Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Alitalia
#61 PostWysłany: 03 Sty 2013 14:40 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
U mnie wszystko w porządku.

Lot z Wenecji o godz 7, 27 stycznia. Wykazane tylko jedno połączenie. Sprawdzane na Alitalii i Saudi.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#62 PostWysłany: 03 Sty 2013 14:45 

Loty: 140
Kilometry: 216 351
Krajów: 28 / 13.1%
nikoFTW napisał(a):
dzdzoanna napisał(a):
Gdzie można sprawdzić rezerwację Alitalii? Szukam i nie mogę znaleźć...

Jest to możliwe: >>>tutaj<<< (poprzez kod rezerwacji bądź numer E-ticket) lub np. >>>tutaj<<< -> Manage My Bookings (jedynie chyba poprzez numer E-ticket).

Dziękuję. U mnie też wszystko ok. Wylot 28 sty, powrót 4-5 lutego.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 03 Sty 2013 14:49 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Ja sprawdzam rezerwację do Pekinu co parę dni - tak w razie czego - u mnie wszystko ok i bez zmian.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 03 Sty 2013 14:50 
Awatar użytkownika

niebieski
nikoFTW napisał(a):
dzdzoanna napisał(a):
Gdzie można sprawdzić rezerwację Alitalii? Szukam i nie mogę znaleźć...

Jest to możliwe: >>>tutaj<<< (poprzez kod rezerwacji bądź numer E-ticket) lub np. >>>tutaj<<< -> Manage My Bookings (jedynie chyba poprzez numer E-ticket).

Cytuj:
czy ktoś jeszcze po sprawdzeniu rezerwacji na stronie AZ ma np. dwa bilety na ten sam rejs o różnych godzinach?
Ja i znajomy (osobne rezerwacje) mamy pierwszy odcinek, czyli VCE - FCO (dalej PEK) o 8 rano i... o 11.15 bodajże. Na maila przyszło ok, ostatnio zauważyłem, że w systemie są takie jaja (choć zaraz po zakupie wydaje mi sie, ze nie bylo). [...]

U mnie chyba jest podobnie ... dziwna sytuacja.

Ale czego się spodziewać po systemie ... który w nagłówku rezerwacji podczas sprawdzania jej poprzez kod rezerwacji, twierdzi, że bilet nie został wydany :) !

u ciebie to wyglada jakby zmienili godziny lotu i nie usuneli poprzedniego z historii rezerwacji. Ja sie domyslam ze u mnie po prostu jest przebookowanie na lot o 11 a ten o 8 wylatuje. Ma ktos z was jeszcze VCE - FCO o 8 rano np. 27.01?

edit: no tak, nie ma lotu o 8 rano... oczywiscie nikt mnie o tym nie poinformował :/
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 06 Sty 2013 22:43 

http://www.reuters.com/article/2013/01/ ... 3L20130106

Czyzby jednak?
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 07 Sty 2013 13:43 

niebieski
marek2011 napisał(a):
Oczywicie, że tak nie mogą.
Wszystkie zmiany rezerwacji muszą być uzgodnione z pasażerem.

Napisałem do Alitali (CUSTOMER.RELATIONSPL@alitalia.it), odpisali zeby zadzwonić.. (0 801 107 700 or +48 22 55 66 866) - zadzwoniłem, i nie byli w stanie przesunąć biletów na inne dni, wiec zaproponowali zwrot kasy (6 miesięcy,ale czy tyle jeszcze wytrzymają na rynku..
Czy gdzieś jest wykładnia, przepis w ile czasu maja dokonać zwrotu? 6 miesięcy to trochę przegięcie.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 07 Sty 2013 14:04 

Loty: 180
Kilometry: 424 089
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
@ExGliwice

A kiedy miałeś mieć lot?

#68 PostWysłany: 07 Sty 2013 14:12 

niebieski
Joker napisał(a):
@ExGliwice

A kiedy miałeś mieć lot?

3Feb - 10 Feb WAW-FCO

Przesunęli na Feb4-Feb10 (o dziwo został Feb10, ale coś było powalone z ta rezerwacją, bo Feb3/ i Feb4 byly dwa wyloty równoległe, z postów wyżej widzę ze to norma)
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 07 Sty 2013 14:21 

Loty: 180
Kilometry: 424 089
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Miałem podobną sytuację, z tym że w styczeniu. Poczekałem aż będzie mniej niż 14 dni
do wylotu i zadzwoniłem do Alitalii w celu przebukowania. Oczywiście nie trwało to 15 min.,
tylko 3 dni i kilka telefonów na infolinie polską we Włoszech, włoską i polską w Polsce
i ostatecznie, mimo że że od początku zarzekali się, że jedyne co to mogą zwrócić mi
pieniądze, zmienili mi lot na innego przewoźnika z sojuszu Star.

#70 PostWysłany: 07 Sty 2013 15:21 

niebieski
Joker napisał(a):
Miałem podobną sytuację, z tym że w styczeniu. Poczekałem aż będzie mniej niż 14 dni
do wylotu i zadzwoniłem do Alitalii w celu przebukowania. Oczywiście nie trwało to 15 min.,
tylko 3 dni i kilka telefonów na infolinie polską we Włoszech, włoską i polską w Polsce
i ostatecznie, mimo że że od początku zarzekali się, że jedyne co to mogą zwrócić mi
pieniądze, zmienili mi lot na innego przewoźnika z sojuszu Star.

tez tak chcialem zrobic (bo Alitalia nie poinformowala mnie o zmianie terminu), do czasu, kiedy ten termin przestał mi pasować. Jako ze jeden z 5 biletów kupiłem za "pieniadze" (tzn ok 200Euro) a nie w promoJP (za kilka Euro), wiec de facto anulacja była dla mnie OK.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 07 Sty 2013 15:59 
Awatar użytkownika

Loty: 199
Kilometry: 437 093
Krajów: 37 / 17.3%
Witam
Właśnie zauważyłem, że jestem w podobnej sytuacji jak ExGliwice - powrót z TLV przez FCO do WAW mam przesunięty z 3.02 na 4.02 bez poinformowania mnie o tym fakcie. Powiem szczerze, że niezbyt mi ten późniejszy termin pasuje. Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić? Czekać do 2 tyg. przed datą lotu i dzwonić, czy już teraz dzwonić i domagać się przebookowania biletu na lot innego przewoźnika w dniu 3.02? Zwrot biletu mnie nie interesuje.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 07 Sty 2013 17:12 

niebieski
wiktordth napisał(a):
Witam
Właśnie zauważyłem, że jestem w podobnej sytuacji jak ExGliwice - powrót z TLV przez FCO do WAW mam przesunięty z 3.02 na 4.02 bez poinformowania mnie o tym fakcie. Powiem szczerze, że niezbyt mi ten późniejszy termin pasuje. Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić? Czekać do 2 tyg. przed datą lotu i dzwonić, czy już teraz dzwonić i domagać się przebookowania biletu na lot innego przewoźnika w dniu 3.02? Zwrot biletu mnie nie interesuje.

Jeśli jesteś niezainteresowany zwrotem kasy to czekaj, im bliżej terminu, i jesli Alitalia nie poinformowala Cie skutecznie, to tym lepiej. Ten termin mniej niz 2 tyg, tez ich bardziej zmusi do tego zeby jednak cie przebukowac na termin Tobie odpowiadajacy, bo inaczej nalezy Ci sie praktycznie z automatu odszkodowanie, nawet jak polecisz tym przesuniętym lotem (plus jeszcze zwrot kosztów za hotel w FCO w Twoim wypadku)

http://www.pasazer.com/prawa-pasazerow-linii-lotniczych
Prawo do odszkodowania nie przysługuje w przypadku gdy :

- pasażerowie zostali poinformowani o odwołaniu lotu co najmniej 2 tygodnie przed planowanym czasem odlotu
- pasażerowie zostali poinformowani odwołaniu lotu w okresie od 2 tygodni do 7 dni przed planowanym czasem odlotu i równocześnie zaoferowano im zmianę planu podróży umożliwiającą im wylot nie wcześniej niż 2 godziny przed planowanym a przylot do ich miejsca docelowego nie później niż 4 godziny po planowanym
- pasażerowie zostali poinformowani o odwołaniu lotu w okresie krótszym niż 7 dni przed planowanym czasem odlotu i równocześnie zaoferowano im zmianę planu podróży umożliwiającą im wylot nie wcześniej niż 1 godzinę przed planowanym a przylot do ich miejsca docelowego nie później niż 2 godziny po planowanym
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 08 Sty 2013 15:31 

Hej, jak ponizej

tak widnialo na bilecie osoby z którą lecę.
okazało się ze anulowali ten o 8 rano (27.01), a ten o 11,15 jest potwierdzony.
dzwonilam przed chwila do cservice, potwierdzili, i przesłali uaktualniony E-tix.
wczesniej dostalam tylko automatyczna info na maila ze 8 rano nie jest aktualny mimo widniejących 2 rejsow w roznych godzinach elektronicznie.

Blackall napisał(a):
czy ktoś jeszcze po sprawdzeniu rezerwacji na stronie AZ ma np. dwa bilety na ten sam rejs o różnych godzinach?
Ja i znajomy (osobne rezerwacje) mamy pierwszy odcinek, czyli VCE - FCO (dalej PEK) o 8 rano i... o 11.15 bodajże. Na maila przyszło ok, ostatnio zauważyłem, że w systemie są takie jaja (choć zaraz po zakupie wydaje mi sie, ze nie bylo).
Teoretycznie niestawienie sie na odcinek lotu anuluje rezerwacje... a ciężko sie na niego stawic jak wykonało się niemal identyczny rejs 3h wczesniej...
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 09 Sty 2013 18:57 

Loty: 169
Kilometry: 441 450
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Czy jeżeli Alitalia zmieniła mi godzinę loty na bilecie łączonym to mam prawo do jakiś roszczeń jak mnie nie poinformowali o tym? Dodam że jest to ostatnie odcinek loty FCO do VCE i lot odbywa się godzinę wcześniej.

#75 PostWysłany: 09 Sty 2013 20:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 11 Sty 2013 10:55 

Mimo obaw Alitalia dokonała zwrotu na kartę równo po 7 dniach od daty zgłoszenia.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 11 Sty 2013 11:50 

niebieski
emesem napisał(a):
Mimo obaw Alitalia dokonała zwrotu na kartę równo po 7 dniach od daty zgłoszenia.

u mnie to samo.. Oni zdaje sie nie moga inaczej..
http://ec.europa.eu/transport/passenger ... ation.html
"zwrot należności za bilet w ciągu siedmiu dni"
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 11 Sty 2013 13:14 

Nie wiem czy ktoś spotkał się z takim problemem - sprawdzałem rezerwację na stronie Alitalii. Chciałem edytować dane mojego paszportu i wszedłem w link "Passport details (APIS)" (na dole strony) i wpisałem zaktualizowane dane. Chciałem zapisać nowe dane, ale wyskoczył błąd jednocześnie informując, żebym spróbował później. Od tamtej pory, a mija już 3 dzień, nie mogę w ogóle wejść w ten link, bo od razu wyświetla błąd.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Odp: Re: Alitalia
#79 PostWysłany: 11 Sty 2013 13:21 

fil310 napisał(a):
Nie wiem czy ktoś spotkał się z takim problemem - sprawdzałem rezerwację na stronie Alitalii. Chciałem edytować dane mojego paszportu i wszedłem w link "Passport details (APIS)" (na dole strony) i wpisałem zaktualizowane dane. Chciałem zapisać nowe dane, ale wyskoczył błąd jednocześnie informując, żebym spróbował później. Od tamtej pory, a mija już 3 dzień, nie mogę w ogóle wejść w ten link, bo od razu wyświetla błąd.

przy web check in można podać nr paszportu

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 21 Sty 2013 12:18 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 594
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Moja sytuacja:
WAW-FCO-PMO anulacja lotu 1 lutego i zmiana bez informacji na 2 lutego, powrót bez zmian.
Kontakt tel z infolinią bezproblemowe przebukowanie powrotu na termin bardziej pasujący i zatwierdzenie wylotu 2 lutego.
Ja nie miałem kłopotu, ale moje loty obsługuje AZ (wszystkie odcinki), a podczas rozmowy wyczułem problem jeżeli loty miałby realizować inny przewoźnik.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość