Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 70  Następna
Autor Wiadomość
#1241 PostWysłany: 04 Lis 2012 23:42 

HON fly4free
Maris: nie ma umowy zdaniem Alitalii, Twoim zdaniem jest, samo posiadanie wydrukowanej rezerwacji nie przesądza o niczym na tym etapie, będzie istotne jesli wytoczysz proces jak wyżej i będziesz domagal sie ustalenia faktu zawarcia umowy przewozu. Ale do momentu pozotywnego rozstrzgnięcia tej sprawy nic na podstawie 261/2004 nie ugrasz.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1242 PostWysłany: 04 Lis 2012 23:51 

HON fly4free
Zgadza się według Ciebie, według nich nie, więc pierwotne źródło sporu tkwi w tym czy doszło czy też nie do zawarcia umowy przewozu. I dopiero rozstrzygnięcie tej kwestii (a to jest poza kompetencją ULC)otwiera drogę do ewentualnych dalszych. A że próbować trzeba, w pełni się zgadzam.
 Profil Relacje PM off  

#1243 PostWysłany: 04 Lis 2012 23:56 

niebieski
Pochwal się ile Cię sąd skasuje za rozprawę sądową :-)
 Profil Relacje PM off  

#1244 PostWysłany: 04 Lis 2012 23:58 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Żadnej rozprawy nikomu Maris nie założy... już wycofał się z robienia z siebie idioty na lotnisku, na kolejnym etapie wycofa się ze składania pozwu sądowego i sprawa umrze śmiercią naturalną.
 Profil Relacje PM off  

#1245 PostWysłany: 05 Lis 2012 00:10 

niebieski
I tak nikt Ci nie uwierzy dopóki nie pokażesz dokumentów sądowych :D
 Profil Relacje PM off  

#1246 PostWysłany: 05 Lis 2012 00:32 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Ja mu się nie dziwie, chłop poświęcił całą sobotnią noc rezerwując bilety za zero i teraz nie ma nic.
A niektórzy poświęcili 15 min i mają choć jeden lot za kilka zł bo mieli na prepaidzie 10zł na Ryana :)

#1247 PostWysłany: 05 Lis 2012 20:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Maris83 napisał(a):
Nie ubieraj w praw­dy swoich błędnych przypuszczeń.

A czemu nie chcesz spróbować jutro pojechać na lotnisko i ewentualnie poprosić o spisanie protokołu, jeśli nie będą Cię chcieli wpuścić na pokład?
 Profil Relacje PM off  

#1248 PostWysłany: 05 Lis 2012 21:21 

Anonymous napisał(a):
Maris83 napisał(a):
Nie ubieraj w praw­dy swoich błędnych przypuszczeń.

Maris jak poszło? Wróciłeś cały z Okęcia?

Już koczuje czekając na jutrzejszy lot.
 Profil Relacje PM off  

#1249 PostWysłany: 05 Lis 2012 21:24 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
Krajów: 8 / 3.7%
srebrny
MARIS83 - jak dla mnie w sporze z Alitalia doszło do zawarcia umowy, to już chyba prawnicy potwierdzili( Ja znam dwie kancelarie), zawsze można z Alitalią negocjować na drodze sądowej.....
jeśli przegrają to odszkodowanie , koszty sądowe, to nie są małe dla ich sumy ale zawsze 10 osób się sądzi a 1000 nie poleci.... zysk oczywisty czyli 1% zamiast 100 % dokładamy
spróbuję odwrócić sytuację zakupiłem bilet za 1000 zł i chce go anulować, otrzymam zwrot pieniążków czy nie ? a jeśli nie... kto wygrywa w sądzie..? mądrale, Ja stawiam że linia lotnicza, BO ZAWARŁEM UMOWĘ PRZEWOZU, i na tyle.

co do kosztów sadowych - odsyłam do radcy prawnego są ściśle określone według wartości przedmiotu sporu

jeśli sąd wypowie się korzystnie - to droga otwarta do każdej rezerwacji, czytaj... Alitalia poszuka negocjacji i kompromisu.

Popieram walczyć o swoje prawa i tak też uczynię również Ja.

Ostatnio edytowany przez mediolan, 06 Lis 2012 00:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1250 PostWysłany: 05 Lis 2012 22:10 

Loty: 169
Kilometry: 441 450
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
mediolan napisał(a):
Dawid - jak dla mnie w sporze z Alitalia doszło do zawarcia umowy, to już chyba prawnicy potwierdzili( Ja znam dwie kancelarie), zawsze można z Alitalią negocjować na drodze sądowej.....
jeśli przegrają to odszkodowanie , koszty sądowe, to nie są małe dla ich sumy ale zawsze 10 osób się sądzi a 1000 nie poleci.... zysk oczywisty czyli 1% zamiast 100 % dokładamy
spróbuję odwrócić sytuację zakupiłem bilet za 1000 zł i chce go anulować, otrzymam zwrot pieniążków czy nie ? a jeśli nie... kto wygrywa w sądzie..? mądrale, Ja stawiam że linia lotnicza, BO ZAWARŁEM UMOWĘ PRZEWOZU, i na tyle.

co do kosztów sadowych - odsyłam do radcy prawnego są ściśle określone według wartości przedmiotu sporu

jeśli sąd wypowie się korzystnie - to droga otwarta do każdej rezerwacji, czytaj... Alitalia poszuka negocjacji i kompromisu.

Popieram walczyć o swoje prawa i tak też uczynię również Ja.

Ja się z tym zgadzam i proponowałbym nawet proces zbiorowy. Będzie to większy nacisk na linie lotniczą, mniejsze koszty dla nas i pewnie efekt jakiś zostanie osiągnięty. Uważam że powinna się tym zająć jedna dwie osoby, które złożą pozew załatwią prawnika. Jak dla mnie może to być Maris, który jak widać jest najbardziej zdeterminowany.

Kosztami podzielić się nie problem. Osoby które zgłaszają się do pozwu opłacają koszt złożenia pozwu i prawnika po równo na podstawie rachunku przedstawionego przez osobę która się podejmie tego działania.

A założę się że sprawa zakończyła by się ugodą a nie ostatecznym wyrokiem.

#1251 PostWysłany: 05 Lis 2012 22:17 
Awatar użytkownika

HON fly4free
A macie chociaż świadomość, że procesować będziecie się musieli we Włoszech?
 Profil Relacje PM off  

#1252 PostWysłany: 05 Lis 2012 22:38 

HON fly4free
A ja do kemota dodam jeszcze, czy macie swiadomość że sprawa wcale nie jest oczywista z punktu widzenia jej oceny prawnej i sam bym był raczej daleki od przesądzania z góry jej wyniku.
 Profil Relacje PM off  

#1253 PostWysłany: 06 Lis 2012 02:12 
Awatar użytkownika

Mam prośbę do admina, czy mógłby przenieść ten wątek do bardziej odpowiedniego działu?
Nie sądzę, żebym był jedyny, którego zaczyna nudzic ten temat.

#1254 PostWysłany: 06 Lis 2012 03:59 

Loty: 180
Kilometry: 424 089
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
My tu gadu-gadu, a Maris kąpie się teraz we forsie :-P

#1255 PostWysłany: 06 Lis 2012 04:35 

w Polsce AZ z latwoscia powola sie na Art. 84. KC i uchyli od jakichkolwiek skutkow prawnych.

Maris, jestes zenujacy, albo jestes trolem, co wlasciwie na jedno wychodzi.
 Profil Relacje PM off  

#1256 PostWysłany: 06 Lis 2012 06:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Popieram prośbę o usunięcie albo chociaż wydzielenie postów na temat egzekwowania prawa do darmowych biletów - jeżeli ktoś chce walczyć po sądach to niech to robi samemu, i tak żadnych wiarygodnych porad tu nie znajdzie (naczelna zasada prawników:

)

Wracając do głównego tematu - kiedy ktoś ma pierwszy opłacony lot? Ja mam pierwszą rezerwację na 8. grudnia, ktoś będzie leciał wcześniej?
 Profil Relacje PM off  

#1257 PostWysłany: 06 Lis 2012 09:51 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
YaPKnn napisał(a):
Mam prośbę do admina, czy mógłby przenieść ten wątek do bardziej odpowiedniego działu?
Nie sądzę, żebym był jedyny, którego zaczyna nudzic ten temat.

A myslales o tym, zeby go po prostu nie czytac?
Bo ja kiedys wymyslilem taki innowacyjny system, ze jak mnie cos nie interesuje, to tego nie czytam.
 Profil Relacje PM off  

#1258 PostWysłany: 06 Lis 2012 16:58 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 3 965
Krajów: 2 / 0.9%
Maris83 napisał(a):
mydlo93 napisał(a):
pawelyop napisał(a):
Jak wygląda sprawa dla tych którzy odprawili się na lot realizowany przez AirOne, są szanse, że polecę? Czy jednak tak samo jak w przypadku Alitali??

Dzięki jakby komuś chciało sie odpowiedzieć konkretnie:)

Dodam że mam lot WAW-VCE 10 listopada i juz jestem po web-checkingu, kartę pokładową mam na maliu.

pawlyop: masz zamiar stawiać się na Okęciu czy czekasz na potwierdzenie przez kogoś innego, że karty pokładowe są/ nie są honorowane? pytam, bo chyba najwcześniej lecisz do Włoch na bilecie z promocji Alitali liniami AirOne.

Ja lecę już za 13 dni - na lotnisko jadę, bo anulacji nie dostałem żadnej na maila ani nie poinformowali mnie. Tam albo polecę, albo mnie przebookują - albo dostane pisemne potwierdzenie niewpuszczenia na pokład i zgarnę 250€ :)

W takim razie po co to pisałeś, jeżeli już się wycofujesz :)
 Profil Relacje PM off  

#1259 PostWysłany: 07 Lis 2012 11:35 

Z mojej strony pytanie albo w sumie i dwa (totalnie bez żadnej napinki :) ):

Po pierwsze. Jeżeli odprawiłem się na stronie Air One, mam już ich numer rezerwacji, po zalogowaniu się na ich stronę cały czas mam wszystko OK, bagaż, miejsca. Mam kartę pokładową, wydrukowaną i cały czas mogę sobie ją drukować ile wlezie przez web checkin.
Po drugie. Dostałem anulacje od Alitalii wszystkich lotów poza tym, który jest robiony prze Air One (nie przyszedł mail z konkretnym numerem rezerwacji). Jednakże faktycznie po PNR Alitalii, ani po nr E-ticketu nie mogę sprawdzić nigdzie statusu lotu czyli faktycznie jakby sprawa nie miała miejsca.

W tej sytuacji na jakiej podstawie mogę nie polecieć?

I drugie może i głupie - czy po numerze rezerwacji Air One da się sprawdzić status na checkmytrip czy coś w tym stylu?
 Profil Relacje PM off  

#1260 PostWysłany: 07 Lis 2012 11:55 

HON fly4free
Kyy napisał(a):
odprawiłem się na stronie Air One, mam już ich numer rezerwacji, po zalogowaniu się na ich stronę cały czas mam wszystko OK, bagaż, miejsca. Mam kartę pokładową, wydrukowaną i cały czas mogę sobie ją drukować ile wlezie przez web checkin.
Dostałem anulacje od Alitalii wszystkich lotów poza tym, który jest robiony prze Air One (nie przyszedł mail z konkretnym numerem rezerwacji). Jednakże faktycznie po PNR Alitalii, ani po nr E-ticketu nie mogę sprawdzić nigdzie statusu lotu czyli faktycznie jakby sprawa nie miała miejsca.

u mnie dokładnie to samo, ale że "lot" mam dopiero w marcu, czekam na info od kogoś w podobnej sytuacji, kto "leci" wcześniej
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 70  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości