Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 967 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 49  Następna
Autor Wiadomość
#861 PostWysłany: 28 Lut 2014 00:05 

luftairways napisał(a):
, a w Amsterdamie mimo że widzieli kilka pieczątek z USA jak zwykle upierdliwe pytania.

Właściwie to kto zadaje te pytania i na jakiej podstawie? Gdzie to jest niby prawnie zapisane? Co taka osoba wypytująca właściwie może? Może wziąć na osobiste przeszukanie na przykład? Jest gdzieś jakiś spis praw pasażerów w takich sytuacjach?
 Profil Relacje PM off  

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#862 PostWysłany: 28 Lut 2014 11:42 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
Ja takie pytania mialem zadawane na przesiadce w LHR, kiedy lecialem do SFO - najpierw standardowa kontrola bezpieczenstwa dla pasazerow tranzytowych i prawktycznie zaraz potem stal pan, ktory skanowal karty pokladowe i sprawdzal paszporty oraz zadal pytanie o cel podrozy, czy mam zarezerwowany nocleg, na jak dlugo lece i czy bede tam sam. Na paszport przylepil mi mala naklejke z security a kolejnym krokiem bylo sprawdzanie APIS data w systemie przez panow za biurkiem, tez sprawdzali, czy wprowadzony adres kontaktowy w USA jest poprawny (u mnie to byl adres hotelu) i wypytywali o sam pobyt. Na koniec dostalem jeszcze wydrukowana ponownie karte pokladowa na moj lot LHR-SFO i moglem isc do gate'u na boarding. Nie wiem, czy to sa to po prostu pracownicy lotniska czy jakis specjalny "wywiad" :-P Kiedy lecialem wczesniej przez CDG i pozniej przez FRA oprocz standardowej kontroli paszportowej nikt wiecej pytan nie zadawal.
 Profil Relacje PM off  

#863 PostWysłany: 28 Lut 2014 13:01 

Wszystko zalezy czy przewoznikiem jest linia amerykanska czy europejska. Dla amerykanskich linii jest dodatkowa kontrola security/preimigration przed wejsciem na poklad.
 Profil Relacje PM off  

#864 PostWysłany: 28 Lut 2014 17:03 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
Krajów: 20 / 9.4%
srebrny
nie wiem czy ktos o tym pisal wczesniej, ale taxowki w NYC sa bardzo tanie, gdy jedzie sie w wiecej oob konkurencyjne do metra,
wczoraj za kurs BB Kinga (42 Street / miedzy 7 a 8 AV) w okolice 36 Street / AV 1 zaplacilem 7 czy 8 dolcow,
kurs nocny
RomeY lubi ten post.

#865 PostWysłany: 28 Lut 2014 17:52 

Loty: 294
Kilometry: 392 132
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
Ja już swój lot mam za sobą, żadnych kłopotliwych pytań zarówno na lotnisku przesiadkowym (BRU), jak i przy imigration, gdzie jedynym problemem była długa kolejka. Jeżeli lecicie w więcej osób, to każdy musi wypełnić osobny formularz celny w samolocie - stewardessa wprowadziła nas w błąd, mówiąc że jeśli podróżujemy razem, to możemy wypełnić raz i musieliśmy nadrabiać zaległości przy okienku imigration. Bez problemu wwieźliśmy, mimo zakazu, sporo jedzenia z Polski (prezenty dla rodziny w USA). Trzeba tylko nie przyznawać się, że się je ma.

Jedyne co nas zaskoczyło (to nasz pierwszy lot tradycyjnymi liniami z przesiadką w ramach jednego biletu), to konieczność podejścia do "transfer desk" w terminalu intercontinental w Brukseli po nowe karty pokładowe, mimo że mieliśmy je już wydane na WAW. Czy w drodze powrotnej będziemy też musieli szukać takiego miejsca w Monachium, czy taka procedura tylko przy lotach do USA? Pytam, bo na przesiadkę mamy tylko 45 minut, i lepiej wiedzieć takie rzeczy wcześniej...

#866 PostWysłany: 28 Lut 2014 18:00 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
W drodze powrotnej przynajmniej ja musiałem podejść w Monachium po bilet, bo w EWR nie chciało go wydrukować. Natomiast w drodze do wydrukowało mi wszystkie bilety na Okęciu i nigdzie już biegać nie musiałem, ale leciałem przez AMS.

#867 PostWysłany: 28 Lut 2014 18:19 
Awatar użytkownika

Loty: 182
Kilometry: 464 715
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
Ja będąc w W-wie bilety drukowałem przy self check-inie. Wpisałem swoje nazwisko i numer rezerwacji, ale wydrukowały mi się bilety dla mnie i dla kolegi, który też na niej był. Kolega jednak nie leciał. Myślę trudno. Wziąłem swoje karty WAW-FRA i FRA-EWR, nadałem bagaż, siedzę w samolocie. Stewardessy zaczęły latać po tym samolocie, pytają się o mnie, a potem o kolegę. Mówię im, że on jednak nie leci. Były zbulwersowane, że się odprawił, ja im nie powiedziałem, że lecę sam, a samolot czeka. Tym sposobem (choć bardziej z niewiedzy, że muszę o tym informować) opóźniłem odlot o jakieś 5 minut :)
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#868 PostWysłany: 28 Lut 2014 21:07 

Mój wylot za dwa dni i mam jeszcze kilka pytań:
Lece WAW-MUC (Lufthasa) MUC-ORD (United) a wracam ORD-BRU (United) i BRU-WAW (Lot).
Wiem już ze najlepiej jak odprawie sie w self-check-inie na lotnisku tylko jaki nr rezerwacji tam podać? Ten główny United? Czy każdy odcinek będe odprawiał z osobnego nr-u rezerwacji?
Jak jest z bagażem podręcznym? W Lufthansie i Locie wymiary sa 55x40x23 a united jest "tylko" 56x35x22. Czy ktoś miał problem z tym? Tzn czy przyczepili się do kogoś kto miał walizkę wymiarów tych z Lotu i Lufy, sprawdzane jest to w ogóle w united?
Na stronie united w mojej rezerwacji mogę edytować dane i wprowadzić miedzy innymi adres miejsca pobytu w US dane paszportu i inne, czy w tym przypadku ułatwi to "rozmowę" przed lotem MUC-ORD? Czy jest sens to wypełniać czy na Okęciu okaże się że znów to muszę wpisywać?
Dzięki za wszelkie informacje.
 Profil Relacje PM off  

#869 PostWysłany: 28 Lut 2014 23:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Dmn napisał(a):
Lece WAW-MUC (Lufthasa) MUC-ORD (United) a wracam ORD-BRU (United) i BRU-WAW (Lot).
Wiem już ze najlepiej jak odprawie sie w self-check-inie na lotnisku tylko jaki nr rezerwacji tam podać? Ten główny United? Czy każdy odcinek będe odprawiał z osobnego nr-u rezerwacji?
Jak jest z bagażem podręcznym? W Lufthansie i Locie wymiary sa 55x40x23 a united jest "tylko" 56x35x22. Czy ktoś miał problem z tym? Tzn czy przyczepili się do kogoś kto miał walizkę wymiarów tych z Lotu i Lufy, sprawdzane jest to w ogóle w united?
Na stronie united w mojej rezerwacji mogę edytować dane i wprowadzić miedzy innymi adres miejsca pobytu w US dane paszportu i inne, czy w tym przypadku ułatwi to "rozmowę" przed lotem MUC-ORD? Czy jest sens to wypełniać czy na Okęciu okaże się że znów to muszę wpisywać?

glowny numer z e-tiketu

#870 PostWysłany: 01 Mar 2014 03:01 

srebrny
Dmn napisał(a):

Musiałbyś mieć niesamowitego pecha, aby ktoś przyczepił się do rozmiaru bagażu większego o 5 cm - nie słyszałem o takim przypadku.
Co do danych - nie ma to wpływu na rozmowę, ale podanie jest obowiązkowe. Podejrzewam, że to co wpiszesz na stronie UA, nie będzie widoczne przy odprawie na Okęciu i i tak będziesz musiał podać je podobnie przy check-in.

#871 PostWysłany: 02 Mar 2014 14:46 
Awatar użytkownika

złoty
swazi napisał(a):
Wszystko zalezy czy przewoznikiem jest linia amerykanska czy europejska. Dla amerykanskich linii jest dodatkowa kontrola security/preimigration przed wejsciem na poklad.

To by się zgadzało, bo tą dodatkową kontrolę miałem właśnie przed lotem liniami United, natomiast w Air France i Lufthansie takiego extra security nie było.
 Profil Relacje PM off  

#872 PostWysłany: 02 Mar 2014 22:04 

niebieski
nie robiłem check-in online przy powrocie; na EWR wystarczyło położyć swój paszport w automacie i wydrukowało karty pokładowe zarówno dla EWR-MUC jak i MUC-WAW dla wszystkich z mojej rezerwacji; utrzymane miejsca w United zarezerwowane kilka miesięcy temu, porozrzucane w Lufthansie w obrębie dwóch rzędów - inni Polacy podróżujący w kilka osób też mieli nie obok siebie, ale metodą kilku zamian wszyscy byli zadowoleni; dwie pozostałe osoby z mojej grupy, które miały osobną rezerwację z dłuższą przesiadką w MUC karty na lot do WAW dostały dopiero w Lufthansa Service Center Monachium
 Profil Relacje PM off  

#873 PostWysłany: 03 Mar 2014 13:36 
Awatar użytkownika

złoty
Wydaje mi sie, ze nie ma reguly, jesli chodzi o odprawe i drukowanie kart pokladowych. W listopadzie 2011 roku wracalem z SFO do TXL via LHR - pierwszy odcinek lotu operowany przez United, drugi przez BMI - wszystko na jednym bilecie kupionym w promocji na Expedii za ok. 1100 zl. Na lotnisku w San Francisco otrzymalem karte pokladowa tylko na pierwszy odcinek do Londynu. W UK mialem dosc dlugi stopover (ponad 8 h), wiec pojechalem do miasta. Chcialem wydrukowac sobie druga karte w automacie, ale system informowal mnie, bym podszedl do stanowiska odprawy i tam pani wydrukowala mi kolejny boarding pass do Berlina. Byc moze bylo to spowodowane tym, ze drugi lot byl znacznie pozniej i odprawa jeszcze nie dzialala.
 Profil Relacje PM off  

#874 PostWysłany: 04 Mar 2014 15:30 

RomeY napisał(a):
luftairways napisał(a):
, a w Amsterdamie mimo że widzieli kilka pieczątek z USA jak zwykle upierdliwe pytania.

Właściwie to kto zadaje te pytania i na jakiej podstawie? Gdzie to jest niby prawnie zapisane? Co taka osoba wypytująca właściwie może? Może wziąć na osobiste przeszukanie na przykład? Jest gdzieś jakiś spis praw pasażerów w takich sytuacjach?

Bardzo dobrze,ze sie wypytuja.Chodzi stricte o kwestie bezpieczenstwa.

swazi napisał(a):

Nizaleznie od tego czy linia taka czy siaka to kontrol jest zawsze.Swobodnie puszczaja tylko obywateli USA.

Dmn napisał(a):

Leciales 2 marca o 15.40 z Monachium?Siedzialem na 41A :D

J29 napisał(a):
. Jeżeli lecicie w więcej osób, to każdy musi wypełnić osobny formularz celny w samolocie - stewardessa wprowadziła nas w błąd, mówiąc że jeśli podróżujemy razem, to możemy wypełnić raz i musieliśmy nadrabiać zaległości przy okienku imigration.

Chodzi tu tylko i wylacznie o rodzine.Jezeli lecisz ze znajomymi to da deklaracja musi byc wypelniana indywidualnie.Od kilku miesiecy na ORD obywatele USA wracajacy do swojej ojczyzny juz nie musza wypelniac tych niebieskich deklaracji.Robi to za nich system plus oczywiscie fotka:-)

piotrek_ napisał(a):
Ja będąc w W-wie bilety drukowałem przy self check-inie. Wpisałem swoje nazwisko i numer rezerwacji, ale wydrukowały mi się bilety dla mnie i dla kolegi, który też na niej był. Kolega jednak nie leciał. Myślę trudno. Wziąłem swoje karty WAW-FRA i FRA-EWR, nadałem bagaż, siedzę w samolocie. Stewardessy zaczęły latać po tym samolocie, pytają się o mnie, a potem o kolegę. Mówię im, że on jednak nie leci. Były zbulwersowane, że się odprawił, ja im nie powiedziałem, że lecę sam, a samolot czeka. Tym sposobem (choć bardziej z niewiedzy, że muszę o tym informować) opóźniłem odlot o jakieś 5 minut :)

Normalne.Ktos ze znajomych lub rodziny pracownikow tych linii pewnie czekal na zakonczenie przyjmowania pasazerow z oficjalnymi biletami i wtedy mogl usadowic sie na miejscu Twojego kolegi.
 Profil Relacje PM off  

#875 PostWysłany: 04 Mar 2014 15:39 

złoty
Monty napisał(a):
Bardzo dobrze,ze sie wypytuja. Chodzi stricte o kwestie bezpieczenstwa.
Nizaleznie od tego czy linia taka czy siaka to kontrol jest zawsze.Swobodnie puszczaja tylko obywateli USA.

Jakby ktoś z niecnymi zamiarami chciał polecieć do USA to wybierze lot linią europejską i wtedy nie ma wywiadu przed boardingiem. Więc argument bezpieczeństwa jak dla mnie miałby sens gdyby procedura dotyczyła wszystkich linii lotniczych latających do USA.

#876 PostWysłany: 05 Mar 2014 00:45 

W ostatnich dwoch latach zaliczylem 8 RT do US.Zawsze byla kontrol.Bynajmniej w Amsterdamie,Monachium i Frankfurcie.W dwoch przypadkach lecialem UA.
 Profil Relacje PM off  

#877 PostWysłany: 05 Mar 2014 01:26 

Loty: 160
Kilometry: 322 625
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
mucha napisał(a):
Monty napisał(a):
Bardzo dobrze,ze sie wypytuja. Chodzi stricte o kwestie bezpieczenstwa.

Jakby ktoś z niecnymi zamiarami chciał polecieć do USA to wybierze lot linią europejską i wtedy nie ma wywiadu przed boardingiem. Więc argument bezpieczeństwa jak dla mnie miałby sens gdyby procedura dotyczyła wszystkich linii lotniczych latających do USA.

Jakie kwestie bezpieczeństwa można sprawdzać na transferowym lotnisku?
Bezpieczeństwa czego? Bo na pewno nie samolotu, skoro ktoś był już sprawdzany na lotnisku wylotowym i skoro Amerykanów nie sprawdzają.

No chyba, że chodzi o bezpieczeństwo kraju za wielką wodą...

#878 PostWysłany: 05 Mar 2014 13:21 

Nie dostrzegasz roznicy pomiedzy rutynowym przeswietlaniem bagazu podrecznego i skanowania pod kątem wykrycia metali,plynow i podobnych a odpowiedzia na kilkanascie pytan przed wejsciem na poklad samolotu lecacego docelowo do US typu;
"Jak dotarles na lotnisko"
"Czy sam pakowales swoj bagaz podreczny"

Skoro taka kontrola jest wprowadzona to trzeba to uszanowac.Odpowiedziec grzecznie i rownie grzecznie podziekowac :D
 Profil Relacje PM off  

#879 PostWysłany: 05 Mar 2014 13:31 

złoty
Lecąc w styczniu z AirFrance WAW-CDG-JFK w Paryżu nie miałem ŻADNEJ kontroli bezpieczeństwa, ani bagażu ani jakichkolwiek pytań. Stąd moje zdziwienie że w AMS przed lotem UA przez 10min pytano mnie o różne dziwne rzeczy. Nie mam nic przeciwko takiej kontroli, ale skoro są tak wystraszeni to niech to wprowadzą na wszystkich lotach.

Inna sprawa że osoby mnie pytające w AMS to trochę buraki. Nie mogli pojąć że nie mam wydrukowanego np. etixa albo że lecę tylko na 3 dni.

#880 PostWysłany: 06 Mar 2014 03:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Wróciłem właśnie po 6 dniach w NYC i 2 w Waszygtonie z promocji United.
Poniżej krótkie podsumowanie , może komuś się cos przyda:

- w Warszawie na lotnisku wydrukowałem bilety za pomocą kodu z e-ticketu na dwa odcinki (Warszawa - Frankfurt) / Frankfurt - Newark,
- we Frankfurcie mieliśmy dodatkową rozmowę z security, niezbyt miła, ale jakoś po prostu tak wyszło (chyba dla Pani byliśmy zbyt wyluzowani),
- w Newark , krótka piłka, kluczowa była dla nich informacja ze jedziemy na 8 dni, wypełniliśmy deklaracje ze nic nie wwozimy, wiec nikt nie sprawdzał nam żadnego bagażu,

Moje topy
miejsca:
Most Brooklynski, darmowe Muzea Waszygtonskie - szczególnie Art. i Natury, Times Sq ,
- wydarzenia:
mecz NBA (25 dolarów - dobre miejsce, Waszygton-Orlando), msza Gospel na Harlemie, Musical Chicago (70 dolarów kupione 2 h przed przedstawieniem - polowa ceny), Newjersey Gardens - na zakupy,
- jedzienie - tradycyjne Hamburgery :)
- mila obsługa w United kurs powrotny,

lekki zwód:
- taxówki naciągacze - w zółtych patrzcie żeby włączali licznik - ceny są wtedy bardzo OK, jak nie włączą to kręcą,, w innych po za Manhatanem ustalaj cenę przed kursem,
- mecz NHL Islanders - Devils (będąc uczciwym musze przyznać, ze się spóźniliśmy),
- MegaBus - opóźnienie 1,5h

- ceny - w knajpkach za 15 dolców da się już cos konkretnego zjeść,
niestety piwka drogie 6-12 dolarów, często za 0,33 l,
- samemu gotując oszczędza się niewiele (myślę, ze około 30 %),

jak ktoś potrzebuje jakiś bardziej szczegółowych informacji służę pomocą,

PS. Podsumowując - jestem w grupie - I love New York :)- a pisze to miłośnik natury :)
m3lm4k lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 967 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 49  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości