Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#4521 PostWysłany: 19 Lis 2024 22:26 

Loty: 215
Kilometry: 349 494
Krajów: 80 / 37.4%
złoty
Płaćcie ApplePay, od kiedy kartę wyjmuję tylko wtedy, gdy nie można telefonem to ani razu z żadnego banku nie miałem blokady prewencyjnej w podróży ;)
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#4522 PostWysłany: 19 Lis 2024 22:28 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Coś w tym jest.
Ale czasami np. wypożyczalnia chce fizycznie w terminalu.
 Profil Relacje PM off  

#4523 PostWysłany: 20 Lis 2024 00:59 

Loty: 250
Kilometry: 631 217
Krajów: 50 / 23.4%
sanchopan napisał(a):
automatae napisał(a):
Pytałem, czy mogą mi nie blokować, to powiedzieli, że nie mogą wybiórczo w oparciu o to gdzie zadeklaruję, że jadę, tylko globalnie. Czyli jak mówię, że jadę do Tajlandii, a przychodzi operacja z Surinamu, to jak kazałem nie blokować, to transakcję przepuszczą, nieważne ile razy będzie powtarzana. I to na moją odpowiedzialność.

Pomocny post.
Ale chciałbym uściślić powyższy cytat: wystarczy że zgłosisz do ubezpieczenia Infinite podróż "do Tajlandii" czy extra dzwonisz/piszesz(?), żeby transakcji "z Tajlandii" nie blokowali w tym a tym okresie?

Obawiam się, że wyraziłem się niezbyt precyzyjnie.
W przypadku PKOBP powiedziano mi, że NIE MOGĘ odblokować jednego kraju. Za to mogę wydać stałe oświadczenie, że mają w ogóle nie blokować czegokolwiek i że ponoszę za to ewentualną odpowiedzialność.
To chyba miała być jakaś dyspozycja pisemna. Pewnie na podobnej zasadzie odbywałoby się jej ewentualne cofnięcie.

Za to kiedyś w innym banku było narzędzie do zgłaszania państw, w których miałem być w przewidywanym czasie i niby miało to coś dawać. Ale korzystałem z tego ponad 10 lat temu i nie w PKOBP.
 Profil Relacje PM off
sanchopan uważa post za pomocny.

#4524 PostWysłany: 20 Lis 2024 01:41 

niebieski
Dobre jaja z tym blokowaniem... Oświadczenie i jeszcze klient ma wziąć transakcje na swój bark? To chodzi o tą jedną z najbardziej prestiżowych kart w Polsce dla "milionerów", którym za zakup wacików w aptece w Tajlandii blokadę założą? :)

Banki w Polsce to mają beznadziejnie rozwiązane wg mnie. Swego czasu Alior Kantor mi non stop blokował kartę, po kilku awanturach przestali. Najgorzej że takiej blokady nie ma jak szybko zdjąć, trzeba do nich dzwonić. Taki Amex to nie blokuje, ale jak widzi coś podejrzanego to zadzwonią. Citibank (przynajmniej poza Polską) ma to rozwiązane tak, że wysyła SMS po dokonanej transakcji o tym że zauważyli podejrzaną transakcję i blokują kartę. Proszą o odpisanie "Y" or "N" w celu potwierdzenia lub też nie wykonanej transakcji w celu odblokowania karty. Działa to sprawnie.
 Profil Relacje PM off  

#4525 PostWysłany: 20 Lis 2024 09:10 

Próbowałem skontaktować się z infolinią, gdy jechałem do Hiszpanii, aby uzyskać informacje na temat potencjalnych problemów z transakcjami. Poinformowano mnie, że w danym okresie nie powinno być żadnych utrudnień. Nie wspomniano jednak o odblokowaniu wszystkich krajów ani o żadnej odpowiedzialności.
 Profil Relacje PM off  

#4526 PostWysłany: 20 Lis 2024 09:42 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Moim zdaniem w żadnym wypadku klient nie powinien ani brać odpowiedzialności na siebie za polecenie nieblokowania transakcji gdziekolwiek, ani nawet nie powinien takiej deklaracji składać. Co innego poinformować bank o planowanych płatnościach kartą w jakimś kraju we wskazanym okresie i tyle. A czy bank uruchomi swoje wewnętrzne mechanizmy i procedury by nie blokować żadnych transakcji w dowolnym kraju, czy tylko we wskazanym, czy tylko podejrzanych wg jego kryteriów - to jego decyzja i jego odpowiedzialność.
Natomiast wystąpienie o zaświadczenie o ubezpieczeniu, to oddzielna sprawa, niezależna od płatności kartą w obcych krajach i ewentualnych blokad czy braku blokad tych kart. O to zaświadczenie występuje się do Mondial Asisstance, który prowadzi obsługę ubezpieczenia a zaświadczenie wystawiane jest w imieniu (o ile pamiętam) ubezpieczyciela czyli PKO Ubezpieczenia. Zaświadczenie to może być pomocne, jeśli chcielibyśmy wykazać, że jesteśmy ubezpieczeni i jaki jest zakres oraz sumy. Bo my to wiemy, wystawca naszej karty tez raczej ale szpital w przytoczonym wcześniej Surinamie nie musi znać zakresu karty a nawet może mieć problemy z przeczytaniem OWU zamieszczonym na stronie banku.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4527 PostWysłany: 20 Lis 2024 10:25 

niebieski
Faktycznie - mega śliski temat. W skrajnym wypadku ukradną nam kartę, obciążą na ogromne kwoty i... bank się wypnie, bo "tak mu zleciliśmy". :shock: :shock:

Swoją drogą IMHO taka "blokada blokad" i tak na bank nie uchroni przed niemożliwą płatnością za autostrady we Francji: bo "się nie da i już" oraz "nikt nie wie czemu". Zwykła debetówka (również Visa) PKOBP przechodzi bez problemów a Infinite nawet włożona do terminala fizycznie "nie bo nie". I zapewne więcej takich miejsc jest, ale tak na skalę masową ostatnio to doświadczyłem tego akurat we Francji. Na autostradach np. włoskich problem nie występuje.
 Profil Relacje PM off  

#4528 PostWysłany: 20 Lis 2024 10:29 

Czitos napisał(a):
Próbowałem skontaktować się z infolinią, gdy jechałem do Hiszpanii, aby uzyskać informacje na temat potencjalnych problemów z transakcjami.
Hiszpania to jeden z łatwiejszych kierunków, więc zdecydowanie nie powinno być problemów, mimo że 100-procentowej gwarancji nie ma. Rozwiązanie z wyłączeniem zabezpieczeń jest ekstremalne i poinformowano mnie o jego dostępności raczej z braku innych, lepszych rozwiązań. Na zasadzie, że "nie trzeba zgłaszać wyjazdu, bo powinno być wszystko dobrze, ale jeśli pan sobie życzy, to może pan złożyć dyspozycję by nic nie blokować".

Mi pasuje, że aplikacja IKO często pokazuje powiadomienie o wykonaniu transakcji. Gorzej, że nie zawsze. Jak mi ukradli dane innej karty, to wykryłem problem bo raz po raz zaczęły przychodzić powiadomienia na telefon, że za coś próbuję płacić.

A idealnie by było, jakbym mógł sobie powybierać na liście państw państwa zablokowane/odblokowane i zmieniać to choćby przez aplikację. Ale chyba żaden bank tego nie ma.

Tymczasem w kwestii ubezpieczenia, to czasem na granicy lub przy składaniu wniosku o wizę mogą oczekiwać potwierdzenia ubezpieczenia. I w takiej sytuacji wpisanie kochanki do potwierdzenia z Mondial powinno - moim zdaniem - w pełni wystarczyć na przejście formalności. Ale nie gwarantuje to, że faktycznie później w razie gdy coś się stanie, ubezpieczyciel nie będzie robił problemów z kochanką.

Osobiście jestem przyzwyczajony, że moje preferencje nie wpisują się w ramy powszechnie stosowanych rozwiązań. Przykładowo, miałem w życiu dwa samochody i obu wielu ubezpieczycieli nie chciało mi ubezpieczyć, bo jeden był wyprodukowany przed tym, zanim dany model został oficjalnie wprowadzony na rynek (taki całkowity początek serii i przez to nie było takiej opcji u wielu ubezpieczycieli), a drugi był importowany z poza UE i miał w dokumentach nietypowo wpisaną nazwę wariantu, która też nie występowała w katalogach. Mój agent ubezpieczeniowy wie, że jak już do niego przychodzę, to pewnie z czymś co będzie wymagało kombinowania.
 Profil Relacje PM off  

#4529 PostWysłany: 20 Lis 2024 10:42 

Loty: 323
Kilometry: 582 606
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Na pytanie na czacie banku na jakiej podstawie bedziecie wiedziec że partnerka to partnerka a nie sąsiadka, odpowiedź konsultanta że nie potrzebujemy żadnych dodatkowych zaswiadczen czy poświadczeń. Ciekawa postawa banku taka pro konsumencka
 Profil Relacje PM off
automatae lubi ten post.

#4530 PostWysłany: 20 Lis 2024 10:48 

złoty
@sliwa122 do czasu aż Ubezpieczyciel będzie musiał wypłacić 750.000 USD za pobyt i operację w amerykańskim szpitalu, wtedy szczegółowo może chcieć sprawdzić czy aby ów partner mieści się w OWU ;)
za OWU:
Partner - osoba z którą Posiadacz/Użytkownik pozostaje w związku nieformalnym, przez który rozumie się wolny związek dwóch pełnoletnich, zamieszkujących we wspólnym gospodarstwie domowym, osób.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4531 PostWysłany: 20 Lis 2024 12:44 

lluukk napisał(a):
za OWU:
Partner - osoba z którą Posiadacz/Użytkownik pozostaje w związku nieformalnym, przez który rozumie się wolny związek dwóch pełnoletnich, zamieszkujących we wspólnym gospodarstwie domowym, osób.
Który PDF OWU to zawiera? Możliwe że nie trafiłem jeszcze na jakiś kluczowy dokument, który zawiera inne, ciekawe dla mnie informacje o warunkach, na które powinienem zwrócić uwagę?
 Profil Relacje PM off  

#4532 PostWysłany: 20 Lis 2024 12:47 

Loty: 323
Kilometry: 582 606
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
https://www.pkobp.pl/api/public/983e05e ... 775d3b.pdf
 Profil Relacje PM off  

#4533 PostWysłany: 20 Lis 2024 13:29 

złoty
@automatae Umiesz zrobić Ctrl+F ? Jeśli tak, to w okienko jakie wyskoczy wpisz "partner" ;) lub co tam będziesz chciał innego wyszukać. Ten PDF zamieszczony przez @sliwa122 - strona 8 punkt 50.
 Profil Relacje PM off  

#4534 PostWysłany: 20 Lis 2024 13:39 

niebieski
automatae napisał(a):
Tymczasem w kwestii ubezpieczenia, to czasem na granicy lub przy składaniu wniosku o wizę mogą oczekiwać potwierdzenia ubezpieczenia. I w takiej sytuacji wpisanie kochanki do potwierdzenia z Mondial powinno - moim zdaniem - w pełni wystarczyć na przejście formalności. Ale nie gwarantuje to, że faktycznie później w razie gdy coś się stanie, ubezpieczyciel nie będzie robił problemów z kochanką.

Każdy postępuje, jak uważa za stosowane, ale nie jestem zwolennikiem wprowadzania w błąd urzędnika czy funkcjonariusza granicznego przedstawiając dokument zawierający nieprawdziwe dane czy dokument uzyskany w skutek wprowadzenia w błąd ubezpieczyciela. Nawet jeśli ów człowiek i instytucja, którą reprezentuje nie jest w stanie tego zweryfikować.
Nieco inaczej jest w przypadku ubiegania się znacznie wcześniej o wizę on-line czy wypełniając elektroniczny formularz zgłoszenia wjazdu. Bo co prawda dochodzi wówczas do tego samego ale nie jest to zarazem próba przekraczania granicy a jedynie wypełnianie zgłoszenia, w dodatku ma to miejsce ( w hipotetycznym przypadku, gdyby mnie to by miało dotyczyć) na terenie mojego kraju a nie obcego, do którego próbuję wjechać. Teoretycznie, nawet od chwili wypełnienia zgłoszenia do stawienia się do kontroli granicznej podczas podróży i wjazdu do tego państwa, sytuacja i status partnera może się zmienić. Niemniej wg mnie w żadnym takim przypadku nie warto kombinować, przecież zakup polisy można zrealizować w kilka minut. A jej koszt dla partnera będzie stanowić jaki procent kosztów wyjazdu? Pewnie kilka?
 Profil Relacje PM off  

#4535 PostWysłany: 20 Lis 2024 13:44 

srebrny
Standardowym dowodem na wspólne zamieszkanie, bo obowiązku meldunkowego już nie ma, jest korespondencja urzędowa lub bankowa na ten sam adres np. urząd skarbowy, ZUS. Ubezpieczyciel może poprosić o takie dowody.
 Profil Relacje PM off
automatae uważa post za pomocny.

#4536 PostWysłany: 20 Lis 2024 13:45 

Loty: 219
Kilometry: 510 684
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
automatae napisał(a):
sanchopan napisał(a):
automatae napisał(a):
Pytałem, czy mogą mi nie blokować, to powiedzieli, że nie mogą wybiórczo w oparciu o to gdzie zadeklaruję, że jadę, tylko globalnie. Czyli jak mówię, że jadę do Tajlandii, a przychodzi operacja z Surinamu, to jak kazałem nie blokować, to transakcję przepuszczą, nieważne ile razy będzie powtarzana. I to na moją odpowiedzialność.

Pomocny post.
Ale chciałbym uściślić powyższy cytat: wystarczy że zgłosisz do ubezpieczenia Infinite podróż "do Tajlandii" czy extra dzwonisz/piszesz(?), żeby transakcji "z Tajlandii" nie blokowali w tym a tym okresie?

Obawiam się, że wyraziłem się niezbyt precyzyjnie.
W przypadku PKOBP powiedziano mi, że NIE MOGĘ odblokować jednego kraju. Za to mogę wydać stałe oświadczenie, że mają w ogóle nie blokować czegokolwiek i że ponoszę za to ewentualną odpowiedzialność.
To chyba miała być jakaś dyspozycja pisemna. Pewnie na podobnej zasadzie odbywałoby się jej ewentualne cofnięcie.

Za to kiedyś w innym banku było narzędzie do zgłaszania państw, w których miałem być w przewidywanym czasie i niby miało to coś dawać. Ale korzystałem z tego ponad 10 lat temu i nie w PKOBP.

Ja zawsze zgłaszam do jakiego kraju (poza UE) się udaję, w jakim terminie i to ma pomóc i mnie i bankowi w bezpiecznych transakcjach. Do tej pory nie miałem z tym problemów. Pani na infolinii zanotowała w systemie moje wyjazdy i tyle. Bank ma łatwiej przy weryfikacji transakcji kartowych, a ja ja mam (prawie) pewność, że nie zablokują mi karty.
 Profil Relacje PM off  

#4537 PostWysłany: 20 Lis 2024 13:51 

niebieski
Adres do korespondencji podawany dowolnej spółce (np. bank) nie musi być dowodem na zamieszkanie pod tym adresem, bo to tylko adres kontaktowy. Ale w przypadku urzędu skarbowego może bardziej, tak więc czy np. zgłoszenie danego miejsca zamieszkania do urzędu skarbowego nie byłoby takim?
 Profil Relacje PM off  

#4538 PostWysłany: 20 Lis 2024 17:33 

sliwa122 napisał(a):
https://www.pkobp.pl/api/public/983e05ed-0c45-4061-bd90-14b73f775d3b.pdf

Wszystkie wersje, które przeglądałem wczoraj były krótsze. Dziękuję! Ta jest chyba pełna
potek7 napisał(a):
Ja zawsze zgłaszam do jakiego kraju (poza UE) się udaję, w jakim terminie.
W PKO BP? Mi na infolinii powiedzieli, że nie zbierają takich informacji.
 Profil Relacje PM off  

#4539 PostWysłany: 20 Lis 2024 17:55 

Loty: 219
Kilometry: 510 684
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Tak w PKO BP. Zgłaszałem 3 tygodnie temu.
 Profil Relacje PM off  

#4540 PostWysłany: 20 Lis 2024 18:10 

Telefonicznie czy w oddziale ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości