Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 16 Lis 2014 20:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Aktualizacja listy.

Miejsce i data spotkania f4f:
03.12.2014 godz. 18.00

Bar Don Rodrigo
Victoria Subercaseaux 353, Santiago, Chile

(mapka z lokalizacją w wcześniejszym poście)

Dopisujcie się proszę do listy spotkania:
danziger - 2 osoby
Woytas2001 - 4 osoby
Pawellos - 4 osoby
jaco68 – 2 osoby
oskiboski - 1 osoba (jak doleci – przylot 03.12)
przemos74 - 4 osoby (jak dolecą – przylot 03.12)
luuk – 2 osoby (jak doleci – przylot 03.12 )

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#502 PostWysłany: 16 Lis 2014 21:56 

Loty: 534
Kilometry: 919 444
Krajów: 54 / 25.2%
danziger napisał(a):
Aktualizacja listy.

03.12.2014 godz. 18.00

Bar Don Rodrigo

danziger - 2 osoby
Woytas2001 - 4 osoby
Pawellos - 4 osoby
jaco68 – 2 osoby

Danziger jesli dam rade, to moge sie pojawic pewnie nie wczesnie niz 22:40 i to na chwile bo nastepnego dnia mamy lot do Calamy.
Swoja droda widze, ze 03.12 bedzie nas troche na pokladzie :-)

#503 PostWysłany: 17 Lis 2014 12:35 

Loty: 89
Kilometry: 242 170
Krajów: 27 / 12.6%
luuk napisał(a):
danziger napisał(a):
Aktualizacja listy.

03.12.2014 godz. 18.00

Bar Don Rodrigo

danziger - 2 osoby
Woytas2001 - 4 osoby
Pawellos - 4 osoby
jaco68 – 2 osoby

Danziger jesli dam rade, to moge sie pojawic pewnie nie wczesnie niz 22:40 i to na chwile bo nastepnego dnia mamy lot do Calamy.

O której 4.12 lecicie do Calamy? - My mamy samolot o 8:05 ;-)

#504 PostWysłany: 17 Lis 2014 12:39 

jaco68 napisał(a):
luuk napisał(a):
danziger napisał(a):
Aktualizacja listy.

03.12.2014 godz. 18.00

Bar Don Rodrigo

danziger - 2 osoby
Woytas2001 - 4 osoby
Pawellos - 4 osoby
jaco68 – 2 osoby

O której 4.12 lecicie do Calamy? - My mamy samolot o 8:05 ;-)
,

Jaco o 9:50 ;)

#505 PostWysłany: 17 Lis 2014 19:38 
Założyciel
Awatar użytkownika

Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 35.5%
25 XI do 1 XII włącznie jestem w rejonie Atacama z bazą w San Pedro. Będziemy mieć auto i będziemy bez spinki (tzn czy dojedziemy do celu czy nie ma znaczenie drugorzędne) zwiedzać na własną rękę. Jak ktoś któregoś dnia chce dołączyć, to zapraszam, w aucie 2 miejsca są wolne.
an3ladgam lubi ten post.

#506 PostWysłany: 18 Lis 2014 17:45 

zielony napisał(a):
Szybka zmiana tematu. Możecie podesłać gdzie nocujecie w San Pedro de Atacama? Bo ja widzę, że wszędzie jest cholernie drogo i niekoniecznie znośnie. Poradźcie coś.

ja polecam Hotel Dunas - bardzo dobry standard (najlepsze miejsce w jakim spalismy w Chile) za rozsadną cenę jak na San Pedro, mili i pomocni właściciele. Tylko nie wiem czy będa miejsca, bo jak my bylismy to mieli wszystko zabukowane http://www.hoteldunas.cl/

Jeszcze parę informacji praktycznych świeżo po powrocie:
1) w santiago i valparaiso polecam wycieczki typu free walking tours albo tours for tips - zwłaszcza jak ktos ma napięty grafik, to w czery godziny można zobaczyć kilka najciekawszych miejsc i poznać historię miasta i całego Chile; przewodnicy w moim przypadku to byli młodzi ludzie mówiacy bardzo dobrze po angielsku co w Chile nie często się zdarza, w okolicach Santiago polecam tez wycieczke w Andy do Valle Nevado - ja byłam tam z agencja Turistik - droga jest bardzo wymagająca (klikadziesiąt zakrętów pod kątem 90 stopni i pod górę), więc raczej cięzko bedzie tam dostac się na własną rękę, widoki na Andy zapierające dech w piersiach;
2) jesli ktos wybiera się na Atacamę to plecam wycieczkę do doliny księżycowej (start o 16 - trzeba koniecznie wziąc ciepłe ubrania, bo wycieczka kończy sie po zachodzie słońca, a wtedy błyskawicznie robi się baaardzo zimno) i na gajzer el tatio (start 4:30 rano i tez trzeba się grubo ubrac - na naszej wycieczce w zeszła sobote było minus 5 stopni). Najmniej podobała mi sie wycieczka na lagune cejar - gdybym wiedziała to zamiast niej wybrałabym sie może na red stones (już nie pamiętam jak się ta wycieczka nazywała po hiszpańsku rojos coś tam). Ja byłam z biurem Whipala expedition - maja trochę wyższe ceny, ale przewodników po angielsku (w innych biurach nawet jak mówią, ze będzie przewodnik po angielsku to może sie okazac, ze po angielsku to on potrafi tylko powiedzieć good morning :P);
3) ogólnie wycieczki poranne w San pedro kończą sie najpóźniej koło 14:30 (z wyjątkami), a popołudniowe zaczynają się o 16, więc można spokojnie zaplanowac dwie dziennie;
4) omijajcie Calamę - powiedzieć o tym mieście, że to czilijski sosnowiec to jak nic nie powiedzieć, wszędzie kraty w oknach i ogólnie wygląda, ze nie jest tam zbyt bezpiecznie...
5) i jeszcze jedno - na lot z madrytu polecam zaopatrzyc się w zapasy wody i żywności, bo przez prawie 14 h lotu były tylko dwa posiłki :p

Jakby ktos miał jakies pytania to może będe mogła pomóc :)
 Profil Relacje PM off  

#507 PostWysłany: 19 Lis 2014 14:36 

Loty: 312
Kilometry: 971 432
Krajów: 38 / 17.8%
kimoh napisał(a):
5) i jeszcze jedno - na lot z madrytu polecam zaopatrzyc się w zapasy wody i żywności, bo przez prawie 14 h lotu były tylko dwa posiłki :p

Napoje zwykle wystawione są w 'kuchni', można też spokojnie poprosić o kanapki, jak nie mamy ochoty szwendać się po samolocie, to możemy wezwać obsługę.
Ale fakt że lot trwający kilkanaście godzin z dwoma posiłkami niezależnie od pory dnia, to lekka przeginka, szczególnie w Iberii gdzie po w miarę sytym głównym 'rozdaniu' dostaje się pudełko z 'suchą karmą'.
Nie ma co porównywać do np. emirata, który nawet na trasie DXB-WAW jest w stanie w ciągu niespełna sześciu godzin nakarmić 3 razy...
 Profil Relacje PM off  

#508 PostWysłany: 19 Lis 2014 18:00 

@Kamil,
ja bym się chętnie dołączyła do tego samochodowego zwiedzania Atacamy, planuję być tam w podobnym terminie. Napisz proszę do mnie PW albo na an3ladgam@gmail.com, bo ja niestety nie mogę wysłać PW. Pozdrawiam, Magda
 Profil Relacje PM off  

#509 PostWysłany: 20 Lis 2014 23:08 

Mam pytanie do oskiboski i przemos74 bo lecimy chyba tym samym samolotem (przylot do SCL 03.12).
Spicie gdzies w centrum ? Moj hotel na jedna noc przed lotem do Calamy znajduje sie w okolicach stacji metra Universidad de Chile.
Moze jakas wspolna taksowka z lotniska ?
Dwie osoby.

-- 20 Lis 2014 23:10 --

Hmmm wlasnie zauwazylem, ze przemos74 jest w cztery osoby wiec chyba sie i tak nie zmiescimy ;)

Ale jakby cos mozemy zorganizowac przejazd autobusem do centrum.

U mnie towarzysz mowi biegle bo hiszpansku wiec bedzie latwiej jakby cos :)

#510 PostWysłany: 21 Lis 2014 03:55 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
oskiboski napisał(a):
Pytanie do osób któe już były w bliskim terminie.
Jaką walutę brać Euro/$$ czy PLN :P
Czy wymieniać na lotnisku(złodziejskie kursy jak w WAW?) czy w centrum

Hej, na lotnisku w Santiago kurs jest identyczny jak na mieście, tj. obecnie 700 clp za € i 590 za $. Zapobiegawczo wymieniłem tylko kilkadziesiąt euro, a okazało się ze w centrum Santiago obowiązuje taki sam kurs.
W San Pedro i Calamie można dostać nawet 720 clp za € ale generalnie z mocno zanizonym kursem się nigdzie nie spotkałem .

-- 21 Lis 2014 04:00 --

thevenin napisał(a):
Mam pytanie odnośnie korzystania z telefonu na miejscu - czy w Chile działa oferta egosim lub tani-roaming?
Ewentualnie co polecacie?

Nie wiem jak działa roaming ale kupiliśmy kartę entela za 4tys pesos (ok. 6 euro) i w tym mieliśmy 1000 pesos na rozmowy, 50 SMS i 25mb Internetu. Wystarczyło akurat na kilka rozmów i umiarkowane korzystanie z Internetu przez 2tyg, wiec raczej nie warto kombinować z pakietami roamingowymi.
Nie robiłem szczególnego rozeznania w kartach SIM, pewnie są lepsze oferty na rynku, ale to nam w zupełności wystarczyło.

-- 21 Lis 2014 04:10 --

zielony napisał(a):
kredka napisał(a):
Jako rodzina z niemowlakiem na pewno będziecie siedzieć razem. Bez przesady, żeby ktokolwiek normalny kazał matce płacić za siedzenie obok własnego sześciomiesięcznego dziecka! Jeśli nie uda ci się tego zarezerwować przez internet, to skontaktuj sie się telefonicznie z linią i poproś o miejsca razem. WAŻNE: zadzwoń bezpośrednio do Iberii, nie do flipo! Potwierdź u nich też podniebną kołyskę :) (skycot).
Jeśli by ci się to nie udało, choć to mało prawdopodobne, to na pewno uda się na lotnisku.

Hej no więc udało mi się wreszcie dodzwonić do Iberii. Kołyska jest przypisana do mnie i to potwierdziłem. Jednak moje miejsce z małą będzie losowane na 24h przed startem i nie ma możliwości, żeby dopisać Karoliny do mnie. Poza tym jak mi powiedzieli taka usługa jest płatna 30€ a na lotnisku 40€. Upewniałem się, czy aby na pewno dla podróżujących z małym dzieckiem nie ma jakiś wyjątków od tej reguły i niestety nie przewidują czegoś takiego.
Z tego co też zrozumiałem to mógłbym sobie obecnie wybrać jakieś miejsca i zapłaciłbym 60€ za dwie osoby.

Hej, jeśli macie potwierdzoną kołyskę to się nie martwcie, na pewno dostaniecie miejsca za przegrodą (czy jak się ta ścianka nazywa :) ). Nasza corka jest juz za duza na kołyskę ale wciąż mieści się w kategorii infant. Podczas odprawy nie tylko przypisano nam miejsca obok siebie ale również w rzędzie 4 foteli z jednym pustym miejscem wiec w efekcie mieliśmy jedno miejsce więcej. Zatem z ta losowoscią miejsc nie do końca jest tak jak piszą i wiele zależy od dobrej woli obsługi.
Zobaczymy czy w drugą stronę będziemy mieli równie duzo szczęścia :)

#511 PostWysłany: 21 Lis 2014 06:20 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 111 / 51.9%
srebrny
luuk napisał(a):
Mam pytanie do oskiboski i przemos74 bo lecimy chyba tym samym samolotem (przylot do SCL 03.12).
Spicie gdzies w centrum ? Moj hotel na jedna noc przed lotem do Calamy znajduje sie w okolicach stacji metra Universidad de Chile.
Dwie osoby.

Hmmm wlasnie zauwazylem, ze przemos74 jest w cztery osoby wiec chyba sie i tak nie zmiescimy ;)

Hej, może większa taksa? Spimy w Hostal el Raco. Jeżeli wspólnie to można też na meeting razem skoczyć do reszty grupy.

#512 PostWysłany: 21 Lis 2014 10:41 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 628
Kilometry: 1 377 282
Krajów: 75 / 35.1%
To będzie mój pierwszy longhaul a w dodatku 29 godzin podróży. Mam nadzieję,że siły pozwolą mi się dostać na małego drinka. Mam mieszkanie na Francisco Bilbao i tam udaję się w pierwszej kolejności to jakieś 30 minut od knajpy metrem.

Bus z lotniska zatrzymuje się 300 metrów od knajpy (universidad) to może pojedziemy od razu tacy pachnacy.

Dzieje się dzieje
http://www.lastfm.pl/events/+place/Chile/Santiago gdyby komuś znudziło się zwiedzanie. Od stycznia do Marca raj

#513 PostWysłany: 21 Lis 2014 16:44 

niebieski
Holiday Inn Express Iquique w najbliższych PointBreaks ma być - może się komuś przyda.
 Profil Relacje PM off  

#514 PostWysłany: 23 Lis 2014 16:08 

Całe 26 stron za mną ;)

Mam pytanie odnośnie Mendozy (wątek o Chile, ale zapewne wielu z Was wybrało/wybiera się tam na wycieczkę).
Na f4f wyczytałem, żeby wymieniać walutę tyko i wyłącznie po kursie "niebieskim" tzn nieoficjalnym. I tu moje pytanie, czy łatwo znaleźć takie miejsca/ludzi u których można dokonać takiej wymiany? Gdzieś znalazłem informację, że takie punkty znajdują się na skrzyżowaniu Catamarca i Av San Martin (1$ ~ 9 peso). Potwierdzi ktoś?

Do osób, które odwiedziły Mendozę - co polecacie na krótki wypad? Jesteśmy tam jeden pełny dzień. Obecne pomysły to: wypożyczenie roweru i przejażdżka po okolicy lub wycieczka do winnic. Ma ktoś lepsze opcje?

Plan naszego wyjazdu:
27.11 TXL-MAD-SCL (IB7341 & IB7319)
28.11 - Santiago
29.11 - SCL - CJC 8:05 - 10:15
29.11 - 2.12 San Pedro i okolice
2.12 - CJC - SCL 9:20 - 11:25
2.12 - Santiago
3.12 - poranny bus do Mendozy (chodziło o dzienny przejazd przez Andy)
4.12 - Mendoza i o 22:30 powrotny bus do Santiago
5.12 - wycieczka nad Pacyfik i powrót na lotnisko
5.12 - SCL-MAD-TXL (IB6836 & IB3674)

Czy ktoś planuje coś podobnego w tych terminach? Pytam, bo zawsze można się zrzucić na wspólną taksówkę na lotnisko, lub w większej grupie mieć lepszą pozycję do negocjacji cen wycieczek. Nas jest trójka.
 Profil Relacje PM off  

#515 PostWysłany: 23 Lis 2014 18:43 
Awatar użytkownika

W Mendozie na Avenida San Martin na przecznicy 1100-1200 (łatwo znaleźć, bo na każdej przecznicy numery zaczynają się od nowej setki) stoi mnóstwo koników na ulicy i można z nimi pójść wymienić w ich lokalu.

Tu masz też trochę dokładnych adresów: http://vivir-mendoza.com/t/donde-cambiar-dolares-en-mendoza/
 Profil Relacje PM off  

#516 PostWysłany: 25 Lis 2014 00:57 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 628
Kilometry: 1 377 282
Krajów: 75 / 35.1%
Czy opłata 30 USD przy wylocie jest aktualna ? znalazlem w kilku miejscach informacje o niej

#517 PostWysłany: 25 Lis 2014 01:08 

Może komuś się do czegoś przyda, zawsze się lepiej dzielić doświadczeniem:
http://ourlittleadventures.pl/wp/?p=1367

#518 PostWysłany: 25 Lis 2014 02:00 

przemos74 napisał(a):
luuk napisał(a):
Dwie osoby.

Hej, może większa taksa? Spimy w Hostal el Raco. Jeżeli wspólnie to można też na meeting razem skoczyć do reszty grupy.

Z lotniska do stacji metra los heroes odjeżdża co 5 min niebieski autobusik aeropuerto za 1500 clp, jedzie ok 20 min, nie widzę potrzeby przepłacać za takse
luuk uważa post za pomocny.

#519 PostWysłany: 25 Lis 2014 08:29 

Loty: 41
Kilometry: 134 425
Krajów: 19 / 8.9%
oskiboski napisał(a):
Czy opłata 30 USD przy wylocie jest aktualna ? znalazlem w kilku miejscach informacje o niej

Pytałem wcześniej o to samo, chyba nawet w tym wątku i dostałem odpowiedź, że już jej od nas nie pobierają.
 Profil Relacje PM off  

#520 PostWysłany: 25 Lis 2014 11:37 

mgent napisał(a):
przemos74 napisał(a):
luuk napisał(a):
Dwie osoby.

Z lotniska do stacji metra los heroes odjeżdża co 5 min niebieski autobusik aeropuerto za 1500 clp, jedzie ok 20 min, nie widzę potrzeby przepłacać za takse

Dzieki za podpowiedz, na pewno skorzystamy :-)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 699 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości