Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 246 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 13 Lip 2013 00:37 

kacper451: Kiedy dokładnie dostałeś informację o płatnej możliwości upgrade'u,
kilka postów wcześniej napisałeś, że przy dzisiejszej rezerwacji wyskoczyła Ci taka możliwość (gdzieś w trakcie czy już po potwierdzeniu rezerwacji)?

bimberon: Karta przyszła po rejestracji czy dopiero po pierwszej rezerwacji noclegu?
 Profil Relacje PM off  

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#122 PostWysłany: 13 Lip 2013 06:59 

Loty: 801
Kilometry: 1 030 727
Krajów: 72 / 33.6%
platynowy
JJ2010 napisał(a):
@kacper a ten upgrade dostałeś "z urzędu" czy się o niego upomniałeś?

nobody napisał(a):
kacper451: Kiedy dokładnie dostałeś informację o płatnej możliwości upgrade'u,
kilka postów wcześniej napisałeś, że przy dzisiejszej rezerwacji wyskoczyła Ci taka możliwość (gdzieś w trakcie czy już po potwierdzeniu rezerwacji)?

Informacja wyskoczyła sama w nowym okienku zaraz po rezerwacji, po wpisaniu numeru karty i potwierdzeniu.
Nadal mogę również skorzystać z tych upgrade-ów po zalogowaniu sie na swoje konto w CC w widoku/zmianie rezerwacji.

Załączniki:
upgrade.jpg
upgrade.jpg [ 25.38 KiB | Obejrzany 1590 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 13 Lip 2013 13:11 

Loty: 113
Kilometry: 222 169
Krajów: 27 / 12.6%
Ja nocując w hotelu Raddison w Sofii dostałem razem z upgradem do pokoju Business również darmowe śniadanie. Pewnie wszystko zależy od konkretnego hotelu.

#124 PostWysłany: 13 Lip 2013 14:02 

Loty: 977
Kilometry: 1 783 132
Krajów: 107 / 50.0%
Cześć

Potwierdźcie proszę, czy przy check-in'ie trzeba okazać kartę, czy też nie.

Dzięki za pomoc.

PS
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 13 Lip 2013 14:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Odpowiedź masz kilka postów wyżej na tej samej stronie.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 13 Lip 2013 15:27 

Loty: 977
Kilometry: 1 783 132
Krajów: 107 / 50.0%
Być może rzuciło mi się na oczy, ale nie widzę odpowiedzi na to pytanie.
Widzę tylko odpowiedź, żeby wziąć wydruk z numerem karty i statusem.
A co będzie, jeżeli nie będę miał nic przy sobie ?
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 13 Lip 2013 15:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Nic nie będzie. Mają wgląd do systemu i widzą, że masz status Gold. To nie jest karta płatnicza, którą musisz mieć przy rezerwacji, tylko lojalnościowa. Tak samo jak lecisz nie musisz pokazywać karty przy odprawie, wystarczy, że numer FF jest w rezerwacji. System automatycznie zrobi cross-check nazwiska z numerem przy naliczaniu punktów.
Mam status Gold w Starwood SPG i nigdy nie proszono mnie o kartę przy meldunku, podobnie jest w Club Carlson, HHonors i innych.
Robiąc rezerwację bądź zalogowany na swoje konto i wszystko będzie OK.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 13 Lip 2013 16:47 

niebieski
|...o...| napisał(a):

A tak ogolnie to wszystkie obecne normalne programy czlonkowskie sa o du... rozbic i tylko zwodza klientow 'obiecanymi' dodatkami i przywilejami. Nie tak dawno to sniadania byly standardem w cenie pokoju w hotelach europejskich a teraz kaza sobie placic za nie lub oferuja jako przywileje dla czlonkow programow z tym ze czesto dostaniesz w ten sposob kontynentalne sniadanie a nie dostep do bufetu sniadaniowego, mamienie o upgradzie pokoju tez jest roznie traktowane zamiast junior suite dostaniesz zwykly pokoj z lepszym widokiem i uwazaja ze masz upgrade wiec o co Ci chodzi. Jedyna zaleta jest w miare respektowanie pozniejszego opuszczenia pokoju.

Co jak co ale nie zwodzą, każdy status ma Swoje przywileje. Osobiście posiadam HH Plat i nie wygląda to tak jak ty to opisujesz. Dostęp tylko do kontynentalnego śniadania miałem tylko w jednym hotelu Hilton Hasbrough Hights, ale za dopłatą 1,99 USD mogłem korzystać z całego bufetu. Uważam to za bardzo poprawną politykę.
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 13 Lip 2013 17:32 
Awatar użytkownika

niebieski
tomasz.tomczuk napisał(a):
Co jak co ale nie zwodzą, każdy status ma Swoje przywileje. Osobiście posiadam HH Plat i nie wygląda to tak jak ty to opisujesz. Dostęp tylko do kontynentalnego śniadania miałem tylko w jednym hotelu Hilton Hasbrough Hights, ale za dopłatą 1,99 USD mogłem korzystać z całego bufetu. Uważam to za bardzo poprawną politykę.

Zgodzę się - każdy status ma swoje przywileje. Zauważ tylko, że od jakiegoś czasu w praktycznie wszystkich programach lojalonościowych te przywileje są zmniejszane.

W zeszłym roku rozpoczęło się od Marriott Rewards, następnie dołączyło SPG, a w tym roku HH. Wystarczy spojrzeć na tabelę ile potrzeba było wydać za darmową noc przed 28/03 a ile teraz - w niektórych przypadkach nawet 80% więcej. Dodano nowe kategorie hoteli i na noce w tych lepszych potrzeba o wiele więcej punktów (osobiście wyznaję zasadę, że nie ma sensu przeznaczać punktów z programów lojalnościowych na najtańszy produkt na który można sobie pozwolić bez problemu - wolę je wykorzystać na produkt ekskluzywny, gdzie nad wydaniem gotówki już bym się poważnie zastanowiła).

Nie chcę już wspominać o zmniejszonej dostępności pokoi jeśli masz kartę AmEx w AXON i dla HH Plat (GLON). Dodatkowo większa liczba zniżkowych taryf preferencyjnych dla korporacji jest objęta statusem NC (no credit - odnoszącym się do (nie)-zdobywania punktów).

I bonusy w postaci dodatkowych punktów (jak obecna promocja Triple w Hiltonie) nic na dłuższą metę nie zmienią.

Nie próbuję tutaj pomniejszać pozycji Hiltona. W Marriott Rewards, SPG czy innych programach jest identycznie. Napisałeś, że jesteś w HH, a ponieważ znam ten program dobrze to odnoszę się do niego.

A co do rezerwacji robionych przez booking.com lub podobne serwisy, proponuję skontaktować się z hotelem bezpośrednio lub centrum rezerwacyjnym sieci i połączyć rezerwację ze swoją kartą lojalnościową. Robiłam to kilakrotnie i nigdy nie było problemu.
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 13 Lip 2013 22:56 

HON fly4free
Nie przesadzałbym w żadną stronę.

Faktem jest , że w ostatnim czasie niemal wszystkie programy hotelowe (podobnie jak lotnicze) ograniczają przywileje i pogarszają swoją atrakcyjność np. przez podwyższanie stawek dla noclegów za punkty itd. Ale można powiedzieć: jakie Goldy, takie przywileje. W ostatnich czasach, jak nigdy dotąd, nasiliło się rozdawnictwo : darmowe statusy dla posiadaczy kart kredytowych, brak weryfikacji ich zgłoszeń, obniżone progi kwalifikacyjne, zmasowane akcje status match itp. nagle zwielokrotniły liczbę klientów statusowych, którzy często śpią 1-2 noce w roku w danej sieci a mają status złoty, czy platynowy/diamentowy i równie wysokie wymagania. Podobny proces można obserować na przykładzie programów lotniczych: np. banalne kryteria uzyskania FTL w M&M czy *G w Aegean spowodowały natychmiastowe cięcia przywilejów dla wszystkich.

Z drugiej strony programy programom nierówne i ciągle jeszcze niektóre hotelowe dają bardzo wymierne korzyści jak np. wspomniane śniadanie w cenie w HH czy różne upgrade'y. Poza tym ciągle są jeszcze dobre oferty noclegów nagród w CC, HH czy IHG - czasami w fajnym miejscu mozna dostać nocleg za grosze punktowe.

Do tego dochodzą różnice geograficzne: w hotelach w Am. Pn. status nie oznacza już w zasadzie nic, w Europie coraz mniej, ale np. na Bliskim Wschodzie i w Azji ciągle ma wielkie oczy. Różnice w traktowaniu klienta z tym samym statusem w róznych krajach i hotelach są czasami na prawdę ogromne.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 13 Lip 2013 23:12 

HON fly4free
Np. nowym Hamptonie koło Okęcia, który wkrótce będzie otwarty nocleg jest za 5k pkt HH które mozna dostać (licząc z bonusami) za jeden nocleg w sieci w średniej cenie. Dla mnie świetna oferta, gdy trzeba w środku tygodnia (ceny!) spać w WAW przed odlotem czy po przylocie. W Reykiaviku (ceny hoteli na Islandii!) nocleg ze sniadaniem w środku sezonu 9k pkt CC. W IHG co jakis czas są dobre oferty zniżkowe. Takie przykłady mozna mnożyć.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 13 Lip 2013 23:56 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
zarezerwowałem w Warszawie z złotej promocji weekendowej "2 za 1" 2 pokoje na swoje nazwisko (jako jedna rezerwacja) - cena faktycznie promocyjna, ale przyszły dwa potwierdzenia (nie wiem z kim pojadę , wiec wpisałem swoje nazwisko dla 2 pokoju) po 183,60, a nie jedno za 367,20 - czy mogą być problemy (tzn czy można brać 2 pokój w promocji) czy raczej wszystko jest w systemie i w hotelu już w to nie wnikają ??
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 14 Lip 2013 04:17 
Awatar użytkownika

niebieski
|...o...| napisał(a):
Moze sprecyzujecie swoje statusy w Hiltonie bo nie ma tam takiego czegos jak status HH Plat ;)

Mea culpa. :) Miałam oczywiście na myśli status Diamond, ale odpisując zasugerowałam się Platyną opisaną przez posiadacza i dlatego napisałam tak samo. Ogólnego przekazu to nie zmienia w każdym razie. :)
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 14 Lip 2013 06:36 

HON fly4free
|...o...| napisał(a):
I wlasnie to co napisala billabong, wydawanie punktow na cos taniego nie ma sensu.

Ten przytoczony Hampton w Warszawie cena jego oscyluje w granicach 200-250PLN czyli dostaniesz 250pkt powitalnych + 750pkt za wydane pieniadze na pokoj = 1000pkt sumarycznie [25% dodaj jesli masz status gold].
Ile razy musze byc w tym hotelu aby uzbierac na pseudo darmowy pokoj ?
Jeden pobyt w sieci HH ma wygenerowac 5000pkt, czyli mam zaplacic za pokoj 200USD miec status Gold [+25%] i wtedy nalicza mi te 5000pkt. Tylko jak mnie stac na pokoj w Hiltonie za 200USD to nie musze polowac na 'nagrode' w Hamptonie.

Pokoj w listopadzie w tygodniu koszuje 200PLN lub 5000pkt co daje realna wartosc punktu 1.2centa USD, internet twierdzil jeszcze w tamtym roku ze jak punkt nie jest wart okolo 3centow USD to nie warto przeznaczac punktow na nagrode, osobiscie wydawalem punkty HH i SPG gdzie mialem przelicznik 3.5-4centy USD za nagrode w przypadku mniejszego przelicznika szlo za gotowke.

Jesli taki status CC jest darmowy to wiadomo nie ma co narzekac, ale spodziewanie sie czegos po takich programach moze byc rozczarowujace dla nowicjuszy. Jak wspomnialem wczesniej bardziej sie liczy dla mnie pozniejszy czas wymeldowania oraz dostep do salonika hotelowego reszta nie jest warta utrzymywania wysokiego statusu.

Oczywiście możesz sobie twierdzić jest sens, nie ma sensu, stać mnie, nie stać, albo ciułać punkty rok na jeden nocleg w resorcie na Bahamach kosztujący ..k $ żeby ci wyszedł przelicznik. Dla mnie skoro i tak regularnie śpię w HH i CC i dostaje za to punkty, wydanie cząstki ich potem na hotel na Islandii (bo akurat byłem) albo na nocleg trazytowy w Warszawie (bo akurat będę) zamiast płacić za niego albo w innym hotelu w okolicy 250 zł jest uzytecznym dealem. Bo ten pokój dostaje za darmo za ilość punktów które dostałem za 1,5 noclegu w Hiltonie. To jedna z wielu możliwości.
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 14 Lip 2013 22:01 

HON fly4free
@|...o...| : każdy ma swoje podejście do tematu i oczekiwania, ale jakbyś przeczytał co wyżej pisałem z uwagą, to byś zauważył, że nie twierdzę, że nie ma ogólnej erozji korzyści programowych (bo jest, zwłaszcza w ostatnim roku), tylko uważam, że demonizowanie w obie strony jest przesadne. I zgadza sie, że stawki na różne hotele są zmieniane, ale mnie interesuje ile teraz wydałem bo akurat była promocja na Islandii albo jest najniższa grupa w Warszawie. A uczestnictwo w programach lojalnościowych nie wyklucza korzystania z kart z cashbackiem... Poza tym dla mnie w statusie , tak w hotelach, jak w liniach lotniczych liczy sie przede wszystkim święty spokój: to, że nikt nie przyczepi sie jak będę chcial przewieźć dodatkowy bagaż na pokładzie żeby szybciej wyjśc z lotniska, to że mogę opuścić pokój wieczorem a nie o 11 czy 12, to że mogę odpocząć w BL przed odlotem albo bez kolejki skorzystać z odprawy albo to, że ze względu na status hotel mi anuluje / zmieni bezkosztowo rezerwacje mimo jej restrykcji. Itp, itd. Punkty czy mile to tylko jeden z aspektów programów.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 19 Lip 2013 23:02 

niebieski
czy da się jakoś zrobić, aby naliczyło 10tys pkt extra przy skorzystaniu z oferty 2for1 na początku sierpnia?
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 19 Lip 2013 23:49 

niebieski
JJ2010 napisał(a):
czy da się jakoś zrobić, aby naliczyło 10tys pkt extra przy skorzystaniu z oferty 2for1 na początku sierpnia?

Promocja obowiązuje do 21 lipca i do tego dnia należy skorzystać z dwóch noclegów aby otrzymać dodatkowe punkty.
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 22 Lip 2013 10:33 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Czy działa jeszcze promocja 2 za 1 w statusie gold elite? Próbuje zrobić rezerwacje weekendowa w Pradze a przy wyliczeniu sumuje mi nocleg za 2 dni?
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 22 Lip 2013 10:44 

Loty: 77
Kilometry: 325 362
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
dziala, ale na weekend. liczba miejsc jest tez chyba limitowana ,wiec moze juz limit zostal wyczerpany. sprawdz w kalendarzu dostepnosc.
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 22 Lip 2013 11:09 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Może już to nie działa chcę zrobić rezerwacje na 2-4 sierpień i cały czas wchodzi płatność za dwa dni z 20% upustem. Dla próby wrzuciłem inne terminy i w innych miastach i widzę to samo. Może jednak już po promocji. mam prośbę czy ktoś możne spróbować zacząć taka rezerwacje i zobaczymy co się wam wyświetli. Dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 246 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości