Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 02 Gru 2014 18:10 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
Ostatnio pytałam strażnika, który wpuszcza ludzi na tę słynną już kładkę, którą teraz można podejść do fontanny

Image

i mówił, że prace mają się zakończyć do jesieni 2015.
Ja osobiście odnoszę się do tego sceptycznie, wiedząc jak to było w innych przypadkach, a myślę, że w 2016 powinno już być wszystko gotowe.
A co do Koloseum, obecnie jest w remoncie jego boczno/tylna część, z przodu (przy wejściu) nie ma już rusztowań. Oczywiście cały czas podczas remontu można je zwiedzać. Prace powinny się skończyć też w 2016.
 Profil Relacje PM off
Misiatek uważa post za pomocny.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#22 PostWysłany: 02 Gru 2014 18:21 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
kredka napisał(a):
Ostatnio pytałam strażnika, który wpuszcza ludzi na tę słynną już kładkę, którą teraz można podejść do fontanny i mówił, że prace mają się zakończyć do jesieni 2015.

To samo mówi wikitravel
Cytuj:
From 30th June 2014 the Trevi Fountain is under restoration. Tourists now can use a suspended plexiglass walkway to take a closer look at the fountain and the restoration process which will be completed in 16 months.

A wracając do głównego wątku, może się przydać taka propozycja:
http://wikitravel.org/en/Three_days_in_Rome
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Gru 2014 12:52 

Tutaj na żywo można zobaczyć jak sprawa wygląda - kamerka z widokiem na fontannę di Trevi:
http://www.skylinewebcams.com/en/webcam ... trevi.html
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Rzym
#24 PostWysłany: 19 Gru 2015 16:24 
Awatar użytkownika

witam właśnie znalazłem świetną ofertę lotów do Rzymu i prosiłbym użytkowników którzy już mieli okazje być tam o podanie czego na prawdę warto zobaczyć . Będę miał noc i dzień na zwiedzanie . PS wybieram sie od 12 stycznia do 14 jak by co zapraszam do wspólnego delektowania się urokiem miasta
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Rzym
#25 PostWysłany: 19 Gru 2015 16:33 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
http://www.fly4free.pl/forum/rzym-pierwsza-wyprawa-od-czego-zaczac-zwiedzanie,1227,17392

I masa innych informacji w zakładce Włochy -> atrakcje. Trzeba tylko przysiąść i uczciwie przejrzeć.
m72 lubi ten post.

#26 PostWysłany: 19 Gru 2015 21:37 

niebieski
Łukaszu, warto zobaczyć Koloseum. Reszta to lipa
 Profil Relacje PM off
Łukasz Wystalski lubi ten post.

#27 PostWysłany: 19 Gru 2015 21:57 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Koloseum to lipa, warto zobaczyć Forum Romanum ;)
 Profil Relacje PM off

#28 PostWysłany: 19 Gru 2015 22:00 
Awatar użytkownika

Loty: 20
Kilometry: 26 898
Krajów: 9 / 4.2%
Forum Romanum to lipa, warto zobaczyć Piazza Navona. Możemy tak przez cały dzień ;)

Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 19 Gru 2015 22:05 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 123 283
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Piazza Navona to lipa, warto zobaczyć muzea watykańskie. Możemy tak cały tydzień :D

A tak na serio to @Tom K napisał, gdzie warto szukać.

Jeżeli natomiast interesujesz się rzeczami kościelno-zabytkowymi to daj znać na pw.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 19 Gru 2015 22:13 

niebieski
A nam podobały się:
Fontanna di Trevi (świeżo odrestaurowana), bez ogromnych tłumów zimą;
Koloseum z zewnątrz (fajne zdjęcia) i wewnątrz (aby poczuć ogrom);
Usta prawdy;
Kaplica sykstyńska;
Widok z mostu na bazylikę Świętego Piotra;
atrakcji jest dużo więcej, ale wg mnie to takie minimum
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 20 Gru 2015 00:04 
Awatar użytkownika

dziekuje wszystkim za opinie i porady ja chyba ze wzgledu na mala ilosc czasowa skorzystam z przejazdu busem typu hop on hop of i zobacze pare rzeczy ale koloseum obowiazkowo musze zobaczyć
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 20 Gru 2015 01:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Koloseum z zewnątrz? Bo jeżeli chodzi o wejście do środka - jest jeden bilet na Koloseum, Forum Romanum i Palatyn, jeśli nie chcesz wejść na pozostałe obiekty, trochę szkoda 12€ na sam amfiteatr. Ale jeśli jednak zdecydujesz się na zwiedzanie - warto rozważyć zakup biletu online, choć 2 ojro więcej, nie czekasz w kolejce do kasy.
Bilet na bus? Można, ale Rzym spokojnie można zwiedzać na piechotę, nawet nie mając wiele czasu - i tak nie zobaczysz wszystkiego co Cię interesuje za pierwszym ani za drugim razem.
Propozycja trasy - start spod Koloseum (nie wiem, gdzie planujesz nocleg) - wzdłuż Palatynu do Circo Massimo, dalej Usta Prawdy - Isola Tiberina (1) - Zatybrze (Trastevere) - Piazza Navona (2) - Pantheon - Piazza di Colonna - Fontanna di Trevi - Ołtarz Ojczyzny - Via dei Fori Imperiali z halami Trajana i forami Cezara, Augusta i Nerwy - wracasz pod Koloseum.

(1) przed wejściem na Tiberinę można zajrzeć do getta z piękną synagogą;
(2) od Piazza Navona bliziutko do Mauzoleum Hadriana/Zamku Św. Anioła.

Trasa zbliżona do powyższej (bez Piazza Navona, ale od naszego guesthouse'u do Koloseum i z powrotem było trochę dalej niż trzeba by nadłożyć), z mniej więcej 4 godzinami poświęconymi na początku na Koloseum, Forum Romanum i Palatyn oraz godziną na obiad zajęła nam 8 godzin.
Na wieczorne oglądanie mogę polecić wspominaną Via dei Fori Imperiali - ruiny forów IMHO znacznie lepiej wyglądają podświetlone niż za dnia, nawet przy dobrej pogodzie i oczywiście Koloseum. Ogólnie oświetlenie nocne rzymskich zabytków nie powala.

-- 20 Gru 2015 00:45 --

Aha, jeszcze mi się przypomniało (na inną okazję, bo teraz w remoncie) - Schody Hiszpańskie i fontanna Barcaccia. A od Circo Massimo niedaleko z kolei do Term Karakalli.
 Profil Relacje PM off
Łukasz Wystalski uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 20 Gru 2015 22:52 
Awatar użytkownika

dzięki wielkie właśnie rzuciłem okiem na twoja trasę i skorzystam z niej na pewno a mówisz ze schody hiszpanssskie sa teraz w remoncie? kurde a ja własnie tez chciałem tam zajrzeć ale to następnym razem może dziękuje o to mi chodziło właśnie
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 20 Gru 2015 22:59 
Awatar użytkownika

Loty: 100
Kilometry: 152 765
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
W Rzymie jest tyle atrakcji, że nawet nie odczujesz remontu schodów. W moim subiektywnym rankingu są na dość odległym miejscu atrakcji do zobaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 21 Gru 2015 00:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Niestety, z reguły w "turystycznych" miastach zawsze jest gdzieś remont - w zeszłym roku w Rzymie trafiłem na remont Fontanny di Trevi, na szczęście wtedy "zaliczyliśmy" Schody Hiszpańskie. Teraz udało się zobaczyć fontannę po remoncie, za to kawałek Koloseum był w rusztowaniach, dodatkowo w okolicy budują linię C metra, więc część Forum Romanum też jest w rusztowaniach zabezpieczających.
W Bolonii rozgrzebana była część Piazza Maggiore.
Podobnie - jeszcze mi się nie zdarzyło widzieć budapeszteńskiego Parlamentu bez rusztowań.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 21 Gru 2015 00:35 

niebieski
Witam. Moim skromnym zdaniem, gdzie się człowiek w Rzymie nie uda jest piękny. Jedna podstawowa sprawa...chcesz poczuć Rzym to zwiedzaj go pieszo. Koniecznie. Wówczas można dopiero poczuć atmosferę i zajrzeć w każdy kąt nie koniecznie opisany w podstawowych przewodnikach. To miasto jest moim numerem 1. Pięć razy zwiedzałem ale za każdym razem bardziej się w nim rozkochuję. Pozdrawiam
2 ludzi lubi ten post.

Temat postu: Re: Rzym kilka dni
#37 PostWysłany: 21 Gru 2015 09:46 

Byłam w Rzymie 3 dni teraz na przełomie listopada i grudnia, więc mogę coś podpowiedzieć. Jeden dzień i noc to mało, ale coś da się zobaczyć. Proponuję zacząć od Colloseum, bo jest warte obejrzenia (jeśli interesują Cię podobne, starożytne klimaty to warto też zobaczyć Forum Romanum i Palatyn - na jednym bilecie te 3 zabytki za 12 euro). Stamtąd prosto można przejść do Piazza Navona (Campio de Fiori można sobie odpuścić), a potem kierować się wskazówkami dla turystów i przejść trasę Palatyn - Fontanna di Trevi - Schody hiszpańskie (obecnie niestety w remoncie, ale można przejść Via de Condotti (tam butiki projektantów, knajpki, pizzerie). Następnie można przejść wzdłuż Tybru pod zamek Świętego Anioła, a stamtąd już rzut beretem do Watykanu. Wizyta w Bazylice św. Piotra jest bezpłatna (swoje trzeba odstać w kolejce do sprawdzenia co wnosisz), zaś kopuła bazyliki jest za 5 euro schodami lub 7 euro windą, ale i tak potem trzeba pokonać dużo wąskich schodów na sam jej szczyt. Widok na pewno jest tego wart. Muzea Watykańskie polecam dla koneserów, chociaż Kaplica Sykstyńska jest warta uwagi (na pewno na samo przejście do niej mijając po drodze inne atrakcje trzeba sobie zarezerwować półtorej godziny). Nie wiem czy na coś jeszcze wystarczy Ci czasu. To są największe atrakcje turystyczne Rzymu, więc trzeba się liczyć też z tym, że są kolejki. Chociaż podczas mojego pobytu nie staliśmy praktycznie w żadnej kolejce (nawet w Muzeach Watykańskich). Na pewno nie warto jeździć metrem, gdyż wszystko da radę przejść pieszo, a dodatkowo pooglądasz sobie kościoły, budynki, poszukasz pamiątek itd.
Musisz tez wziąć pod uwagę, że teraz szybko się robi ciemno, a i muzea nie są czynne całe dnie.
Wpisz w wyszukiwarkę hasło "zwiedzanie Rzymu" i pojawi się strona licencjonowanego polskiego przewodnika po Rzymie (nie wiem, czy mogę tu wpisywać, żeby nie robić reklamy), a tam jest baaardzo dużo przydatnych info :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości