Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#5961 PostWysłany: 18 Lut 2026 11:41 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Teraz to i tak już po ptokach, bo wylot mieli mieć w poniedziałek.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#5962 PostWysłany: 18 Lut 2026 11:51 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
George1 napisał(a):
[...]
proponuję skończyć leczenie i potem zgłosić zdarzenie , i tak masz 2 lata na zgłoszenie zdarzenia, powodzenia!

Nie prawda! Trzeba zgłosić ASAP:

Kod:
§ 12.4 Postępowanie w razie zajścia wypadku ubezpieczeniowego
Ubezpieczenie kosztów rezygnacji z Wyjazdu
1. O konieczności rezygnacji z Wyjazdu Ubezpieczony jest zobowiązany niezwłocznie powiadomić Organizatora Wyjazdu, w sposób ustalony
w umowie z Organizatorem Wyjazdu, a jeśli uzasadniają to okoliczności, najpóźniej w ciągu 10 dni po zaistnieniu zdarzenia uniemożliwiającego
Wyjazd

Link: https://www.pkobp.pl/api/public/983e05e ... czenia.pdf
 Profil Relacje PM off
George1 lubi ten post.
George1 uważa post za pomocny.

#5963 PostWysłany: 18 Lut 2026 18:30 

-- 18 Lut 2026 17:30 --

to o co chodzi z tymi dwoma latami ?

-- 18 Lut 2026 17:30 --

to o co chodzi z tymi dwoma latami ?
 Profil Relacje PM off  

#5964 PostWysłany: 22 Lut 2026 17:45 

niebieski
Czesc,

Czy znajde gdzies licznik wejsc do saloniku? IKO? PP app?

Mowa o Visa Infinite
 Profil Relacje PM off  

#5965 PostWysłany: 22 Lut 2026 17:55 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
@digger: apka PP pokazuje ile wykorzystano.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.
digger uważa post za pomocny.

#5966 PostWysłany: 23 Lut 2026 21:49 

Czy marudzę czy to normalne. Po raz drugi korzystam z ubezpieczenia od kosztów rezygnacji z podróży. Sprawa zgłoszona 26.01, czekałem na meila z wymaganymi dokumentami, dwa dni na telefonie, w końcu jest 28.01 od TU - od razu dosłane przeze mnie wszystkie wymagane dokumenty jak za pierwszym razem kiedy korzystałem, 12.02 zadzwoniłem zapytać co ze sprawą - aaa brakuje dokumentu od lekarza, nie dostałem wiadomości mówię, wysyłamy - ok przyszedł meil tego samego dnia od TU. Natomiast ode mnie od razu wysłany dokument zwrotnie. Podczas rozmowy informacja że sprawa zostanie załatwiona w ciągu 30 dni licząc od 26.01. Ok. Mamy 23.02 i cisza. Pierwszym razem kiedy korzystałem w zeszłym roku z ubezpieczenia przypomniałem się 30 dnia od wysłania dokumentów i otrzymałem pozytywną decyzję, ale miałem wrażenie, że z uwagi na upływ terminu poszło gładko. Z uwagi że dostałem zwrot uznałem że ten typ tak ma. Teraz mam wrażenie, że gdybym się interesował to czekałbym w słodkiej nieświadomości do kolejnego kontaktu, a konieczność dosłania kolejnego dokumentu, który według mnie nic nie wnosi do sprawy, a nie był potrzebny za pierwszym razem oznacza, ze zaczyna się robić jak w jednogwiazdkowych opiniach ubezpieczeń turystycznych z netu. Jakie są wasze wrażenia w tym zakresie. Wiem że likwidacja szkód to pięta achillesowa TU, ale trochę mam wrażenie, że produkt półpremium jakim jest Mastercard Platinium zaczyna być mniej premium . Trochę się zastawiam, jak to będzie w sytuacji bardzo awaryjnej, bo mając na uwadze limity KL i mimo wszystko, że jest to za darmo to trochę zaczynam się obawiać opierać tylko na tym produkcie.
 Profil Relacje PM off  

#5967 PostWysłany: 23 Lut 2026 22:04 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 709 136
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
Ja dotychczas korzystałem tylko z dwóch warunków
Essentials
Oraz
Zniszczenie mienia.

Poszło ok. Ale faktem, ze w przypadku essentialsa drugiego czyli Maxa 2k dostałem decyzje 29 dnia. Na pieniądze jeszcze czekam ( od wydania decyzji minęło) 48h.

W przypadku poprzednich szkod kwoty małe do 300 zl i szło to dosc sprawnie. Aczkolwiek ja zawdowo zajmuje sie szkodami takze wiem ze to nie sa organizacje charytatywne i nie liczyłbym na jakąś nadmierna protekcje i zabieganie o dokumenty.

Moj kolega oststnio korzystał przy essentials z ubezpieczenia Warty dodanej do rewoluta i poszło to duzo duzo sprawniej

Ostatnio edytowany przez Robaku, 23 Lut 2026 23:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5968 PostWysłany: 23 Lut 2026 22:58 

srebrny
Obawiam się, że przeceniamy na tym forum elitarność czy też „poziom premium” tego produktu. Nie wiem czy wogole w PL jakikolwiek produkt ubezpieczeniowy może być premium.

Ja bym się nie przypominał, wydaje mi się, że jak minie ustawowy termin to z automatu świadczenie będzie należne. Skoro nie odpowiadają to ich problem.
 Profil Relacje PM off
Robaku lubi ten post.

#5969 PostWysłany: 23 Lut 2026 23:52 
Awatar użytkownika

srebrny
@opo tak by nie było.

Gdybyś sie nie przypomniał odwaliliby decyzja wypłatę. Poza tym pojawiło sie kilka lat temu pewne orzeczenie ze brak decyzji ubezpieczyciela mozna co prawda uznac za uwzględnienie zadania w całości ale ubezpieczyciel nadal moze w pewnym zakresie udowodnić ze roszczenie powinno byc wypłacone w innej wysokości

Tłumacząc
Reklamujesz. I zadasz hipotetycznie przy szkodzie wartej 10 k - 25k twoje zadanie.

Ubezpieczyciel nie wypłaca. I teraz przyjmujemy ze uwzględnili w całości. Oni mówią nie wypłacimy ci 25k. Ty mowisz milczeliscie wasza strata.
Jesli chcesz dostać 25k pozywasz. W toku procesu ubezpieczyciel wykazuje ze 25k bylo kwota nieadekwatna bo twoja szkoda wynosiła 10k i sad ci tyle zasadzi. Jedyny plus odsetki ofc

Ostatnio edytowany przez Robaku, 24 Lut 2026 00:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5970 PostWysłany: 24 Lut 2026 00:27 

Loty: 135
Kilometry: 336 792
Krajów: 25 / 11.7%
No niestety ubezpieczenie zaczęło działać gorzej/kiepsko.
2 lata temu rezygnacja z podróży szybko i bezproblemowo
Pół roku temu: nikt nie odbiera, mimo kilkudziesięciu prób. Następnego dnia również, wysłany e-mail ze zgłoszeniem/ informacją że jest zdarzenie. Bez odpowiedzi. Następnego dnia po kilkunastu próbach ktoś odbiera i przysyła e-mail z potrzebnymi dokumentami. Dokumenty wysłane natychmiast. Na 1 e-mail odpowiedź po kolejnych 2 dniach z tą samą listą.
Po 3 tygodniach zero kontaktu, po 4 tygodniach udało się dodzwonić- cały czas rozpatrują. Wysłałem e-mail z żądaniem wypłaty wraz z odsetkami. Po kolejnym tygodniu wszystko + odsetki.
 Profil Relacje PM off  

#5971 PostWysłany: 24 Lut 2026 09:55 

srebrny
Robaku napisał(a):
Gdybyś sie nie przypomniał odwaliliby decyzja wypłatę. Poza tym pojawiło sie kilka lat temu pewne orzeczenie ze brak decyzji ubezpieczyciela mozna co prawda uznac za uwzględnienie zadania w całości ale ubezpieczyciel nadal moze w pewnym zakresie udowodnić ze roszczenie powinno byc wypłacone w innej wysokości

Droga sądowa nigdy nie zostaje wykluczona dla żadnej ze stron, to oczywiste.
Niemniej jednak w sytuacji gdy mija ustawowy czas, a ubezpieczyciel nie odpowiedział to roszczenie staje się wymagalne. Można dalej szukać pomocy u Rzecznika Finansowego, Rzecznika Praw Konsumenta, KNF. Ja bym ubezpieczyciela na własną rękę nie poganiał, mimo wszystko czas gra na naszą korzyść. Nawet jeżeli ubezpieczyciel dalej pójdzie do sądu to jego pozycja będzie znacznie słabsza, gdy wcześniej nie odpowiedział w ustawowym czasie na żądanie, a poza tym:

Rozmawia dwóch sędziów. Nagle do pokoju wpada jakiś facet i zwraca się do jednego z sędziów mówiąc:
- Pies pana żony pogryzł mojego klienta, jestem jego adwokatem, żądam 5000 zł odszkodowania. Sędzia bez słowa wstał, wyciągnął pieniądze i wręczył adwokatowi. Ten podziękował i wyszedł.
Na to ten drugi sędzia:
- Stary, przecież ty nie masz żony, a tym bardziej ona nie ma psa.
Na to ten odpowiada:
- Przecież wiesz jak to jest, sprawa trafi do sądu, a w naszych sądach to różnie bywa, mogą cię ożenić, kupić psa i kazać wychodzić z nim na spacer o 6:00 rano
 Profil Relacje PM off  

#5972 PostWysłany: 24 Lut 2026 12:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Przecież KNF nie ma uprawnień do występowania w indywidualnej sprawie.
UOKiK robi to gdy są naruszone zbiorowe interesy.

A RF może tam wydać jakieś stanowisko, ale zasadniczo nie jest ono szczególnie wiążące.
A jak zażądasz 25 k to przecież z gardła im tych pieniędzy nie wyjmiesz. Ubezpieczyciel nie pójdzie do Sądu ty pójdziesz.
I jego słabsza pozycja będzie polegała tylko na tym, że to na nim będzie spoczywał ciężar dowodu a nie na Tobie :)

Czyli formalnie:
idziesz z żądaniem 25k bo ubezpieczyciel nie rozpoznał sprawy w terminie
A w odpowiedzi na pozew - ubezpieczyciel przedkłada twoje rachunki na 10 k (złożone w toku postępowania likwidacyjnego) które wskazują na rzeczywistą wartość szkody .

#5973 PostWysłany: 24 Lut 2026 12:55 

srebrny
Nie chodzi o zgłaszanie do KNF indywidualnego przypadku, a systemowe problemy. Jeżeli powtarza się brak odpowiedzi na żądania od większej ilości klientów (a z forum już wiemy, że może to mieć miejsce) to KNF jak najbardziej jest właściwą instytucją. Pytanie retoryczne - czy ubezpieczyciel chce rozmawiać o tym z KNF? Czy ma interes, aby się wychylać?
Nie pisałem o UOKIK, a o RPK i RF - tutaj jak najbardziej możemy się zgłosić. Oczywiście można dyskutować o mocy sprawczej tych urzędów ale skoro istnieją to powinniśmy z nich korzystać, czy jednak utrzymywać je będziemy tylko dla samego faktu utrzymywania? Ponadto, jeżeli takich zgłoszeń będzie więcej od klientów danego TU to RF z urzędu może rozpocząć postępowanie. Druga sprawa, to jeżeli dojdzie do procesu to lepiej mieć za sobą RPK i RF niż ich nie mieć.
Nie rozumiem dlaczego miałbym rządać 25k od ubezpieczyciela, gdy poniosłem koszty na 10k. Na nie chcę się wzbogacić na ubezpieczeniu, chcę otrzymać zwrot poniesionych kosztów. Dodatkowo oczywiście dochodzi kwestia odsetek za opóźnienie, szczególnie w oczywistych przypadkach. Jeżeli takich spraw będzie "N" to zakładam, że w TU ktoś się zainteresuje dlaczego likwidacja nie jest wykonywana w terminie i skąd tyle odsetek.
 Profil Relacje PM off  

#5974 PostWysłany: 24 Lut 2026 13:02 
Awatar użytkownika

srebrny
NIerozpatrywanie spraw w terminie to akurat naruszenie zbiorowych interesow klienta i to sprawa akurat do UOKiK.

KNF mial taką możłiwość - może nadal ma
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ubezpi ... 68416.html

Ale ogolnie przyznam, że nie znam przypadku zeby to robił nagminnie.
Obecnie jak mialbym oceniac prace UOKiK i KNF to uwaząm, ze UOKiK mega dobrą robotę robi w zakresie konsumentów i działań przedsiębiorców. A KNF - takie mam doświadczenia - raczej skupia się nad podmiotami finansowymi, ale nie w powiązaniu z ochroną konsumentów w takim zakresie jakim w tym przypadku byś oczekiwał.

A co do 25k i 10 k. To już tłumacze. Nierozpatrzenie/niezlikwidowanie sprawy w terminie kończy się tym, że twoje roszczenie zostaje uznane w całości. Podobnie jak z rozpatrywaniem reklamacji. Jesli złożyles reklamacje i nie masz odpowiedzi uznaje się, że jest to uwzględnienie bez względu na wysokość roszczenia.

I dlaczego mowie 25 k bo powiedzmy ze 10 k to twoje rzeczywsite straty a 15 k to twoje "cierpienie" i powiedzmy ze jesli nie masz odpowiedzi w terminie to uznaje sie, ze zostało to uwzglednione w calosci. Ale tak jak powiedzialem bardzo latwo ubezpieczyciel moze sie od tego wyekskulować.

#5975 PostWysłany: 24 Lut 2026 13:20 

srebrny
Robaku napisał(a):
Ale tak jak powiedzialem bardzo latwo ubezpieczyciel moze sie od tego wyekskulować.

Polemizowałbym czy jest to "łatwe", szczególnie jak za sobą masz udokumentowaną drogę kontaktu z TU, a także zaangażowanie odpowiednich instytucji. Jak pisałem wcześniej - droga sądowa jest zawsze możliwa dla każdej ze stron, jednak nie uważam, aby była to łatwa droga dla nikogo.
 Profil Relacje PM off  

#5976 PostWysłany: 24 Lut 2026 13:53 
Awatar użytkownika

srebrny
to konkludując.

Co faktycznie zmienia bierność ubezpieczyciela w zakonczeniu postepowania likwidacyjnego terminie - ciężar dowodu. tylko to.

#5977 PostWysłany: 24 Lut 2026 14:14 

srebrny
Moim zdaniem przy niskich szkodach zyskujemy przez bierność (brak odpowiedzi w terminie) TU 100% tego o co wnioskujemy. Nie sądzę, aby TU przy niskich wypłatach zawracał sobie głowę pozwami i kosztami procesowymi.
 Profil Relacje PM off  

#5978 PostWysłany: 24 Lut 2026 14:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Po pierwszy przypominam, że to ty będziesz musiał dochodzić należności przed sądem a nie ubezpieczyciel.
Po drugie bywalem na sprawach o wartości 600-1200 zl w ktorych ubezpieczyciel odmawial wyplaty.
Nawet sobie nie zdajesz sprawy jak wielu poszkodowanych nie idzie do sądu a swoje dochodzenie naleznosci kończą na skierowaniu jakiegos odwołania od decyzji wezwania do zapłaty.
Kiedyś nawet RF o tym pisał ze na wielu wezwaniach jest jakies zdanie, ze poszkodowani nie beda chodzic naleznosci przed sadem.

#5979 PostWysłany: 24 Lut 2026 14:46 

srebrny
No i to doskonale podsumowuje to o czym pisaliśmy na początku, że w PL nie ma produktów typu premium z zakresu ubezpieczenia. :D
 Profil Relacje PM off  

#5980 PostWysłany: 25 Lut 2026 15:03 

Loty: 192
Kilometry: 355 851
Krajów: 38 / 17.8%
Cześć,
przeczytałem sporo stron tego wątku oraz OWU dla VI, ale jednak wolałbym się upewnić, zanim pojadę z rodziną w podróż. W zeszłym miesiącu, jak jeszcze nie miałem karty VI, kupiliśmy bilety na samolot na podróż w maju. Rozumiem, że ubezpieczenie od rezygnacji z podróży mnie nie obowiązuje na tę podróż, ale czy dobrze czytam OWU, że ubezpieczeniem od kosztów leczenia z kartą VI objęci są również moja żona i dzieci?

87. Ubezpieczony – osoba posiadająca miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej objęta ochroną w ramach poniższych ubezpieczeń: 1) „Podróż zagraniczna” (Załącznik nr 1 do OWU) – Posiadacz/Użytkownik Karty oraz wspólnie z nim podróżujący Współmałżonek, Partner, Dzieci z tym, że w ubezpieczeniu kosztów rezygnacji z wyjazdu oraz kosztów skrócenia wyjazdu wyłącznie Posiadacz/Użytkownik Karty;

Nie ma w OWU dalej jakiś włączeń, które spowodowałyby, że ubezpieczenie podróżne na nich jednak nie zadziała?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Krzysztof76 oraz 3 gości