Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6377 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301 ... 319  Następna
Autor Wiadomość
#5941 PostWysłany: 05 Lut 2026 12:56 

srebrny
jest jeszcze mało prawdopodobna opcja, że @opo nie wie, w którym banku ma kartę ;)
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#5942 PostWysłany: 05 Lut 2026 12:59 

kamcsk napisał(a):
Cześć.

Potrzebuje porady czy dobrze rozumiem OWU - wczoraj wracając z Madery przez Frankfurt do Wrocławia mój bagaż nie dotarł na miejsce docelowe. Według OWU przy opóźnieniu w bagażu ponad 4h przysługuje zwrot za zakupy kosmetyków czy ubrań do 2000zł. Czy dobrze rozumiem, że dotyczy to także powrotu z podróży zagranicznej do kraju zamieszkania? Czy ewentualne wydatki powinienem najpierw próbować odzyskać w linii lotniczej czy mogę opuścić ten krok i składać wniosek od razu na ubezpieczeniu do Visa Infinity?

Nie, zgodnie z OWU dotyczy tylko podróży zagarnicznej do miejsca docelowego:
3. Opóźnienie dostarczenia Bagażu podróżnego - w przypadku udokumentowanego opóźnienia w dostarczeniu przez Przewoźnika zawodowego
Bagażu podróżnego do miejsca docelowego w Podróży zagranicznej, Ubezpieczyciel pokrywa koszty poniesione przez Ubezpieczonego na
zakup przedmiotów pierwszej potrzeby (odzież, przybory toaletowe) w okresie opóźnienia (minimum 4 godziny) i do równowartości kwot
określonych w „Tabeli nr 3 zakresy ubezpieczenia i sumy ubezpieczenia/gwarancyjne” (Załącznik nr 6 do OWU), w ramach ustalonej sumy
ubezpieczenia.
 Profil Relacje PM off  

#5943 PostWysłany: 05 Lut 2026 14:31 

srebrny
@Misiatek @lluukk @Arek15
Póki co wiem jaką mam kartę ;)
Przechodziłem przez FT na starej części terminala (po lewej przy over size bagażu). Tam ochrona miała kartkę z wytycznymi jak napisałem wcześniej. Zgadzam się, że mają niewłaściwie ale jak pisałem wcześniej chwilkę podrążyłem i dlatego pokazał mi swoją kartkę z wytycznymi.
Może przechodziłeś FT na końcu po prawej i tam mają inaczej? :d
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5944 PostWysłany: 05 Lut 2026 15:30 

złoty
Dalszy ciąg "zabawy" z certyfikatami ;) nie chcą zautomatyzować, wolą się babrać w ręczne wystawianie - ponoć działa taka ścieżka na uzyskanie (jak ktoś przejdzie to niech da znać):

W aplikacji mobilnej IKO: więcej → pozostałe → kontakt → napisz do nas → pytania do banku.
W serwisie internetowym iPKO: moje sprawy → skontaktuj się z nami → zadaj pytanie online.
Zgłoszenie trafia do pracownika banku, który poprosi o dodatkowe dane, jeśli będą potrzebne i następnie przygotuje i wyśle certyfikat”

https://subiektywnieofinansach.pl/karta ... -infinite/
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5945 PostWysłany: 05 Lut 2026 16:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Mają mnóstwo formularzy, konsultantów, wykluczających się procesów i pewnie ogromny bałagan w developmencie jak to w public. O ile dla nas zrobienie takiej automatyzacji wydaje się łatwą funkcjonalnością, tam to pewnie wielka walka z potworem spaghetti :)

#5946 PostWysłany: 10 Lut 2026 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 512 346
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
lluukk napisał(a):
Dalszy ciąg "zabawy" z certyfikatami ;) nie chcą zautomatyzować, wolą się babrać w ręczne wystawianie - ponoć działa taka ścieżka na uzyskanie (jak ktoś przejdzie to niech da znać):

W aplikacji mobilnej IKO: więcej → pozostałe → kontakt → napisz do nas → pytania do banku.
W serwisie internetowym iPKO: moje sprawy → skontaktuj się z nami → zadaj pytanie online.
Zgłoszenie trafia do pracownika banku, który poprosi o dodatkowe dane, jeśli będą potrzebne i następnie przygotuje i wyśle certyfikat”

https://subiektywnieofinansach.pl/karta ... -infinite/

U mnie zadziałało, po około 24 godzinach certyfikat na mailu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
maciuj uważa post za pomocny.

#5947 PostWysłany: 10 Lut 2026 10:59 

srebrny
grondo napisał(a):
pewnie ogromny bałagan w developmencie jak to w public.

uściślając - PKO BP to nie jest public, Skarb Państwa ma ok. 30% akcji. Niemniej jednak jest to oczywiste, że nie jest to postawienie dodatkowego kompa pod biurko i uruchomienie na nim "generatora certyfikatów". Jeżeli ktoś spodziewał się, że po jednym słowie rzecznika prasowego ktoś wogóle od razu kiwnie małym palcem u nogi w tym temacie to znaczy, że nie ma pojęcia jak wyglądają projekty w sektorze finansowym.
 Profil Relacje PM off
grondo lubi ten post.

#5948 PostWysłany: 10 Lut 2026 18:09 

Walka z certyfikatem w sumie niepelne 2 dni. Ale kilka razy potrzebowalem odpowiadac na pytania.

- Najpierw 2 razy odp. ze po co certyfikat, skoro w aplikacji wszystko jest.
- Za 3 razem napisalem ze jednak potrzebuje potwierdzenie dla osob ABCD w terminie xx.yy.zzzz
- Kolejne pytanieo uczestnikow i termin.
- Potwierdzilem wszystko jeszcze raz.
- Ostatnie pytanie czy chce to do karty VI o numerze 1234, pomimo ze to jest jedyna moja karta w PKO.
- Po potwierdzeniu ze chodzi o ta karte przed chwila na mejla dotarl cert.
 Profil Relacje PM off  

#5949 PostWysłany: 12 Lut 2026 11:39 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 639
Kilometry: 1 385 257
Krajów: 76 / 35.5%
To jest wręcz wspaniałe jak tam przepalane są roboczogodziny.
Piszę zgodnie z powyższym - dzien dobry poproszę certyfikat/daty/kraje/dla kogo. Dostaje zwrotkę - nie potrzebuje Pan certyfikatu… ale jeśli Pan chce trzeba wysłać zapytanie i podaje mi powyższą ścieżkę kontaktu :D eh Bareja wiecznie żywy

#5950 PostWysłany: 12 Lut 2026 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
Dzień dobry,
Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mastercard Platinum
Skontaktuj się z PKO Bankiem Polskim przez aplikację IKO lub serwis iPKO:

W aplikacji IKO:
Przejdź do: więcej → pozostałe → kontakt → napisz do nas → pytania do banku
(Strzałki wskazują kolejne kroki w menu serwisu)

W serwisie iPKO:
Przejdź do: moje sprawy → skontaktuj się z nami → zadaj pytanie online
(Strzałki wskazują kolejne kroki w menu serwisu.)

W treści wiadomości podaj:
• czy certyfikat ma być wystawiony również dla osób podróżujących z Tobą (współmałżonek/partner, dzieci)
• planowane daty podróży

Pozdrawiamy,
Zespół Obsługi w Departamencie Operacji

(można podpiąć do wiki?)
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#5951 PostWysłany: 12 Lut 2026 16:32 

Loty: 110
Kilometry: 239 094
Krajów: 26 / 12.2%
srebrny
oskiboski napisał(a):
To jest wręcz wspaniałe jak tam przepalane są roboczogodziny.
Piszę zgodnie z powyższym - dzien dobry poproszę certyfikat/daty/kraje/dla kogo. Dostaje zwrotkę - nie potrzebuje Pan certyfikatu… ale jeśli Pan chce trzeba wysłać zapytanie i podaje mi powyższą ścieżkę kontaktu :D eh Bareja wiecznie żywy
Ja dostałem taką samą odpowiedź. Dodatkowo jak sprawdziłem wieczorem na aplikacji to okazało się że konsultant zamknął rozmowę. Nie zdążyłem odpisać, że są sytuacje w których certyfikat może się przydać. Akurat na ten wyjazd nie jest mi niezbędny i odpuściłem ale następny mam rejs po Pacyfiku z Carnival i tam trzeba okazać polisę.
 Profil Relacje PM off  

#5952 PostWysłany: 14 Lut 2026 18:27 

Koleżanki i koledzy - potrzebuję rady i pomocy !

W poniedziałek mam wylot do NYC. Niestety, ale żona się rozchorowała i najprawdopodobniej przyjdzie nam skorzystać z ubezpieczenia. Płaciłem ja, ze swojej karty, ale podobno z winy małżonki to też obowiązuje. Była dziś na SOR i dostała receptę, oraz zaświadczenie od lekarza, mniej więcej sporządzone na wzór od @lluukk (strona 103 wątku), że ma kategoryczny zakaz lotu samolotem.
Lot+samolot był bookowany jako pakiet (usługa łączona) w Expedia.de O ile można jeszcze zrezygnować z hotelu (niedziela 15.02.2026, 18:00), to z biletów lotniczych już nie i one będą stanowiły koszt.

Pytania:
1. Kiedy poinformować ubezpieczyciela (PKO) ? Już dziś przed lotem czy po terminie wyjazdu ?
2. Czy mam podejmować jakieś kroki z Expedia ? Storno hotelu mogę zrobić do niedzieli, do 18:00. Samolot też mogę zrobić storno, ale to nic nie da, bo kasy i tak nie odzyskam, Mam ich informować (Expedia) o tym, że nie skorzystamy z wyjazdu i otrzymać jakieś zaświadczenie ? Innymi słowy, czy mam podjąć jakieś kroki w Expedia, aby póżniej ubezpieczalnie PKO nie miała zastrzeżeń ?
3. Stornować bilety na Expedii, czy samo niepojawienie się wystarczy jako koszt, że nie skorzystałem ?
4. Niektórzy coś pisali o tym, że potrzeba jakiejś historii choroby. Co mają na myśli ? Kolejna wizyta u lekarza i poświadczenie, że choroba została uleczona czy jak ?

Bardzo proszę o wsparcie, bo czas mnie goni Dzięki !
 Profil Relacje PM off  

#5953 PostWysłany: 14 Lut 2026 18:32 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Za lot odzyskasz może podatki. Taki dokument ile zwróci przewoźnik będą chcieli w ubezpieczalni.

Dzwoń na ich infolinię
 Profil Relacje PM off
junak1934 lubi ten post.

#5954 PostWysłany: 14 Lut 2026 18:39 

platynowy
Informuj ubezpieczyciela już dziś, dzwoń do lekarza, poproś o wystawienie zaświadczenia - w takim Luxmed czeka się na dokument standardowo 10 dni, w trybie express 3 dni - trzeba zgłosić prośbę na infolinii i wysyłają na maila. W Medicover wystawiają od ręki i pobierasz w apce. Potem odwołaj loty, zachowaj potwierdzenie, odzyskasz taxy. Ubezpieczyciel zwróci Ci kwotę jaką zapłaciłeś minus oczywiście taxy. W przypadku low costów (Ciebie to nie dotyczy) występuje się do linii lotniczej o dokument no show. Ubezpieczenie zapewne zadziała, skoro rozchorowała się Twoja żona, ale to oczywiście Ty robisz zgłoszenie - karta kredytowa i ubezpieczenie należy do Ciebie. Zdrówka.

Edit: sorry, teraz doczytałem, że zaświadczenie już posiadasz.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#5955 PostWysłany: 17 Lut 2026 11:12 

opo napisał(a):
Ochroniarz pokazywał mi piktogram jaki ma dla tej karty i faktycznie poza zdjęciem karty były tam dwie os. dorosłe i dwoje dzieci. Niech ktoś przy okazji wizyty w WAW ktoś potwierdzi.

Przechodziłem 31 stycznia przez fast track z prawej strony i zapytałem ochroniarza, czy mogę za okazaniem karty VI przeprowadzić inną osobę. Sprawdził na jakiejś swojej kartce i odpowiedział, że nie, czyli zgodnie z informacją na stronie lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#5956 PostWysłany: 17 Lut 2026 12:09 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
junak1934 napisał(a):

W poniedziałek mam wylot do NYC. Niestety, ale żona się rozchorowała i najprawdopodobniej przyjdzie nam skorzystać z ubezpieczenia. Płaciłem ja, ze swojej karty, ale podobno z winy małżonki to też obowiązuje. Była dziś na SOR i dostała receptę, oraz zaświadczenie od lekarza, mniej więcej sporządzone na wzór od @lluukk (strona 103 wątku), że ma kategoryczny zakaz lotu samolotem.
Lot+samolot był bookowany jako pakiet (usługa łączona) w Expedia.de O ile można jeszcze zrezygnować z hotelu (niedziela 15.02.2026, 18:00), to z biletów lotniczych już nie i one będą stanowiły koszt.

Pytania:
1. Kiedy poinformować ubezpieczyciela (PKO) ? Już dziś przed lotem czy po terminie wyjazdu ?
2. Czy mam podejmować jakieś kroki z Expedia ? Storno hotelu mogę zrobić do niedzieli, do 18:00. Samolot też mogę zrobić storno, ale to nic nie da, bo kasy i tak nie odzyskam, Mam ich informować (Expedia) o tym, że nie skorzystamy z wyjazdu i otrzymać jakieś zaświadczenie ? Innymi słowy, czy mam podjąć jakieś kroki w Expedia, aby póżniej ubezpieczalnie PKO nie miała zastrzeżeń ?
3. Stornować bilety na Expedii, czy samo niepojawienie się wystarczy jako koszt, że nie skorzystałem ?
4. Niektórzy coś pisali o tym, że potrzeba jakiejś historii choroby. Co mają na myśli ? Kolejna wizyta u lekarza i poświadczenie, że choroba została uleczona czy jak ?

Post 5356.

Ja miałem trochę inny przypadek (ojciec w szpitalu, a po kilku dniach zmarł), ale można powiedzieć, że sposób działania jest taki sam. Bilet był na mnie i na drugą osobę nie związaną rodzinnie z ojcem.
Poinformowałem przed terminem wylotu - założona była sprawa.
Anulowałem bilety lotnicze, hotel udało mi się bez problemów anulować po rozmowie telefonicznej.
Trip.com oddał mi podatki - potrzebny z Expedii będzie papierek, który potwierdzi ile ci oddali podatków, a od ciebie dokument ile zapłaciłeś za bilety (ubezpieczyciel odda różnicę).
Potrzebna będzie dokumentacja medyczna - spokojnie wystarczy to, że żona nie może lecieć samolotem plus pobyt na SOR czy w szpitalu.
Jeśli masz hotel bez opcji rezygnacji - to oczywiście potwierdzenie ile zapłaciłeś za hotel (z maila? z karty kredytowej?)
Do tego wszystkiego wszelkie możliwe potwierdzenia rezerwacji lotu / hotelu.

Jak już zadzwonisz na infolinię, to dostaniesz maila z wszystkimi informacjami, które są niezbędne do wypłaty ubezpieczenia.

I najlepiej zadzwonić teraz, bo będziesz wiedział, czy kwalifikuje się ten przypadek do skorzystania.

Na koniec pozytywna wiadomość - oddali wszystko co do złotówki.
kbk lubi ten post.
kbk uważa post za pomocny.

#5957 PostWysłany: 17 Lut 2026 12:46 

Loty: 219
Kilometry: 510 684
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Zgodnie z procedurą, którą opisał @suszek, certyfikat na mailu po 24 godzinach. Jest on ważny przez 60 dni od dnia wystawienia.
Odnośnie ubezpieczenia podróży i rezygnacji z powodów nagłych, wcześniej opisywałem swój przypadek zakończony zwrotem całości poniesionych kosztów z ubezpieczenia do karty VI.
 Profil Relacje PM off  

#5958 PostWysłany: 18 Lut 2026 09:55 

-- 18 Lut 2026 08:55 --

junak1934 napisał(a):

Pytania:

proponuję skończyć leczenie i potem zgłosić zdarzenie , i tak masz 2 lata na zgłoszenie zdarzenia, powodzenia!

-- 18 Lut 2026 08:55 --

junak1934 napisał(a):

Pytania:

proponuję skończyć leczenie i potem zgłosić zdarzenie , i tak masz 2 lata na zgłoszenie zdarzenia, powodzenia!
 Profil Relacje PM off  

#5959 PostWysłany: 18 Lut 2026 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
@George1 - nie trzeba żadnych dokumentów dotyczących leczenia w kolejnych miesiącach.

Niezbędne są dokumenty (wypis z SOR, opinia lekarska etc.) od lekarza czy lekarzy z powodem, który uniemożliwia lot samolotem w terminie, w którym mamy wykupiony bilet. Tylko tyle.

#5960 PostWysłany: 18 Lut 2026 11:30 

srebrny
@junak1934

Proponuję jednak mimo wszystko skontaktować się z przewoźnikiem, jest szansa że pójdzie wam na rękę i pozwoli zmienić datę podróży. Kiedyś moja koleżanka złamała nogę przed wylotem i zgodzili się zmienić jej bilet.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6377 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301 ... 319  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości