Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 506 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 24 Sie 2014 19:16 

Misiatek napisał(a):
Ja dziś dostałem maila z czymś co się nazywa "Karta zgłoszenia / Umowa / Potwierdzenie rezerwacji / Faktura". Są tam numery biletów, ale samych biletów w formie etixów lub innej nie dostałem. Masz to samo?

Właśnie był w Faktach TVN reportaż o 4You z wypowiedzią Kamila, gdzie podano, iż dotąd kupiono kilkanaście tysięcy "lotów z ubezpieczeniem" głównie tych najtańszych po 47 zł, a nie "biletów lotniczych", kapitał spółki 4You to 600000 zł
 PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#242 PostWysłany: 24 Sie 2014 19:24 

Zdjęcie z WRO 18.08.2014. Chyba na tym się zakończy kariera tych linii.

Załączniki:
IMG_0787.JPG
IMG_0787.JPG [ 161.23 KiB | Obejrzany 2226 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 24 Sie 2014 20:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem czemu tak uważacie, ULC twierdzi że certyfiakt mogą dostać pod koniec października więc zdążą.
Dodatkowo Alfa Star na giełdzie notuje podobno spory wzrost więc może ten wskaźnik finansowy niektórych choc troche przekona że nie jest tak źle jak mówią ?
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 24 Sie 2014 20:20 

złoty
Tutaj można obejrzeć:
http://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/4you-airlines-oferuja-tanie-loty-ale-nie-maja-zezwolen,461687.html

#245 PostWysłany: 25 Sie 2014 11:27 

W reportażu nawet była mowa o 28 października jako o dacie możliwości otrzymania certyfikatu. Wydaje się, że wszystko będzie robione na ostatnią chwilę ale to nie znaczy że się nie uda.
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 25 Sie 2014 11:38 

niebieski
mimo wszystko dla mnie ta procedura wygląda na odwrotną od normalnej, żeby nie powiedzieć nienormalną; zawsze wydawało mi się, że najpierw trzeba uzyskać certyfikat ULC, a dopiero potem zbierać rezerwacje, a do tego czasu niech sami się finansują; ale może się nie znam ;-)
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 25 Sie 2014 11:39 

Jak biznes ma wyglądać jak ich obecna siedziba, samoloty i sam vice prezes (w reportażu po dłuższej chwili dopiero się przyznał kim jest i jaką firmę reprezentuje) to zapewne "będzie dobrze"
 PM off  

#248 PostWysłany: 25 Sie 2014 12:02 

oglądałem to wczoraj i jak dorwali jakiegoś grubaska w dżinsach który się przedstawił jako wiceprezes,
gość zaczął coś ściemniać że oni sprzedają ubezpieczenia z usługą przelotu :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#249 PostWysłany: 25 Sie 2014 13:27 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 35.5%
Chowanie głowy w piasek, w sytuacji, kiedy firma ma tak negatywny PR (zresztą ciężko powiedzieć, aby to był PR niezasłużony) jest zabieraniem sobie tych kilku procent na sukces. W mojej opinii 4you powinno teraz korzystać z każdej szansy wystąpienia w mediach i powinno opowiadać o swoim biznesplanie, aby uspokajać obawy pasażerów. To już i tak spóźniona, ale jedyna droga do tego, by sprzedać jeszcze jakieś bilety na "przelot trampingowy". Tu warto czerpać z OLT (jeśli 4you nie zamierza kapitulować i ma szczere intencje), które jednak przez postać pana Frankowskiego do końca emitowało pozytywne sygnały (co przypominało orkiestrę na Titanicu w przypadku OLT, ale powinniśmy domniemywać, że 4you jednak chce realizować biznes - skoro stoją za nim ludzie z Alfa Star).
olir1987 lubi ten post.

#250 PostWysłany: 25 Sie 2014 15:20 

złoty
Ja Tobie Kamil trochę współczuje. Powiedziałeś o nich to co powiedziałeś (zresztą zgadzam się z Tobą w 100%), mówią że jesteś hejterem i że mścisz się za to że 4You nie wykupiło na fly4free reklamy. Gdybyś nic nie powiedział ludzie mieli by do Ciebie pretensje jak firma się przewróci, że ich nie ostrzegłeś.

A teraz jeszcze kilka moich luźnych wniosków. Pan Wiceprezes wczoraj raczył powiedzieć że sprzedali do tej pory kilkanaście tysięcy tego czegoś (bo jak się dowiedzieliśmy nie jest to bilet). Zakładając, że średnia cena to 60zł i że kilkanaście znaczy piętnaście mamy kwotę 900.000 zł. Od tego musimy odjąć 8%VAT i koszty obsługi płatności zostanie około 825000 netto. Sądzę że dopóki nie zaczną latać na znaczne powiększenie tej kwoty nie mają co liczyć.
Mając zarząd, kilku pracowników w biurach, księgowość, infolinie, agencje PR mają licząc optymistycznie 50.000 zł kosztów miesięcznie. Do końca roku licząc 6 miesięcy (od lipca) "przejedzą" 6x50=300 tys. zł
Są to jednak małe kwoty przy koszcie obsługi samolotu. Koszt jednego lotu samolotu klasy A320 czy B737 z uwzględnieniem paliwa, opłat lotniskowych, załogi itp to kwota pięciocyfrowa (ja nie wiem czy to jest 10 czy 40 tys bo zależy to od wielu czynników, poza tym nikt nie chce takich informacji podawać) na potrzeby tego wyliczenia zakładam 10.000 zł z pełną świadomością że kwota ta jest zaniżona. Zakładam też że koszt serwisu mieści się w tej cenie.
Operują dwa samoloty, każdy robi dziennie dwie rotacje tam i z powrotem (nie wiem czy nie jest ich więcej). 2 samoloty x 4 loty dziennie x 30 dni x 10 tys. zł = 2.400 tys zł (dwa miliony czterysta tysięcy złotych miesięcznie). Żeby zarobić tylko na koszt obsługi samolotów trzeba by sprzedać miesięcznie około 50.000 biletów po 60 zł. Do tego dochodzą koszty zarządu, reklama, kary za spóźnienia, ubezpieczenie, certyfikacja którą w końcu pasuje uzyskać i jakiś zysk bo po to chyba prowadzi się biznes (zakładam że to nie pralnia pieniędzy bo raczej nic na to nie wskazuje).
Mając na uwadze powyższe przypomina mi się wypowiedź kogoś z 4you, że kapitał założycielski w wysokości 600.000 zł wystarczy.
Cyfry nie kłamią. Dalej ktoś jeszcze wierzy w powodzenie tego przedsięwzięcia?
rw30 lubi ten post.

#251 PostWysłany: 25 Sie 2014 15:25 

srebrny
Szumnie nazwane były kolejną tanią linią, ale wygląda na to, że będzie to taka sama sprzedaż lotów czarterami jaką robi TUI, tylko całoroczna. Czy ma szansę powodzenia? Moim zdaniem tak. Skoro latem ludzie chcą czarterami latać na Kretę, jesienią polecą też do Londynu czy Barcelony. Jaka to różnica?
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 25 Sie 2014 16:44 

niebieski
tasma -ja wierzę
Fascynują mnie Twoja znajomość biznesplanów.Ale trochę liczysz je na opak.Opierasz wszystko na zyskach. A podstawowa zasada jest taka ze taki biznes na początku na pewno nie opiera się na zysku. Żeby coś osiągnąć na początek jedzie się na stratach,od łatania dziur są kredyty.
Tak z ciekawości zastanawiam się dlaczego nie zostałeś jeszcze Ministrem Finansów albo prezesem jakiejs spółki giełdowej z taką znajomością finansów to się marnujesz

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 25 Sie 2014 16:51 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Soulfly napisał(a):
tasma -ja wierzę
...
Tak z ciekawości zastanawiam się dlaczego nie zostałeś jeszcze Ministrem Finansów albo prezesem jakiejs spółki giełdowej z taką znajomością finansów to się marnujesz

ludzie w rożne rzeczy wierzą. że np emeryturę za 30 lat dostana, hehehe

nie wiem po co w ogóle te rozważania.
każdy normalnie myślący człowiek jak widzi, że ktoś mu sprzedaje bilety na przelot...choć w sumie nie są bilety no i on nie może taki lotów wykonywać bo nie ma czym latać, i nie ma pozwoleń, i z takim marnym kapitałem to zdaje sobie sprawę, że to kolejny wariant OLT, tym bardziej że tam są ci sami ludzie!

#254 PostWysłany: 25 Sie 2014 16:53 

Zastanawia mnie, czy cały ten biznes nie wychodzi z założenia, że lepiej jest latać w zimie niż odstawić samoloty na kilka miesięcy i minimalizować koszty. Przecież Enterair w zimie nie lata wszystkimi maszynami, nie mówić już o RYanair. Czy jeżeli BP ma zamiar w ten sposób wykorzystać te samoloty to może założeniem jest stracić mniej niż rok wcześniej lub wyjść na zero, a całoroczny bilans Alfastar wyjdzie lepiej niż w poprzednim roku.
 PM off  

#255 PostWysłany: 25 Sie 2014 17:18 

złoty
Soulfly napisał(a):
tasma -ja wierzę
Fascynują mnie Twoja znajomość biznesplanów.Ale trochę liczysz je na opak.Opierasz wszystko na zyskach. A podstawowa zasada jest taka ze taki biznes na początku na pewno nie opiera się na zysku. Żeby coś osiągnąć na początek jedzie się na stratach,od łatania dziur są kredyty.

Wiesz. Żeby zostać Ministem Finansów czy prezesem spółki giełdowej to trzeba być umoczonym w politykę. To akurat nie dla mnie. Nie potrafiłbym się tam odnaleźć bo to oznacza wyzbycie się szacunku dla samego siebie.
A kwestie zarządzania i finansów trochę znam z autopsji choć pracuje w zupełnie innej branży. Pewne pojęcia jednak są uniwersalne. Ale ten temat akurat nie o mnie ...
Biznes nie musi od początku opierać się na zyskach, ale straty trzeba mieć z czego finansować. Zresztą mało kogo w tym kraju stać na biznes, który przez pierwsza kilka(naście) miesięcy przynosi powiedzmy 1 mln. zł straty. Poza tym trzeba mieć pomysł jak w dłuższym okresie uzyskać rentowność.

#256 PostWysłany: 26 Sie 2014 10:11 

niebieski
Jest jeszcze jeden powód dla którego nie doszukuje sie tu oszustwa.
Chodzi nawet o to co pisze tasma(z ktorym sie generalnie nie zgadzam).
Niech bedzie 900 tyś zl za bilety i wszystkie koszty utrzymania samolotów,pracownikow oraz wszystkie inne koszty działalnosci.To faktycznie moze wyjsc na zero-wiec komu by zależało żeby sie w takie coś ładować/

Dlatego porównanie z OLT jest nieuzasadnione-tam to była ewidentna pralnia pieniędzy,ale tutaj ciężko coś wyprać :D

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 26 Sie 2014 10:15 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 11 288
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Ten materiał w TVN był nieco kontrowersyjny, mamy vice prezesa, który chyba sam do końca nie wie, że jest nim jest; dopiero po namowie postanawia odpowiedzieć przed kamerą. Dziwnie wygląda cała ta sprawa...
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 26 Sie 2014 10:28 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 438 069
Krajów: 44 / 20.6%
niebieski
A czy TUI to linie lotnicze???? Sprzedają czartery i mają się dobrze. Po co ta cała nagonka. A może 4You Airlines nie chce żadnych certyfikatów i też chce mieć w ofercie tylko czartery.- Na bilecie jest napisane- przelot trampingowy (czarter).
Może to po prostu ludzie chcą na siłę zrobić z tego tworu linie lotniczą????

Załączniki:
Komentarz do pliku: Bilet Do Girony
ScreenHunter_28 Aug. 26 10.20.jpg
ScreenHunter_28 Aug. 26 10.20.jpg [ 19.65 KiB | Obejrzany 945 razy ]
 Profil Relacje PM off
Soulfly lubi ten post.

#259 PostWysłany: 26 Sie 2014 10:36 

Mnie na przykład nie będzie przeszkadzało czy na rachunku będę miał napisane bilet czy usługa ubezpieczeniowa z przelotem, ważne że polecę. A czy polecę samolotem który jest własnością linii, czy wypożyczonym. Jaką mi to robi różnicę? Dla zwykłego pasażera to jest po prostu przelot w atrakcyjnej cenie.
 Profil Relacje PM off
Soulfly lubi ten post.

#260 PostWysłany: 26 Sie 2014 10:41 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 953 879
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
brzuh napisał(a):
A może 4You Airlines nie chce żadnych certyfikatów i też chce mieć w ofercie tylko czartery.- Na bilecie jest napisane- przelot trampingowy (czarter). Może to po prostu ludzie chcą na siłę zrobić z tego tworu linie lotniczą????
To po co w nazwie mają "Airlines"? Przecież nie "ludzie" dodali ten człon...
J29 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 506 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości