje. Myślę, że pogoda w niektórych miejscach może je zdyskwalifikować z poniższej listy.
• Singapur + santosa
• Kuala Lumpur + słonie niedaleko
• Langkawi
• Wyspa Tioman
Biorę również pod uwagę pewną alternatywę. Singapur + Kuala Lumpur + (jakieś miejsce w Malezji) + tydzień na plaży w Tajlandii jeżeli przelot nie będzie zbyt drogi – tylko gdzie lecieć, aby było rajsko ale bez setek turystów i imprezowni. Podobno najlepsza pogoda jest na wschodnim wybrzeżu.

1. Co zostawić, a z czego zrezygnować lub zmodyfikować?
2. Jak to wszystko logicznie poukładać, aby nie tracić funduszy na transport w te i z powrotem i jaki środek transportu zastosować?
3. Ile czasu poświęcić na pobyt w danym miejscu.
4. Jeżeli możecie polecić jakieś fajne miejsce na nocleg będę wdzięczny.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 06 Wrz 2015 12:15 

Przede wszystkim zrezygnuj z Tioman. To świetne miejsce na wypoczynek na plaży, ale latem. W listopadzie wschodnie wybrzeże nie jest najlepszym pomysłem. Zamiast tego z Langkawi możesz wybrać się na tajskie wyspy.
Skoro nie jesteś turystą "historycznym i kulturowym" spędzenie zbyt długiego czasu w Singapurze i KL nie ma większego sensu - 3 dni w Singapurze i 2 dni w KL wystarczą.
Jeśli lubisz ładne widoki możesz rozważyć Cameron Highlands. To około 3-4 h drogi autobusem z KL. Oprócz widoczków pól herbacianych możesz wybrać się na kilkugodzinną wycieczkę po dżungli organizowaną przez jedną z lokalnych agencji. Przy czym nie muszą to być hardcorowe treki lecz znajdziesz spokojne wycieczki w rodzaju spacerów po lesie, gdzie możesz spokojnie wybrać się z dzieckiem. Moje dzieciaki były zachwycone, ale są trochę starsze od twojej córki. Nie musisz się też obawiać tam komarów przenoszących malarię, pijawek etc. gdyż ze względu na wysokość i niższą temperaturę ich tam nie ma.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 06 Wrz 2015 12:49 

A czy istnieje niedaleko Bangkoku (niezbyt długa podróż) jakaś fajna spokojna wyspa? W tym terminie najlepsza pogoda jest na Ko Chang ale dostanie się tam z Kuala Lumpur zbyt skomplikowane jak dla mnie dlatego szukam czegoś niedaleko Bangkoku albo jeszcze lepej Phuket.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 06 Wrz 2015 14:43 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Kiedyś byłem na Ko Samet (https://www.google.pl/maps/place/Ko+Sam ... 572c5fc247) Jakieś 3-4 godziny od Bangkoku. Była to piękna i spokojna wyspa. Niestety byłem tam ze 20 lat temu wiec nie wiem czy dalej jest spokojna...

#87 PostWysłany: 07 Wrz 2015 11:08 

No i zarysowałem sobie plan tyklko muszę jeszcze to poukładać logistycznie. Co powiecie na to: (biorę pod uwagę to że jadę z 4 letnim dzieckiem więc nie chcę młodej zabardzo zamęczać).
1. Singapur + santosa (4 dni) - zastanawiam się nad środkiem transportu do drugiego punktu - co sugerujecie?
2. Kuala Lumpur + słonie (3 dni) - następnie przelot do Langkawi
3. Langkawi (jako punkt przesiadkowy). Będę miał ok 5 godzin na dotarcie do promu na Ko Lipe. Czy zdążę i jak się dostać z lotniska do portu morskiego?
4. Ko Lipe (6-7 dni)
5. Langkawi (1 nocleg) - wylot do Singapuru
7. Singapur i wylot do domu
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 07 Wrz 2015 19:39 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Hej. Na Langkawi są dwa promy. Jeśli plyniesz z telaga harbour to w 5 godzin i na piechotę dasz radę :) ale żeby oszczędzić cztetolatce weź taksówkę. Na lotnisku jest budka tam kupujesz kurs i idziesz do taksiarza wiec nikt Cię nawet nie orznie.

Ważne. Musicie się odprawiać na granicy w porcie i to zajmuje trochę czasu. Więc weź pod uwagę ten szczegół i bądźcie w porcie dokładnie tak jak napisali na rezerwacji. Dojazd zajmie Wam max 30 minut. Langkawi jest malutka. (Zerknij na moja relację z Malezji. Tez potraktowalismy Langkawi przesiadkowo. I unikaj pattaya beach na lipe jak będziesz szukał noclegu )

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 07 Wrz 2015 22:01 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 347 466
Krajów: 39 / 18.2%
Co do Santosy-bierzesz MRT i wysiadasz na stacji Harbour Front, stamtad bedziesz juz widzial wyspe i laczaca ja z ladem promenade, ktora spacerkiem przejdziesz w 10-20 minut (zalezy jak szybko chodzisz ;)). Mozna takze wziac kolejke linowa-wtedy rowniez wysiadasz na Harbour Front i kierujesz sie znakami do kolejki. Wiecej info tutaj:

http://www.sentosa.com.sg/en/getting-to ... o-sentosa/

EDIT: Dopiero doczytalam, ze bedziesz dzieciaczkiem... W takim razie lepiej wziac kolejke linowa, widoki super, a nie umeczysz malej ;)

#90 PostWysłany: 08 Wrz 2015 07:57 

Dziękuje bardzo za porady odnośnie mojej wycieczki bardzo mi to pomaga tym bardziej, że to będzie pierwsza moja przygoda z Azją i pierwszy raz takie logistyczne wyzwanie zarówno z przelotem jak i z planem wycieczki. Co byście sugerowali na dostanie się z Jahor do KL. Czytałem o autobusach i pociągu (ale nie znalazłem cen) za to samolot w interesującym mnie terminie wychodzi od 65 - 120 złotych.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 08 Wrz 2015 20:24 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Hej,

Jakby ktoś szukał sposobu na poruszanie się po Malezji to od wczoraj jest wyprzedaż lotów krajowych Firefly od 29MYR.
http://www.fireflyz.com.my/

Pozdrawiam
M.

#92 PostWysłany: 08 Wrz 2015 23:14 

Pociągi nie są w Malezji najlepszym środkiem transportu.
Za to autobusy są zwykle komfortowe, często z rozkładem siedzeń 2+1. Mają bardzo dużo miejsca na nogi, a siedzenia rozkładają się do pozycji prawie leżącej.
Bilety autobusowe najwygodniej zarezerwujesz przez strony: http://www.busonlineticket.com/ lub http://www.easybook.com/.
Przy cenie, jaką znalazłeś rozważyłbym samolot jako wygodną opcję, chociaż czasowo, uwzględniając czasy odpraw, dojazdów z i do lotniksa, wyjdzie pewnie podobnie.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 09 Wrz 2015 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 286
Kilometry: 546 066
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
zawiert napisał(a):
I unikaj pattaya beach na lipe jak będziesz szukał noclegu )

Możesz napisać dlaczego? Mam tam zarezerwowany nocleg :)

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 09 Wrz 2015 16:36 
Awatar użytkownika

srebrny
No w sezonie to tam jak w Mielnie a poza sezonem to koparki barki i syf. To tak w skrócie.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 09 Wrz 2015 19:53 

Loty: 66
Kilometry: 170 628
Krajów: 22 / 10.3%
zawiert napisał(a):
No w sezonie to tam jak w Mielnie a poza sezonem to koparki barki i syf. To tak w skrócie.

bylem tam w tym roku i w zaszlym - raz faktycznie stala barka - przywozili jakies materialy budowlane - plaza jest tak duza ze nawet jesli bedzie barka to w niczym nie bedzie ci przeszkadzac.

Poza tym to najlepsza plaza - piasek o grubosci maki, rafa w ktorej blazenki plywaja 10metrow od brzegu. Plywy wody ktore pozniej te rafe nieco odkrywaja. Blisko na walking street. No i nie ma psow ktorych widzialem sporo na plazy wschodniej i zachodniej. Co w podrozy z dzieckiem trzeba brac pod uwage.

w sumie spedzilem tam 14 dni i nigdy nie bylo tam tloku. A zawsze trafialem na chinski nowy rok.
Gdybys szukal fajnego miejsca do spania to polecam MaliResort.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 09 Wrz 2015 20:06 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak jak powiedziałem wcześniej. Przed sezonem była tam masakra, byliśmy 30.X. Możliwe że w innych terminach jest lepiej. Ale co innego jak jesteś tam 14 dni i raz na kilka dni trafi się barka a co innego jak jedziesz na krótko i przez cały czas masz barki i ciężki sprzęt budowlany.
Fakt piasek jest tam lepszy. ;)

Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 09 Wrz 2015 20:12 

Loty: 47
Kilometry: 152 772
Krajów: 20 / 9.4%
karuzel napisał(a):
No i zarysowałem sobie plan tyklko muszę jeszcze to poukładać logistycznie. Co powiecie na to: (biorę pod uwagę to że jadę z 4 letnim dzieckiem więc nie chcę młodej zabardzo zamęczać).
1. Singapur + santosa (4 dni) - zastanawiam się nad środkiem transportu do drugiego punktu - co sugerujecie?
3. Langkawi (jako punkt przesiadkowy). Będę miał ok 5 godzin na dotarcie do promu na Ko Lipe. Czy zdążę i jak się dostać z lotniska do portu morskiego?
4. Ko Lipe (6-7 dni)
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 28 Gru 2015 08:18 

gretka1212 napisał(a):
pepwwa napisał(a):
Z racji tego, iż jest to mój pierwszy post to na wstępie witam Wszystkich :)

Korzystając z ostatniej promocji TA zakupiłem bilety na moją pierwszą podróż do Azji. Wraz z moją Wybranką wylatujemy z Warszawy 29.02, w Kuala Lumpur jesteśmy kolejnego dnia o 17:25, zaś lot powrotny mamy 22.03 o 23:30, więc przed nami 3 tygodnie oderwania od szarej rzeczywistości :) Przeczytałem wiele relacji, wątków na forach i artykułów z nadzieją, że ułatwią mi ułożenie planu wyprawy, a jest wręcz przeciwnie. Malezja ma tyle do zaoferowania, że nie wiem od czego zacząć.

Jak Wy byście wykorzystali te 3 tygodnie? Na pewno chcemy zobaczyć (kolejność przypadkowa) KL, Singapur, rajskie plaże (np. Langkawi, Mabu, Perhentian), dżungle, parki narodowe, ważne miejsca i zabytki kraju. Myślałem, żeby oprócz Malezji i Singapuru odwiedzić jeszcze inne kraje. Perspektywa zwiedzenia Jawy, Sumatry i Bali jest bardzo kusząca. Tylko czy starczy na to wszystko czasu ?

PS. Wiem, że post nie zawiera zbyt dużej ilości konkretnych informacji, ale za mną ciężki weekend. Obiecuję, że każdym kolejnym postem będzie lepiej. Nie liczę, że ktoś ułoży za mnie cały plan wyprawy, bo sam to zrobię (mam nadzieję, że z Waszą pomocą).

Pozdrawiam.

Edycja: Sen to jednak ważna rzecz. Umysł się zresetował i mam do Was jeszcze kilka pytań :) Czytałem, że warto czasami wypożyczyć skuter celem dostarcia w niektóre miejsca czy też objechania wyspy. Czy do tego trzeba mieć prawo jazdy?
Kolejne pytanie dotyczy nurkowania i snorkelingu. Nigdy nie miałem do czynienia z tymi aktywnościami i stwierdziłem, że będąc w tej części świata grzechem byłoby nie spróbować. Czy warto zrobić w Polsce OWD (ewentualnie na miejscu o ile mój angielski da radę), czy może na początek wystarczy mi samo snorkowanie?
Czy są miejsca, które odpuścić z racji pogody jaka będzie w terminie mojej podróży?
Ostatnie na ten moment pytanie: na Borneo polecieć do Kuching, Kota Kinablu a może do Tawau?

Ja w sierpniu wybieram się do Malezji również na trzy tygodnie i mój plan zakłada Kuala Lumpur, Cameron Highlands, Taman Negara, Penenag, Perentiany oraz Singapur. Myślę, że w tym czasie lepiej skupić się na samej Malezji bo Indonezja jest w sama w sobie na tyle piękna, że lepiej przeznaczyć na nią kolejne trzy tygodnie kiedy czas pozwoli. Pomyśl, poczytaj, pooglądaj zdjęcia parków i zdecyduj co tak na serio Cię interesuje. Zwróć uwagę też na to, że część czasu (mniejsza lub większą) zabierze ci transport bo są atrakcje, miejsca do których dojazd, czy to autobusem czy łodzią możliwy jest np. tylko z rana wiec mimo wszystko zakładając że będziesz się poruszał głównie samolotami czasami trzeba będzie odczekać do rana żeby dostać się do głównej atrakcji. Sama długo nie wiedziałam co zrobić chciałam objechać i kontynent i Borneo ale ostatecznie zdecydowałam się na samą Malezję kontynentalną a Borneo odłożyłam na kolejną podróż. Jeżeli planujesz tylko "zwiedzać" to myślę, że możesz zahaczyć o Borneo ale jeżeli w wypadku gdybyś zakładał odpoczynek (w moim przypadku 6 dni) to sądzę, że trzeba wybrać między jednym a drugim, żeby później nie oznaczało to tylko zaliczania kolejnych miejsc a nie prawdziwego ich doświadczania a wiem co mówię bo taki błąd popełnilam sama w swojej pierwszej podróży ;)

Gretka1212, jak tam Twoja podróż? :) Ja wracam do tematu chociaż jeszcze nie wiem czy polecę ;/ gdyby jednak się udało to na wszelki wypadek chcę mieć wszystko ogarnięte (plan podróży, noclegi, transport, itp.).
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 28 Gru 2015 09:59 

Będę Ci mogła co nieco doradzić, bo 13 stycznia lecimy do Singapuru z TA, a potem do Malezji. Będę miała na świeżo ceny i pogodę. Jeśli wytrzymasz d tego czasu, to odezwij się pod koniec stycznia ku przypomnieniu. Po wyjeździe mogę być nieco zresetowana i zapomnę :D
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 28 Gru 2015 18:33 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 292 097
Krajów: 26 / 12.2%
monikazak napisał(a):
karuzel napisał(a):
4. Ko Lipe (6-7 dni)

Hej
Właśnie jestem na podobnej wycieczce i byłem w Singapurze, Kuala Lumpur, Langkawi I na Koh lipe. Także na świeżo napisze. Na wstępie napisze jak się kształtują ceny malego piwa w sklepie: Singapur małe piwo 15 zl Kuala 10 zł Penang 7 zł Langkawi 2 zł, Koh lipe 4,5 zł. Singapur bardzo drogi, hotele tanie ok 250-300 zł za noc. Jak chcecie zwiedzić dokładnie santosa + Universal to potrzebujecie 2 dni. Często przelotnie pada w Singapurze. Warto kupić sobie bilet na metro ok 30 dolarów singapurskich za 3 dni - łatwo się porusza metrem a bilet obowiązuje również na autobusy. Przejazd z Singapuru do Kuala kupiłem w dzielnicy Little India za 50 dolarów sing. Za 2 osoby. Jedzie się przyjemnie wygodne busy można spać na leżąco. Na granicy pamiętajcie aby mieć kartki w paszporcie które dostajesz po przylocie do Singapuru (ja zostawiłem w autokarze i nie miałem jak wrócić :))

Do autokarów i na statki weźcie coś ciepłego. Na dworze 35 stopni a w autokarze odczuwalne 10 :) klima śmiga na max'a
To tyle na razie
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 201 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości