Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2937 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 147  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 05 Sie 2014 12:53 

Loty: 57
Kilometry: 99 151
Krajów: 21 / 9.8%
kaviorwiki napisał(a):
Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z EKUZ-em?

Ogólnie działa. Moja koleżanka miała różne perypetie w Portugalii. W szpitalu ją przyjęli i leczyli. Pamiętaj tylko, że jest ograniczony do świadczeń oferowanych publicznie w danym kraju. Warto sprawdzić przed wyjazdem.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#242 PostWysłany: 07 Sie 2014 22:13 
Awatar użytkownika

Korzystaliśmy z ubezpieczenie podróżnego Uniqa (warto zaznaczyć, że standardowo obejmuje choroby przewlekłe) i korzystaliśmy kilkukrotnie - wizyty ambulatoryjne, leczenie i badanie krwi w związku z podejrzeniem nawrotu choroby. Zawsze wystarczały skany poniesionych opłat przesłane online i na tej podstawie otrzymywaliśmy zwrot poniesionych wydatków (łącznie z lekami i dodatkowymi zleconymi badaniami) przelewem na konto (maks. 500 PLN za jedną wizytę). Do badań krwi dołączyliśmy opinię polskiego lekarza prowadzącego o konieczności ich przeprowadzenia, ale nie wiemy czy była konieczna. Reasumując przez cały okres ubezpieczenia nie mieliśmy problemów z zwrotem wydatków i to "na bieżąco".

Jakby było przy większych sprawach nie wiem, ale nasze doświadczenia są wyłącznie pozytywne.
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 17 Sie 2014 21:35 

czy w chwili obecnej jakiś plastik daje ubezpieczenie w podróży?
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 17 Sie 2014 23:00 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 27.6%
Zbanowany
zenek34 napisał(a):
czy w chwili obecnej jakiś plastik daje ubezpieczenie w podróży?

Citi Ultime daje fantastyczne, leczenie do miliona dolarów... Od czasu jak mam tę kartę nie kupuję dodatkowych ubezpieczeń.

#245 PostWysłany: 17 Sie 2014 23:25 

niebieski
Diners Club. Jednak ubezpieczenie trzeba aktywowac przed kazda podroza lub oplacic karta czesc podrozy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#246 PostWysłany: 17 Sie 2014 23:28 

1000pln za roczne użytkowanie, za wysokie progi dla mnie :)
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 17 Sie 2014 23:33 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 27.6%
Zbanowany
zenek34 napisał(a):
1000pln za roczne użytkowanie, za wysokie progi dla mnie :)

zależy, ile dni spędzasz w podróży. ja wyliczyłem, że jestem dzięki niej do przodu

#248 PostWysłany: 21 Sie 2014 08:31 

Loty: 38
Kilometry: 72 453
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Annie napisał(a):
Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w ubezpieczeniu turystycznym w czasie ciąży? Chodzi mi o wyjazd w UE (konkternie na Majorkę). Do tej pory zawsze wyrabiałam tylko kartę EKUZ, na szczęście nigdy nie była potrzebna, ale zastanawiam się czy w związku z ciążą nie powinnam dokupić osobnego. Tyle, ze po przejrzeniu informacji w Internecie nie jestem pewna, czy dodatkowe ubezpieczenie da coś innego niż EKUZ (zwrot za wizytę 100 euro). Ktoś może przerabiał już podobny temat?

W ubiegłym roku interesowałam się tematem. Najkorzystniej wychodziła Uniqa, wizyty ambulatoryjne w związku z ciążą bez limitu (inne np. PZU mają limit ilościowy). Osoba, dla której kupowałam ubezpieczenie, nie musiała na szczęście z niego korzystać, ale wyżej w wątku jest informacja, że nie ma problemu z odzyskaniem kasy.
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 24 Sie 2014 15:35 

Warto się ubezpieczać, pod każdym względem i bez względu gdzie się wyjeżdża. Bo w razie czego ( jak ostatnio było głośno w mediach) kobieta dostała udaru w ciepłych krajach,a była nie ubezpieczona,teraz rodzina musi zapłacić bajońską kwotę za każdy dzieć pobytu w tamtejszym szpitalu plus sprowadzenie jej do kraju specjalnym środkiem transportu. Ale jest też inna sprawa, ostatnio tyle się słyszy o śmiertelnej chorobie "ebola" - czy warto ryzykować swoje zdrowie i zdrowie dzieciątka?. Ale skoro jest okazja wyjazdu - szoda byłoby rezygnować. :)

Jeszcze jedna rzecz do tekstu był podany link w którym wszystko szczegółowo jest wyjaśnione:
http://www.bahn.com/i/view/POL/pl/price ... cial_LZ001

Ostatnio edytowany przez ciepelko, 24 Sie 2014 16:33, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 24 Sie 2014 15:54 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Jakie macie doświadczenia z PZU Wojażer? Ktoś wczytywał się dokładnie w OWU? Jakieś duży minusy?

#251 PostWysłany: 24 Sie 2014 16:03 

Loty: 177
Kilometry: 387 374
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Sam jestem ciekaw, szczególnie jak wygląda rozliczenie leczenia lub hospitalizacji w PZU. Osobiście zawsze wykupuje dla każdego wyjazdu, również w Europie, ze względu na transport medyczny. Jak na razie nie musiałem korzystać.

#252 PostWysłany: 24 Sie 2014 16:15 

niebieski
refiko napisał(a):
Jakie macie doświadczenia z PZU Wojażer? Ktoś wczytywał się dokładnie w OWU? Jakieś duży minusy?

Korzystałem z Wojazera zakupionego w Inteligo.
Byłem w szpitalu, u lekarza i płaciłem za leki na Malediwach. Potrzebowali jedynie skanów tych dokumentow. Wszystko zwrócili w przeciągu tygodnia (?) nie pamietam dokładnie ale bardzo szybko i bezproblemowo.
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 27 Sie 2014 09:28 

Cześć, wybieram się we wrześniu na 2 tygodnie do Kuala Lumpur i na Bali. Czy możecie mi podpowiedzieć gdzie się ubezpieczyć? Na Bali będziemy z pewnością spacerować po dżungli i to już zapewne podpada u niektórych ubezpieczycieli pod kategorię "sporty ekstremalne". Zależy mi na ubezpieczeniu, które będzie pokrywało również koszty transportu do innej placówki (np. Singapuru), gdyż ponoć na Bali poziom usług medycznych jest dosyć niski. No i oczywiście, ze względu na fakt, że jesteśmy backpakersami to cena też ma znaczenie:D Wiem, że nie jest to łatwe pytanie, ale kogo mam pytać, jak nie tak doświadczonych globtroterów jak WY:D Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 29 Sie 2014 10:16 
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Chciałbym wykupic ubezpieczenie zdrowotne dla taty wiek 80 lat.
Przelot samolotem wizz/ryan, w wynajetym aucie bedzie jedynie pasazerem.
Zero sportów ekstremalnych etc ale by zawierało jak najmniej wykluczeń /zawał, wylew i wszelkie inne paskudztwa/

Ubezpieczał ktos z Was osobe w podobnym wieku i moze cos sensownego podpowiedziec.

Dzieki za wszelkie wskazowki.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 06 Wrz 2014 22:54 

Cześć, możecie polecić jakieś dobre ubezpieczenie turystyczne? Mam zamiar jechać pięcioosobową grupą do Rzymu na 4 dni. Czy jest jakieś porównanie ubezpieczeń turystycznych? Na co zwracać uwagę? Jestem w stanie dać do 20-25 zł za osobę. Przejrzałem kilka stron tego tematu, ale nie ma nic konkretnego...
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 06 Wrz 2014 22:57 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
patryk.stelmach napisał(a):
Cześć, możecie polecić jakieś dobre ubezpieczenie turystyczne? Mam zamiar jechać pięcioosobową grupą do Rzymu na 4 dni. Czy jest jakieś porównanie ubezpieczeń turystycznych? Na co zwracać uwagę? Jestem w stanie dać do 20-25 zł za osobę. Przejrzałem kilka stron tego tematu, ale nie ma nic konkretnego...

Od czego dokładnie chcesz się ubezpieczyć? Bo jeśli tylko koszty leczenia to Rzym jest w UE, więc wystarczy skoczyć do NFZ wyrobić EKUZ za free.

#257 PostWysłany: 07 Wrz 2014 00:08 

Np. chciałbym ubezpieczyć bagaż podręczny od kradzieży, znajomym zwinęli w Rzymie podręczne walizki z mieszkania.... i od spóźnienia samolotu.
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 07 Wrz 2014 02:31 

Zbanowany
Wejdź na strony kilku znanych ubezpieczycieli, przeczytaj OWU i wybierz to, które pasuje ci najbardziej. Ja od kosztów leczenia za granicą ubezpieczam się w AXA i dwa razy musiałem skorzystać z ubezpieczenia. Za każdym razem było sprawnie i bez najmniejszych problemów (Izrael i Indonezja). AXA w pierwszej kolejności stara się bezgotówkowo pokryć koszty leczenia. W przypadku, gdy turysta jest daleko od cywilizacji, proszą aby znaleźć lekarza na własną rękę, zapłacić z własnej kieszeni, a po powrocie do Polski zwracają kasę.
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 07 Wrz 2014 21:52 

W takim razie mógłby ktoś polecić jakiegoś ubezpieczyciela? Albo inaczej, u którego NIE warto się ubezpieczać? :)
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 11 Wrz 2014 10:44 

Ja polecam PZU, sam korzystałem na nartach. Jak chcesz to napisz mi PW gdzie jedziesz to poszukam Ci czegoś sensownego.

Z doświadczenia wiem, że nie warto ubezpieczać bagażu bo ciężko jest dostać za to odszkodowanie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2937 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 147  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości