Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 967 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 49  Następna
Autor Wiadomość
#841 PostWysłany: 23 Lut 2014 12:53 

A co w przypadku kiedy kupiłem bilety płacąc przelewem bankowym?
 Profil Relacje PM off  

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#842 PostWysłany: 23 Lut 2014 13:06 

niebieski
Bedziesz musiał przeprowadzić bankiera ze soba :(
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#843 PostWysłany: 23 Lut 2014 13:32 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 270 851
Krajów: 20 / 9.4%
Ja jestem tą osobą którą w Amsterdamie przy locie United pytali. Kartę miałam (plan podróży również), ale nie wiem co by się stało gdybym nie miała :-/
 Profil Relacje PM off  

#844 PostWysłany: 26 Lut 2014 08:59 

złoty
Ladyage napisał(a):
Ja jestem tą osobą którą w Amsterdamie przy locie United pytali. Kartę miałam (plan podróży również), ale nie wiem co by się stało gdybym nie miała :-/

Ale to pytał agent służb bezpieczeństwa przed boardingiem z AMS, nie linia lotnicza. Brak tej karty nie skutkowałby niewpuszczeniem na pokład więc nie siejcie paniki.

Właśnie w AMS są wyjątkowo upierdliwi, pytają o sto różnych rzeczy, chcą zobaczyć jakieś rezerwacje hotelowe, wydrukowane etixy, itp. Mnie i grupkę znajomych egzaminowali tak przez 10min, największym szokiem dla nich było to że lecieliśmy tylko na 3 dni.

#845 PostWysłany: 26 Lut 2014 10:43 

niebieski
W AMS już od kilku lat te kontrole są wyjątkowo męczące - śmieszne pytania o pieczątki z Egiptu, rezerwacje itp. Pamiętam jak leciałem przez AMS do USA w pierwszej połowie 2010 r. i już wtedy tak było. Myślałem wtedy, że to miało związek z próbą zamachu podczas lotu NW 253.
 Profil Relacje PM off  

#846 PostWysłany: 26 Lut 2014 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Też w AMS byłem dość porządnie wypytywany, choć w miłej atmosferze. Zastanawia mnie jednak po co to i czy i ewentualnie na jakiej podstawie mogą odmówić wylotu. W sumie nigdzie nie słyszałem o przypadku, żeby kogoś nie wpuścili, a o upierdliwym wypytywaniu słychać non stop...

#847 PostWysłany: 26 Lut 2014 11:00 

To czekamy, kto pierwszy zaryzykuje w AMS i odpowie "a co was to obchodzi" :P
 Profil Relacje PM off  

#848 PostWysłany: 26 Lut 2014 13:30 
Awatar użytkownika

Loty: 184
Kilometry: 470 283
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
Mnie we Frankfucie też pytali o to gdzie pracuję, czym się zajmuję w pracy, poprosili o adres/potwierdzenie rezerwacji na pierwszą noc w hotelu. Czy sam pakowałem bagaż, czy mam ze sobą broń ?

A zaleciałem do Stanów, podszedłem do okienka, 4 proste pytania - w jakim celu przyleciałem (turystycznie), na jak długo (tydzień), z kim przyleciałem (sam), który raz w USA (pierwszy), to na jak długo (na tydzień) ? Skanowanie palców prawej ręki, fotka z kamery. Dziękuję, witamy w USA, pieczątka w paszport. Odebrałem bagaż, potem czekałem w kolejce, żeby opuścić terminal, gość decydował, czy bagaż idzie do skanowania i kontroli. Mnie puścił. We Frankfurcie bardziej mnie maglowali, niż w Nowym Jorku. Zalecam uśmiechać się, podejść do rozmowy na spokojnie, przecież lecimy tam tylko turystycznie, pozwiedzać, więc jesteśmy mile widziani ;) A Amerykanie to raczej spoko ludzie, lubiący się pośmiać, kontaktowi ;)
 Profil Relacje PM off  

#849 PostWysłany: 26 Lut 2014 14:05 

Loty: 83
Kilometry: 153 899
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Ja miałem problem z wjazdem...

Imigration Oficer stwierdził, że to niemożliwe, że chcę w ciągu 10 dni zaliczyć Nowy Jork, Boston, Filadelfię, Buffalo, Niagara Falls i Toronto. Dodatkowo zapomniałem wziąć z bagażu wszystkich adresów i rezerwacji, przez co nie mogłem w żaden sposób uwiarygodnić moich planów. Co gorsza, nie wiedział co to jest AirBNB i zrozumiał, że "host" to jakiś mój znajomy u którego będę mieszkał i który załatwi mi pracę. :D

Skończyło się na tym, że skierowali mnie na tzw. drugi etap kontroli, gdzie ok. 40 minut musiałem czekać na rozmowę z urzędnikiem wyższej rangi, razem z innymi ludźmi wyglądającymi w 100% na imigrantów zarobkowych (Ukraińcy, Latynosi itp.) :P

Na szczęście po krótkiej rozmowie urzędnik stwierdził, że jestem turystą.

7 dni później, na drogowym przejściu granicznym Kanada-USA, nie było już żadnych problemów

#850 PostWysłany: 26 Lut 2014 14:25 

złoty
Najdziwniejsze jest to, że ta "spowiedź" przed boardingiem dotyczy tylko lotów liniami amerykańskimi. Lecąc np. Air France nikt nas o nic nie zapyta (leciałem miesiąc temu, na locie WAW-CDG-JFK nie było nawet dodatkowego security z Shengen do non-Shengen, nie mówiąc o upierdliwych pytaniach kogokolwiek).

#851 PostWysłany: 26 Lut 2014 22:15 

Leciałem w połowie stycznia na trasie WAW-FRA-EWR, lot poranny o 6.50 do FRA był opóźniony o niecałe godzinę, zdążyłem na boarding we FRA, tam czarnoskórna kobieta mnie przepytywała - dokąd, jak długo, co tam będę robił, adres hotelu i czy sam pakowałem bagaż. Rozmowa z nią była trochę ciężka, prawie ją nie rozumiałem ale jakoś dogadaliśmy. Lot przyjemny, stewardesi w porządku, jeden taki muskularny po 50tce, druga kobieta z wyraźną nadwagą ok 45-50 lat - ale miła i sympatyczna. Ładniejsze 30-40tki obslugiwały tylko premium i business class. Już w EWR, kontrola - znów jak długo w US, jaki purpose i tyle, zeskanowano tylko jeden kciuk lewej reki i to wszystko. W drodze powrotnej EWR-MUC-WAW, na pierwszym lotnisku żadnych pytań, lot również przyjemny - mają niezłe filmy koreańskie - szczególnie Cold Eyes polecam - http://www.imdb.com/title/tt2969656/ W MUC samolot wylądował przed czasem, ale lot do WAW był opóźniony o ponad godzinę.
Ogólnie lot oceniam bardzo dobrze, w obu przypadkach do US i powrót leciałem B764, samoloty na moje oko były zadbane i czyste.

Jedna sprawa: podczas lotu pokazuje na mapie Panama City ale nie tam gdzie myślicie tylko... na Florydzie w USA. Później sprawdziłem i okazuje się, że tam faktycznie jest takie miasto, koło 37 tys ludzików mieszka ale lotnisko obsługuje tylko ...Southwest.

Udanych lotów.
 Profil Relacje PM off  

#852 PostWysłany: 26 Lut 2014 22:54 

Zbanowany
ponury_rzeznik napisał(a):
W drodze powrotnej EWR-MUC-WAW, na pierwszym lotnisku żadnych pytań, lot również przyjemny
Udanych lotów.

A o co mieli pytać, o wrażenia z podróży? :lol:

ponury_rzeznik napisał(a):
Jedna sprawa: podczas lotu pokazuje na mapie Panama City ale nie tam gdzie myślicie tylko... na Florydzie w USA. Później sprawdziłem i okazuje się, że tam faktycznie jest takie miasto

Na Florydzie jest także St Petersburg :)
 Profil Relacje PM off  

#853 PostWysłany: 26 Lut 2014 23:49 

niebieski
u nas we FRA pani znalazła wizę indyjską w paszporcie i gdy powiedzieliśmy, że byliśmy również na Goa skąd pochodziła, to rozmowa zrobiła się sympatyczna;
na EWR początek oficjalny i formalny po angielsku, ale potem okazało się, że w obu sąsiednich okienkach są Polki, które sobie trochę robią z nas żarty
 Profil Relacje PM off  

#854 PostWysłany: 27 Lut 2014 00:24 

Szanowni Koledzy,

Lecę z United w piątek na EWR (via LHR). Dzisiaj otrzymałem telefon z UA, że na moim bilecie nie ma uwzględnionej opłaty paliwowej i, że zostanie ona pobrana ode mnie na LHR przed lotem.

Rozmawiałem na ten temat z konsultantem Wideroe, który twierdzi, że Wideroe ma umowę z UA zawartą w grudniu 2013 roku dotyczącą tych biletów, o których było tak głośno. Pan z UA nic o tym nie wiem, pan z Wideroe zalecił mu kontakt z UA w Nowym Jorku. Podczas czatu z konsultantem zostałem 4 razy zapewniony, że nic nie powinienem i nic nie zapłacę dodatkowo. Pan z UA wciąż twierdził, że taka opłata na bramkach zostanie pobrana - a chodzi o ponad 200 funtów.

Czy ktoś z Was spotkał się z tą sytuacją?
 Profil Relacje PM off  

#855 PostWysłany: 27 Lut 2014 00:48 
Awatar użytkownika

srebrny
cubz napisał(a):
Szanowni Koledzy,

Rozmawiałem na ten temat z konsultantem Wideroe, który twierdzi, że Wideroe ma umowę z UA zawartą w grudniu 2013 roku dotyczącą tych biletów, o których było tak głośno.

Umowa z grudnia dotycząca sprzedaży biletów w listopadzie. Ciekawe.
 Profil Relacje PM off  

#856 PostWysłany: 27 Lut 2014 02:38 

Może trzeba było umówić się, jak ten błąd rozliczyć
 Profil Relacje PM off  

#857 PostWysłany: 27 Lut 2014 09:10 

Może ktoś ma jakieś sugestie co powinienem w tej sytuacji zrobic?
 Profil Relacje PM off  

#858 PostWysłany: 27 Lut 2014 23:23 

złoty
cubz napisał(a):
Może ktoś ma jakieś sugestie co powinienem w tej sytuacji zrobic?

Może któryś ze znajomych Cię wkręca? Nie sądzę aby pracownik UA dzwonił do pasażera. W takiej sytuacji linia kontaktuje się bezpośrednio z agentem który wystawił bilet, w tym przypadku Wideroe.

#859 PostWysłany: 27 Lut 2014 23:38 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
mój lot z IAD do EWR byl skasowany- obsługa klienta United bez problemu przebukowała moj lot na lot który chciałem - dostałem hotel który kosztował 250$ i vouchery na jedzenie- nie padło nawet jedno pytanie czy stwierdzenie o cenę biletu - a przebukowala mnie na lot który kosztował w danej chwili grubo ponad 1000 $, a w Amsterdamie mimo że widzieli kilka pieczątek z USA jak zwykle upierdliwe pytania.
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#860 PostWysłany: 27 Lut 2014 23:55 

Przelot na trasie WAW_MUC_EWR - w srode 19.lutego, czyli troszke wiecej niz tydzien temu.
Odprawa w domu online, wraz ze zrobionym API.
Poza pokazywaniem boarding_ow, paszportow i wiz w MUC nie padlo ani jedno pytanie.
W EWR urzednik imigracyjny nie zadal zadnego pytania, jedyne co powiedzial, to jakie palce skanowac i kiedy usmiechnac sie do kamery.
Przelot byl LH na calej trasie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 967 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 49  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: bergamoot, rllDNL oraz 5 gości