Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 201 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 04 Cze 2016 09:26 

Dodam, że pod koniec zeszłego roku kolejek przy kasie nie było.
 Profil Relacje PM off
donio lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#122 PostWysłany: 06 Cze 2016 11:42 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
@Polbos , w kwietniu wróciłem z miesięcznej podróży po Malezji, Brunei i Singapurze, więc odniosę się krótko do Twojego planu.
- Langkawi specjalnie nas nie oczarowało, więc takie 3 dni będą optymalne.
- Penang jest jednym z miejsc, w których żałujemy że nie zostaliśmy dłużej (byliśmy 2 noce). Poza samym Georgetown są parki narodowe, parki/ogrody, plaże, no i kulinarnie jest tam bardzo atrakcyjnie ;-)
- Cameron Highlands - poza tymi plantacjami herbat, to także dobre miejsce na pochodzenie po górkach w przyzwoitej temperaturze. Niespecjalnie jest tam co zwiedzać, ale zostaliśmy tam 2 dni by spędzić trochę bardziej spokojny dzień i to był również dobry pomysł.
- Na Tioman nie byliśmy, ale z Cameron Highlands ruszyliśmy na Perhentiany (Tioman było drugą opcją) - też bardzo polecam, ale nie mam porównania z Tioman ;-)

Jeśli chodzi o praktyczne kwestie, planuję w kolejnym miesiącu zakończyć relację z podróży na naszym blogu (link w stopce) i zamieścić również wpis z informacjami praktycznymi. Jeśli masz konkretne pytania , to pisz śmiało.

Generalnie, moim zdaniem podróżuje się tam bardzo łatwo i przyjemnie, na pewno nie gorzej niż w Tajlandii i lepiej niż w Wietnamie. Podróżowaliśmy ze znajomymi, w tym dwójka dzieci (1 i 3) , więc nasz plan był zapewne mniej napięty niż wasz...

Powodzenia!

#123 PostWysłany: 06 Cze 2016 22:23 

Loty: 41
Kilometry: 73 062
Krajów: 11 / 5.1%
Zbanowany
niebieski
To i ja pierwszy raz. Bardzo powoli zbliża się mój wyjazd do Malezji. Niestety lecę tylko na 8 dni. Tak- wiem, że to nawet nie liźnięcie Azji Płd- Wsch. Ale tyle tylko zostało urlopu. Ograniczam się więc do KL i jakiegoś 4-dniowego wypoczynku. Termin to początek listopada.
Plan mam taki: przylot do KL i stamtąd od razu na Langkawi. Tam 3-4 noclegi. Powrót promem na Penang. I stamtąd ponownie do KL gdzie 2-3 noclegi i skąd również wylot.
Jak to oceniacie? Da się coś lepszego zrobić w tak krótkim okresie? Jakaś alternatywa dla Langkawi w tym terminie?
Orientujecie się ile kosztuje i ile płynie prom z Langkawi? Z George Town jeździ pociąg do KL? Można spokojnie samolotem , ale chciałbym się raz przejechać pociągiem bo lubię.
Dziękuje bardzo za wszelkie rady i sugestie.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 06 Cze 2016 22:39 

niebieski
Sorry ale Langkawi to wg mnie najgorsze miejsce w Azji... Zaraz ktoś mnie przyatakuję ale tam przecież naprawdę jest "normalnie". Zbyt normalnie jak na 15 godzin lotu... Jedyna zaleta to tani lot z KL.
Lepiej od razu bierz taryfę do portu i płyń na Koh Lipe. Choćby na 2 dni. Nie pożałujesz

Ostatnio edytowany przez marcino123, 25 Wrz 2019 19:21, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.

#125 PostWysłany: 06 Cze 2016 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
@JaPiszęAWyCzytacie!
Zgadzam się z poprzednikiem - Langkawi jest ok, ale bez rewelacji (chyba że lubisz wakacje z browarkiem to tam Ci się spodoba - strefa bezcłowa :))
Prom z Kuah do Georgetown kosztuje 70 MYR i płynie 2,5 h. W George spędź przynajmniej dobę - miasto ma świetny klimat.
Możesz też pomyśleć o odwróceniu trochę wycieczki, mi na początku roku udało się znaleźć bardzo tanie bilety z Penang do Krabi a w Krabi zdecydowanie lepiej niż na Langkawi...

#126 PostWysłany: 06 Cze 2016 22:56 

srebrny
JaPiszęAWyCzytacie! napisał(a):
Z George Town jeździ pociąg do KL? Można spokojnie samolotem , ale chciałbym się raz przejechać pociągiem bo lubię.

Z samego George Town nie, ale już z Butterworth na lądzie tak. Co do samego planu, to dość przyzwoity jak na tak krótki okres, a Langkawi na 2-3 noce obleci.
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 06 Cze 2016 23:23 

Zbanowany
niebieski
Dzięki za odpowiedzi. No właśnie za tym Langkawi przemawia b. dobra i szybka komunikacja lotnicza, zarówno airasia jak i malaysia. Wiecie- domyślam się, że są lepsze miejsca niż Langkawi, ale sądzę, że i tak mi się spodoba na pierwszy raz.

pasta- prom na Koh Lipe płynie skąd? Z Langkawi? To też wydaje się ciekawa opcja to Koh Lipe.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 06 Cze 2016 23:29 

niebieski
Nie popełniaj tego błędu i nie pocieszaj się ;-).. Może będziesz jeszcze w Azjii 100 razy, a może nie. To już wolę greckie wyspy niż Langkawi.
Prom z Langkawi na Koh Lipę płynie godzinę. Są 2 promy dziennie z Telagi
https://telaga-terminal.com/

Naprawdę to całkiem inny świat. Twoje postrzeganie "rajskich" plaż będzie zupełnie inne :-) I nam podziękujesz, że nie zostałeś na Langkawi.

Ostatnio edytowany przez marcino123, 25 Wrz 2019 19:21, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 06 Cze 2016 23:44 

Zbanowany
niebieski
Hehe:) Też prawda. Nie pierwszy raz czytam o tym , że od Langkawi dużo miejsc w regionie jest lepszych. Nurtuje mnie tylko jedna rzecz. Z noclegiem na Koh Lipe nie będzie problemu? Bo popularne wyszukiwarki pokazują niewiele opcji czy może ja coś źle szukam?
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 06 Cze 2016 23:52 

niebieski
W Twoim terminie nie będzie.
Ja leciałem w lutym to rezerwowałem wcześniej. Na szczęście! - bo od razu na wyspie był napis, że nie mają ani jednego wolnego miejsca noclegowego. Spałem w "The Hut" przy Sunset Beach. Bardzo polecam.
Ale wybierz jaki chcesz - wyspa jest malutka. Obejdziesz ją pieszo

Ostatnio edytowany przez marcino123, 25 Wrz 2019 19:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 07 Cze 2016 00:11 

srebrny
No już bez przesady z tym Langkawi. Nie jest to może Bora Bora, ale zdecydowanie nie zgodzę się z tym co napisał pasta, że jest to najgorsze miejsce w Azji... chyba niewiele tej Azji widział. Co kto lubi oczywiście, ale wg mnie nie warto pchać się na dwa dni na Ko Lipe, jakby to miała być Twoja ostatnia podróż do Azji, i musiałbyś zobaczyć tylko best of the best bez względu na koszty (a koszty tutaj są niemałe). Zostań przy tym co zaplanowałeś, kasę którą zaoszczędzisz choćby na głupi prom na Lipe przeznacz na żarcie, alko i atrakcje, albo idź za radą @MaciekM i uderz na Krabi.
 Profil Relacje PM off
donio lubi ten post.

#132 PostWysłany: 07 Cze 2016 07:51 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
.... za tym Langkawi przemawia b. dobra i szybka komunikacja lotnicza, zarówno airasia jak i malaysia. ...

Nie idź w standardy, sprawdź jeszcze loty Firefly i Malindo. W Malindo kupiłem z dnia na dzień KUL->LGK za 60 RM, w Firefly są natomiast fajne promocje, (miałem KBR->LGK za 19 RM i PEN->KBV za 109 RM kupione 4 miesiące wcześniej).
A jesli zdecydujesz się na Langkawi to wypożycz skuter, objedź wyspę, a z plaż polecam Black Sand Beach.

#133 PostWysłany: 07 Cze 2016 12:49 

niebieski
Mar77 napisał(a):
No już bez przesady z tym Langkawi. Nie jest to może Bora Bora, ale zdecydowanie nie zgodzę się z tym co napisał pasta, że jest to najgorsze miejsce w Azji... chyba niewiele tej Azji widział. Co kto lubi oczywiście, ale wg mnie nie warto pchać się na dwa dni na Ko Lipe, jakby to miała być Twoja ostatnia podróż do Azji, i musiałbyś zobaczyć tylko best of the best bez względu na koszty (a koszty tutaj są niemałe). Zostań przy tym co zaplanowałeś, kasę którą zaoszczędzisz choćby na głupi prom na Lipe przeznacz na żarcie, alko i atrakcje, albo idź za radą @MaciekM i uderz na Krabi.

Ale spójrzcie na sprawę tak - skoro poświęca się czas/urlop, lecimy na druki koniec świata 15/20h, wydamy i tak dużo kasy i kilkadziesiąt km obok jest coś niewyobrażalnie lepsze (no chyba nikt nie kwestionuje, że Koh Lipe jest duuużo lepsze od Langkawi) to dla mnie wybór jest oczywisty.
Byłem 3 dni na Langkawi, objechałem całą dokładnie na skuterze. I byłem też 3 dni na Koh Lipe. Na szczęście w podanej kolejności.
Langkawi mi sie podobało dopóki nie byłem na Koh Lipe, po którym już nic nie jest takie same ;-)

Ostatnio edytowany przez pasta, 07 Cze 2016 15:17, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
MaciekM lubi ten post.

#134 PostWysłany: 07 Cze 2016 15:14 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 292 097
Krajów: 26 / 12.2%
Dzięki za odpowiedzi. No właśnie za tym Langkawi przemawia b. dobra i szybka komunikacja lotnicza, zarówno airasia jak i malaysia. Wiecie- domyślam się, że są lepsze miejsca niż Langkawi, ale sądzę, że i tak mi się spodoba na pierwszy raz.

pasta- prom na Koh Lipe płynie skąd? Z Langkawi? To też wydaje się ciekawa opcja to Koh Lipe.

Pamiętaj tylko że Koh Lipe to już inny kraj. My od rana musieliśmy kilka godzin czekać na odprawę paszportów. Czekaliśmy na plaży chyba z 3 godziny aż nam oddali paszporty i mogliśmy się udać w głąb wyspy. Wyspa ładna. W sumie jedna główna ulica Walking Street na której pełno knajpek i sklepów.
I wiza przy przekroczeniu granicy drogą lądową w Tajlandii jest ważna tylko 15 dni a nie 30 jak przy przylocie samolotem.

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 08 Cze 2016 19:09 

@kspr, dzięki za odpowiedź. Twojego bloga przejrzałem i czekam dalsze wpisy, bo ogólnie staram się znaleźć jak najwięcej informacji.
Cały czas zastanawiam się nad kolejnym dniem na Penang, tylko musiałoby to być kosztem czegoś. Najbardziej niepotrzebny w moim planie jest dzień przeznaczony na przejechanie z Kuala Tahan do Mersing. Znalazłem autobusy nocne na trasie z Kuantan do Mersing, ale problemem jest dojazd z Jerantut do Kuantan, bo ostatni autobus odjeżdża o 14.30 i nic późniejszego nie widzę. Znalazłem ewentualnie pociąg z Jerantut do Kluang, który jest o 3.11, a na miejscu o 9 rano. Z Kluang do Mersing jest ok 87 km, wiec zastanawiam się ile kosztowała by taksówka na tej trasie.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 08 Cze 2016 22:10 
Awatar użytkownika

Jak lecisz do Malezji to warto wcześniej zainwestować w kurs nurkowania - Malezja to przepiękne rafy koralowe. Z certyfikatem PADI będziesz mógł od razu dać nura i niczym się nie przejmować :)

Od siebie jeszcze podrzucę swoją relację z Malezji (głównie Borneo) http://kranceswiata.pl/borneo-czyli-pow ... z-malezja/

#137 PostWysłany: 24 Cze 2016 22:32 

Tioman czy Perhentian'y na lipiec?

Gdzie lepsze rafy, miejsca do snorkelingu? Jak z cenami na obu? Dodatkowe atuty typu warany. Które byście wybrali?
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 24 Cze 2016 22:40 
Awatar użytkownika

Loty: 338
Kilometry: 852 360
Krajów: 42 / 19.6%
niebieski
Na Tioman nie bylem ale Perhentiany bardzo polecam. Fajny chilloutowy klimat , zolwie i rekiny masz pewne , fajne miejsce na wypoczynek i piekne widoki nad i pod wodą :) Swiezo bo bylem miesiac temu.

#139 PostWysłany: 25 Cze 2016 10:08 

A jak tam z cenami wygląda (nocleg,jedzenie, wypożyczenie sprzętu/wycieczki)? Bo wyjazd raczej budżetowy :D
Jakieś namiary na fajne miejsce do spania, nurkowanie?
Nie będzie problemu z szukaniem noclegu na miejscu czy lepiej rezerwować? Bo na necie tylko te droższe kurorty mają ofertę
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 25 Cze 2016 11:24 
Awatar użytkownika

Loty: 338
Kilometry: 852 360
Krajów: 42 / 19.6%
niebieski
Ja nocleg rezerwowalem wczesniej , przez neta , zawsze tak robie. Cozy and New Cocohut Chalets. Placilem bodajze 400zl za 3 noce za dwojke z klimą i sniadaniami, miejscowka bardzo fajna , moge polecic.
Jesli rezerwowac na miejscu to tylko w porcie w kuala besut , proponowali tam jakies noclegi jako ze mialem juz zabukowany to nie dopytywalem, poniewaz lodka zabiera Cie juz w konkretne miejsce a poruszanie sie po wyspach jest utrudnione , do wiekszosci miejsc dojazd tylko łódką wiec z jakims takim chodzeniem od hotelu do hotelu ciezko.

Jesli chodzi o wycieczki snorkelingowe to ceny wszedzie sa podobne - od 40 do 80zl za osobe od wycieczki , zalezy od programu.

Jedzenie , ja placilem ok 50zl za kolacje dla 2 osob razem z napojami jakimis shakeami owocowymi itd. ( nie licze alkoholi bo jak w prawie calej malezji są drogie ). Typowych sklepikow spozywczych tam raczej nie uswiadczysz. Wiadomo , drozej niz chocby w KUL.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 201 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość