Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 70  Następna
Autor Wiadomość
#1201 PostWysłany: 01 Lis 2012 01:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie dziękuje!
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1202 PostWysłany: 01 Lis 2012 01:04 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 41 / 19.2%
kamnowacki napisał(a):
Dużo inaczej?
Ja ze swoim potwierdzeniem i nr e-biletu chce się pojawić na lotnisku.

Tym za 0zł.

Załącznik:
azet.png
azet.png [ 42.7 KiB | Obejrzany 1540 razy ]

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#1203 PostWysłany: 01 Lis 2012 01:08 

kamnowacki napisał(a):
Dużo inaczej?

Tym za 0zł.

Tez dostalem nowe potwierdzenie. I szczerze mowiac to... numer eticketu identyczny jak podany zaraz po zlozeniu rezerwacji, numer rezerwacji tez ten sam, cena tez w JPY podana (bez znizki)... reszta info o lotach powtorzone z japonskiego potwierdzenia lub dokladnie tego co widac na stronie Saudi. Jak ktos po rezerwacji zamowil eticket na email ze strony alitali to podejrzewam, ze to jest dokladnie to samo.
W zwiazku z tym bardzo jestem ciekaw jak ktos zostanie potraktowany z ktoryms z teoretycznie anulowanym eticketem.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#1204 PostWysłany: 01 Lis 2012 01:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki wielkie maciejwroclaw i JIK :), przyjemnych lotów.
 Profil Relacje PM off  

#1205 PostWysłany: 01 Lis 2012 02:05 

HON fly4free
Z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością taki pasażer nie zostanie odprawiony z uwagi na brak ważnego dokumentu podróżnego (biletu). I pierwotnym problemem (i zarazem przedmiotem sporu) jest tu to, czy w ogóle doszło do zawarcia umowy przewozu a nie (jak niektórzy usiłują wnioskować) kwestia poinformowania pasażera o zmianie rezerwacji polegającej na zvoidowaniu biletu czy odmowie wstępu na pokład. Dopiero ewentualne pozytywne ustalenie faktu zawarcia umowy przewozu otwiera drogę do rozważania tego, czy przewoźnik mógł czy nie mógł odmówić rejestracji na rejs / wstępu na pokład i związanych z tym kwestii potencjalnego odszkodowania. ULC nie będzie mógł nic z tym zrobić dopóki nie zostanie rozstrzygnięta ta pierwsza kwestia, a w tym zakresie sam ULC nie może nic zdziałać, w szczególności nie może ustalic faktu zawarcia lub niezwarcia umowy przewozu.
 Profil Relacje PM off  

#1206 PostWysłany: 01 Lis 2012 12:30 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 3 965
Krajów: 2 / 0.9%
Ludzie czemu wam tak trudno zrozumieć, że bilety za 0zł nie są i nie będą już uznawane. Firma jakby chciała je uznać to musiałby zbankrutować. Więc te wszystkie bilety za 0zł (też mam takie), niestety nie są ważne (szkoda), ale na to już nic nie poradzimy. I na pewno firma ich nie uzna, a pierwszym, który się o tym przekona za parę dni będzie użytkownik Maris83.
 Profil Relacje PM off  

#1207 PostWysłany: 01 Lis 2012 12:41 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
ordys1990 napisał(a):
Ludzie czemu wam tak trudno zrozumieć, że bilety za 0zł nie są i nie będą już uznawane. Firma jakby chciała je uznać to musiałby zbankrutować. Więc te wszystkie bilety za 0zł (też mam takie), niestety nie są ważne (szkoda), ale na to już nic nie poradzimy. I na pewno firma ich nie uzna, a pierwszym, który się o tym przekona za parę dni będzie użytkownik Maris83.

Nie odmawiaj nikomu prawa do reklamacji. Nie uda się, to się nie uda. Uda się, to się uda.

#1208 PostWysłany: 01 Lis 2012 12:58 

Co dalej z tymi darmowymi biletami? Ja mam tylko e-tcket, nie dostałam więcej żadnego maila a statusu rezerwacji nie mogę sprawdzić bo strona nie działa

#1209 PostWysłany: 01 Lis 2012 14:40 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
niebieski
marek2011 napisał(a):
Z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością taki pasażer nie zostanie odprawiony z uwagi na brak ważnego dokumentu podróżnego (biletu). I pierwotnym problemem (i zarazem przedmiotem sporu) jest tu to, czy w ogóle doszło do zawarcia umowy przewozu a nie (jak niektórzy usiłują wnioskować) kwestia poinformowania pasażera o zmianie rezerwacji polegającej na zvoidowaniu biletu czy odmowie wstępu na pokład. Dopiero ewentualne pozytywne ustalenie faktu zawarcia umowy przewozu otwiera drogę do rozważania tego, czy przewoźnik mógł czy nie mógł odmówić rejestracji na rejs / wstępu na pokład i związanych z tym kwestii potencjalnego odszkodowania. ULC nie będzie mógł nic z tym zrobić dopóki nie zostanie rozstrzygnięta ta pierwsza kwestia, a w tym zakresie sam ULC nie może nic zdziałać, w szczególności nie może ustalic faktu zawarcia lub niezwarcia umowy przewozu.

Ogólne Warunki Przewozu stosowane we włoskich liniach lotniczych Alitalia (zwane dalej O.W.P.) stanowią iż Alitalia, jako przewoźnik Umowny, zobowiązuje się, po opłaceniu przez pasażera obowiązującej taryfy, do wykonania na rzecz pasażera uzgodnionego przewozu zgodnie z określoną trasą i rozkładem, przewożąc pasażera oraz jego bagaż z miejsca odlotu do miejsca przeznaczenia. O.W.P. i mają również zastosowanie, w zakresie wykonalności, w przypadku wykonywanych przez przewoźnika rejsów czarterowych, bezpłatnych lub zniżkowych. Niewątpliwie mamy tu do czynienia z faktem opłacenia przez pasażera obowiązującej w chwili zakupu taryfy oraz podatków, co zostało spełnione przy użyciu kodu promocyjnego PROMOJP i co potwierdza posiadany przeze mnie e-bilet. Wobec tego jako pasażer, dopełniłem ze swojej strony wszelkich nałożonych na mnie obowiązków - wniosłem opłatę za przewóz, wykorzystując w tym celu kod PROMOJP – spełniając tym samym obowiązki pasażera zapisane w O.W.P. niezbędne do zawarcia Umowy o świadczenie określonych usług. Dodatkowo, jak zapisane jest w O.W.P. „bilet stanowi pisemne potwierdzenie zawarcia Umowy”, przy czym bilet może mieć formę dokumentów potwierdzających wystawienie biletu „elektronicznego”, takich jak na przykład „potwierdzenie dla pasażera”, „kupon elektroniczny”, „karta pokładowa”, itp., a jak taki dokument w formie e-biletu posiadam.

#1210 PostWysłany: 01 Lis 2012 20:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Też chce iść tą drogą. Na razie wysłałem reklamację na ich adres pocztowy.

Ale parcia nie mam :), mam bilety do BCN na weekend, gdy jest mecz z Atletico Madryt oraz na parę dni do Stambułu ;)
 Profil Relacje PM off  

#1211 PostWysłany: 01 Lis 2012 21:01 

HON fly4free
@pawelyop: ok (pomijam, że nie tylko OWP AZ są tutaj istotne, ale także ogólne przepisy pr. cyw.) tylko teraz jest taki stan, że Ty jako pasażer uważasz, że zawarłeś umowę przewozu potwierdzoną etixem o takim i takim numerze (co uzasadniasz w swoim poście), natomiast przewoźnik, który zvoidował niezwłocznie po wystawieniu etixy uważa, że z tych czy innych powodów (błąd, awaria systemu, whatever) do zawarcia umowy nie doszło. I to jest przedmiotem sporu między stronami czyli pasażerem i linią.

W braku porozumienia między nimi i przywrócenia wystawionych biletów (a na to sie chyba juz nie zanosi no chyba że przewoźnik uzna reklamacje składane przez paxów) jedyną drogą, na której można zmusić przewoźnika do ich uznania, po wyczerpaniu procedury reklamacyjnej, jest wytoczenie powództwa o ustalenie zawarcia umowy przewozu o określonej treści. Do tego momentu żaden pasazer najpewniej nie poleci bo nie zostanie poprostu przez przewoźnika albo reprezentujących go agentów na lotnisku odprawiony na rejs i wpuszczony do samolotu gdyż na chwilę obecną formalnie nie posida ważnego dokumentu podróżnego.
 Profil Relacje PM off  

#1212 PostWysłany: 01 Lis 2012 22:50 

Loty: 37
Kilometry: 79 515
Krajów: 12 / 5.6%
maciejwroclaw napisał(a):
kamnowacki napisał(a):
Dużo inaczej?

Tym za 0zł.

Tez dostalem nowe potwierdzenie. I szczerze mowiac to... numer eticketu identyczny jak podany zaraz po zlozeniu rezerwacji, numer rezerwacji tez ten sam, cena tez w JPY podana (bez znizki)... reszta info o lotach powtorzone z japonskiego potwierdzenia lub dokladnie tego co widac na stronie Saudi. Jak ktos po rezerwacji zamowil eticket na email ze strony alitali to podejrzewam, ze to jest dokladnie to samo.
W zwiazku z tym bardzo jestem ciekaw jak ktos zostanie potraktowany z ktoryms z teoretycznie anulowanym eticketem.

Trudno, żeby nagle zmienili wzór e-ticketu, skoro pisali, że rezerwacje będą przywracane :lol:

#1213 PostWysłany: 02 Lis 2012 02:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Szanowny Panie,
W odpowiedzi pragnę zwrócić uwagę, iż w zaistniałej sytuacji w pierwszej kolejności powinien Pan złożyć stosowną reklamację do przewożnika.
Faktem jest, iż u podstaw całej sprawy leży uznawalność kuponów promocyjnych. Należy przy tym zauważyć, iż dokonująć "zakupu" nie poniósł Pan żadnych faktycznych kosztów, ostatecznie traksakcja opiewała na 0zł. W wielu krajach taka transakcja nie jest dopuszczalna ponieważ stanowiła by tak naprawdę darowiznę.
W związku z powyższym sugeruję zwrócić się z porośbą o pomoc do Europejskiego Centrum Konsumenckiego, które specjalizuje się w udzielaniu porad konsumentom dokomującym transakcji z przedsiębiprcami krajów UE.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z poważaniem,

Agnieszka Sxxxxxxx
Prawnik - konsultantx
Konsumenckie Centrum E-porad
Stowarzyszenie Konsumentów Polskich
 Profil Relacje PM off  

#1214 PostWysłany: 02 Lis 2012 09:47 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
kamnowacki napisał(a):
iż dokonująć "zakupu" nie poniósł Pan żadnych faktycznych kosztów, ostatecznie traksakcja opiewała na 0zł. W wielu krajach taka transakcja nie jest dopuszczalna ponieważ stanowiła by tak naprawdę darowiznę.

Większej bzdury dawno nie czytałem. Jedyne co "opiewało" na 0zł to kwota płatności kartą. Kwota transakcji to <1000zł, z tym że opłacone kodem...
 Profil Relacje PM off  

#1215 PostWysłany: 02 Lis 2012 11:12 

niebieski
luxyfer napisał(a):
kamnowacki napisał(a):
iż dokonująć "zakupu" nie poniósł Pan żadnych faktycznych kosztów, ostatecznie traksakcja opiewała na 0zł. W wielu krajach taka transakcja nie jest dopuszczalna ponieważ stanowiła by tak naprawdę darowiznę.

Większej bzdury dawno nie czytałem. Jedyne co "opiewało" na 0zł to kwota płatności kartą. Kwota transakcji to <1000zł, z tym że opłacone kodem...

Dokładnie, jeśli dostajemy od groupona kod zniżkowy o wartości 20zł. i kupujemy jakąś ofertę kosztującą 20zł. albo mniej to nie płacimy NIC - to jest taka sama sytuacja.
 Profil Relacje PM off  

#1216 PostWysłany: 02 Lis 2012 11:57 

Szanowna Pani,

pragnę poinformować, że Konsumenckie Centrum E-porad działające przy Stowarzyszeniu Konsumentów Polskich udziela krótkich porad konsumenckich z zakresu prawa konsumenckiego obowiązujacego w Polsce. Nie udziela zaś porad w sprawach posiadajacych element zagraniczny. W Pani przypadku firma zarejestrowana jest poza granicami kraju, w związku z powyższym obowiązuje inny system aktów prawnych.

Proponuję poprosić o pomoc Europejskie Centrum Konsumenckiego: http://konsument.gov.pl/

Pragnę zaznaczyć, że zasady dokonywania zakupów, dokonywania rezerwacji oraz zasady odstępowania od umowy określone zostały zapewne w regulaminie przedsiębiorcy. Należy zatem dokładnie zapoznać się z treścią przedmiotowego dokumentu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z pozdrowieniami,

Milena S........................
Prawnik - konsultant
 Profil Relacje PM off  

#1217 PostWysłany: 02 Lis 2012 14:30 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
kamnowacki napisał(a):
Szanowny Panie,
W odpowiedzi pragnę zwrócić uwagę, iż w zaistniałej sytuacji w pierwszej kolejności powinien Pan złożyć stosowną reklamację do przewożnika.
Faktem jest, iż u podstaw całej sprawy leży uznawalność kuponów promocyjnych. Należy przy tym zauważyć, iż dokonująć "zakupu" nie poniósł Pan żadnych faktycznych kosztów, ostatecznie traksakcja opiewała na 0zł. W wielu krajach taka transakcja nie jest dopuszczalna ponieważ stanowiła by tak naprawdę darowiznę.
W związku z powyższym sugeruję zwrócić się z porośbą o pomoc do Europejskiego Centrum Konsumenckiego, które specjalizuje się w udzielaniu porad konsumentom dokomującym transakcji z przedsiębiprcami krajów UE.
Z poważaniem,

Agnieszka Sxxxxxxx
Prawnik - konsultantx

Cóż za profesjonalizm... nie tylko niechlujność (literówki), ale też błędy ortograficzne i merytoryczne.
 Profil Relacje PM off  

#1218 PostWysłany: 02 Lis 2012 18:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Spoko, czekałem na tą niezwykle interesującą i profesjonalną odpowiedź ponad tydzień :)
 Profil Relacje PM off  

#1219 PostWysłany: 02 Lis 2012 18:51 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
niebieski
a ja mam pytanie, ile osób złożyło pisemną (ewentualnie mailową) reklamację do Alitalii ?

#1220 PostWysłany: 02 Lis 2012 19:29 

Loty: 98
Kilometry: 142 443
Krajów: 22 / 10.3%
Ja wysłałem drogą mailową ponad tydzień temu. Na razie bez odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 70  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości