Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 91  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 30 Sie 2011 10:16 

Zbanowany
Witam jestem poczatkujacy i lece Kraków (KRK) do Bruksela (Charleroi) (CRL) przylot o 13.25 i z Bruksela (Charleroi) (CRL) do Palma de Mallorca (PMI) o 17.55 czy bez wiekszych problemow zdaze na ten lot na Palma ?
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#222 PostWysłany: 30 Sie 2011 13:43 
Awatar użytkownika

Odpowiedź jest banalnie prosta - jeśli nie będzie żadnych opóźnień - zdążysz bez najmniejszego problemu :)

#223 PostWysłany: 30 Sie 2011 19:54 

fifi36 napisał(a):
Mam pytanie planuje zarezerwować bilety i mieć przesiadkę na lotnisku Oslo (Rygge) różnica pomiędzy przylotem a odlotem to 25 min czy jest szansa na zdążenie na ten lot na tym lotnisku czy szukać czegoś innego ? Lot jest RyanemAir jeden i drugi
Dziękuje za odpowiedź

:D raczej nie masz co liczyć, chyba że lubisz bardzo skoki adrenaliny ;)
Nie zapomnij ,że teoretyczny wymóg żeby odlecieć to stawienie się 30min przed odlotem samolotu ;)
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 11 Wrz 2011 09:40 
Awatar użytkownika

Loty: 1457
Kilometry: 3 007 565
Krajów: 130 / 60.8%
platynowy
Witam, to mój pierwszy post ale nie pierwszy daleki lot.....

Czy ktoś miał doświadczenie z przesiadką w Korei pomiędzy Gimpo a Incheon? Mam czas na przesiadkę według rozkładu 2.05h - czy to wystarczy? (ew. mogę przebukować wylot z Incheon - bo lecę tylko to HKG) ale szkoda dnia...

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 11 Wrz 2011 13:33 
Awatar użytkownika

Jeśli loty są na jednym bilecie to nie musisz się przejmować. Linia wtedy odpowiada za ewentualne przesiadki i opóźnienia.
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 11 Wrz 2011 16:04 
Awatar użytkownika

Loty: 1457
Kilometry: 3 007 565
Krajów: 130 / 60.8%
platynowy
Oczywiście nie są - to dwa osobne loty - może ktoś z was po prostu podróżował pomiędzy Gimpo i Incheon?

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 11 Wrz 2011 16:58 

Nie chcę przestrzegać ani moralizować, ale..."Chorobą" latania zaraziłem się około rok temu, jestem ostrożny/przynajmniej tak mi się wydaje/. Zarezerwowałem córce bilety z KOS via Oslo /RYGGE/ do Krakowa. Czasu na przesiadkę 2,55, samolot startuje z Oslo na KOS o 7:20 /to jest jego baza/, więc wszystko powinno być ok. Ścierpłem jak zobaczyłem, że ot tak sobie godzina odlotu została przesunięta na 10:00 /podobno były "korki" nad Europą, a było to 4.09/, na szczęście samolot wyleciał o 9:11,a wrócił do Oslo o 17:14, więc czasu na przesiadkę zostało 70 minut. Niestety nie ma nic pewnego nawet przy kilku godzinach, więc zwłaszcza w zimie, te 60 minutowe przesiadki to bardzo duże ryzyko.Chociaż z drugiej strony, w tamtym roku był strajk hiszpańskich kontrolerów, "nasz" samolot odleciał do Bolonii z Teneryfy 60 minut opóźniony, a przyleciał punktualnie.
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 11 Wrz 2011 17:12 

HON fly4free
@phioe: mógł przylecieć punktualnie , bo Ryanair daje celowo takie bloki czasowe w rozkładzie aby potem trąbić fałszywie, że jest najpunktualniejszy na świecie. A co do przesiadek: w razie odwołania lotu czy losowego dużego opoźnienia z jakiegoś powodu nie pomoże ani zapas 3 ani 5 h: zawsze jest to jakies ryzyko; w normalnych warunkach zostawiłabym 2-2,5 godziny minimum odstępu między lotami . Wszystko ponieżej jest moim zdaniem igraniem z losem:-)
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 11 Wrz 2011 17:37 

Oczywiście, albo z losem albo z kasą, już zastanawiałem się nad 5.09 ,bilety z Oslo za 90 e.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 12 Wrz 2011 00:36 

marek2011 napisał(a):
@phioe: mógł przylecieć punktualnie , bo Ryanair daje celowo takie bloki czasowe w rozkładzie aby potem trąbić fałszywie, że jest najpunktualniejszy na świecie.

to chyba dobrze, ze przewoznicy nakladaja na kazdy lot lekka nakladke czasowa, aby w razie opoznienia moc wyrobic sie na czas? wiele zalezy takze od sily i kierunku wiejacego wiatru.

#231 PostWysłany: 14 Wrz 2011 14:45 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 41 / 19.2%
Bagaż podręczny

[FR] Kraków - Mediolan (Bergamo) 10:00 - 11:50
[FR] Mediolan (Bergamo) - Palma de Mallorca 13:10 - 15:00

Jak wszystko pójdzie bez problemowo, starczy 1:20 na przesiadkę

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 17 Wrz 2011 13:30 

A ja mam takie pytanie... A właściwie dwa.
Zaznaczam, że jestem kompletnie zielona. Samolotami latałam całkiem sporo, ale NIGDY z przesiadką.
Mam lot Warszawa - Frankfurt - Pekin - Ułan bator. Wszystko na jeden bilet. Przewoźnicy LOT -Air China -Air China.
No i ogromny problem z czasem, bo na lotnisku we Frankfurcie mam tylko 1h30 między lotami (przylot 13:20, odlot 14:50), a w Pekinie niewiele więcej, bo 2h10 (przylot 06:25, odlot 8:35). No i martwię się okropnie. Zdążę? Mój pracodawca zamówił ten bilet przez biuro podróży...

I drugie pytanie, jak w ogóle wygląda taki lot z przesiadkami. Samolot ląduje, wychodzę razem ze wszystkim ludźmi przez tę samą furtkę. A potem co? Wbiegam z powrotem na lotnisko od strony "wylatujących" i gorączkowo szukam swojej bramki na kolejny lot? Rozumiem, że bagażami nie muszę się przejmować, bo raz nadane będą za mną podążać. Będę więc, biegać tylko z podręcznym i przechodzić ciągle przez to samo, ściąganie kurtki, klucze i komórka do pudełka i skaner. Czy tak? Bardzo proszę o dokładne opisanie takiej podróży. Wiem, że moje pytania pewnie wydadzą się Państwu totalnie głupie, ale proszę o wyrozumiałość dla niedoświadczonej koleżanki.
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 17 Wrz 2011 16:29 

malajaa

Co do lotów z przesiadką to:
-jeżeli wszystkie odcinki masz na jednym wspólnym bilecie to sprawa wygląda następująco - idziesz normalnie odprawić swój bagaż w check-in w WAW i nadajesz bagaż, spytaj się wtedy czy bagaż leci bezpośrednio do miejsca docelowego czy musisz go nadać jeszcze raz w trakcie podróży, zazwyczaj dostajesz już wszystkie karty pokładowe przy pierwszej odprawie tzn, że nie musisz odprawiać się po raz kolejny w każdym mieście przesiadkowym (jednakże uzależnione czy bagaż leci bezpośrednio czy musisz go odprawić jeszcze raz).
-po wylądowaniu wysiadasz ze wszystkim pasażerami i udajesz się według drogowskazów do punktu TRANSFER, tam postępujesz według zaleceń osoby siedzącej w okienku (nie wiem jak to wygląda Pekinie, ale pewnie tak samo jak we Frankfurcie), po sprawdzeniu wszystkiego idziesz na strefę bezcłową i czekasz na kolejny lot.
-co do czasu przesiadek, lotnisko we Frankfurcie jest duże ale bardzo dobrze oznakowane i myślę, że bez problemu wystarczy ci czas przewidziany przez przewoźnika, oczywiście istnieje możliwość opóźnienia lub odwołania któregoś z odcinków podróży w takim przypadku udajesz się do punktu danej linii lotniczej lub informacji znajdującej się na strefie bezcłowej i uzyskujesz informacje o zmianie na kolejny, najbliższy lot w którym jest wolne miejsce lub uzyskujesz bony na jedzenie/picie etc. lub dostajesz propozycje przenocowania w hotelu gdyby następny lot odbywał się dopiero następnego dnia.

mam nadzieje że o niczym nie zapomniałem i życzę udanego lotu/lotów.

#234 PostWysłany: 18 Wrz 2011 10:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Frankfurt jest sporym lotniskiem, ale przy braku opóźnień zdążysz bez problemu. Co prawda ostatnio miałem już dosyć gorąco, bo musiałem gnać z jednego terminala do drugiego, przechodzić kontrolę i gnać na sam koniec terminala.

#235 PostWysłany: 18 Wrz 2011 11:16 

Bardzo, bardzo Wam dziękuję za pomoc. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
A czy mogę jakoś sama sprawdzić, czy mój bagaż będzie nadawany tylko raz na całą drogę? Np. po jakichś oznaczeniach na bilecie?
Czy to się okaże dopiero na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 18 Wrz 2011 16:54 

jesli masz jeden kod rezerwacji to bagaz na 100% bedzie nadany na ostatnie lotnisko docelowe. mozesz sie jeszcze o tym upewnic od pracownika check-in nadajac bagaz

#237 PostWysłany: 24 Wrz 2011 01:24 
Awatar użytkownika

Czyktoś może podpowiedzieć (może są takie statystyki) jaki jest średni czas opóżnienia lotów rayanair na linii polska - wielka brytania?

Lub inaczej ile przyjac minimalnego czasu na przesiadkę (z bagazem rejestrowanym) aby zminimalizowac ryzyko opoznienia?
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 24 Wrz 2011 02:16 
Awatar użytkownika

hmm myślę, że coś ok. 3h powinno spokojnie wystarczyć.
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 24 Wrz 2011 10:18 

Jezeli chodzi o Stansted to dla mnie 3h to minimum bezpiecznego czasu i to bez bagazu

#240 PostWysłany: 24 Wrz 2011 11:57 
Awatar użytkownika

Może dodam, że lece do Liverpoolu i muszę przedostać się do Manchesteru skad dalej lecę. Odległość niby nieduża, jest autobus transferowy. Ile sadzicie trzeba zarezerwowac czasu? Ktoś probowal takiego polaczenia?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 91  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości