Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 09 Mar 2014 19:38 

BusinessClass napisał(a):
shipoffools22 napisał(a):
Bardzo cenna rada...
A o Tajlandii i Indonezji tak ogolnie piszesz czy jakies szczegolne 'wstretne' miejsca masz na mysli??
Uwielbiam generalizowanie.

W tym temacie obiektywnie mogą się wypowiedzieć tylkoosoby, które były zarówno w Azji Płd. - Wsch. jak i w Ameryce Południowej. Kliknij poniżej na moje statystyki a zrozumiesz, że udzieliłem koleżance dobrej rady. Do Ameryki Południowej latam co roku, i zawsze wsiadając w samolot na Okęciu mam pewność, że będzie super. Jeszcze nigdy się nie zawiodłem...
W Tajlandii, Indonezji, Malezji i (z wyjątkiem stolicy) w Kambodży miałem jedną myśl: "co ja tu ***** robię?!". Fajnie się piło w Singapurze, z ciekawością spacerowałem po Brunei, ale uważam to za stratę czasu i pieniędzy. Gdybym miał do wyboru weekend w Sao Paulo albo tydzień w Phuket, bez chwili zastanowienia wybrałbym Sao Paulo.

Dobrze, ze kazdy z nas czego innego szuka w podrozowaniu i co innego lubi :) . Tyle, bo chyba w OT wchodzimy.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#22 PostWysłany: 12 Mar 2014 12:55 

Cześć!
Niedawno stałam przed podobnym wyborem :-) Kilka tygodni temu kupiłam bilety do Bangkoku dla naszej 4-os rodzinki i zaczęła się prawdziwa jazda-dzień i noc czytałam blogi, wspomnienia z podróży i wszystko co się dało! Kierunek był prawie jasny: Filipiny/Indonezja/Malezja. Po 1 sugerowałam się pogodą w danym czasie (14.06-14.07), dostępnością do ciekawych miejsc blisko siebie-plaże, kultura, pokazy taneczne, teatralne, dobre jedzenie i piękne plaże. Padło na Indonezję. Na razie mam kupiony powrót do Bangkoku z Jawy południowej a teraz szukam taniego połączenia z Bangkoku na Bali a najlepiej bezpośrednio na Lombok.
W Tajlandii byliśmy w zeszłym roku w połowie maja do połowy czerwca i padało kilka razy delikatnie pod koniec pobytu. Za to noclegi, jedzenie, widoki, ludzie, łatwość w poruszaniu się i w ogóle ceny były bardzo przyjemne i bardzo nas rozwydrzyły bo teraz kiepsko się patrzy na noclegi min 2x droższe w Indonezji :-)
Polecam Tajlandię w tym okresie bo będzie taniej niż w szczycie sezonu i mniej tłoczno.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Mar 2014 15:03 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
jajciucha napisał(a):
Cześć!
Niedawno stałam przed podobnym wyborem :-) Kilka tygodni temu kupiłam bilety do Bangkoku dla naszej 4-os rodzinki i zaczęła się prawdziwa jazda-dzień i noc czytałam blogi, wspomnienia z podróży i wszystko co się dało! Kierunek był prawie jasny: Filipiny/Indonezja/Malezja. Po 1 sugerowałam się pogodą w danym czasie (14.06-14.07), dostępnością do ciekawych miejsc blisko siebie-plaże, kultura, pokazy taneczne, teatralne, dobre jedzenie i piękne plaże. Padło na Indonezję. Na razie mam kupiony powrót do Bangkoku z Jawy południowej a teraz szukam taniego połączenia z Bangkoku na Bali a najlepiej bezpośrednio na Lombok.
W Tajlandii byliśmy w zeszłym roku w połowie maja do połowy czerwca i padało kilka razy delikatnie pod koniec pobytu. Za to noclegi, jedzenie, widoki, ludzie, łatwość w poruszaniu się i w ogóle ceny były bardzo przyjemne i bardzo nas rozwydrzyły bo teraz kiepsko się patrzy na noclegi min 2x droższe w Indonezji :-)
Polecam Tajlandię w tym okresie bo będzie taniej niż w szczycie sezonu i mniej tłoczno.

Jeżeli wziąć pod uwagę ceny w Tajlandii poza sezonem i w Indonezji w sezonie, to może być trochę drożej, ale generalnie po pobycie w obu tych krajach noclegi w Indonezji wydawały mi się jednak tańsze. Budżet dzienny też był niższy w Indonezji. Oczywiście sporo zależy od miejsca - np. Koh Lipe w sezonie jest już konkretnie drogie. W Indonezji byliśmy przed głównym sezonem i dobry nocleg można było znaleźć spokojnie za 15-20 USD. Koszty jedzenia podobne, smaki tu chyba jednak wygrywa dla mnie Tajlandia, ale minimalnie. Piwo - w Indonezji drogie w Tajlandii ujdzie. Łatwość w poruszaniu się - Tajlandia to prawie jak zachód - zero problemów, ale w Indonezji też nie jest źle. Gdy się nie chce kombinować samemu to można spokojnie korzystać z ich "biur podróży", robią mniej wałków i naciągactwa niż w Tajlandii i załatwią wszystko za nas. Jakość środków transportu - no tu jednak w Indonezji nie jest najlepiej, podobnie jak z ogólną czystością (wszędzie ). Kultura "lokalna" - moim zdaniem jednak wygrywa Indonezja, Tajlandia jest dość zwesternizowana. Ludzie w Indonezji - mega super. W Tajlandii ludzie też są spoko, ale dość zdystansowani, w Indonezji wydają się bardziej otwarci i chyba sympatyczniejsi. Rafy koralowe - w Tajlandii jest nieźle, ale jednak Indonezja to moim zdaniem inna liga.

Myślę, że na pewno nie będziecie zwiedzeni wyborem Indonezji :)

Ostatnio edytowany przez bonieq2, 12 Mar 2014 15:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 12 Mar 2014 15:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Ważne też jakie noclegi porównujemy - noclegi w miastach to faktycznie stosunek jakość/cena wypada lepiej w Tajlandii, ale już na tropikalnych plażach w bugalowach to jednak Indonezja moim zdaniem bywa tańsza. Ważne też jaki typ noclegu się preferuje, w miejscowościach turystycznych w Tajlandii jak na Koh Samui czy też plażach Phuket (moloch straszny i o tanim noclegu na samej plaży możemy raczej pomarzyć) czy Ao Nang idzie znaleźć dobre noclegi w niskich cenach, ale na małych rajskich wyspach jak Koh Phi phi (w sezonie raczej nie jest rajska) czy też Koh Lipe, Koh Mook czy Koh Ngai - tam już musimy sięgać wyjątkowo głębiej do portfela.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 18 Mar 2014 23:07 

Jednak się zdecydowaliśmy na Indonezję:)
Promocja Lufthansy plus kod zniżkowy dały cenę 1800zł do Bangkoku i stamtąd Air Asia na Bali, łącznie za osobę 2500zł, więc chyba nie jest tak źle.
Tajlandia w takim razie będzie następnym razem:)
Teraz się zastanawiam nad tym czy lepszym wyborem są Gili i która z nich czy Nusa Lemongan czy Lombok, jeśli chodzi o plażowanie, bo czas zwiedzania będzie dla nas na Bali.
Ma ktoś jakieś doświadczenia?:)

Pozdrawiam,

#26 PostWysłany: 18 Mar 2014 23:11 
Site Admin

Loty: 543
Kilometry: 1 005 099
Krajów: 82 / 38.3%
Lembongan jest cudowny ale typowego plażowania tam nie doświadczysz - za to czekają Cię piękne widoki i super snorkle (zwłaszcza na północy wysepki), jeśli nurkujesz też się nie zawiedziesz - manty i mola mola to tamtejszy hit :)

#27 PostWysłany: 19 Mar 2014 14:13 

Tak jak ja to rozpatruję (w naszym przypadku jest "spór" między Lembongan i Flores)
Lembongan:
+ tańszy transport z Bali
+ krótszy czas transportu
+ piękne plaże podobno też tam są
+ duży wybór niedrogich noclegów

Gili:
+ podobno bardziej rajskie widoczki i plaże
- drogi/długi transport z Bali

Na obu:
+ piękny snorkeling
+ fajna atmosfera, kultura
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 19 Mar 2014 14:29 
Awatar użytkownika

niebieski
W przypadku dylematu między Lembogan czy też Bali (najlepiej i tu i tu), a może coś jeszcze możecie pójść na żywioł i zdecydować na miejscu :)
Na Flores z uwagi na odległość lepiej polecieć, ale np. w miarę niedrogi lecz czasochłonny transfer z Bali na Gilis (bus, prom, bus, łódka) załatwicie zapewne spokojnie z jednodniowym wyprzedzeniem. Jeżeli chcecie rezerwować noclegi z wyprzedzeniem to może poszukać opcji z bezpłatnym odwołaniem rezerwacji - w przypadku podróży w sezonie (na początku, ale jednak) może to być dobre rozwiązanie jeśli nie lubicie niespodzianek.
Osobiście polecam wyjazdy "na pałę" by na miejscu z dnia na dzień decydować gdzie się przemieścić, gdzie spać i co robić. Takie podróżowanie ma dla mnie najwięcej uroku, ale co kto lubi :)
 Profil Relacje PM off
bunditkaa uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 23 Mar 2014 22:50 

bonieq2 a czy wg Ciebie podróżowanie w czerwcu/lipcu po Indonezji bez wcześniej zarezerwowanych noclegów będzie rozsądne?
Tak byłoby najlepiej, wiadomo, na miejscu obejrzeć plaże, resorty i zdecydować gdzie ile czasu spędzimy ale obawiam się, że w tym okresie możemy być czasem skazani na miejsca, gdzie pozostaną ostatnie wolne pokoje/domki. I nie zawsze będą to przez nas wymarzone miejsca (lokalizacja, cena, itp)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 24 Mar 2014 10:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Ciężko udzielić jednoznacznej odpowiedzi...
Jeżeli chodzi o Gilis w tym okresie, to może lepiej coś zarezerwować, bo ilość miejsc noclegowych jest dość ograniczona, ale tak jak napisałem, można zrobić rezerwację z możliwością anulacji np. na booking.com. Wiem, że wiele osób na tym forum niezbyt pochlebnie się o nim wypowiada - że można znaleźć taniej przez inne portale itp. Może i można, ale w przeciwieństwie do wielu innych pośredników często można robić rezerwację bez karty i płatności z góry, a jakość obsługi z ich strony również moim zdaniem jest bardzo dobra, ja nigdy nie miałem z nimi problemów. Rezerwację zawsze można odwołać lub spróbować lekko zmienić daty, pozwoli to na większą elastyczność i sztywny plan podróży nie będzie Wam spędzał snu z powiek.
Na Bali ilość noclegów jest spora, np. w Ubud jest tego naprawdę dużo, ale jeśli nie chce Wam się chodzić i szukać i tak jak napisałaś brać to co zostało, to też można coś zarezerwować. Na Lembogan nie byłem, więc się nie wypowiem.
My w Indonezji byliśmy przed głównym sezonem (marzec) i wszystko robiliśmy "na pałę" i nie żałowaliśmy, ale lato to co innego...
Dla porównania w wysokim sezonie (luty) zaliczaliśmy też Tajlandię - niewielkie wyspy jak Koh Lipe czy Koh Ngai - wszystkie noclegi i transport organizowaliśmy z dnia na dzień - było ok. W zeszłym roku byliśmy na Filipinach (luty/marzec - wysoki sezon) - Palawan też zupełnie "na pałę" - w okolicach El Nido faktycznie nie było lekko, ale po dłuższych poszukiwaniach trafił się super nocleg. Na Malapascui z miejscami też ciężko i to był jedyny nocleg bookowany z wyprzedzeniem. I po dwóch dniach i tak go zmieniliśmy na inny, bo nie pasował nam...
Dla mnie bookowanie wszystkiego z góry zabija nieco przyjemność z podróżowania, ale nie chciałbym byście potem nocując na plaży pod chmurką na przykład na Gilis przeklinali mnie :)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 24 Mar 2014 13:36 

Nie no, co Ty :)
Jak robię rozeznanie. Kupiłam już przez agode pierwsze noclegi po przylocie, żeby w zmęczeniu nie szukać noclegu.
U nas to jest ciut trudniejsze z szukaniem na miejscu bo zależy nam na ominięciu opłaty za dzieci i wybieramy miejsca gdzie jest np. "dzieci do lat 8 bez dodatkowych opłat, pod warunkiem, że śpią na obecnych łóżkach" :) A liczba takich miejsc jest ograniczona :P
Widzę, że na tym forum jest sporo osób zakochanych w Azji Południowo-Wschodniej, tak jak my! Filipiny, Malezja, Laos i Kambodża jeszcze przed nami w planach na następne lata :) Fajnie się czyta Twoje i innych wrażenia z podróży. Lepsze niż Lonely Planet!
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 26 Mar 2014 14:02 

Witam. Chciałbym dorzucić swoje trzy grosze w temacie Tajlandii :P czy jako doświadczeni podróżnicy możecie polecić rejony przyjazne rodzinie, lub patrząc z drugiej strony odradzić te których lepiej unikać podróżując z dzieciakami? Chodzi mi o bezpieczeństwo, atrakcje no i oczywiście ceny

Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 26 Mar 2014 14:11 

Hej, ja też podróżuję z dziećmi i odradzam miejsca bardzo zatłoczone ale Tajlandia jest krajem bezpiecznym i bardzo przyjaznym rodzinom więc nie masz się co przejmować :) Zależy co chcesz zobaczyć, tzn zwiedzać świątynie, plażować, spędzić kilka dni w dżungli czy coś innego? Dla każdego coś się znajdzie.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 26 Mar 2014 14:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie polecam wycieczki z dziećmi na ping-pong show :)
Należy też przygotować się na kłopotliwe pytania o shemale ;)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 26 Mar 2014 14:41 

Na plażowanie lepsze są Gili - typowo rajsko-relaksacyjne klimaty, brak pojazdów, zupełna cisza (zależy które gili).
Lembongan jest większy, można fajnie pojeździć skuterem, ale przede wszystkim nurkowanie/snorkelling dużo lepsze (chociaż bez żółwi). Plaże oczywiście też się znajdą.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 13 Maj 2014 00:33 

A ja polecam Sri Lankę;)

Jeszcze nie jest tak komercyjna jak Phuket czy inne popularne plaże ale już się robi coraz bardziej turystyczna więc jest przyjemnie;)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 27 Sie 2014 14:51 

Ja zdecydowanie polecam Gili Meno. Byliśmy chwilę też na Trawanganie, jednak to nie to:)
Koleżanka była na wszystkich trzech i też poleca Gili.
Dla mnie miejsce idealne na wypoczynek - mała wyspa, czuć luz, mało ludzi, dobre jedzenie i bardzo w porządku ceny. Cały dzień na plaży przy barze - piwo, swieżo wyciskane soki, 2 obiady można było zamknąc w kwocie 70zł na 2 osoby. A muzyka z baru, piękne morze, soczek i leżaczek to dla mnie był wspaniały czas:)
Nie byłam na Lembonganie w końcu, więc nie mogę się wypowiedzieć.
Lombok z Gili też interesująco wyglądał, ale to może innym razem:)

#38 PostWysłany: 21 Paź 2014 19:23 

niebieski
Moim zdaniem wybór Indonezji w maju to dobry pomysl. Z Bali macie rzut kamieniem na Jawe i wulkany Bromo i Kawah Ijen. Może zamiast Gilis skusicie się na 4 dniowy kurs z Lomboku na Flores z oglądaniem waranów na Komodo i Rinca? http://www.kencanaadventure.com

Wulkany z Bali można zamknąć w 3 dni (organizując całość samemu). Ale to męczące 3 dni.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości