Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 25 Wrz 2026 15:46 

platynowy
Dla jednego "doświadczeniem" będzie lot i powrót tym samym samolotem, a dla drugiego dwa dni dreptania po Bergamo. W sensie, że dla niektórych przelot jest etapem podróży, a dla innych celem samym w sobie. No i paella to bardziej hiszpańska niż włoska raczej jest.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#142 PostWysłany: 25 Wrz 2026 16:54 

niebieski
-- 25 Wrz 2026 15:48 --

Kothson napisał(a):
No i paella to bardziej hiszpańska niż włoska raczej jest.

Walencja też ... :shock: :D

-- 25 Wrz 2026 15:53 --

arturro napisał(a):
Oczywiście, jest jeszcze kwestia popytu kształtującego podaż, ale nasze jednostkowe wybory mają tu znaczenie na granicy błędu statystycznego.

No ale z tych jednostkowych wyborów robią się duże liczby. To tak jak na wyborach - niby jeden głos ma małe znaczenie (chociaż jeden głos może zdecydować czy ktoś się np. dostanie do sejmu, czy osoba z innej listy i zmieni koalicję większościową :D ). Tymi małymi codziennymi wyborami produktów, usług itp. kształtujemy rzeczywistość wokół nas.
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#143 PostWysłany: 26 Wrz 2026 01:28 
Awatar użytkownika

Loty: 286
Kilometry: 395 748
Krajów: 68 / 31.8%
platynowy
meczko napisał(a):
Hmm, tak to sobie czytam i mam wrażenie, że trochę w dyskusji zaciera się różnica między lataniem bez celu, żeby tylko polecieć (typu: wsiadam w samolot do Bergamo i nie opuszczając lotniska wsiadam w samolot powrotny) a lataniem jednak po to, żeby gdzieś dotrzeć i jakoś doświadczyć tego miejsca, nawet na krótko, chociażby idąc do knajpy na tę paellę. Durnoloty to chyba tylko to pierwsze?

To drugie to po prostu lotnicza jednodniówka :D która może być czasami całkiem sensowną opcją na spędzenie wolnego czasu

A co do durnolotów rozumianych w ten sposób, jak napisałeś @meczko - dla mnie to nie jest zło (bo i co mi do tego, w jaki sposób ktoś lubi latać), ale trochę bez sensu. Etap, kiedy sam lot samolotem do przysłowiowego Sandefjord był wielkim WOW, to miałem w liceum, czyli gdzieś w okolicach 2019 roku [a latanie dla samego latania już parę lat temu przestało mnie bawić - tzn jeśli lecę gdzieś, nieważne czy na 1 dzień, czy nie, to fajnie żeby to miejsce miało coś do zaoferowania, najlepiej unikalnego*]

Mniej więcej w tamtym okresie sypały się też z ust niektórych ludzi wyrazy oburzenia dot. mojego śladu węglowego na trasach typu KRK-SZZ czy KTW-LWO :D i za tamte loty nie mam zamiaru przepraszać, podobnie jak za prawie 300, które nastąpiły po nich ;) (tym bardziej, że jak już @arturro zauważył, samolot i tak poleci)

ps. co do latania dla samego latania - przypomina mi się wycieczka z końcówki 2024 - lot KRK-BZG w piątek, potem do Trójmiasta. Zastanawiałem się, jak wrocic z Gdanska do Krakowa w niedzielę, inaczej niż po prostu i zwyczajnie pociągiem: znalazłem GDN-TRF-WAW za 16 pln (do Krk pociąg). Kupiłem i poleciałem.

Przez cały czas w TRF (jakieś 6h) zastanawiałem się nad celowością tej części wycieczki :lol: to, co było fajne w 2019 czy 2020 (do tego stopnia, że poleciałem tam na jednodniówkę na swoją 18-tkę), już przestało być w 2024. Teraz, w 2026, już bym chyba wybrał [w większości przypadków] zwyczajny i nudny pociąg/ryanair GDN-KRK - efekty starości :lol:

* z tego względu też ograniczyłem latanie np do Włoch - w 2022 czy 2023 było "o super, weekend we Włoszech", a teraz "no dobra, czasem można, jak się da to zrobić bez urlopu, ale te wszystkie miasta są na jedno kopyto" :D

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 26 Wrz 2026 11:56 

złoty
Szymon2020 napisał(a):
- w 2022 czy 2023 było "o super, weekend we Włoszech", a teraz "no dobra, czasem można, jak się da to zrobić bez urlopu, ale te wszystkie miasta są na jedno kopyto" :D

Sorry za offtop, ale no nie, włoskie miasta "na jedno kopyto"? To chyba najbardziej różnorodny kraj Europy, na różne sposoby wracam do niego już od ponad 35 lat, jeszcze mi się nie znudził i chyba nigdy się nie znudzi, dopóki będę w stanie wgramolić się do samolotu :-)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#145 PostWysłany: 26 Wrz 2026 12:37 
Awatar użytkownika

Loty: 781
Kilometry: 1 156 127
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
Sorry za ageizm, ale Szymon2020 przed chwilą skończył 18 lat i na razie idzie w ilość nie w jakość.

Jest pewna szansa, że w Twoim wieku będzie myślał podobnie

Edit: dla takiego Chińczyka np, a pewnie i dla Amerykanina Europa taka jest - stara ze średniowiecznym planem centrum, wiec Florencja będzie raptem takim większym Krasnystawem

Ostatnio edytowany przez pabien, 26 Wrz 2026 13:13, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 26 Wrz 2026 13:10 
Awatar użytkownika

Loty: 286
Kilometry: 395 748
Krajów: 68 / 31.8%
platynowy
@meczko miasta. Nie Włochy jako calość. Wycieczki w Dolomity, Umbria i Lampedusa będą się od siebie diametralnie różniły, mimo że to jeden kraj.

Bardziej mam na myśli, że np. Piza, Genua i Ankona, chociaż oczywiście się od siebie różnią pewnymi szczegółami, to konwencja tych miast jest podobna - to mam na myśli, mówiąc, że na jedno kopyto :D

Ale w sumie trochę odchodzimy od zasadniczego tematu

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 26 Wrz 2026 13:16 

złoty
No tylko ja pierwszy raz byłem we Włoszech jak miałem 11 lat, a w wieku 18-20 lat miałem na punkcie tego kraju totalną fazę. Potem trochę mi złagodniało, głównie ze względów ekonomicznych (to było jeszcze przed tanimi lotami, a ja byłem "na dorobku"), ale potem - jak pojawiły się tanie loty - wróciło i trzyma do teraz.
Więc wiek niekoniecznie robi tu różnicę.

@Szymon2020, miasta też są bardzo różne, uwierz mi, tylko trochę trzeba się w nie bardziej "wgryźć", poczytać o historii i kulturze i zauważać więcej szczegółów. No i znajomość języka też bardzo w tym pomaga.

Nie odchodzimy trochę, ale nawet całkiem, ale w końcu to "luźne gatki" :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#148 PostWysłany: 28 Wrz 2026 13:07 

niebieski
Szymon2020 napisał(a):
To drugie to po prostu lotnicza jednodniówka :D która może być czasami całkiem sensowną opcją na spędzenie wolnego czasu

[...] to miałem w liceum, czyli gdzieś w okolicach 2019 roku [...]

Ta wypowiedź idealnie pokazuje jak kolejne pokolenia mają inne wzorce konsumpcji. I choćby 1% młodzieży nadal przyklejało się do dróg, a 20% zrezygnowała ze słomek w drinkach to cała reszta nadal "sensownie i rozsądnie" konsumuje coraz więcej i więcej (latając, kupując, wyrzucając itp.).
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#149 PostWysłany: 28 Wrz 2026 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 781
Kilometry: 1 156 127
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
To jest trochę specyfika kraju, który szybko się wzbogacił.
Poza tym chyba mamy tu do czynienia z lekarzem, a więc to nasz przypadek do trzeciej potęgi.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: wersus79 oraz 11 gości