Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2937 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 147  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 12 Lis 2014 12:05 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 630
Kilometry: 1 378 334
Krajów: 76 / 35.5%
Więc ja się zdecydowałem na ISIC za 79zł + pakiet Polska ponieważ nie mam ubezpieczenia w NFZ + mam 20tyś. euro ubezpieczenia od mastercard. Ptanie czy muszę na terytorium wykonać transakcję ? Pekao mówi,że tak OWU mówi,że nie

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#302 PostWysłany: 12 Lis 2014 16:34 

Loty: 534
Kilometry: 919 444
Krajów: 54 / 25.2%
Ja zawsze ubezpieczam sie w AXA ale uwaga, nie przez ich strone internetowa, ale znalazlem kontakt do pracownika biura i bez problemu mam wystawiana taka police, troche taniej, wszystko odbywa sie droga internetowa.

#303 PostWysłany: 14 Lis 2014 16:45 

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie odnośnie ubezpieczenia turystycznego a uszkodzenia samochodu z wypożyczalni. Planuje wyjazd i wypożyczenie campera, i pytanie czy warto wykupić ubezpieczenie dodatkowe w wypożyczali. Czy bezpiecznie turystyczne OC pokryje powstałe szkody z tytułu wypadku zarysowania itp. ?
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 14 Lis 2014 16:50 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Przeczytaj sobie jakie masz warunki ubezpieczenia OC turystycznego, bo wydaje mi się, że zawsze są tam wyłączenia odpowiedzialności w związku ze szkodami powstałymi na skutek prowadzenia pojazdów mechanicznych...

wniosek - lepiej mieć dodatkowo ubezpieczenie wypożyczanego auta, zakupione w wypożyczalni albo u pośrednika bo każda rysa może Cię naprawdę słono kosztować...
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 14 Lis 2014 18:41 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy ubezpieczenie turystyczne PZU Wojażer odstaję w jakikolwiek spokój od innych? Czy czegoś istotnego mu brakuje? Wyjeżdżam na 21 dni do Azji w dwie niespokrewnione osoby; koszty leczenia 160 000zł; ubezpieczenie bagażu 1000zł; NNW 20 000zł; bez sportów ekstremalnych i chorób przewlekłych.
Całość wychodzi ok. 330zł (kwota za dwie osoby, która uwzględnia moją 20% zniżkę na produkty PZU).
Dla porównania Allianz to samo (?) daje za 320zł/os!.
Niestety dokładne porównanie obu OWU to bardzo żmudna robota, a obecnie nie mogę sobie na to pozwolić.
Ktoś potrafi powiedzieć w czym jest Allianz jest lepszy od PZU?

//EDIT//
Znajomy, zajmujący się ubezpieczeniami porównał oba OWU i spisał istotnego jego zdaniem różnice.

Cytuj:
Kilka różnic z kosztów leczenia

OWU PZU par.23 ust.2
PZU zastrzega sobie prawo pełnego zwolnienia z odpowiedzialności.
OWU ALLIANZ par.9 ust.9
Allianz zastrzega sobie prawo jedynie do zmniejszenia wypłaty.

Opłacenie kosztów transportu
OWU PZU par.25 ust.2
Brak opłacenia kosztów transportu medycznego do naszego kraju z puli kosztów leczenia, jest natomiast zawarte w par.26 ust.1 jako Assistance z odrębną sumą ubezpieczenia i innym limitem.
OWU ALLIANZ par.10 ust.1 pkt.2 p.pkt.D
Pokrycie kosztów transportu medycznego do kraju zamieszkania ubezpieczonego (z puli kosztów leczenia)

OWU PZU par.26 ust.5 pkt.B
PZU zapewnia jedynie dowóz sprzętu rehabilitacyjnego (do określonego limitu)
OWU ALLIANZ par.10 ust.2 pkt.1 p.pkt.C
Zapewniamy zakup i dowóz środków rehabilitacyjnych (do określonego limitu)

Ubezpieczenie bagażu
Praktycznie identyczne zasady z małym niuansem.
OWU PZU Klauzula ubezpieczenia bagażu par.3 ust.1 pkt.4
Kradzież z włamaniem do bagażnika samochodu pod warunkiem, że znajdował się na parkingu strzeżonym.
OWU Allianz par.13 ust.1 pkt.5
Kradzież bagaży i elektroniki zamkniętej w bagażniku, nie jest określone miejsce postoju auta.
dj3500 lubi ten post.

#306 PostWysłany: 16 Lis 2014 22:22 

Czy ktoś z Was ubezpieczał się na dłuższą wyprawę za granicę poza Europę? Mam na myśli wyjazdy kilku-miesięczne.
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 30 Lis 2014 21:24 

Stało się i skręcilem kostkę w Chile. Mam Allianz ( ASS, NNW, OC/O, OC/R) i na infolinii powiedzieli żeby wziął rachunek ze szpitala i zgłosił szkodę po powrocie. Problem w tym, że wylot mam dopiero za tydzień i jestem uziemiony w hostelu w Patagonii. Miał to być pobyt nisko-budżetowy z namiotem i campingami, a póki co płacę dość sporo za pokój w hostelu. Czy ktoś z Was wiem, czy moge jakoś skorzystać z tego ubezpieczenia? Bo infolinia twierdzi, że zwracają jedynie koszty leczenia (a to ciekawe, bo ryzyka KL nie mam w umowie - pakiet podstawowy).
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 30 Lis 2014 22:25 

niebieski
117 napisał(a):
Stało się i skręcilem kostkę w Chile. Mam Allianz ( ASS, NNW, OC/O, OC/R) i na infolinii powiedzieli żeby wziął rachunek ze szpitala i zgłosił szkodę po powrocie. Problem w tym, że wylot mam dopiero za tydzień i jestem uziemiony w hostelu w Patagonii. Miał to być pobyt nisko-budżetowy z namiotem i campingami, a póki co płacę dość sporo za pokój w hostelu. Czy ktoś z Was wiem, czy moge jakoś skorzystać z tego ubezpieczenia? Bo infolinia twierdzi, że zwracają jedynie koszty leczenia (a to ciekawe, bo ryzyka KL nie mam w umowie - pakiet podstawowy).

Nieco chaotycznie się wypowiedziałeś- ale skoro:
- Jesteś pewny, że Twoje ubezpieczenie obejmuje koszty leczenia
- Infolinia mówi, żeby wziąć rachunki i potem, na ich podstawie, rozliczyć ww. koszty w kraju

To zapewne należy w ten sposób postąpić.
Nie wiem jak inaczej chicałbyś "korzystać z tego ubezpieczenia"?
To jest standard ubezpieczeniowy, zgodny z regulaminami i OWU- nikt nie będzie przy kosztach rzędu kilkuset złotych współpracował i załatwiał tematu bezgotówkowo.
Pewnym wyjątkiem są placówki ściśle współpracujące z danymi ubezpieczycielami, np. w ramach wyjazdów z biur podróży itp. Ale to raczej wyjątek a nie reguła.
 Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 30 Lis 2014 22:43 

Chodzi o zmianę planów i konieczność opłacania noclegów w miejscowości gdzie jestem uziemiony.

Przeczytałem OWU i wynika z niego że w Allianz Globtroter w wersji podstawowej poza granicami Polski ubezpieczenie nie pokrywa nawet pobytu w szpitalu, konsultacji z lekarzem itp..

Precyzując - nie mam KL (kosztów leczenia), a w Assistance poza granicami RP nie ma szpitala/lekarza/leków itp...
Nie wiem dlaczego infolinia udziela sprzecznych informacji. Wiedziałem, że trzeba czytać OWU przed, a nie po, ale tego co wyżej, bym się nie spodziewał.
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 30 Lis 2014 22:53 

niebieski
117 napisał(a):
Chodzi o zmianę planów i konieczność opłacania noclegów w miejscowości gdzie jestem uziemiony.

Przeczytałem OWU i wynika z niego że w Allianz Globtroter w wersji podstawowej poza granicami Polski ubezpieczenie nie pokrywa nawet pobytu w szpitalu, konsultacji z lekarzem itp..

Precyzując - nie mam KL (kosztów leczenia), a w Assistance poza granicami RP nie ma szpitala/lekarza/leków itp...
Nie wiem dlaczego infolinia udziela sprzecznych informacji. Wiedziałem, że trzeba czytać OWU przed, a nie po, ale tego co wyżej, bym się nie spodziewał.

Skoro tak, no to de facto nie jesteś ubezpieczony od ponoszenia kosztów leczenia... O tyle dziwne, że chyba też standardem przy zakupie ubezpieczenia jest wyszczególnienie podstawowych pozycji, takich jak ubezpieczenie kosztów leczenia. Nie wierzę, że nie rzuciło się w oczy, że takiej pozycji po prostu NIE MA przy tym ubezpieczeniu...

Na przyszłość: sam od siebie, polecam różne warianty ubezpieczenia podróżnego w mBanku. Bardzo tanio a w sumie bezproblemowo. Sam (a konkretnie żona) korzystałem raz, a znajomi kilka razy- wszyscy zadowoleni, o ile w ogóle można wyrazić zadowolenie z takiej usługi ;)

Osobiście korzystam z pakietu ubezpieczeń podróżnych Allianz, którym jestem objęty w ramach benefitu jako pracownik firmy, ale ubezpieczone są wszystkie wyjazdy, w tym prywatne. Przy czym inaczej niż przy Twoim Allianz- mój wprost pisze, że jest ubezpiecznie KL i ono działa.
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 30 Lis 2014 23:33 

Dla potomnych: Allianz oferuje 4 pakiety ubezpieczeń(Podstawowy,Optimum,Rozszerzony,Komfort), w pierwszych dwóch nie ma kosztów leczenia! !!

Sam sobie jestem winien. Dobrze, że skończyło się na jednej wizycie w szpitalu, całość ok 50 tys. CLP ~= 300PLN
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 02 Gru 2014 15:28 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Allianz w porównaniu do pzu jest drogi i pod żadnym względem konkurencyjny! Reasumując Wojażer.

#313 PostWysłany: 16 Gru 2014 11:51 

niebieski
W Tajlandii miałem wykupiony PZU Wojażer. Myślałem, że może być przydatne przy ugryzieniu przez małpę czy coś takiego ;) , a przydało się przy znacznie bardziej prozaicznej rzeczy - zapaleniu ucha mojej żony.
PZU samo zorganizowało wizytę tego samego dnia (pomimo, że bylismy na małej wyspie Phi Phi) i opłaciło lekarstwa. Potem jeszcze dostaliśmy 2 e-maile z zapytaniem o samopoczucie.

Nie wiem jak się sprawują przy poważniejszych chorobach, ale po moich doświadczeniach mogę polecić.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#314 PostWysłany: 16 Gru 2014 14:04 

srebrny
maciek napisał(a):
W Tajlandii miałem wykupiony PZU Wojażer. Myślałem, że może być przydatne przy ugryzieniu przez małpę czy coś takiego ;) , a przydało się przy znacznie bardziej prozaicznej rzeczy - zapaleniu ucha mojej żony.
PZU samo zorganizowało wizytę tego samego dnia (pomimo, że bylismy na małej wyspie Phi Phi) i opłaciło lekarstwa. Potem jeszcze dostaliśmy 2 e-maile z zapytaniem o samopoczucie.

Nie wiem jak się sprawują przy poważniejszych chorobach, ale po moich doświadczeniach mogę polecić.

Maciek, ile zapłaciliście i w jakim wariancie za 2 tygodnie ubezpieczenia w Azji?

#315 PostWysłany: 16 Gru 2014 16:15 

niebieski
@Arekkk - Pozwolę sobie skopiować mejla, którego dostałem od agenta (oferta za 3 tygodnie):

Cytuj:
poniżej oferty dla 2 osób Tajlandia 8.11 30.11 2014

koszty leczenie suma ubezpieczenia 80 000 na osobę
NNW suma ubezpieczenia 20 000 na osobę
składka łączna 154,56 zł jeżeli dodamy OC 20 000 na osobę składka łączna wyniesie 165,60 zł.

koszty leczenie suma ubezpieczenia 120 000 na osobę
NNW suma ubezpieczenia 50 000 na osobę
składka łączna 211,60 zł jeżeli dodamy OC 20 000 na osobę składka łączna wyniesie 222,64 zł.

Ja korzystałem z tej tańszej opcji.
 Profil Relacje PM off  

#316 PostWysłany: 26 Gru 2014 12:53 

Wielu moich znajomych podróżuje bez ubezpieczenia. Nie mieści mi się to w głowie, jak można mieć kasę na wyjazd, a oszczędzać na ubezpieczeniu. Pewnie przekonają się o jego znaczeniu, jak złamią sobie nogę na miejscu lub zacznie im coś dolegać.
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 26 Gru 2014 13:06 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Pytanie czy "bez ubezpieczenia" oznacza że nic nie maja czy że nic nie wykupują przed wyjazdem. Ja tez nic nie wykupuje przed wyjazdem. a czasem mam ciekawe dyskusje na temat usunięcia opcji ubezpieczenia, które ktos próbuje mi wcisnąć jako obowiązkowe i "warto mieć" (np w ramach wyjazdu zorganizowanego).
Nie wykupuje bo mam juz aktywne inne ubezpieczenia.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#318 PostWysłany: 26 Gru 2014 13:19 

niebieski
ja zwykle korzystam z porównywarki ubezpieczeniowej na stronie Deutsche Bank, co nie znaczy, że kupuję ich ubezpieczenie (właściwie nigdy nie kupiłam). Zaznaczam sobie jakie opcje mnie interesują i wyskakuje mi zestawienie różnych polis od najtańszej do najdroższej. Zaczynam od analizy tych najtańszych i jeśli zawiera wszystko, co dla mnie ważne czytam OWU, bo czasem się okazuje, że są następne haczyki, np. że ubezpieczenie działa od 2-go dnia albo coś innego ... Różnice cenowe są czasami znikome i za parę zł więcej można mieć lepszy wariant. Polecam zawsze porównywanie różnych ubezpieczeń.
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 27 Gru 2014 20:57 

Loty: 274
Kilometry: 806 939
Krajów: 45 / 21.0%
Obecnie na dalekie wyjazdy najtańsza warta, jest jeszcze działający kod zniżkowy do znalezienia w necie. A wyszukiwarki są sponsorowane, nie dają gwarancji najlepszej opcji i nie należy im do końca wierzyć.

#320 PostWysłany: 04 Sty 2015 20:32 

niebieski
Ktoś się orientuje ile może kosztować PZU Wojażer na rok, dla rodziny 2+1?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2937 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 147  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], szpaczny oraz 6 gości