Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Lut 2014 13:41 

Planuje w maju podróż do Azji, czas to 2 tygodnie.

Zastanawiam się, który kraj jak na ta ograniczony czas i maj jest najciekawszy.
Indonezja - Bali i Gili
czy
Filipiny
czy Tajlandia -Krabi i okolice.

Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, nie byłam w żadnym z tych miejsc i nie mam porównania.

Interesują mnie pięknie plaże, interesujące zabytki, mniej nowoczesne miasta. I oczywiście cena, bo budzet też raczej jest skromny:)

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
2 ludzi lubi ten post.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 25 Lut 2014 13:48 

Bralbym Tajlandie bo bilety tam sa relatywnie tansze, no ale jest komercja w turystycznych miejscach, do ktorych pewnie bedziesz sie ograniczac, jako ze jest to Twoj pierwszy raz w tych krajach. Na Filipinach nie bylem, to nie doradze.

Sent from my iPad using Tapatalk
 PM off
mufl26 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 25 Lut 2014 13:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja bym sie kierowala pogoda:
Indonezja - maj to poczatkej pory suchej
Filipiny - w wiekszosci kraju maj to poczatek pory deszczowej tzw habagat
Tajlandia - maj to poczatek pory deszczowej (tzw green season) chociaz ja bylam w maju zeszlego roku i z 12 dni padalo tylko w jeden.

Ostatnio edytowany przez kangaroo1983, 25 Lut 2014 13:59, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 25 Lut 2014 13:59 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 15.0%
niebieski
Tajlandia - wyjdzie pewnie najtaniej i chyba jest najłatwiejsza na pierwszą podróż w te rejony. W maju na zachodnim wybrzeżu może już zacząć się monsun. Maj to chyba najgorętsza pora roku w Tajlandii. Wschodnie wybrzeże ma wtedy bardziej suchą porę. W Bangkoku pewnie będą konkretne upały.
Indonezja - na Bali i Gilis kończy się wtedy monsun (Gilis zazwyczaj i tak są bardziej suche niż Bali) i jest to fajna pora na wizytę w tych regionach, bo nie jest to jeszcze najwyższy sezon.
Filipiny - najbardziej polecam Palawan - nr 1 na całych Filipinach według mnie. Podobnie jak zachód Tajlandii może zaczynać się monsun. Nie znaczy to, że w monsunie nie powinno się jechać, ale może trochę popadać, woda może być zmącona i mało przejrzysta. Z drugiej strony przed monsunem woda jest właśnie najbardziej klarowna.
Byliśmy we wszystkich tych miejscach, w niektórych kilkakrotnie i nr. 1 to chyba jednak Palawan, ale z maju brałbym Bali i Gilis. Jeżeli budżet jest większym problemem to Tajlandia - tańsze bilety.
 Profil Relacje PM off
mufl26 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 25 Lut 2014 14:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli chcesz pozwiedzać to tym bardziej Bali - skuter za grosze paliwo też. Plażowanie lepiej zostawić na Gilis. Rafa całkiem niezła i dostępna z brzegu, żółwie morskie itp.
Na Filipinach miasta są moim zdaniem paskudne i lepiej je odpuścić. Filipiny wyjdą najdrożej poza tym.
 Profil Relacje PM off
mufl26 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 25 Lut 2014 16:11 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 111 / 53.6%
srebrny
Byłem w każdym z tych miejsc i wybrałbym chyba jednak Indonezję, chociaż dwa pozostałe miejsca również są cudowne. Najlepsze plaże moim zdaniem są w Tajlandii (ale zależy od konkretnego miejsca of coz). Zwiedzanie - idealna sprawa w Indonezji, chociaż w Tajlandii też jest już to zorganizowane kapitalnie. Jakbyś chciał poczytać o naszych wyprawach lub miał pytania to polecam bloga: http://explore-world.you2.pl/azja/
Polecam: Filipiny - Palawan, Tajlandia - Koh Samui, Indonezja - Bali i Gili
mufl26 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 04 Mar 2014 16:34 

Dziękuję wszystkim za pomoc, chyba najlepszym rozwiązaniem wydaje się Indonezja, budżetowo też to wygląda całkiem ok:)

Pozdrawiam,
Ania

#8 PostWysłany: 07 Mar 2014 18:57 

Zaczęłam dalej kombinować:)
Teraz zastanawiam się czy może Bangkok na 3 dni, 3 dni Siem Reap i potem okolice Koh Samui czy jednak Bali i Gilis.
W ciągu 2 dni podnieśli ceny z Bangkoku na Bali o ponad 200zł, a opcja nr 1, nawet z tyloma przelotami, wychodzi taniej.

Może ktoś coś doradzić?
Jeśli Bali i Gilis są definitywnie lepsze to może warto dopłacić, jednak jeśli nie to może lepiej poczekać na inną okazję.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

Ania

#9 PostWysłany: 07 Mar 2014 19:10 
Awatar użytkownika

niebieski
mufl26 napisał(a):
Zaczęłam dalej kombinować:)
Teraz zastanawiam się czy może Bangkok na 3 dni, 3 dni Siem Reap i potem okolice Koh Samui czy jednak Bali i Gilis.
W ciągu 2 dni podnieśli ceny z Bangkoku na Bali o ponad 200zł, a opcja nr 1, nawet z tyloma przelotami, wychodzi taniej.

Może ktoś coś doradzić?
Jeśli Bali i Gilis są definitywnie lepsze to może warto dopłacić, jednak jeśli nie to może lepiej poczekać na inną okazję.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

Ania

Bali i Gilis!
Co oczywiście nie znaczy, że druga opcja zwłaszcza z Kambodżą jest zła... ale ja bym brał Bali i Gilis bez zastanowienia :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Mar 2014 21:13 

Loty: 41
Kilometry: 119 639
Krajów: 20 / 9.7%
Trochę ponad tydzień temu wróciłem z Bali. Jak na porę deszczową, z 10 dni spędzonych tamże padało dwa razy 3-4h, po południu. Każdej nocy była konkretna ulewa, oberwanie chmury, ale z rana ani kropli wody na chodniku. Tylko 95% humidity. :) W maju pogoda powinna być rewelacyjna. Polecam Bali i Lombok+Gili, bo praktycznie gdzie się nie zatrzymasz, to jakaś ładna świątynia za rogiem, generalnie jest co robić. Porządny skuter Hondy ze 125cm silnikiem (co robi znaczenie na górzystym środku wyspy;-) za 15PLN dziennie płaciłem. Warto całość objechać. Paliwo sprzedają praktycznie wszędzie, w butelkach po Absolucie, kosztuje grosze. Na "normalnej" stacji benzynowej ok 1.7 PLN/l. Trzeba tylko pamiętać, aby wyrobić wcześniej w urzędzie w PL międzynarodowe prawo jazdy, jak nie masz, bo kontrole policyjne są wszędzie. Jak chciałem się napić w ciągu dnia, to łapałem na ulicy auto z kierowcą i za $40 woził mnie przez 9-10h. Dobra opcja, jeżeli się jedzie w większej grupie .Jak jeszcze starczy funduszy, to można się przelecieć na Flores na 3-4 dni do parku Komodo, bo podobno warto. Mi niestety czasu nie starczyło, ale mam powód, aby wkrótce wrócić. ;-)

Tajlandia jest raczej nie najlepsza w maju pod kątem warunków atmosferycznych, ale jestem żywym świadkiem, że w środku pory deszczowej pogoda może bardzo pozytywnie zaskakiwać, tak jak na Bali. :D Nie ma z tym reguły, ale Indonezja byłaby w tym przypadku IMO sensowniejszą opcją.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Mar 2014 21:21 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 28.5%
Zbanowany
Jeśli jeszcze nie masz biletu to mam dla Ciebie cenną radę - pojedź gdzie indziej, najlepiej do Ameryki Południowej. Byłem w Tajlandii i Indonezji, wstrętne, brudne miejsca, dziwni ludzie, obrzydliwe żarcie. Hałas i chaos. Mega niewygodne, ciasne autobusy. Dziwna mentalność. W Ameryce Płd. spotkasz autentycznie życzliwych ludzi o mentalności zbliżonej do naszej, mówiących językiem, którego podstawy załapiesz po tygodniu (nie dotyczy Indian), wyznających tą samą religię co Polacy. Do tego najlepsze na świecie jedzenie (Argentyna, Brazylia, Chile; Peru nieco mniej ale też super). Autokary z łóżkami rozkładającymi się nawet do 180 stopni. Pyszne alkohole.

#12 PostWysłany: 07 Mar 2014 21:38 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Eryk napisał(a):
:shock: :shock:
nie wiem co bierzesz, ale podaj recepturę :mrgreen:

pokrojoną w ćwiartki limonkę posypujesz cukrem z trzciny cukrowej i zgniatasz w celu wyciśnięcia soku z limonki. wrzucasz garść lodu i zalewasz wszystko bimbrem z trzciny cukrowej, zwanym pinga (Brazylia) lub cachaça (reszta świata).

#13 PostWysłany: 07 Mar 2014 21:41 

3miesiące temu wróciłam z Meksyku i Kuby i teraz chciałabym spróbować innego kierunku:)

#14 PostWysłany: 07 Mar 2014 21:42 
Awatar użytkownika

Zbanowany
mufl26 napisał(a):
3miesiące temu wróciłam z Meksyku i Kuby i teraz chciałabym spróbować innego kierunku:)

też popełniłem ten błąd...

#15 PostWysłany: 07 Mar 2014 22:16 
Awatar użytkownika

niebieski
matterfixed napisał(a):
Trochę ponad tydzień temu wróciłem z Bali. Jak na porę deszczową, z 10 dni spędzonych tamże padało dwa razy 3-4h, po południu. Każdej nocy była konkretna ulewa, oberwanie chmury, ale z rana ani kropli wody na chodniku. Tylko 95% humidity. :) W maju pogoda powinna być rewelacyjna. Polecam Bali i Lombok+Gili, bo praktycznie gdzie się nie zatrzymasz, to jakaś ładna świątynia za rogiem, generalnie jest co robić. Porządny skuter Hondy ze 125cm silnikiem (co robi znaczenie na górzystym środku wyspy;-) za 15PLN dziennie płaciłem. Warto całość objechać. Paliwo sprzedają praktycznie wszędzie, w butelkach po Absolucie, kosztuje grosze. Na "normalnej" stacji benzynowej ok 1.7 PLN/l. Trzeba tylko pamiętać, aby wyrobić wcześniej w urzędzie w PL międzynarodowe prawo jazdy, jak nie masz, bo kontrole policyjne są wszędzie. Jak chciałem się napić w ciągu dnia, to łapałem na ulicy auto z kierowcą i za $40 woził mnie przez 9-10h. Dobra opcja, jeżeli się jedzie w większej grupie .Jak jeszcze starczy funduszy, to można się przelecieć na Flores na 3-4 dni do parku Komodo, bo podobno warto. Mi niestety czasu nie starczyło, ale mam powód, aby wkrótce wrócić. ;-)

Tajlandia jest raczej nie najlepsza w maju pod kątem warunków atmosferycznych, ale jestem żywym świadkiem, że w środku pory deszczowej pogoda może bardzo pozytywnie zaskakiwać, tak jak na Bali. :D Nie ma z tym reguły, ale Indonezja byłaby w tym przypadku IMO sensowniejszą opcją.

Odnośnie prawa jazdy na Bali. Mam wprawdzie międynarodowe, zawsze brałem ze sobą, ale jednego dnia akurat zostało w pokoju i nie miałem go przy sobie podczas kontroli policji - oczywiście wymagane oficjalnie jest międzynarodowe. Pan policjat grzecznie pyta o "international driving licence". Podaje mu na to polskie, ale jednak z flagą Unii Europejskiej mówiąc mu, że to jest very international driving licence from European Union (prawko kat. B, a jechałem skuterem, nawiasem mówiac 3USD dziennie, ale z guest house-u, a nie wypożyczalni :) Pogadaliśmy potem o pogodzie, bo akurat padało i pojechałem dalej :)
Nie polecam takiej opcji, zwłaszcza, że międzynarodowe to żaden problem zrobić, ale co się naśmiałem to moje :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Mar 2014 18:35 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
Krajów: 25 / 12.1%
srebrny
Zrobił się tutaj ciekawy wątek dla osób które stają przed decyzją który kierunek w Azji południowo-wschodniej wybrać. Pytań jest wiele, jaki klimat w danym miesiącu, czy potrzebna wiza, kiedy jest szczyt sezonu turystycznego i najwyższe ceny. W myśl dobrej zasady budżetowego turysty to linie lotnicze decydują kiedy i gdzie, dlatego czasem czasu na podjęcie decyzji i szukanie informacji nie ma zbyt wiele. W związku z tym przyszedł mi do głowy pomysł stworzenia poradnika/zestawienia w którym byłyby zawarte podstawowe informacje dotyczące tego regionu.

Część informacji na pewno znajdę w różnych relacjach z podróży i w innych miejscach na forum. Było by fajnie gdyby osoby które odwiedziły tą część świata wpisywały się w tym wątku i podawały sprawdzone informacje na temat warunków jakie zastali na miejscu :)

P.S.
Jeśli moderatorzy uznają że inicjatywa zasługuje na osobny wątek to proszę o wydzielenie
 Profil Relacje PM off
mufl26 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 08 Mar 2014 19:14 

BusinessClass napisał(a):
Jeśli jeszcze nie masz biletu to mam dla Ciebie cenną radę - pojedź gdzie indziej, najlepiej do Ameryki Południowej. Byłem w Tajlandii i Indonezji, wstrętne, brudne miejsca, dziwni ludzie, obrzydliwe żarcie. Hałas i chaos. Mega niewygodne, ciasne autobusy. Dziwna mentalność. W Ameryce Płd. spotkasz autentycznie życzliwych ludzi o mentalności zbliżonej do naszej, mówiących językiem, którego podstawy załapiesz po tygodniu (nie dotyczy Indian), wyznających tą samą religię co Polacy. Do tego najlepsze na świecie jedzenie (Argentyna, Brazylia, Chile; Peru nieco mniej ale też super). Autokary z łóżkami rozkładającymi się nawet do 180 stopni. Pyszne alkohole.

Bardzo cenna rada...
A o Tajlandii i Indonezji tak ogolnie piszesz czy jakies szczegolne 'wstretne' miejsca masz na mysli??
Uwielbiam generalizowanie.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 08 Mar 2014 21:32 

bruce09lili napisał(a):
Zrobił się tutaj ciekawy wątek dla osób które stają przed decyzją który kierunek w Azji południowo-wschodniej wybrać. Pytań jest wiele, jaki klimat w danym miesiącu, czy potrzebna wiza, kiedy jest szczyt sezonu turystycznego i najwyższe ceny. W myśl dobrej zasady budżetowego turysty to linie lotnicze decydują kiedy i gdzie, dlatego czasem czasu na podjęcie decyzji i szukanie informacji nie ma zbyt wiele. W związku z tym przyszedł mi do głowy pomysł stworzenia poradnika/zestawienia w którym byłyby zawarte podstawowe informacje dotyczące tego regionu.

Część informacji na pewno znajdę w różnych relacjach z podróży i w innych miejscach na forum. Było by fajnie gdyby osoby które odwiedziły tą część świata wpisywały się w tym wątku i podawały sprawdzone informacje na temat warunków jakie zastali na miejscu :)

P.S.
Jeśli moderatorzy uznają że inicjatywa zasługuje na osobny wątek to proszę o wydzielenie

Myslę, że to bardzo dobry pomysł.
Dokładnie jestem w takiej sytuacji, ceny zmieniają się z dnia na dzień, niestety mąż nie ma na razie urlopu, więc decyzja co, gdzie i jak zostanie podjęta w ostatniej chwili i musi to być natychmiast, więc super by było jakby każdy mógł podzielić się doświadczeniem, zamiast przekopywać miliony forów i tematów w internecie:)

#19 PostWysłany: 08 Mar 2014 23:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
shipoffools22 napisał(a):
Bardzo cenna rada...
A o Tajlandii i Indonezji tak ogolnie piszesz czy jakies szczegolne 'wstretne' miejsca masz na mysli??
Uwielbiam generalizowanie.

W tym temacie obiektywnie mogą się wypowiedzieć tylkoosoby, które były zarówno w Azji Płd. - Wsch. jak i w Ameryce Południowej. Kliknij poniżej na moje statystyki a zrozumiesz, że udzieliłem koleżance dobrej rady. Do Ameryki Południowej latam co roku, i zawsze wsiadając w samolot na Okęciu mam pewność, że będzie super. Jeszcze nigdy się nie zawiodłem...
W Tajlandii, Indonezji, Malezji i (z wyjątkiem stolicy) w Kambodży miałem jedną myśl: "co ja tu ***** robię?!". Fajnie się piło w Singapurze, z ciekawością spacerowałem po Brunei, ale uważam to za stratę czasu i pieniędzy. Gdybym miał do wyboru weekend w Sao Paulo albo tydzień w Phuket, bez chwili zastanowienia wybrałbym Sao Paulo.

#20 PostWysłany: 09 Mar 2014 08:45 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
Krajów: 25 / 12.1%
srebrny
mufl26 napisał(a):
bruce09lili napisał(a):

P.S.

Myslę, że to bardzo dobry pomysł.
Dokładnie jestem w takiej sytuacji, ceny zmieniają się z dnia na dzień, niestety mąż nie ma na razie urlopu, więc decyzja co, gdzie i jak zostanie podjęta w ostatniej chwili i musi to być natychmiast, więc super by było jakby każdy mógł podzielić się doświadczeniem, zamiast przekopywać miliony forów i tematów w internecie:)

Cieszę się że jest zainteresowanie pomysłem :) Na pewno zajmie mi to nieco czasu, ale jestem pełen pozytywnego wiosennego zapału :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości