Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2944 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 148  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 04 Lut 2015 16:52 

Dzięki za odpowiedź, o EKUZ wiem, ale już nie mam czasu ani chęci załatwiać karty, a co masz na myśli mówiąc, że niekonieczne jest wyrobienie karty EKUZ? Bo myślałem, że bez złożenia i zatwierdzenia wniosku nic się potem w razie czego na wyjeździe nie osiągnie i jest się zdanym samemu na siebie.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#362 PostWysłany: 04 Lut 2015 17:04 

niebieski
O ile urzędasy nic nie zmieniły- a nie sądzę, bo nie mają prawa- to Twoje ubezpieczenie w NFZ działa niezależnie od tego, czy masz przy sobie kawałek plastiku czy nie.

Tutaj opsiane jest to dokładniej:
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/ ... k-bez-ekuz

W skrócie- bez karty, szpital może wystawić Ci rachunek, ale Ty później możesz domagać sie od NFZ zwrotu kosztów.
A w "wyjątkowych okolicznościach" (a jedną z nich jest po prostu nie zawnioskowanie o kartę) NFZ wystawi certyfikat ubezpieczenia- odpowiednik EKUZ.

Skądinąd- w przypadku bardzo poważnych kłopotów ze zdrowiem za granicą, zawsze warto kontaktować się z polskimi służbami dyplomatycznymi. Nie zaszkodzi, a pomóc może.

Ubezpiecznie prywatne na podróże po UE kupujesz po to, żeby nie męczyć sie z NFZ i z jego ewentualnymi limitami, wyłączeniami odpowiedzialności i dla pełnego komfortu korzystania ze wszystkich dostępnych usług medycznych.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.
piwcuk uważa post za pomocny.

#363 PostWysłany: 04 Lut 2015 17:13 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
piwcuk napisał(a):
o EKUZ wiem, ale już nie mam czasu ani chęci załatwiać karty,

w pełni rozumiem niechęć do procedur urzędniczych ;) ale o EKUZ możesz zawnioskować mailem i prześlą Ci kartę na wskazany adres (u mnie to trwała chyba jakiś tydzień), a jeśli do wyjazdu pozostało niewiele czasu możesz podjechać do swojego NFZ to wydadzą Ci kartę "od ręki" (też tak raz robiłem)... W każdym razie nie jest to jakoś mocno kłopotliwe ;)
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 04 Lut 2015 17:23 

niebieski
Gdzie dokładnie jest opisane wnioskowanie "mailem"? Zakładam, że mówimy o ludziach, którzy nie dysponują podpisem cyfrowym ani dostępem do e-PUAP.
 Profil Relacje PM off  

#365 PostWysłany: 04 Lut 2015 17:41 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
tutaj:
http://www.nfz-wroclaw.pl/default.aspx? ... 97&des=1;2
dwa razy już to tak załatwiałem, ale w sumie nie wiem czy to jest typowe dla wszystkich województw ;)
 Profil Relacje PM off
john_doe lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#366 PostWysłany: 04 Lut 2015 17:51 

a co myślicie o tym ubezpieczeniu proponowanym z kupnem biletów na flipo. To jest jakiś niemiecki ubezpieczyciel...ERV.
W ubieglym roku kupiliśmy, ale na szczęście nie musieliśmy z niego korzystać...
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 10 Lut 2015 11:29 

Loty: 43
Kilometry: 143 112
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Ja dodam, że może niektórzy z Was mają zapewne pakiety medyczne z firm (LuxMed, Medicover itd), sprawdźcie czy nie macie w pakiecie ubezpieczenia podróżnego. My w firmie akurat mamy LuxMeda i nasz pakiet zawiera ubezpieczenie podróżne, cały świat, bez ograniczeń z dość dobrymi stawkami (ubezpieczycielem jest Allianz) ...
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 17 Lut 2015 19:54 

Loty: 89
Kilometry: 190 775
Krajów: 25 / 11.7%
Mnie chroni bezpłatne ubezpieczenie podróżne do karty w Millenium - wystarczy zrobić transakcję kartą podczas podróży, polecam.

#369 PostWysłany: 18 Lut 2015 11:54 

Miałem ostatnio okazje korzystać z ubezpieczenia PZU Voyager podczas pobytu na Goa - telefon o godzinie 19:00 czasu z prośbą o organizację wizyty lekarskiej (chciałem żeby lekarz przyjechał do mnie), o godzinie 20 telefon z informacją że do Palolem nie są w stanie przysłać lekarza i pytanie czy bym sobie nie zorganizował transportu do wskazanej przez nich placówki medycznej. Odpowiedziałem że w sumie to bym wolał jak by oni mi zorganizowali transport, żebym nic nie musiał wykładać ze swojej kieszeni (wiadomo że po przedstawieniu rachunków by te pieniądze po jakimś czasie zwrócili), Pani z infolinii obiecała że postarają sie zorganizować transport i dadzą znać telefonicznie. Po ponad 3 godzinach (już się zacząłem denerwować brakiem kontaktu z ich strony) przyszedł właściciel domków i mówi ze ubezpieczyciel po mnie przysłał karetkę z pielęgniarką :) która to zawiozła mnie do szpitala w Margao - porządny szpital, opisywany w LP. W szpitalu po badaniu dostałem zastrzyk i zestaw lekarstw i po jakichś 2 godzinach karetka odwiozła mnie z powrotem do Palolem - była 3 nad ranem. Nie wydałem ani grosza - wszystko załatwione bezgotówkowo, musiałem tylko podpisać rachunki, z ciekawostek to koszt wizyty lekarskiej i lekarstw wyniósł około 500 rupii, a transport z/do Palolem aż 6000 rupii. PZU nie ma swojego przedstawicielstwa w Indiach, wszystko załatwiał w ich imieniu Allianz. Podsumowując to jestem zadowolony - musiałem trochę poczekać, no ale mogłem sobie samemu zorganizować transport jeżeli bym chciał. Następnego dnia dzwonił jeszcze przedstawiciel PZU i się pytał czy nadal przebywam w placówce i czy potrzebuję jeszcze jakiejś pomocy, także PZU na PLUS.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#370 PostWysłany: 18 Lut 2015 13:09 
Awatar użytkownika

Ostatnio kupowałem ubezpieczenie w firmie Uniqa. Głównie ze względu na przyzwoitą cenę i brak zwyżki za choroby przewlekłe - a z doświadczenia wiem (na szczęście nie swojego), że jeśli TU chce, to nawet złamanie mogą uznać za następstwo powyższej. Niestety nowy interfejs nie jest tak przejrzysty jak poprzedni, a i cena za poszczególne składniki wydaje się być wyższa. Do tego doszedł mały niesmak z ostatniego wyjazdu - prawidłowo opłaconą polisę wystawili w połowie pobytu, po kilkunastu mailach i telefonach.
Dlatego jeśli macie jakieś sprawdzone ubezpieczenia (bez, lub z niewielką zwyżką za choroby przewlekłe), chętnie sprawdzę ich ofertę. Doświadczenia z TU Uniqa również mile widziane - może jednak ich oferta będzie dla mnie najkorzystniejsza.
 Profil Relacje PM off
krasnal uważa post za pomocny.

#371 PostWysłany: 22 Lut 2015 14:40 

srebrny
Jakiego ubezpieczyciela polecacie na wyjazd do Indii (2 tygodnie, różne regiony, w tym Andamany)?

#372 PostWysłany: 23 Lut 2015 15:07 

Loty: 89
Kilometry: 190 775
Krajów: 25 / 11.7%
Arekkk napisał(a):
Jakiego ubezpieczyciela polecacie na wyjazd do Indii (2 tygodnie, różne regiony, w tym Andamany)?

Do karty kredytowej, wtedy wychodzi dość tanio. Ja mam co prawda bezpłatne do Millenium VISY Platinum, ale w wielu zwykłych plastikach da się po prostu je dokupić.

#373 PostWysłany: 23 Lut 2015 15:17 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Polecam www.erv.pl
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 03 Mar 2015 21:21 

Czy jest jakaś polska karta płatnicza która zawierałaby bezpłatne ubezpieczenie samochodu wynajmowanego za granicą w czasie podróży?
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 04 Mar 2015 14:15 
Awatar użytkownika

srebrny
po długich poszukiwaniach znowu AXA
ubezpieczenie do KK droższe i uboższe w opcje
chyba ze ktoś ma lepsza opcje?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 04 Mar 2015 22:41 

Loty: 92
Kilometry: 225 266
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Mi po długich poszukiwaniach wyszło erv. Koszty leczenia najwyższe z tych ubezpieczeń które brałem pod uwagę (40K E), a lekko przechyliło na korzyść 600 zł za opóźnienie bagażu powyżej 5 h.
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 05 Mar 2015 14:55 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Krajów: 8 / 3.7%
A ja mam pytanie o ubezpieczenia z najkrótszym okresem karencji dla osoby przebywającej aktualnie za granicą. Na razie znalazłam tylko Wartę - tam jest 3 dni.
Interesuje mnie pakiet zawierający jazdę na snowboardzie (najlepiej gdyby objęta ubezpieczeniem była też taka poza trasą).

#378 PostWysłany: 05 Mar 2015 15:07 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
livien sprawdź sobie ubezpieczenie na gsdirect, jest tam wariant uwzględniający sporty zimowe.
Kilka razy tam kupowałam "firmowo", wydaje mi się, że jedyny warunek to opłacenie polisy w dniu wystawienia.
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 05 Mar 2015 15:29 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Krajów: 8 / 3.7%
Niestety z tego nie mogę skorzystać:

Cytuj:
Najważniejsze informacje dodatkowe

- Ubezpieczyciel ponosi odpowiedzialność w stosunku do osób, które nie ukończyły 80 lat.
- W dniu wskazanym jako początek okresu ubezpieczenia osoby ubezpieczone muszą przebywać na terytorium RP.

#380 PostWysłany: 05 Mar 2015 15:51 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
aa ok, to sorki, nie wiedziałam o tym zapisie :(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2944 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 148  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość