Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 151  Następna
Autor Wiadomość
#1021 PostWysłany: 01 Wrz 2014 21:50 

maciejwroclaw napisał(a):
Zielony^ napisał(a):
Pytanie kilka razy się przewijało, ale nigdzie ostateczna i potwierdzona odpowiedź się nie pojawiła:
1a. - czy na pokład Ryanaira można wnieść koc (poza bagażem podręcznym)? Tzn. np. plecak waży równe 9,9kg, koc np. 1kg i zajmuje więcej miejsca, ale i tak mogę go wnieść...?
1b. - to samo z Norwegianem - czy można wnieść koc?

ad 1a.
Nie można. Taka zasada działa w Wizzair, ale nie w Ryanair.
ad 1b.
Nie będzie problemu.

oraz też z tego tematu
co-mozna-a-czego-nie-mozna-przewozic-w-samolocie,15,496&start=280
 PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1022 PostWysłany: 01 Wrz 2014 22:02 

Kurczę, liczyłam, że może jednak coś się zmieniło ;<
No nic, dzięki wielkie za rozwianie hmmm, nadziei w zasadzie ;]

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#1023 PostWysłany: 01 Wrz 2014 22:26 

happy_cow napisał(a):
Kurczę, liczyłam, że może jednak coś się zmieniło ;<
No nic, dzięki wielkie za rozwianie hmmm, nadziei w zasadzie ;]

Pozdrawiam!

trochę się zmieniło, masz w Ryanair dodatkowe miejsce w bagażu podręcznym na koc (obecnie 2 bagaże podręczne 55 cmx40cmx20cm i 35cmx20cmx20cm)
 PM off  

#1024 PostWysłany: 02 Wrz 2014 14:14 

cześć. orientuje się może ktoś, czy w bagażu podręcznym mogę mieć muszle (samolot ryanair) ? nazbierałam sobie nad morzem, chciałabym je zabrać do domu, a boję się, że w odprawionym bagażu może z nich mało zostać.
 Profil Relacje PM off  

#1025 PostWysłany: 02 Wrz 2014 14:20 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Z przewozem w bagażu nie powinno być problemu - sprawdź tylko czy wywóz nie jest zakazany - w wielu krajach są takie zakazy i mogą Ci na lotnisku dowalić niezłą karę.
 Profil Relacje PM off  

#1026 PostWysłany: 02 Wrz 2014 14:30 

wysyłałam niedawno paczkę właśnie z muszlami, na poczcie nie było żadnego problemu z wysyłką. mam nadzieję, że nie powiedzą mi na lotnisku, że mam je wyrzucić z torebki. dziękuję za radę, miłego dnia :)
 Profil Relacje PM off  

#1027 PostWysłany: 08 Wrz 2014 20:16 

czy te worki o pojemności 1L przechodzą w wizzair?

Image

WizzAir napisał(a):
Wszystkie pojemniki z płynami nieprzekraczające limitu 100 ml pojemności powinny swobodnie mieścić się w przezroczystej, zamykanej torbie plastikowej o pojemności 1 l i wymiarach 20 cm x 20 cm.

niestety worek ma trochę inne rozmiary, aczkolwiek jest o pojemności 1L

dla pewności, powinien przejść?
 Profil Relacje PM off  

#1028 PostWysłany: 08 Wrz 2014 20:24 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Ja nigdy nie miałem takiego worka
i nie miałem problemu
 Profil Relacje PM off  

#1029 PostWysłany: 08 Wrz 2014 20:42 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
a jak czesto bywasz na angielskich lotniskach? :mrgreen:
No chyba, ze Twoje 'plyny' sprowadzaja sie do 2 buteleczek po 30ml.... to wtedy faktycznie jestem w stanie uwierzyc, ze ktos przymknal na nie oko widzac na skanerze ;) (zdarzylo mi sie zapomniec wsadzic do woreczka tej wielkosci pojemniczek i nikt sie nie przyczepil. Natomiast przy wiekszych ilosciach nie obejdzie sie bez wyjecia z plecaka/torby kosmetykow spakowanych w odpowiedni woreczk.

twójbyły napisał(a):

WizzAir napisał(a):
Wszystkie pojemniki z płynami nieprzekraczające limitu 100 ml pojemności powinny swobodnie mieścić się w przezroczystej, zamykanej torbie plastikowej o pojemności 1 l i wymiarach 20 cm x 20 cm.

nie bedzie problemu z lekko innymi wymiarami 1L woreczka ;-)
 Profil Relacje PM off  

#1030 PostWysłany: 09 Wrz 2014 14:19 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Na lotnisku w Luton nie przeszedł woreczek z dłuższym jednym bokiem o 2-3 cm.

#1031 PostWysłany: 09 Wrz 2014 14:39 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
to juz musiales trafic na nadgorliwa osobe...

ja podrozuje najczesciej z takimi woreczkami o wymiarach 18x21cm i nigdy problemu nie bylo- a ostatnio bywam na tym lotnisku srednio 2 razy w miesiacu.
Image
 Profil Relacje PM off  

#1032 PostWysłany: 09 Wrz 2014 15:49 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 718
Krajów: 2 / 0.9%
twójbyły napisał(a):

Image

WizzAir napisał(a):

Jak trafisz na kogoś, kto chce się przyczepić i w ten sposób wyłudzić dodatkową opłatę, to się przyczepi i wyłudzi, choćby miał się czepiać o pół centymetra w wymiarach woreczka na płyny czy centymetr na dłuższym boku Twojej walizki. Na szczęście takich "służbistów" nie ma zbyt wielu i w większości przypadków (i lotnisk) nikt się o takie głupoty czepiać nie będzie. My z żoną latamy dokładnie z takimi woreczkami i problemów nigdy nie mieliśmy, również z Wizz Airem, z którego skorzystaliśmy przy trwającym teraz urlopie :).

Jeay
 Profil Relacje PM off  

#1033 PostWysłany: 11 Wrz 2014 00:11 

Loty: 15
Kilometry: 27 070
Krajów: 5 / 2.3%
Jak jest z igłami do szycia w bagażu podręcznym? :D Muszę przeczekać nockę na lotnisku "przesiadkowym" i dla zabicia czasu chciałabym porobić coś kreatywnego, do tego jest mi potrzebna cieniutka igła do koralików ;)
 Profil Relacje PM off  

#1034 PostWysłany: 16 Wrz 2014 09:30 

Gusik, ja miałem kiedyś do plecaka przyczepioną ok 6 cm igłę, zapominając o niej odbyłem loty do Danii i powrotny i nikt tego nie zauważył.

Moje pytanie, wiadomo, że można przewieźć te 10 litrów mocnego alkoholu w bagażu rejestrowanym, a jak jest z nalewkami własnej produkcji, np. malinówka na spirytusie czy bimbrze (oczywiście na butelkach nie ma akcyzy itp.) ?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Interferon
#1035 PostWysłany: 17 Wrz 2014 23:12 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 364 340
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
Witajcie,

Czy mieliście do czynienia z przewożeniem w bagażu interferonu? Lek jest w małej ampułek wraz z mała igła do iniekcji. Lek musi byc przechowywany w niskiej temperaturze, maks do 10st. Czy przewieźć go w podręcznym w "minilodowce", wrzucić w kompresem do głównego, czy zgłosić załodze żeby sie nim zaopiekowali?
Trasa waw-lhr-jfk,

Dzieki
 Profil Relacje PM off  

#1036 PostWysłany: 19 Wrz 2014 09:26 

Z podanej listy co do żywności jest taki zapis: "Żywność w postaci stałej, np. kanapki, mięso, owoce, warzywa, ciasta, ciastka, herbatniki, chrupki, sery, orzechy, batoniki zbożowe, twarde cukierki nie podlegają ograniczeniom ilościowym/objętościowym"

kanapki ok, ale jakbym chciał przed wylotem z Włoch kupić parę kawałków świeżej pizzy, zapakować w jakąś folię i przywieźć sobie do domu na kolację to co? Można czy nie można? :)

#1037 PostWysłany: 19 Wrz 2014 09:50 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 49 961
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
u99artur napisał(a):
kanapki ok, ale jakbym chciał przed wylotem z Włoch kupić parę kawałków świeżej pizzy, zapakować w jakąś folię i przywieźć sobie do domu na kolację to co? Można czy nie można? :)

Powinno przejść, chyba że na pizzy bedziesz miał jakieś nietypowe pieczarki i wyniuchają coś niedozwolonego.
 Profil Relacje PM off  

#1038 PostWysłany: 19 Wrz 2014 09:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Można, przecież to nie płyn...
 Profil Relacje PM off  

#1039 PostWysłany: 19 Wrz 2014 09:56 

łowca napisał(a):
Powinno przejść, chyba że na pizzy bedziesz miał jakieś nietypowe pieczarki i wyniuchają coś niedozwolonego.

Że halucynki? :) nieeee :) pomyślałem, że jak będzie świeżutka to przez parę godzin nic się jej nie stanie i dzieciakom przewiozę na spróbowanie włoskiej pizzy ;)

teraz doczytałem na liście, że dozwolone są "Ciasta domowego wypieku" - czyli pizza pewnie też :)

#1040 PostWysłany: 19 Wrz 2014 11:27 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 49 961
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
u99artur napisał(a):
łowca napisał(a):

Że halucynki? :) nieeee :) pomyślałem, że jak będzie świeżutka to przez parę godzin nic się jej nie stanie i dzieciakom przewiozę na spróbowanie Włoskiej pizzy ;)

Tylko zapakuj w szczelny pojemnik (klipsowy) żeby zapach nie uciekł w samolocie.

Po paru godzinach ... no OK, nie powinna jeszcze być zła, ale to już nie to samo ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 151  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości