Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 91  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 22 Lip 2011 14:07 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Jeśli kupiłaś bilet za jednym zamachem to jest on łączony. I nadadzą Ci też bagaż do samego NY z Wawy więc nie musisz się martwić odbieraniem i szukaniem go po lotnisku ;) namierz od razu terminal, z którego masz lecieć i kieruj się prosto do niego bez zatrzymywania się po drodze w żadnych sklepach. Obsługa będzie wiedzieć, że ktoś leci z przesiadką więc powinni poczekać. No chyba, że samolot przyleci w porze odlotu tego drugiego to już nie. LOT raczej się nie spóźnia, nie masz się co martwić ;)

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#202 PostWysłany: 22 Lip 2011 18:45 
Awatar użytkownika

Loty: 247
Kilometry: 497 314
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
Pytałem się o to w innym temacie, ale ten jest zdecydowanie odpowiedniejszy, więc może ktoś bedzie wiedział. A więc tak:

We wrześniu wybieram się na Tobago, i w związku z tym mam pytanie techniczne związane z lotem. Otóż wylatuję z Miami, a jako że jest niewiele połączeń z Tobago zdecydowałem że wezmę 2x RT, czyli MIA-POS, POS-TAB. Samoloty z Port of Spain latają na Tobago cały dzien co każde pół godziny, lot trwa 25 minut. Chciałbym jak najmniej czasu spędzic na lotnisku w Port of Spain, więc ile czasu powinienem zarezerwowac sobie na przesiadkę tak aby nie marnować tam bezmyślnie czasu, a zarezem zdążyć bezstresowo na samolot? Jest to lot krajowy, w dodatku krótkodystansowy więc chyba nie powinno to długo zająć...

Z góry dziękuję za odpowiedzi! :)
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 28 Lip 2011 15:53 

[1] Lanzarote (ACE) - London (Stansted) (STN) Wed, 21 Sep 11:50 16:05 4h 15
[2] London (Stansted) (STN) - Krakow (KRK) Wed, 21 Sep 18:00 21:25 2h 25

Czas przesiadki: 1h 55min

[3] Krakow (KRK) - Bologna (BLQ) Sat, 17 Sep 09:40 11:35 1h 55
[4] Bologna (BLQ) - Lanzarote (ACE) Sat, 17 Sep 13:45 17:05 4h 20

Czas przesiadki: 2h 10min

Myślę, że w Boloni 2h 10min powinno wystarczyć czy się mylę? Chcąc rozwiać wątpliwości czy 1h 55min wystarczy na przesiadkę w Londynie (Stansted) Wszystkie połączenia są Ryanair-em tylko i lecę wyłącznie z bagażem podręcznym.

Proszę o informacje...
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 28 Lip 2011 16:00 
Awatar użytkownika

srebrny
harveydent napisał(a):

Myślę, że w Boloni 2h 10min powinno wystarczyć czy się mylę? Chcąc rozwiać wątpliwości czy 1h 55min wystarczy na przesiadkę w Londynie (Stansted) Wszystkie połączenia są Ryanair-em tylko i lecę wyłącznie z bagażem podręcznym.

Proszę o informacje...

Z ciekawosci...ile Cie wyniosła ta trasa?
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 28 Lip 2011 16:03 

3,4 - 237zł
1,2 - 334zł
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 29 Lip 2011 11:41 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 307 053
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Na STN jeśli tój lot będzie w planie, to powinno się udać. To jedno z niewielu lotnisk (jeśli nie jedyne), na którym Ryan oficjalnie informuje że do kontroli bezpieczeństwa trzeba stawić się co najmniej 1h przed lotem (standard to 40 min). Średnio licz, że po wyjściu z samolotu do terminalu cała trasa łącznie z kontrolą zajmie 15-20 min. Potem kolejne 10-15 min. żeby przejść security, i do 15 min. żeby dojść do właściwego gate'a.
W Bolonii moim zdaniem zdążysz bez problemu.

#207 PostWysłany: 29 Lip 2011 13:10 

Czy ktos sie orientuje jak wyglada przesiadka na lotnisku w Jakarcie (Indonezja)?
Mam 55min na przesiadke na lot krajowy (wszystkie loty w obrebie Indonezji):
Denpasar (DPS) at 1240 (12:40 PM) and arrive in Jakarta (CGK) at 1320 (1:20 PM)
Jakarta (CGK) at 1415 (2:15 PM) and arrive in Yogjakarta (JOG) at 1515 (3:15 PM)
IMO powinnam zdazyc jak nie bedzie opoznien, ale czy ktos tak juz probowal?
Obydwa loty sa z airasia.
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 29 Lip 2011 13:31 
Awatar użytkownika

niebieski
harveydent napisał(a):

Proszę o informacje...

oba loty bez opoznien - zdazysz bez problemu.
Jesli samolot do bolonii sie spozni - rowniez zdazysz, bolonia to w miare niewielkie lotnisko (oczywiscie zakladam opoznienie do godziny max)
Ze stansted gorzej, zeby wydostac sie z tego lotniska trzeba przejsc/przejechac/przeleciec/niewiadomo co jeszcze pol budynku co zajmuje wraz z kontrola ok 10-15 min tak jak wspomnial kolega wyzej. Security na STN to tez chwila bo czepiaja sie wszystkiego, wlaczajac w to inny woreczek przezroczysty niz oni chca. Dlatego jesli lot sie troche opozni to coz, moze byc nerwowo ;)
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 29 Lip 2011 13:33 
Awatar użytkownika

niebieski
orchidea04 napisał(a):
LOT raczej się nie spóźnia, nie masz się co martwić ;)

LOT sie nie spoznia? :) Niezly kawal.

Z nudów obserwuje ostatnio tablice lotnicze WAW, KRK i innych polskich miast i królem spoznien (ok, moze nie królem ale ma ich wiecej niz inni) jest zdecydowanie nasz narodowy przewoznik, o odwolaniach lotów nie wspominajac.

Kumpel kiedys zdefiniowal swoje trzy loty LOTem - dwa opoznione i jeden.. nie, nie na czas tylko odwołany ;)
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 09 Sie 2011 18:29 

lecialem lotem pare razy i na trasy miedzynarodowe zlego slowa powiedziec nie moge. za to krajowki faktycznie dramat - raz odwolany tuz przed startem, raz na czas, a raz przelozyli mi na pozniejsza godzine dzien przed wylotem

#211 PostWysłany: 17 Sie 2011 11:06 

niebieski
Miłe zaskoczenie na Okęciu w niedzielę (14.08.2011). Wysiadając przez rękaw trafiłem do strefy odlotów. Kiedyś to było niemożliwe. Wreszcie strefa przylotów połączona ze strefą odlotów. Czy to w związku z otwarciem nowych pirsów ? Można skorzystać ze sklepów - jeśli nie będą sprawdzać karty pokładowej. Czy podobna sytuacja jest w przypadku przejazdu autobusem z samolotu do terminalu ? Ma ktoś jakieś doświadczenia z ostatnich dni ?

#212 PostWysłany: 17 Sie 2011 19:56 

Czy lotnisko Bruksela (Charleroi) jest duże? Planuje lot łączony i mam około 2h na przesiadke...

#213 PostWysłany: 17 Sie 2011 21:50 
Awatar użytkownika

srebrny
olaaa napisał(a):
Czy lotnisko Bruksela (Charleroi) jest duże? Planuje lot łączony i mam około 2h na przesiadke...

to niewielkie lotnisko, wyrobisz sie spokojnie
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 18 Sie 2011 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
olaaa napisał(a):

To najmniejsze lotnisko zagraniczne, na którym byłam. 2 godz. na przesiadkę wystarczy spokojnie. Ja miałam 6 godzin to niemal zanudziłam się na śmierć :)

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 18 Sie 2011 16:25 

Loty: 35
Kilometry: 94 159
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Zastanawiam się nad lotem:

BVA-BGY 8:30-9:50
BGY-KRK 10:45-12:35

Czy 55 minut starczy na przesiadkę na BGY?
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 18 Sie 2011 22:25 
Awatar użytkownika

niebieski
ormo napisał(a):

przy planowym przylocie bedziesz bardzo na styk (w BGY czesto kontrola bezpieczenstwa zajmuje ok 10 minut, dojscie do gateów kolejne 5-10min jesli ktos nie zna dobrze lotniska). Ja bym nie ryzykowal.
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 28 Sie 2011 10:49 

ormo napisał(a):

Blackall napisał, że by nie ryzykował. Ja może tylko napiszę coś co ułatwi decyzję z przesiadkami.

Przy przesiadce warto zwrócić uwagę na jakie lotniska i o której godzinie sa nasze loty przesiadkowe.
w wyżej wymienionym przypadku, warto zauważyc, że lot odbywa się rano (co dośc często, ale nie zawsze) oznacza iż samolot zbazowany jest własnie na tym lotnisku. Jest to dla nas bardzo ważna informacja, gdyż wiedząc, że samolot będzie rozpoczynał z naszego lotniska możemy miec 99% szans, że na lotnisko docelowe dolecimy na czas, a w godzinach porannych nawet wczesniej (Ryanair miewa zawyżony czas lotu w stosunku do faktycznego czasu dzielącego lotniska).
Warto też zwrócić uwagę czy samolot na który się przesiadamy równiez będzie startował z lotniska, na którym jest zbazowany, bo jeśli tak, to raczej odleci na czas, jeśli nie, to jest szansa że się spóżni i będziemy mieli zapas czasu na przesiadkę (jednak tego nigdy nie jesteśmy pewni, ale na pewno nie wystartuje wcześniej).

Przyklad:
W w/w przypadku lot BGY-KRK wykonuje samolot zbazowanym w BGY (zatem odleci na czas), natomiast samolot startujący z BVA do BGY jest samolotem, który nie jest zbazowany w BVA (przyleci on z BGY na godzinę 8.05, wiec zbazowany jest również w BGY).
Biorąc pod uwagę te informacje, możemy stwierdzić, że ryzyko przesiadki jest większe niż gdyby samolot BVA-BGY zbazowany był w BVA.
Nalezy jeszcze uwzgędnic znajomosć lotnisk, bo w tym wypadku np nie znając lotniska przesiadkowego, raczej nie warto ryzykować 55minut, choć oczywiście nie wszyscy się ze mną zgodzą.

Osobiście, nie lubię latac mając w głowie cały czas pytanie: czy dząże się przesiąść? :)
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 29 Sie 2011 10:01 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 594
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
55 min na BGY wystarczy, ale to opcja dla hardcorowców, ponieważ brak marginesu bezpieczeństwa, ja bym zrezygnował z takiej przesiadki. Osobiście rozważam przesiadki od min 1,5 godzin (FR, bo W6 jednak większe ryzyko).
Oczywiście zawsze można brać lot rezerwowy na wszelki wypadek ....
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 29 Sie 2011 11:44 
Awatar użytkownika

niebieski
kronopio napisał(a):
ormo napisał(a):

Blackall napisał, że by nie ryzykował. Ja może tylko napiszę coś co ułatwi decyzję z przesiadkami.

Przy przesiadce warto zwrócić uwagę na jakie lotniska i o której godzinie sa nasze loty przesiadkowe.
w wyżej wymienionym przypadku, warto zauważyc, że lot odbywa się rano (co dośc często, ale nie zawsze) oznacza iż samolot zbazowany jest własnie na tym lotnisku. Jest to dla nas bardzo ważna informacja, gdyż wiedząc, że samolot będzie rozpoczynał z naszego lotniska możemy miec 99% szans, że na lotnisko docelowe dolecimy na czas, a w godzinach porannych nawet wczesniej (Ryanair miewa zawyżony czas lotu w stosunku do faktycznego czasu dzielącego lotniska).
Warto też zwrócić uwagę czy samolot na który się przesiadamy równiez będzie startował z lotniska, na którym jest zbazowany, bo jeśli tak, to raczej odleci na czas, jeśli nie, to jest szansa że się spóżni i będziemy mieli zapas czasu na przesiadkę (jednak tego nigdy nie jesteśmy pewni, ale na pewno nie wystartuje wcześniej).

hehe dokładnie tak jest w teorii, natomiast praktyka kieruje sie tez swoimi zasadami. Generalnie trzeba tez wziac pod uwage ile jest porannych odlotów. Bodajze w Ciampino mialem sytuacje, gdzie przez ogromną, poranną kolejkę do security (a otwartych stanowisk bodajze dwa..) samoloty wypełnialy sie dosc długo, ba, nasz do KRK odlecial i tak chyba bez czesci pasazerów! Ale o co mi chodzi.. generalnie o to, ze obsuwa rzędu 5-10 minut na tego typu lotnisku, gdzie jest tylko jeden pas a startujących samolotów kilka, czesto powoduje ze nasz samolot musi przeczekac pozostałe, wcisnac sie gdzies w srodek itp - dokladniej na tym sie nie znam (sloty i te sprawy). Pamietam tylko, ze nasz lot, ktory mial odleciec 6.15 odleciał dopiero 6.50 wlasnie ze wzgledu na niewielkie opoznienie, ktore spowodowało ze utracil slota.

Dlatego to tez radzilbym brac pod uwage :-)
// a bergamo jest lotniskiem o podobnej charakterystyce..
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 30 Sie 2011 09:50 

Mam pytanie planuje zarezerwować bilety i mieć przesiadkę na lotnisku Oslo (Rygge) różnica pomiędzy przylotem a odlotem to 25 min czy jest szansa na zdążenie na ten lot na tym lotnisku czy szukać czegoś innego ? Lot jest RyanemAir jeden i drugi
Dziękuje za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 91  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości