Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 506 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 13 Sie 2014 11:26 

Nie kupowałem biletów - ale po prostu nie po drodze mi do Łodzi czy Rzeszowa. Czy taka linia upadnie? Niekoniecznie, nie wykluczyłbym faktu, że te "rejsowe" połączenia typu Londyn, Rzym, Barceona będą w dużej mierze służyły takżemu samemu biuru Alfastar, który może w ten sposób rozszerzyć ofertę różnych krótszych wycieczek objazdowych czy city-break.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#182 PostWysłany: 13 Sie 2014 12:00 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
zulu napisał(a):
jasiub napisał(a):
Ależ my sobie tylko tak dyskutujemy - chyba wszyscy będą cieszyli się (poza Landryną i Francą) jak linie odniosą sukces ;-) Obawy wynikają z tego, że ryzykujemy własną kasę (nie tylko za przelot, ale i za ew. rezerwacje) ... Co więcej zobacz, że w przeszłości było wiele takich dyskusji -> o OLT (jak czas pokazał obawy były słuszne) , o bankructwie LOTu itp... i ta nie jest niczym wyjątkowym czy czarnym PR.

Jasiu nie bądź śmieszny ! Jakie zagrożenie dla Ryanair, który posiada 300 samolotów (http://www.planespotters.net/Airline/Ryanair) i dla Wizz Air który posiada (a dokładnie dzierżawi) 51 samolotów (http://www.planespotters.net/Airline/Wizz-Air-Hungary) stanowi firma dzierżawiąca 2 samoloty? Żadne. Jak się zwali jeden z nich to cały biznes plan leży i kwiczy.

Czy ja gdzieś pisałem o zagrożeniu? A każdy nowy konkurent , nawet tak wątpliwy, jak 4You raczej nie stanowi powodu do zadowolenia patrząc przez pryzmat operacji z danego portu lotniczego (w nim już nie ma 300 samolotów , tylko zbazowany jest maksymalnie 1 ).
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 13 Sie 2014 12:02 

srebrny
Nie wiem jaka przyszlosc bedzie tego przewoznika.
Uwazam natomiast, ze nie nalezy go porownywac do OLT, gdyz tamto przedsiewziecie prowadzil oszust i na bazie nielegalnie przetrasferowanego majatku miedzy firmami, ktorymi zarzadzal. Nie mial zadnego doswiadczenia w branzy lotniczej.

Tu jest powiazanie z Alfa Star, biurem podrozy, ktore pomimo roznych opinii dziala na polskim rynku od kilkunastu prznajmniej lat, z niezlym efektem. Przetrwalo ciezkie czasy, w ktorych wywrocily sie wielkie i uznane biura siecowe. Jest to jakis plus. Plusem tez jest, ze dzialajac w dwoch branzach jednoczesnie moga efektywniej zarzadzac oblozeniem miejsc i uzyskiwac lepsze wyniki finansowe. Poza tym maja doswiedczenie na rynku turystycznym i potrafia lepiej niz OLT oszacowac ryzyko i bardziej swiadomie podejmowac decyzje o wejsciu w ten segment dzialalnosci.
To teoria, a praktyka...z czasem sie wyjasni, oby im sie udalo. Moze z biednej Lodzi bede mogl, czasem gdzies pofrunac.
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 13 Sie 2014 12:04 

złoty
Drogi Soufly

Mam krótkie pytanie? Wiesz że fly4free jak to określiłeś źle pisze 4you bo im nie zapłacili czy po prostu gdybasz? Jeśli masz dowody to dawaj, a jeśli nie to sam wiesz...
Moim zdaniem gdyby F4F nie ostrzegało o możliwości wystąpienia problemu postąpiło by źle.
Dlaczego ten projekt moim zdaniem nie wypali:
1) Samoloty. Mają obecnie 3 szt. każdy ma więcej niż 20 lat (co samo w sobie nie jest tragedią bo na przykład B733 i 735 Lufą są starsze) tylko chyba nie bardzo potrafią je serwisować. Średnio sprawne jest 2 samoloty z trzech. Wspomagają się innymi liniami za co muszą płacić jak za zboże.
2) 4you nie jest linią lotniczą. Latają samoloty z załogami Yanair, ELot daje licencje. Każdy musi coś uskubać dla siebie. Znowu koszty.
3) Lotniska z których ten twór ma latać. Sorry dla osób z Rzeszowa i Łodzi, ale nie wygeneruje się tam wielkiego ruchu. Teraz wszyscy się podniecają bo bilety są za 47zł. Ale jak się zapełni samolot ludzmi, którzy kupili bilety za 47 to wystarczy może na pensje dla pilota.
4) Straszny bałagan organizacyjny. To jak podeszli do klientów po ostatniej awarii i lądowaniu w Burgas to jakaś masakra. Do tego nie działająca strona internetowa.
5) Kasa a właściwie jej brak. Przecież oni porywają się z motyką na słońce. Z takim kapitałem założycielskim to można moim zdaniem latać co najwyżej jednym ATRem. Właściciel 4you czyli Alfa Star też kasą nie śmierdzi (polecam przejrzenie wyników finansowych).
Pisałem już kiedyś że przypomina mi to OLT. Teraz przypomina mi to OLT ale o wiele gorzej zorganizowane.
Co będzie zobaczymy. Niech im się powiedzie, ale jak coś tam kupujecie to tylko kartą ;)
5 ludzi lubi ten post.

#185 PostWysłany: 13 Sie 2014 12:15 

Zbanowany
Podpisuję się powyższym wpisem obiema rękoma. Jak wcześnie napisałam, ja to bym obawiała się latać takimi samolotami. Niech fakt kiepskiej organizacji w 4You mówi za siebie.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 13 Sie 2014 13:49 

Przyszło mi właśnie potwierdzenie rezerwacji, bilet kupiłem wczoraj za 47 zł.
Teraz trzeba czekać. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 13 Sie 2014 14:22 

niebieski
Tasma

Tak nie mam dowodow zadnych i nie musi wcale chodzic o jaks reklame(napisalem to o PolskiBusie na GW)MOze chodzic o cos zupełnie innego-nie wiem o co-bo generalnie co ma przeszkadzac ze wchodzi nowy konkurent.Im wiecej konkurencji tym lepiej przeciez.
To ze sie serwery wieszaja to normalne-pisałem o PolskimBusie,a przeciez jak sie kupowalo biety na jakies imprezy sportowe to tez czesty przypadek.
Pamietam madrali ktorzy od lat mowia zeby nie kupowac bileto Air Italia bo linia jest na skraju bankructwa,to samo było o Locie-nie mowie ze Lot nigdy nie upadnie ale poki co chyba wyszedl troche na prosta.
Denerwuje mnie o firmie nikt nie wie za duzo-nie znacie jakimi pienidzmi dysponuja(kredyty) a juz mowicie ze upadna.A po za tym zaplacic za bilety 100 zl karta to zadne ryzyko-nie da sie tego porownac z AMber Gold gdzie ludzie wkladali oszzednosci zycia.Tutaj praktycznie nic sie nie ryzykuje.
Moze bedzie tez tak za za jakis rok upadna-ale mysle ze za wczesnie jest na wyciaganie takich wnioskow

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 13 Sie 2014 14:52 

tasma napisał(a):
3) Lotniska z których ten twór ma latać. Sorry dla osób z Rzeszowa i Łodzi, ale nie wygeneruje się tam wielkiego ruchu. Teraz wszyscy się podniecają bo bilety są za 47zł. Ale jak się zapełni samolot ludzmi, którzy kupili bilety za 47 to wystarczy może na pensje dla pilota.

Przecież wiadomo o jakie miasta - "dawców pax" chodzi. O Kraków i Warszawę. Nikt chyba nie sądzi, że Rzeszów i Łódź zapełnią samoloty. Strategia low-costów od której się low costy zaczęły to latanie z tanich lotnisk "na uboczu". W przypadku Francy i Landryny obie te linie odeszły od swoich korzeni coraz częsciej latając na lotniska główne - zarazem podnosząc ceny.
4You to powrót do korzeni taniego latania. Jakie prawdziwie lowcostowe lotnisko jest koło Warszawy? Oddalony o rzut kamieniem Modlin? 38 km to naprawdę niewiele, wiele miast ma swoje główne lotniska dużo dalej (Sztokholm, Tokio). Analogicznie dla Krakowa - co ma być takim tanim lotniskiem? Katowice? Niestety, ale prawdziwe tanie lotniska są często oddalone o 100 kilometrów.
Z Jasionki do centrum Krakowa jest 175km (z czego za 2 miesiące CAŁOŚĆ autostradą), z Łódzkiego lotniska do Warszawy - 140km (z czego ponad 100km A2).
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 13 Sie 2014 15:04 

złoty
Widzisz nastawienie do tej firmy nie wynika moim zdaniem z tego że się nie opłacają wszystkim wokoło tylko dlatego że osoby znające się odrobinę na biznesie lotniczym wiedzą, że to nie ma prawa wypalić.
Twój przykład Lotu i AliItalii (nie ma przewoźnika AirItalia) nie jest adekwatny. Obie linię upadły by gdyby nie pomoc z zewnątrz (rządów obu krajów). Zresztą niedawno Etihad przejął 49% akcji AliItalii a włoscy podatnicy odetchneli z ulgą. 4you nie dostanie pomocy rządu RP w razie problemów bo niby dlaczego. Kapitału założycielskiego mają o ile pamiętam 600.000 zł. W tym biznesie to na prawdę "kupa" kasy. Każdy z Arbuzów którymi latają wart jest więcej.
Kredytów nie dostaną na ładne oczy. Pod to trzeba mieć zabezpieczenie. Skończyły się czasy eldorado kredytowego przed 2008 rokiem.
Przez grzeczność nie skomentuję ich podstawowej działalności według KRS ;)
http://www.krs-online.com.pl/4you-airlines-sp-z-o-o-krs-841627.html
Była też mowa o wejściu na giełdę AlfaStar ale do tego potrzebny jest wynik finansowy a tutaj szału nie ma.

Teraz spróbujmy przeanalizować ten biznes. Ryanair ma niektórych trasach bilety po kilkadziesiąt złotych, ale nigdy nie wyprzedaje tak całego samolotu. Są tacy który kupują RT do Londynu za kilkadziesiąt złotych ale też tacy którzy kupują je za 600zł. Do tego dochodzą wszystkie opłaty dodatkowe (dopłaty za bagaż rejestrowany, nadmiarowy, zdrapki i inne). Teraz wróce do 4you. Jeśli na każdym locie jest jakaś ilość biletów za 47zł to znaczy że musi znaleźć się też grupa osób która zapłaci za bilet 500 zł (samolot nie lata na wodę a piloci nie zarabiają minimalki, do tego serwis starego gruchota kosztuje). Teraz ręka w górę kto zapłaci taką kwotę za bilet kiedy w sezonie zimowym z innego lotniska Franca czy Wizz dowiezie o wiele taniej.

I na koniec ostatni chyba najważniejszy argument. Od wielu lat działają na polskim rynku przewoźnicy czarterowi. Dlaczego taki Travel Service, Enter Air, Small Planet czy inni nie wpadli na to żeby w zimie wozić pasażerów indywidualnych? Pewnie dlatego że się to nie opłaca...
dj3500 lubi ten post.

#190 PostWysłany: 13 Sie 2014 15:11 

niebieski
Jak wyglądają wasze potwierdzenia rezerwacji? Można ją podejrzeć na stronie?
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 13 Sie 2014 15:25 

niebieski
tasma napisał(a):
polecam przejrzenie wyników finansowych

Są gdzieś dostępne? Chętnie popatrzę. Z tym KRS-em to był nie demonizował ;-) Pewnie uprawa strączkowych była pierwsza z kolei na liście wszystkich możliwych PKD jakie sobie zarejestrowali ;-)

edit już znalazłem ;-)

http://alfastar.pl/gpw/wp-content/uploa ... 000352.pdf

Ostatnio edytowany przez Grzegorz40, 13 Sie 2014 15:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 13 Sie 2014 15:29 

złoty
smok1 napisał(a):
tasma napisał(a):

Przecież wiadomo o jakie miasta - "dawców pax" chodzi. O Kraków i Warszawę. Nikt chyba nie sądzi, że Rzeszów i Łódź zapełnią samoloty. Strategia low-costów od której się low costy zaczęły to latanie z tanich lotnisk "na uboczu". W przypadku Francy i Landryny obie te linie odeszły od swoich korzeni coraz częsciej latając na lotniska główne - zarazem podnosząc ceny.
4You to powrót do korzeni taniego latania. Jakie prawdziwie lowcostowe lotnisko jest koło Warszawy? Oddalony o rzut kamieniem Modlin? 38 km to naprawdę niewiele, wiele miast ma swoje główne lotniska dużo dalej (Sztokholm, Tokio). Analogicznie dla Krakowa - co ma być takim tanim lotniskiem? Katowice? Niestety, ale prawdziwe tanie lotniska są często oddalone o 100 kilometrów.
Z Jasionki do centrum Krakowa jest 175km (z czego za 2 miesiące CAŁOŚĆ autostradą), z Łódzkiego lotniska do Warszawy - 140km (z czego ponad 100km A2).

Gdyby w Warszawie operowały tylko linie tradycyjne dobre ceny z Łodzi byłyby mogły by zachęcać. Warszawiak ma do wyboru WAW, WMI na które ma dużo bliżej niż na LCJ. Żeby je wybrał różnica w cenie musiała by być kosmiczna. Niższa cena to niższe zyski.
Podobnie wygląda sytuacja z KRK. Krakusy mają swoje lotnisko pod nosem z masą połączeń FR. Sporo bliżej niż RZE jest KTW, w podobnej Ostrava i niewiele dalej WRO.
Poza tym twierdzisz, że Modlin jest za blisko Warszawy żeby nazwać go lotniskiem lowcostowym. Proszę w takim razie o definicje lotniska lowcostowego i uzasadnienie że WMI takim nie jest a LCJ jest. Na prawdę wierzysz że opłaty lotniskowe dla 4you w LCJ będą niższe niż dla FR w WMI?

-- 13 Sie 2014 15:39 --

Grzegorz40 napisał(a):
tasma napisał(a):
polecam przejrzenie wyników finansowych

Są gdzieś dostępne? Chętnie popatrzę. Z tym KRS-em to był nie demonizował ;-)

http://alfastar.pl/gpw/wp-content/uploa ... roczny.pdf
Są tu tylko niektóre dane z bilansu ale wystarczą żeby wyrobić sobie opinie. Jak na skalę inwestycji w linię lotniczą to IMO niezbyt wiele
Grzegorz40 napisał(a):
Pewnie uprawa strączkowych była pierwsza z kolei na liście wszystkich możliwych PKD jakie sobie zarejestrowali ;-)

Pewnie tak. Zaraz później pewnie było prostowanie bananów ;)

Edycja:

200.000 zł zysku za cały 2013 rok to mniej więcej koszt wyczarterowania samolotu ze SmallPlanet na kilkanaście kursów po awarii i lądowaniu w Burgas.
rw30 lubi ten post.

#193 PostWysłany: 13 Sie 2014 16:09 

tasma napisał(a):
Podobnie wygląda sytuacja z KRK. Krakusy mają swoje lotnisko pod nosem z masą połączeń FR. Sporo bliżej niż RZE jest KTW, w podobnej Ostrava i niewiele dalej WRO.
Poza tym twierdzisz, że Modlin jest za blisko Warszawy żeby nazwać go lotniskiem lowcostowym. Proszę w takim razie o definicje lotniska lowcostowego i uzasadnienie że WMI takim nie jest a LCJ jest. Na prawdę wierzysz że opłaty lotniskowe dla 4you w LCJ będą niższe niż dla FR w WMI?

KTW są bliżej Krakowa niż RZE, ale do Rzeszowa jedzie (będzie, brakujący odcinek otwierają w październiku) się cały czas autostradą, a w przypadku Pyrzowic spory odcinek biegnie S1 (odcinki jednojezdniowe) i dawną 1 ze światłami, fotoradarami o ograniczeniami do 50. Opcjonalna droga przez Olkusz jest przez połowę trasy jednojezdniowa. Racjonalne (bez przekraczania prędkości) optymistyczne (bez korków i zwężeń) czasy dojazdu z Krakowa do Pyrzowic są na poziomie 90 minut. Połączenia KRK z RZE są lepsze niż z Ostravą...
Co do opłat to NIE WIERZĘ, że opłaty w LCJ będą znacząco mniejsze niż w WMI, no chyba że mówimy o mechanizmach konkurencji. Akurat akcje pt "przenoszę się na tańsze lotnisko, chyba że mi dacie coś" są (były) charakterystyczne dla FR...
A bez bawienia się w definicje - WMI jest lotniskiem "klasy middle" ;)
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 13 Sie 2014 16:53 

złoty
smok1
Rozmowa czysto akademicka, ale że jestem miejscowy to pociągnę. Istnieje trzecia droga z Krakowa na lotnisko w Pyrzowicach. Wiedzie ona autostradą A4 do Gliwic i dalej A1 na lotnisko. Jedziesz cały czas autostradą i co najwyżej tracisz czas na bramkach. Jak ktoś nie lubi świateł i fotoradarów to jest jak znalazł.
Dojazd z Krakowa do Ostravy to mniej więcej 1h45 minut. Jak już otworzą autostradę to czas przejazdu Kraków Rzeszów spadnie pewnie do około 1h30. Fakt.

Jeśli WMI jest klasy middle to LCJ jest low czy też middle bo się pogubiłem. I co wtedy z Rzeszowem? Lata tam Lufa i Lot, ostatnio odpalili rękaw, którego nawet Kraków nie ma.

#195 PostWysłany: 13 Sie 2014 18:01 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
tasma napisał(a):
1) Samoloty. Mają obecnie 3 szt. każdy ma więcej niż 20 lat (co samo w sobie nie jest tragedią bo na przykład B733 i 735 Lufą są starsze) tylko chyba nie bardzo potrafią je serwisować. Średnio sprawne jest 2 samoloty z trzech. Wspomagają się innymi liniami za co muszą płacić jak za zboże.

Chyba 2 a nie 3. Ze strony http://4youairlines.com/pl/flota.html
Cytuj:
Obecnie dla 4YOU Airlines latają 2 Airbusy A320
i nie ponad 20 bo skoro jak sami piszą
Cytuj:
4YOU Airlines leasinguje samoloty od firmy Yanair
to łatwo to zweryfikować w http://www.planespotters.net/Airline/YanAir że jeden ma ponad 16 a drugi ponad 17 lat.
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 13 Sie 2014 18:48 

złoty
Latają trzy:
UR-CMK
UR-CME
UR-YAD
Odpowiednio mają 21, 17 i 16 lat. W przypadku dwóch ostatnich przyznaje się do błędu.
Czwarta maszyna jest zapowiedziana wkrótce ...

#197 PostWysłany: 13 Sie 2014 18:56 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Teraz chyba dwa latają...?

#198 PostWysłany: 13 Sie 2014 19:15 

złoty
Rzeczywiście. CMK lata teraz dla Yanaira na trasach w Rosji.
http://www.flightradar24.com/data/airplanes/ur-cmk
Ciekawe dlaczego

#199 PostWysłany: 13 Sie 2014 20:22 

Loty: 294
Kilometry: 392 132
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
Są pierwsze jaja z rezerwacjami. Kupiłem wczoraj na dwóch rezerwacjach bilety na loty Rzeszów-Girona 16.11 i Girona-Łódź 17.11. Właśnie dostałem potwierdzenie rezerwacji na lot Łódź-Girona 17.11. I tyle :D

#200 PostWysłany: 13 Sie 2014 20:27 

J29 napisał(a):
Są pierwsze jaja z rezerwacjami. Kupiłem wczoraj na dwóch rezerwacjach bilety na loty Rzeszów-Girona 16.11 i Girona-Łódź 17.11. Właśnie dostałem potwierdzenie rezerwacji na lot Łódź-Girona 17.11. I tyle :D

Klepią ręcznie rezerwacje. Pewnie później przyjdzie drugie.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 506 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości