Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#561 PostWysłany: 05 Gru 2014 17:58 

Garuda88 napisał(a):
Ja polecam wycieczkę na wyspę Magdaleny i Marty. Na pierwszej są kolonie pingwinów a na drugiej lwów morskich. Cena wycieczki z Punta Arenas 52000 peso/osoba. Czas trwania od 7 do 12. Widoki piękne i pełno zwierzaków. A już jutro Torres del Paine. Jeśli ktoś w najbliższych dniach będzie brać udział w wycieczkach z Atacamy, to prośba o podanie aktualnych cen.

Byłem 3 tygodnie temu :

El tito - 18000 CLP
Moon valley - 8000 CLP
Astronomiczne - 18000 CLP
Jakaś wycieczka z laguną - 12000 CLP.

Reszty nie pamiętam. Ceny z Hostelu internacional. Generalnie wycieczki w okół San Pedro de Atacama nie kosztują więcej niż 20000 CLP.

Jeżeli chodzi o wycieczki do Uyuni do ceny od 175 do 220 dolarów (4 dni, powrót do San Pedro). Musisz do tego kupić około 180 BOB (na wstępy, plus na własne wydatki).
Przy wyborze wycieczki do Uyuni warto sprawdzić opinie danej agencji turystycznej. Ja jechałem z Cordilerra Traveller. Wszystko odbyło się bezproblemowo. Myśle że warto też mieć lekarstwo na chorobe wysokościową. Jeden nocleg jest na około 5000 m.n.p.m. Na drugi dzień prawie wszyscy mieli problemy (ból głowy itp). Koka mi raczej nie pomogła.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#562 PostWysłany: 05 Gru 2014 19:12 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 111 / 51.9%
srebrny
Czy jadąc na wycieczkę do Boliwii na 4 dni warto zostawić część bagażu w San Pedro czy nie będzie on nam w ogóle przeszkadzał w czasie przejazdu? Mamy po dwa plecaki i nie wiemy czy targać to ze sobą.

#563 PostWysłany: 05 Gru 2014 21:00 

srebrny
przemos74 napisał(a):
Czy jadąc na wycieczkę do Boliwii na 4 dni warto zostawić część bagażu w San Pedro czy nie będzie on nam w ogóle przeszkadzał w czasie przejazdu? Mamy po dwa plecaki i nie wiemy czy targać to ze sobą.

Nie spotkałem osoby, która jechałaby bez dużych bagaży ze sobą. Nawet jak masz 2 większe plecaki spokojnie zmieszczą się na dachu terenówki. Można zabierać ze sobą ile chcesz, nie ma z tym problemu.

Co do Uyuni. Byliśmy z biura Pamela Tours. Można znaleźć o nim niepochlebne opinie, a osoba, która sprzedaje te wycieczki (William) absolutnie nie budzi zaufania. Mimo wszystko cena nas skusiła i postanowiliśmy zaryzykować. Okazało się, że byliśmy wspólnie z osobami z różnych biur, m.in. Mystic Atacama (płacili więcej od nas). Cały trip przebiegł bezproblemowo, od początku do samego końca. Bez zarzutu, a nawet lepiej bo jechaliśmy w 10 osób 2 samochodami (po 5). W 6 osób w ichnich Lexusach/Toyotach byłby już ścisk. Mieliśmy świetnego kierowcę (Semi). Zrealizowaliśmy w 100% program, który notabene wszędzie jest identyczny. Za 175 USD nie ma co spodziewać się fajerwerków, ale z tego co widzieliśmy oferty agencji praktycznie niczym się nie różnią. Jedynie Cordiliera ma swoje bazy noclegowe, które mogą być ciut lepsze jakościowo od innych. U nas był hardcore. Tak czy siak nie spodziewajcie się luksusów na noclegach.

#564 PostWysłany: 05 Gru 2014 21:24 

Arekkk napisał(a):
przemos74 napisał(a):

Nie spotkałem osoby, która jechałaby bez dużych bagaży ze sobą. Nawet jak masz 2 większe plecaki spokojnie zmieszczą się na dachu terenówki. Można zabierać ze sobą ile chcesz, nie ma z tym problemu.

Co do Uyuni. Byliśmy z biura Pamela Tours. Można znaleźć o nim niepochlebne opinie, a osoba, która sprzedaje te wycieczki (William) absolutnie nie budzi zaufania. Mimo wszystko cena nas skusiła i postanowiliśmy zaryzykować. Okazało się, że byliśmy wspólnie z osobami z różnych biur, m.in. Mystic Atacama (płacili więcej od nas). Cały trip przebiegł bezproblemowo, od początku do samego końca. Bez zarzutu, a nawet lepiej bo jechaliśmy w 10 osób 2 samochodami (po 5). W 6 osób w ichnich Lexusach/Toyotach byłby już ścisk. Mieliśmy świetnego kierowcę (Semi). Zrealizowaliśmy w 100% program, który notabene wszędzie jest identyczny. Za 175 USD nie ma co spodziewać się fajerwerków, ale z tego co widzieliśmy oferty agencji praktycznie niczym się nie różnią. Jedynie Cordiliera ma swoje bazy noclegowe, które mogą być ciut lepsze jakościowo od innych. U nas był hardcore. Tak czy siak nie spodziewajcie się luksusów na noclegach.

W moim przypadku też było 5 osób na samochód. Co do baz noclegowych Cordiliery, też nie ma szału. W 2 na 3 noclegach, brak ciepłej wody. Świeżość pościeli jest wątpliwa, w tym przypadku obowiązkowy śpiwór. Przy opcji z powrotem do Chile nocleg to był niezły hardcore. Plecaki każdy brał ze sobą, nie ma najmniejszego problemu z zapakowaniem ich na jeepa. Jedyne co to powiedzieli mi żeby kupić 5 litrów wody. Wykorzystałem może 1 litr podczas 4 dni.
 Profil Relacje PM off  

#565 PostWysłany: 06 Gru 2014 02:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy gdzieś można na trasie skorzystać z Internetu?

#566 PostWysłany: 06 Gru 2014 02:50 

srebrny
O internecie raczej zapomnij. Trzeciego dnia w Uyuni można próbować szukać kafejki. Przez całą wycieczkę sam zasięg GSM udawało się łapać na kilkanaście (-dziesiąt) sekund co parę godzin! To trip po totalnych bezdrożach praktycznie bez grama cywilizacji. Na drugim noclegu kilkadziesiąt metrów od naszej "siedziby" jest pomieszczenie/chata, gdzie da się rozmawiać przez telefon (być może jest też tam łączność z netem; nie sprawdzałem). O internecie nikt nic nie słyszał. Na żadnym z noclegów nie mieliśmy bieżącej ciepłej wody. Drugiej i trzeciej nocy była opcja 5-minutowego prysznica za 10-15 BOB. Dostęp do większej liczby kontaktów (coś koło 10) był drugiej nocy na solnisku. Tutaj radzę podładować, co potrzebne. Ostatniej nocy w 6-osobowym pokoju mieliśmy do dyspozycji jedno gniazdko.

Ostatnio edytowany przez Arekkk, 06 Gru 2014 22:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#567 PostWysłany: 06 Gru 2014 15:17 

przemos74 napisał(a):
Czy gdzieś można na trasie skorzystać z Internetu?

Jest jedno miejsce gdzie dostępne jest Wi-Fi. Przy jednej z lagun znajduje się hotel i mają tam łącze satelitarne. Z tego co pamiętam hasło do Wi-Fi kosztuje około 30 BOB. Nie korzystałem. To było 2 albo 3 dnia, już dokładnie nie pamiętam. Zasięg można znaleźć dopiero na Salarze. Jeżeli się wybierasz to poinformuj każdego że przez najbliższe 4 dni nie będzie z tobą kontaktu. Polecam w tym czasie włączyć w telefonie tryb samolotowy, żeby ograniczyć zużycie baterii. Z prądem też są problemy :)
 Profil Relacje PM off  

#568 PostWysłany: 07 Gru 2014 05:04 

Hej,
właśnie jesteśmy 6 dzień w Chile. Naszą podróż opisujemy pod http://ourlittleadventures.pl/wp/?page_id=1375. Jeśli ktoś ma jeszcze pytania to piszcie smiało przez FB (ourlittleadventures). Obecnie mamy za sobą Santiago, Vina del Mar, Valparaiso i Pucon. Jutro ruszamy do Puerto Montt.
Pozdrawiamy

#569 PostWysłany: 07 Gru 2014 06:08 
Awatar użytkownika

niebieski
No to my podobnie :)
Santiago-Valparaiso-Vina del Mar-Santiago i dzisiaj wieczorem wylądowalismy w Puerto Montt.
W PM kiepskie mozliwosci transferu z lotniska - cena 4000 CLP/os, chyba ze tylko do bus terminal to 2500 CLP.
Pogoda tez juz inna niestety... 8-)
Jutro pokrecimy sie w PM.
Na poniedzialek planujemy Osorno, Petrohue, Llanquihue & Todod los Santos Lakes.
Wtorek to Chiloe, Ancud i Penguin colony.
BusinessClass lubi ten post.

#570 PostWysłany: 07 Gru 2014 14:17 

A my właśnie rozpoczynamy dziś:-( ostatni etap Carratera Australes:Chaiten-Puerto Mont.
 Profil Relacje PM off  

#571 PostWysłany: 08 Gru 2014 04:01 

Loty: 127
Kilometry: 234 861
Krajów: 29 / 13.6%
W telegraficznym skrocie:
- w Santiago swietne wycieczki robia ludzie z "Tours 4 Tips". Ruszaja o 10 i 15 sprzed Meseo Nacional de Bellas Artes. Wycieczka o 10 (w tej uczestniczylismy) wedruje przez 3 targowiska i konczy na cmentarzu :) Popoludniowa grupa idzie historyczno-politycznym szlakiem. Nasz przewodnik Carlos duzo wiedzial i potrafil to ciekawie przekazac oraz dbal o integracje grupy. Wycieczka konczy sie degustacja drinka terremoto w przycmentarnym barze. Potem czesc grupy poszla z Carlosem na lunch do mercado central, a najwytrwalsi (my, Carlos i jedna wesola Brytyjka) pojechali na wzgorze San Cristobal i zakonczyli drinkami na Pio Nono. Cena, jak sama nazwa wskazuje, "co laska";
- dla podrozujacych na poludnie: jezeli mozecie wybierac miedzy Queilen Bus a Cruz del Sur, wybierzcie druga firme. Z Puerto Montt do Castro jechalismy Queilen, autobusem bez klimy a wracalismy z Cruz del Sur superwygodnym, czysciutkim autobusem. Ceny porownywalne, o ile nawet nie takie same;
- w Castro polecam Palafito Hostel, doskonale urzadzone i bardzo klimatyczne miejsce, choc mniej klimatyczna jest cena, ale jak na Castro to nie ma tragedii;
- jezeli wahacie sie, czy zatrzymac sie w Puerto Montt czy w Puerto Varas, wybierzcie drugie miasto. Odleglosc miedzy nimi to 20 minut busem, ktore jezdza bardzo czesto, a roznica estetyczna jest ogromna :) w Puerto Varas zatrzymalismy sie w hostelu Margouya2 - duzy, drewniany kolonialny dom, przestronne pokoje, przyjazni ludzie i tym razem po tanszej stronie mocy: pokoj 2-os. kosztuje 20k CLP za noc.
Zeus lubi ten post.

#572 PostWysłany: 10 Gru 2014 02:11 
Awatar użytkownika

Loty: 141
Kilometry: 275 605
Krajów: 26 / 12.2%
To ile polecacie zabrać ze sobą waluty boliwijskiej? Wyżywienie jest w cenie wycieczki na Salar?

Ja dzisiaj zakończyłem 'W' trial w Torres del Paine. Coś niesamowitego. Dla ludzi kochających góry to punkt obowiązkowy w Chile ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

#573 PostWysłany: 10 Gru 2014 02:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Jedzenie w cenie wycieczki.
Weź około 300 Boliwianos na osobę.

#574 PostWysłany: 10 Gru 2014 03:54 
Awatar użytkownika

Kupię w Atacamie, czy dopiero po przekroczeniu granicy? Na co przyjdzie mi je przede wszystkim wydać?

Image
 Profil Relacje PM off  

#575 PostWysłany: 10 Gru 2014 06:14 
Awatar użytkownika

srebrny
My kupilismy w San Pedro.
Kupisz: papier toaletowy, prysznic, wodę itd.

#576 PostWysłany: 10 Gru 2014 08:18 

Garuda88 napisał(a):
To ile polecacie zabrać ze sobą waluty boliwijskiej? Wyżywienie jest w cenie wycieczki na Salar?

Ja dzisiaj zakończyłem 'W' trial w Torres del Paine. Coś niesamowitego. Dla ludzi kochających góry to punkt obowiązkowy w Chile ;)

Na podstawowe wydatki czyli opłaty za wstępy do parków, wystarczy Ci 180 bolivianos + to co chcesz wydać na (moim zdaniem) badziewne pamiątki. Ubikacja w wielu miejscach kosztuje 5 bolivianos jeżeli potrzebujesz prywatności jak nie to załatwiasz się gdzie popadnie. Jak się dobrze zaopatrzysz w San Pedro (woda + snaki) to 180 B$ Ci w zupełności wystarczy. Parę osób w naszej grupie łoiło piwsko przy każdym sklepie spożywczym. Ja osobiście na tej wysokości nie byłem wstanie przełknąć nawet łyka alkoholu.

Mam pytanie do Ciebie odnośnie Torres del paine, Jak wygląda poruszanie się po parku z pełnym plecorem? Czy jest możliwość gdzieś zdeponować część zbędnego bagażu? Czy namiot wypożycza się na każdym kempingu? czy przy wstępie i łazi się z nim przez cały czas? Jak nie zbankrutować na żywieniu się?

#577 PostWysłany: 10 Gru 2014 15:24 

Tym razem kilka słów o Valparaiso: http://ourlittleadventures.pl/wp/?page_id=1463

#578 PostWysłany: 10 Gru 2014 15:26 
Awatar użytkownika

mgent napisał(a):
Mam pytanie do Ciebie odnośnie Torres del paine, Jak wygląda poruszanie się po parku z pełnym plecorem? Czy jest możliwość gdzieś zdeponować część zbędnego bagażu? Czy namiot wypożycza się na każdym kempingu? czy przy wstępie i łazi się z nim przez cały czas? Jak nie zbankrutować na żywieniu się?

Osobiście chodziłem po parku z pełnym plecakiem 50l. Rzeczy letnie zostawiłem w hostelu, w którym nocowałem przed wyjazdem do parku i po przyjeździe z niego. W parku raczej ciężko będzie zostawić Ci rzeczy. Uważam, że jest to raczej niemożliwe. W punkcie administracyjnym dokąd dojeżdżają i skąd odjeżdżają (Laguna Armaga) autobusy nie ma kompletnie takiej możliwości. Idąc do Valle de Frances swój plecak możesz porzucić pod budką strażnika jak robi to wiele osób. Tak samo w przypadku podejścia do Base de Las Torres swój bagaż możesz zostawić w schronisku Chileno. Wszystko zależy od planu jaki masz. Nikt się nie czepia plecaków pozostawionych pod schroniskiem. Ja 4 noclegi miałem w schroniskach. Zazwyczaj są to łóżka piętrowe w pokojach 6-9 osobowych. Campingów jest sporo. Przy każdym z nich wypożyczasz namiot. Nie musisz go targać po całym parku. Chyba, że masz swój, to wykupujesz tylko miejsca na parkingu. Co do namiotu to trzeba mieć naprawdę solidny, inaczej można mieć niezły survival. Warunki pogodowe są tutaj bardzo zmienne. W kwestii jedzenia. W schroniskach można wykupić śniadanie, obiad, kolację. Kolacja jest najdroższa, bo kosztuje 15000 peso. Śniadanie chyba 8000, a box lunch koło 10. W schroniskach Paine Grande i Grey żywili najlepiej. W każdym miejscu na kolację jest kurczak, także można zwariować. Oprócz tego we wszystkich schroniskach są mini markety, ale ceny są naprawdę wysokie. Ludzie z campingu mają wyznaczone miejsca do gotowania, ale cały sprzęt trzeba mieć ze sobą. Może wypożyczają, ale się tym nie interesowałem. Na pewno musisz wziąć trochę jedzenia ze sobą, bo porcje, które sprzedają są minimalne. Wejście do parku kosztuje 18000 peso. Warto wierzyć prognozom podawany w schroniskach, bo są naprawdę skuteczne.

Image
 Profil Relacje PM off
billabong lubi ten post.

#579 PostWysłany: 11 Gru 2014 11:35 
Awatar użytkownika

Przy dobrym rozplanowaniu można spokojnie zabrać z sobą jedzenie na cały trekking. Kempingi w parku mają dwie firmy - obydwie mają strony www z cenami. Być może taniej będzie będzie wypożyczyć namiot w Puerto Natales na cały trek niż na poszczególnych kempingach. W ogóle część kempingów jest darmowych (prowadzone przez CONAF) i jeżeli nie będziesz robić pełnej pętli, tylko samo "W", to spokojnie przejdziesz to korzystając tylko z nich. Więc warto rozważyć taki scenariusz: własna kuchenka i namiot (lub ich wypożyczenie w Puerto Natales) + własne jedzenie zakupione w Puerto Natales + maksymalne wykorzystanie darmowych kempingów. Myśmy z żoną szli w ten sposób (podróżowaliśmy z namiotem i kuchenką) i zmieściliśmy się w plecakach 60l - a robiliśmy pełną pętlę + dodatkowe 40 km (w sumie jakieś 160 km). Nie jesteśmy żadnymi wyczynowcami, to trasa i plan dla normalnych ludzi. Wewnątrz parku nie wydaliśmy ani złotówki, opłaciliśmy tylko wstęp.

http://wystraszeni.pl/projekty/w-poszukiwaniu-planety-k-pax/argentyna/torres-del-peinepuerto-natales-ch/
http://www.forum.outdoor.org.pl/pasma-calego-swiata/tydzien-w-torres-del-paine/
 Profil Relacje PM off  

#580 PostWysłany: 11 Gru 2014 19:07 

niebieski
Podczas wyprawy na Salar de Uyuni dostęp do internetu możemy kupić podczas postoju w miejscu na poniższym zdjęciu. Cena to 20 bolivianos. Hasło, które działało tydzeiń temu to 'f1amingo'.

Załączniki:
Boliwia_Internet.JPG
Boliwia_Internet.JPG [ 98.72 KiB | Obejrzany 1454 razy ]
 Profil Relacje PM off
Kamil lubi ten post.
Sorvali uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości