Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Rzym kilka dni
#1 PostWysłany: 02 Gru 2014 13:37 

Loty: 124
Kilometry: 227 163
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Witam, mam kilka pytań ws. wycieczki do Rzymu, w którym mam pełne 3 dni (przylot 27 grudnia, odlot 31 grudnia).
Proszę o wskazówki.
Mieszkam w hotelu Sunrise przy Menenio Agrippa, ląduję na CIA o 16:35.
Czy w Rzymie kupię bilety w stylu T10? Jeśli tak, to czy z jednego biletu mogą korzystać 2 czy 3 osoby?
Jakie atrakcje powinienem zaliczyć w Rzymie w tym okresie?
Morze sobie odpuszczam, większe muzea też (może jakieś jedno wyjątkowe bym wybrał). Chciałbym poświęcić kilka godzin na zwiedzanie Watykanu, ale żeby tego dnia zostało jeszcze trochę czasu na inne atrakcje. Chciałbym dużo chodzić, zwiedzić najważniejsze rzeczy, żeby jednocześnie było ekonomicznie, ale i wydajnie :)

O transport z lotniska CIA do Rzymu pytałem już w innym temacie, jeśli ktoś nie zauważył, to także prosiłbym o wskazówki.
Do Rzymu lecę pierwszy raz w życiu, więc chciałbym mieć wszystko dobrze zaplanowane.
Aha, i jeszcze jedno, przylatując 27 grudnia o przed 17:00 na CIA zdążę pojechać jeszcze do hotelu i obrócić do centrum miasta? Podobnie rano 31 grudnia.. wylot 13:55, czy coś jeszcze zdążę obejrzeć?

Pozdrawiam :)

Ostatnio edytowany przez Roku, 21 Gru 2015 04:48, edytowano w sumie 1 raz
łączenie tematów
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 02 Gru 2014 13:46 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
to jak odpuszczasz morze i większe atrakcje to co chciałbyś zobaczyć? parki i ulice? na ponad 3 dni to dość nudnawo się prezentuje.
ja bylem w rzymie 2 lata temu, zaraz przed świętami i przez 2 dni, bez ganiania, zobaczyłem/obszedłem większość jeśli nie wszystko.
jeśli będziecie przeznaczać ok 8-9 godzin dziennie na zwiedzanie to myślę, że wiele się nie najeździcie, bo po prostu nie będzie takiej potrzeby (no chyba że deszcz albo zmęczenie).
rzym to nie jest jakieś ogromne miasto (jak np paryż) a i większość interesujących miejsc ma dość blisko siebie.
rzuć okiem na relacje z podróży a na pewno jakoś to sobie ułożycie.
warsawghoster uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 02 Gru 2014 13:51 

srebrny
Przede wszystkim przejrzyj sobie w necie atrakcje Rzymu i ustal, które chcesz zobaczyć. Wszystkiego się nie da, a nikt za ciebie nie zdecyduje. :)
I druga sprawa: zastanów się co chcesz zobaczyć za dnia, a co wieczorem, bo w grudniu zmrok zapada bardzo szybko.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Gru 2014 13:52 

niebieski
Nie, większych atrakcji nie odpuszczam, po prostu naczytałem się różnych opinii, że np. tydzień w Rzymie to i tak mało, stąd chciałbym wycieczkę zmieścić w trzy dni :)
Nie mam pojęcia o skali Rzymu, np. dla mnie taki Paryż i Barcelona są nie do zwiedzenia w 5-6 dni, więc wnioskuję, że taki Rzym ciężko będzie zwiedzić w 3 dni i chciałbym wybrać najwartościowsze atrakcje. :)

-- 02 Gru 2014 12:56 --

Interesują mnie rzeczy związane ze starożytnym Rzymem, nowoczesne atrakcje, może jakieś ciekawe muzeum, fajne knajpki, ciekawa architektura, inspirujące widoki (np. czytałem gdzieś o jakimś dachu w którejś z bazylik w Watykanie), ewentualnie wejście do Bazyliki Św. Pawła/ Św. Piotra (pytanie gdzie można wejść i za ile).

Nie interesuje mnie chodzenie przez 6 godz po muzeach watykańskich czy innych ;) Każda opinia jest dla mnie pomocna :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Gru 2014 14:20 

Byłem w Rzymie od ostatniego piątku do niedzieli (2 pełnie dni, bo powrót w niedzielę przed południem). Faktycznie jest tak, że przed 17.00 robi się szaro. Bilet dzienny (6 EUR, ważny do północy) kupiłem tylko drugiego dnia bo wybierałem się do Watykanu. Jeśli chcesz zobaczyć fajną panoramę Rzymu to polecam TERRAZZE DEL VITTORIAN (7 EUR). W sobotę planowałem wjazd na Bazylikę Św. Piotra ale odpuściłem bo niebo było zachmurzone. Kilka godzin wcześniej z kolei padał lekki deszcz, ale zniechęcił do wejścia na punkt widokowy Pincio (przy Piazza del Popolo)
 PM off

#6 PostWysłany: 02 Gru 2014 14:22 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
warsawghoster napisał(a):
inspirujące widoki (np. czytałem gdzieś o jakimś dachu w którejś z bazylik w Watykanie)
Inspirujących widoków uświadczysz chociażby ze wzgórz Pincio i Gianicolo. A co do Watykanu to czytałeś o kopule bazyliki św. Piotra (wejście na kopułę płatne).
ewentualnie wejście do Bazyliki Św. Pawła/ Św. Piotra (pytanie gdzie można wejść i za ile).
Wejście do wszystkich czterech bazylik większych jest darmowe, aczkolwiek do bazyliki św. Piotra zwykle ustawia się dość długa kolejka.

#7 PostWysłany: 02 Gru 2014 14:36 

niebieski
Tu może wybierz sobie jakąś trasę:

http://www.turismoroma.it/itinerari?lang=en

Nie można pominąć:

http://www.turismoroma.it/itinerari/da_ ... re?lang=en

Trasy tematyczne:

http://www.turismoroma.it/itinerari/iti ... ma?lang=en

Trasy na 2 lub 4 dni:

http://www.turismoroma.it/itinerari/iti ... po?lang=en

Przewodniki do ściągnięcia:

http://www.turismoroma.it/about-roma/gu ... li?lang=en

Opisy poszczególnych obiektów:

http://www.turismoroma.it/cosa-fare-cat ... re?lang=en

Atrakcje niskokosztowe:

http://www.turismoroma.it/a-roma-free?lang=en

Warto zwiedzić Nekropolie Watykańskie, ale na 27 grudnia może już nie być wolnych miejsc.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 02 Gru 2014 15:55 

niebieski
A ile kosztuje wejście na kopułę Św. Piotra?

Czy to prawda, że w ostatnią niedzielę miesiąca, muzea watykańskie są bezpłatne? Akurat będę tam 29 grudnia, więc może by skorzystać... Nie jestem specjalnym fanem tego typu atrakcji, ale chociażby przejść się, doświadczyć, czemu nie :) Pytanie tylko, jak jest z kolejkami w takie dni? Ciężko się dostać?

Ile kosztuje wejście do Kaplicy Sykstyńskiej, jakiego rzędu jest to wydatek w dniu powszednim?

Czy ktoś z Was kupował bilet: Colloseum/ Forum Romanum/Palatino? Podobno jest jakiś jeden bilet.
Czy mnie, jako studenta z Polski, obowiązuje zniżka? Według tego co jest na stronie, to chyba tak, ale ciekawi mnie jak to jest w praktyce: "reduced : € 7.50 european union members between 18 and 25 years old"

Jak już wypowiedzą się wszyscy, to postaram się stworzyć jakiś plan zwiedzanie, to wtedy ocenicie :)

PS. W temacie odnośnie dojazdu z lotniska pytałem o dojazd z CIA do hotelu, jesli ktoś chciałby doradzić w tej kwestii, proszę o komentarz :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Gru 2014 16:07 

Loty: 74
Kilometry: 95 761
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Wejście na kopułę 5E bez windy (500 schodków) z winda 7E 270 schodków (liczby przybliżone).

Tak muzea watykańskie w ostatnią niedziele miesiąca są bezpłatne. kolejki zawyczaj wtedy spoore.

Tak kupowałem, jeżeli nie skoczyłeś 35 lat przysługuje Ci zniżka (ode mnie chcieli legitymacje)

Byłem w Rzymie 26-29.11 mogę coś podpowiedzieć jak trzeba na PW :P

Ostatnio edytowany przez mateusz323, 02 Gru 2014 16:10, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#10 PostWysłany: 02 Gru 2014 16:10 

niebieski
Ostatnia niedziela miesiąca od 09:00 do 14.00 (ostatnie wejście o 12:30) – tego dnia wstęp dla wszystkich jest bezpłatny.

Moja rada, jak chcesz uniknąć kolejek, to wejdź ostatnim wejściem czyli jak najbliżej godz 12.30. Kolejek wtedy brak, a jeśli nie jesteś wielkim fanem muzeów, to 1,5h wystarczy Ci w zupełności.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Gru 2014 16:16 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
Przeczytaj dokładnie wątek Rzym, tam jest odpowiedź na 99% twoich pytań.
Poza tym nikt Ci nic na tacy nie poda i nie ułoży planu zwiedzania, każdy ma własne priorytety w zwiedzaniu, więc zacznij się interesować na własną rękę. Po przeczytaniu pierwszego lepszego przewodnika wiedziałbyś już, że Kaplica Sykstyńska jest wewnątrz Muzeów Watykańskich i inaczej się do niej nie można dostać, jak właśnie przy okazji zwiedzania Muzeów.
Jeśli będziesz miał inne pytania, to chętnie pomożemy.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Gru 2014 16:22 

niebieski
Kredka, bardzo cenię Twojego bloga, jednakże tym razem źle mnie zrozumiałaś. Nie oczekuję, że ktoś mi napisze plan zwiedzania, tylko n/p wrażeń (wpisów) innych forumowiczów, ja sobie go sam napiszę i poddam go Waszej ocenie :)
Założyłem ten wątek z zamiarem otrzymania zbioru najciekawszych miejsc Rzymu, które mógłbym wykorzystać jako element własnej wycieczki. Nie znalazłem wątku "Rzym", jedynie "24 h w Rzymie", "Muzea w Rzymie" itp. Ja z przyjemnością wymieniłbym najciekawsze miejsca, w których spędziłem kawałek swego życia typu Hiszpania, Paryż, UK, ale niestety w Rzymie nigdy nie byłem.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 02 Gru 2014 16:26 

niebieski
Odnośnie dojazdu z CIA :
http://www.terravision.eu/pl/rome_fiumi ... tAod9iMA1Q
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 02 Gru 2014 16:29 

niebieski
wiem, wiem, Terravison jest najpopularniejszą opcją, jednakże wiążą się z nią duże problemy z kolejkami itp., więc próbuję opracować drogę Shuttle Bus+ pociąg (2.70 euro/os.) i podobno bez większych problemów :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 02 Gru 2014 16:32 

niebieski
PS. W temacie odnośnie dojazdu z lotniska pytałem o dojazd z CIA do hotelu, jesli ktoś chciałby doradzić w tej kwestii, proszę o komentarz :)

1) Autobus Cotral do stacji kolejowej Ciampino, 5 minut; 1,2 euro

http://www.cotralspa.it/PDF_Areoporti/c ... ampino.pdf

2) Kolej regionalna ze stacji Ciampino do Roma Termini, 16 min.; 1,5 euro

http://www.trenitalia.com/cms/v/index.j ... 17f90aRCRD

3) Autobus miejski nr 90 w kierunku Labia; ok. 5,5 km; 13 przystanków; tu już na bilecie miejskim, jaki tam sobie kupisz; wysiąść trzeba na przystanku Sempione; przynajmniej według tego route-plannera:

http://viaggiacon.atac.roma.it/index.html?language=eng#

Na mapie zaznaczamy prawym klawiszem myszki w menu "Calculate route" i najpierw "Initial address" a potem "Final address"
 Profil Relacje PM off

#16 PostWysłany: 02 Gru 2014 16:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
kredka napisał(a):
[...] Kaplica Sykstyńska jest wewnątrz Muzeów Watykańskich i inaczej się do niej nie można dostać, jak właśnie przy okazji zwiedzania Muzeów.
A ja się przyznam, że byłam tym szczerze zdziwiona planując swoją pierwszą wycieczkę do Rzymu. Nie chciałam zwiedzać Kaplicy Sykstyńskiej przy okazji, tylko ona była celem sama w sobie :lol: , tak też więc przy okazji zwiedziłam Muzea Watykańskie.
warsawghoster lubi ten post.

#17 PostWysłany: 02 Gru 2014 16:41 

niebieski
Ogólnie to nie masz co się stresować z dojazdem, bo na lotnisku może się okazać,że będą podstawione jeszcze dwa inne autobusy i miejsc spokojnie wystarczy dla wszystkich. Euro w kieszeni, język jest i po strachu ; )
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 02 Gru 2014 17:31 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
Tutaj jest link do wątku Rzym:
http://www.fly4free.pl/forum/rzym,1317,2666?start=100
(głównie o jedzeniu, ale też wiele interesujących informacji)

Co do aktualności z Rzymu, to dodam tylko, że Fontanna di Trevi jest obecnie w remoncie, Koloseum częściowo też. Od 8 grudnia na Placu Św. Piotra jest szopka, a na Piazza Navona świąteczny jarmark. Piszesz o zwiedzaniu Watykanu, chcesz na to przeznaczyć parę godzin. Na co konkretnie? Na Bazylikę można spokojnie przeznaczyć do 1 h, kolejki mniejsze rano i tuż przed zamknięciem. Parę godzin to warto przeznaczyć na Muzea Watykańskie, ale w dzień bezpłatnego wstępu są one jeszcze bardziej zatłoczone niż zwykle.
W grudniu centrum ogólnie jest jeszcze bardziej zatłoczone, bo wszyscy szukają gwiazdkowych prezentów i np. Via del Corso zamienia się w rzekę ludzi. Być może znów przed świętami zostanie uruchomiona linia autobusowa "shopping", czyli bezpłatny autobus, który kursuje między głównymi ulicami centrum ze sklepami, jest on też wygodny, aby się przemieszczać po centrum.
 Profil Relacje PM off

#19 PostWysłany: 02 Gru 2014 17:54 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Czy to prawda, że w ostatnią niedzielę miesiąca, muzea watykańskie są bezpłatne? Akurat będę tam 29 grudnia, więc może by skorzystać...

Akurat 29 grudnia to poniedziałek. Tu masz kalendarz na 2014 z rozpiską, kiedy i w jakich godzinach można zwiedzać: http://www.museivaticani.va/3_EN/pages/ ... o2014.html
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 02 Gru 2014 18:02 

srebrny
kredka napisał(a):
Co do aktualności z Rzymu, to dodam tylko, że Fontanna di Trevi jest obecnie w remoncie, Koloseum częściowo też.

A wiesz może gdzie można sprawdzić kiedy te remonty mają się zakończyć?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości