Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 22 Wrz 2026 21:32 
Awatar użytkownika

Loty: 782
Kilometry: 1 157 235
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
Dokładnie - obecnie postęp zdaje się zmierzać ku ogłupieniu, a potem unicestwieniu ludzkości.

Ostatnio chciałem zobaczyć co takiego robi X i okazało się, że FB to grzeczniutkie narzędzie.

Coś nieprawdopodobnego. I jeszcze widać cię tylko kiedy zapłacisz Muskowi (przy czym on pewnie i tak może tym sterować)
Nieprawdopodobne narzędzie do ogłupiania

Dla zdrowia psychicznego na pewno lepiej jest latać niż ogladać X
Dla planety czyli naszego zdrowia najlepiej jest nie latać i nie produkowac pomyj AI,
dla zdrowia psychicznego innych lepiej jest nie produkować pomyj AI

*to żeby nie było OT
* a także żeby pokazać, że Polacy nie gęsi
 Profil Relacje PM off  

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#122 PostWysłany: 23 Wrz 2026 08:18 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
vincenz napisał(a):
Elektrownie jądrowe są, zdaje się, jednymi z bardziej przyjaznym emisjom CO2 źródłami energii.
Elektrownie wspomniałem tylko z uwagi na pokazanie skali prądożerności AI. Więcej CO2 zyskamy chyba mniej korzystając z AI niż z latania
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 23 Wrz 2026 08:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zapytałem o to AI. Poniżej odpowiedź

Emisja CO2 z krótkiego lotu po Europie (np. na dystansie ok. 300-500 km) odpowiada wygenerowaniu od 500 tysięcy do ponad 1,6 miliona zapytań tekstowych do systemów sztucznej inteligencji, takich jak ChatGPT. Dla przeciętnego użytkownika oznacza to od około 50 do 450 lat codziennego korzystania z AI.

także ten, @Darek M. nie używając AI nie fundujesz sobie kredytu na loty
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 23 Wrz 2026 17:58 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Czytałem, że zużycie energii AI vs lotnictwo jest na zbliżonym poziomie.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 23 Wrz 2026 18:33 

HON fly4free
trzeba by sprawdzić globalnie, ale detaliczne porównanie poniżej
zapytałem AI ;)
...w kontekście sobotniego lotu
Załącznik:
air vs ai.png
air vs ai.png [ 56.79 KiB | Obejrzany 515 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 23 Wrz 2026 18:39 
Awatar użytkownika

złoty
Może jeszcze dodaj ile trzeba chałkoni bądź śmiesznych filmików by mieć podobne zużycie ;)

A i doliczmy też zużytą wodę na chłodzenie centrów danych - też szkodzi to planecie, a chyba nie do końca ma to odpowiednik w podróżach lotniczych...
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 23 Wrz 2026 19:27 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 640
Kilometry: 1 386 228
Krajów: 76 / 35.5%
Porównywalną ilość zasobów zużywa 3 mintowy filmik wygenerowany przez AI co krajówka per pax
3 ludzi lubi ten post.

#128 PostWysłany: 24 Wrz 2026 00:07 

Ostrzeżenia: 1
niebieski
Nie wiem czy durnolatanie jest złem, ale złem jest na pewno wypominanie czegoś komuś a robienie tego samego tak samo lub mocniej. Moralizowanie przy jednoczesnym robieniu tego samego jest bardzo złe.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#129 PostWysłany: 24 Wrz 2026 08:06 

platynowy
Co wy tam wiecie o śladzie węglowym.Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
wtak uważa post za pomocny.

#130 PostWysłany: 24 Wrz 2026 10:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
bigosm napisał(a):
Nie wiem czy durnolatanie jest złem, ale złem jest na pewno wypominanie czegoś komuś a robienie tego samego tak samo lub mocniej. Moralizowanie przy jednoczesnym robieniu tego samego jest bardzo złe.

Ależ Bigosie, przecież ja siebie nie wykluczam z odpowiedzialności, no kaman!
Po prostu piszę z czym się latanie wiąże, żeby nie zapominać, że robimy kuku w zależności od wieku sobie albo potomności
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#131 PostWysłany: 24 Wrz 2026 14:33 

pabien napisał(a):
bigosm napisał(a):
robimy kuku w zależności od wieku sobie albo potomności

tekst niemal identyczny do takiego z 1894r.:
"Za 50 lat każda ulica w Londynie zostanie pogrzebana pod 9 stopami (ok. 2,7 metra) końskiego łajna"

Czasy się zmieniają, ale ludzie niezbyt :)
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 24 Wrz 2026 15:06 
Awatar użytkownika

Loty: 464
Kilometry: 528 356
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Dyskusja o durnolataniu i zmniejszaniu emisji pomija zazwyczaj wiele kluczowych faktów. Chociażby:

1. Ktoś lata regularnie, ale jak żyje na codzień? Czy codziennie jeździ samochodem w dieslu, a jego żona ma swój własny? A może jeszcze nastoletni syn jeździ wszędzie Uberem? A może odwrotnie, na codzień komunikacja miejska/rower i jeden rodzinny samochód w hybrydzie tylko raz na jakiś czas? Ta różnica między tymi dwoma stylami życia przez powiedzmy 20 lat potrafi wynieść tyle, co samolotowe emisje przeciętnego forumowicza przez te 20 lat. I mówimy tylko o codziennym transporcie.

2. Mniej dzieci to mniej emisji CO2? Czy to przekłada się w tak prosty sposób? :) Których dzieci? Ludzie, którzy deklarują, że ich powodem braku dzieci jest dbanie o środowisko, to zazwyczaj ludzie wykształceni i empatyczni. Czy przypadkiem potomkowie takich ludzi nie mają największych szans w przyszłości pozytywnie dbać o środowisko? :)

A może znalezienie sobie pracy za 2000 PLN więcej, ale za to po drugiej stronie zakorkowanego miasta powinno być krytykowane?
A może kupienie domu kilometry pod miastem zamiast w bloku z wielkiej płyty bliżej centrum? Przecież zupełna wygoda nie jest nam potrzebna do przetrwania, tak samo jak latanie.
A może zainteresowanie grafikami i filmami AI? Może przyzwoity człowiek pyta AI tylko tekstowo?

Ot, trafiło akurat kilka lat temu na latanie, był podatny grunt, była gorąca dyskusja.
4 ludzi lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#133 PostWysłany: 24 Wrz 2026 17:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja często jem ser biały, własne pomidorki i grzyby z lasu (elektrycznym pociągiem dojeżdżam). Staram się nie puszczać wiatrów w Towarzystwie. Zbieram jako jedyny papierki pod klatką w bloku. Patrzą się na mnie, jak na kosmitę. Czuję, że dbam i chciałbym czasem polecieć, na jednodniówkę, czy w kosmos. Katty Perry może, a ja nie? Bo planeta? wtf?
Edit: aaa, dzieci mam. Nie przepraszam, ze tak jest.
Dumny jestem z nich. Mimo dwutlenku.

Ostatnio edytowany przez wtak, 24 Wrz 2026 17:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 24 Wrz 2026 17:31 

niebieski
Djorkaeff napisał(a):
2. Mniej dzieci to mniej emisji CO2? Czy to przekłada się w tak prosty sposób? :) Których dzieci? Ludzie, którzy deklarują, że ich powodem braku dzieci jest dbanie o środowisko, to zazwyczaj ludzie wykształceni i empatyczni. Czy przypadkiem potomkowie takich ludzi nie mają największych szans w przyszłości pozytywnie dbać o środowisko? :)

Akurat w kwestii liczby dzieci to ostatnimi lat w Polsce obserwujemy wyraźny trend coraz większej dbałości o środowisko.
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 24 Wrz 2026 19:12 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Rzecz jest bardziej złożona, bo z braku potomstwa musimy brać siłę roboczą z importu, co powoduje pożywkę dla pewnej, chyba najbardziej cynicznej grupy polityków. A oni oprócz tego, że szczują na ludzi, którzy pracują na nasz dobrobyt to jeszcze w każdej innej sferze mają najbrdziej wsteczne poglądy. To dotyczy jak najbardziej ochrony środowiska

A wracając do Ejajów, to dziś się dowiedziałem, że centra danych zużywają 23% energii wykorzystywanej w Irlandii (to światowy rekord, ale u naszej sąsiadki Litwy też jest dwucyfrowo - 11%).

Upraszczając zaczął się czas, w którym ludzie rywalizują z AI o dostęp do energii. W irlandii występują znaczące problemy z przeciążeniem sieci energetycznych.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#136 PostWysłany: 25 Wrz 2026 08:27 
Awatar użytkownika

niebieski
I nie mają narzędzi, żeby skutecznie blokować takie centra - wtedy centrum jest dzielone na mniejsze.

W Japonii hurtowo skupowane są stare książki z różnych okresów i wysyłane do USA.

Karmi się nimi AI, a potem prawdopodobnie niszczy.

Wiedzą już jest reglamentowana, a ta wyrafinowana i pełna nie będzie powszechna.
Być może była najbardziej dostępna i szczegółowa niż kiedykolwiek, ale gdy żyje się w złotej epoce to nie ma się tej świadomości.

Durnolatanie to zło implikowane księgowo przez hydrę maksymalizacji, jednak z moje perspektywy najpierw przykleję się do asfaltu i wypomnę ślad Taylor Swift, potem porozmawiam o regulacjach i kompensacji obejmującej całość emisji z podziałem na tak zwane państwa i inne abstrakcyjne granice, a na końcu zmienię swoje latanie, jeśli jakieś pole na to zostanie.
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 25 Wrz 2026 11:45 
Awatar użytkownika

srebrny
pemat napisał(a):
trzeba by sprawdzić globalnie, ale detaliczne porównanie poniżej
zapytałem AI ;)
...w kontekście sobotniego lotu
Załącznik:
air vs ai.png
Te wyliczenia zawsze zawierają jeden podstawowy błąd, który trochę mnie z logicznego punktu widzenia drażni.
Samolot I TAK LECI. Jeśli nie polecimy tym samolotem, to emisja CO2 danego lotu nie spadnie o kilkadziesiąt kilo. Będzie prawie taka sama. Spadnie (dla tego lotu) o dziesiątki gramów - chyba że nasze miejsce zajmie osoba cięższa i z większym bagażem ;)

Oczywiście, jest jeszcze kwestia popytu kształtującego podaż, ale nasze jednostkowe wybory mają tu znaczenie na granicy błędu statystycznego.

#138 PostWysłany: 25 Wrz 2026 12:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Też mam excuse taki, że staram się latać za cenę, która jest nieopłacalna dla linii lotniczej, więc przyczyniam się do pogorszenia jej sytuacji finansowej.

Ale jednocześnie zajmując miejsce własnie przyczyniam się do tego, że poleci.
Tam nie ma błędu logicznego, jeśli tysiące ludzi dojdą do wniosku, że nie latają to samoloty nie beda latać puste.

Poza tym zważywszyże samolot słuzy do tego, żeby takiego Przywarskiego czy podobne indywiduum zabrać gdzieś daleko, to myślę że one jednak nie powinny latać
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 25 Wrz 2026 15:01 

niebieski
Ja sobie lubię zadać takie pytanie wsiadając do samolotu jak lece na symboliczną paelle do Walencji - w czym moja paella jest gorsza od lotu na mecz wyjazdowy drużyny piłkarskiej, delagacji rządowej na obchody rocznicowe czy prezydenta na audiencje do Watykanu?
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 25 Wrz 2026 15:31 

złoty
Hmm, tak to sobie czytam i mam wrażenie, że trochę w dyskusji zaciera się różnica między lataniem bez celu, żeby tylko polecieć (typu: wsiadam w samolot do Bergamo i nie opuszczając lotniska wsiadam w samolot powrotny) a lataniem jednak po to, żeby gdzieś dotrzeć i jakoś doświadczyć tego miejsca, nawet na krótko, chociażby idąc do knajpy na tę paellę. Durnoloty to chyba tylko to pierwsze?

Pomijając oceny moralne, coś takiego ciężko mi zrozumieć. Lotniska, dostawanie się na nie, boardingi, czekanie w kolejkach itp. są dla mnie jakąś dolegliwością, którą muszę ścierpieć, żeby gdzieś się dostać, a przyjemność z podróżowania jest na miejscu.
Drugie bardziej rozumiem, chociaż sam jestem już na tyle leniwy, że lecieć gdzieś, żeby wracać na drugi dzień, spędzając połowę czasu podróży na lotniskach albo w drodze do nich, najnormalniej mi się nie chce. Takie minimum, żeby poczuć trochę lokalny klimat to dla mnie 2 noce na miejscu.
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości