Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 23 Cze 2024 00:26 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.7%
srebrny
Garmond napisał(a):
Mam taką sytuację: anulowałem bilet Business Flex płacony voucherem i dostałem od w nich w mailu coś takiego - refund receipt z numerem biletu i kwotą w euro z adnotacją "cash".
I teraz nie wiem co z tym zrobić...
Odebrać gotówką w kasie w Hiszpanii w ich biurze?
Przerabiał ktoś taką sytuację?
Jak zakonczyla sie sprawa z refundem Business Flexa placonego voucherem? Bo niedlugo tez bede miec podobna sprawe do przerobienia ;)

Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta
Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN
#62 PostWysłany: 23 Cze 2024 10:34 

srebrny
@Gregggor

Żadnego cashu nie ma do odebrania w żadnej kasie w Hiszpanii.

Te ich refund receipt są całkowicie niezrozumiałe.
Zwrot za C flex płacone voucherem wróci na voucher z taką samą datą ważności jak pierwotnie. Pod tym samym numerem vouchera macie te pieniądze, -25$ za anulowanie biletu (pomimo full flex), przynajmniej tak było w moim wypadku.
Jak kupiliście coś drożej niż voucher i dopłacaliście kartą, to na kartę wróci kwota zapłacona kartą, -25$ zniknie z vouchera.
Raz to 25$ pobierają, raz nie pobierają.

Nie ma możliwości zwrotu vouchera, ani przedłużenia jego terminu.
Zgłaszałem do ubezpieczyciela, ale nie spełniało OWU, także nie wiem jak ubezpieczyciele to rozumieją - czy zwrot za voucher to jest zwrot, czy zwrot na voucher to jest przepadły hajs i wtedy oddają w związku z rezygnacją.
Nawet w przypadku anulacji biletu przed odlotem w Y najtańszej, Iberia zwróciła praktycznie wszystko... ale na voucher, który przepadł.
(możliwe, że było to spowodowane strajkiem we Francji, bo jak zgłaszałem to wszystko latało, a jak przerobili refunda 2 dni później to już mieli cancelle z CDG).
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.
Garmond uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 23 Cze 2024 11:32 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.7%
srebrny
h3rlitz napisał(a):
@Gregggor
Nie ma możliwości zwrotu vouchera, ani przedłużenia jego terminu.

To kiepski news... albo wymysle jakas podroz z iberia, albo - VOUCHER IBERII TANIO SPRZEDAM ;)

#64 PostWysłany: 23 Cze 2024 11:46 

srebrny
No kiepski, miałem ten sam problem z IB, w ogóle nie są elastyczni by wydłużyć daty vouchera, nawet w przypadku odwołania lotów przez siebie z powodu strajku we Francji.
I pamiętajcie, że zapis ważności vouchera jest po amerykańsku, więc 05/09/2024 to nie jest 5 września, tylko 9 maja - skąd im się to wzięło to nie wiem.
 Profil Relacje PM off
Gregggor lubi ten post.

#65 PostWysłany: 30 Paź 2024 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 287
Kilometry: 658 291
Krajów: 29 / 14.0%
platynowy
Iberia odebrała pierwszego A321XLR
https://www.rynek-lotniczy.pl/wiadomosc ... 22435.html
katka256 lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

#66 PostWysłany: 30 Paź 2024 20:17 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.8%
srebrny
Dwie oddzielne rezerwacje/bilety zakupione przez OTA eDreams na lot liniami Iberia. Zakup pod koniec maja 2024. Lot łączony na trasie SPC - MAD - BER.

Pierwszy mail 19 sierpnia z informacją o zmianie:
"Flight Change
We are very sorry but for operational reasons your flight has been rescheduled."
Drugi następnego dnia z informacją o anulacji rezerwacji
"Cancellation
We are contacting you to inform you that your flight has been cancelled."

Pierwotnie rezerwacja wyglądała bardzo fajnie:
Załącznik:
Booking-confirmation-Iberia.png
Booking-confirmation-Iberia.png [ 30.14 KiB | Obejrzany 940 razy ]

Po zmianach rezerwacja na stronie przewoźnika Iberia wygląda następująco:
Załącznik:
New-flight-search-Iberia.png
New-flight-search-Iberia.png [ 62.78 KiB | Obejrzany 940 razy ]

Czyli kiszka. Zmienili rozkład w ten sposób, że wylatując z SPC nie zdąży się na kolejny lot do BER. Ale mimo, że mogliby ten drugi segment przesunąć na następny dzień, co w rezerwacji zrobili, to bilet został anulowany.

W zarządzaniu rezerwacją mam dwie możliwości:
1.
Załącznik:
New-flight-search-Iberia2.png
New-flight-search-Iberia2.png [ 63.42 KiB | Obejrzany 940 razy ]

Czyli zmiana czasu/daty wylotu 30 dni +/- , a nawet portów lotniczych w pobliżu pierwotnych lotnisk na rezerwacji:
Załącznik:
GDR-Involuntary-flight-change-Flight-list-error-.png
GDR-Involuntary-flight-change-Flight-list-error-.png [ 38.15 KiB | Obejrzany 940 razy ]

Ale co z tego jeżeli nawet tego 16 stycznia (pierwszy dzień z zakresu możliwych zmian) nie ma żadnych wyników tylko komunikat Oops
Załącznik:
GDR-Involuntary-flight-change-Flight-list-error-2.png
GDR-Involuntary-flight-change-Flight-list-error-2.png [ 9.41 KiB | Obejrzany 940 razy ]

Nazwy dwóch powyższych screenów nadał program przechwytujący obraz, czyli nazwy error to komunikaty ze strony, które przechwycił.

Google flights pokazuje, że Iberia wykonuje w ten dzień loty na mojej trasie
Załącznik:
One-way-to-Berlin-Google-Flights-.png
One-way-to-Berlin-Google-Flights-.png [ 84.12 KiB | Obejrzany 940 razy ]

2. Druga opcja załatwienia sprawy w panelu zarządzania rezerwacją to kontakt z OTA :lol:
Załącznik:
New-flight-search-Iberia3.png
New-flight-search-Iberia3.png [ 9.41 KiB | Obejrzany 940 razy ]

Pomyślałem, że nawiąże kontakt z Iberia i może coś lepszego niż powyższe się ugra. Na stronie kontakt to tylko telefony na infolinię, ewentualnie whatsup pod numer +34 676 67 60 04. Ten drugi sposób to rozmowa z Botem, który prędzej czy później odeśle nas do call center.
Przeszukałem Helpdesk na stronie Iberii i w sekcji Contac us znalazłem takie coś:
Kod:
Track your baggage and any other claims or request a receipt

Cytuj:
https://www.iberia.com/gb/faqs/customer-services/#Contact-us

Trzeba wejść w claims i tam znaleźć odpowiednią nazwę zgłoszenia
Załącznik:
Complaints-about-service-Iberia-United-Kingdom-.png
Complaints-about-service-Iberia-United-Kingdom-.png [ 38.95 KiB | Obejrzany 940 razy ]

Opisałem problem i zapytałem co możemy w takiej sytuacji zrobić. Bez żadnych propozycji z mojej strony. Chciałem wiedzieć co proponują. Odpisali po 5 dniach co w screenie poniżej, czyli w sprawie zmian kontaktuj się z OTA.
Załącznik:
Case-number-Iberia.png
Case-number-Iberia.png [ 63.54 KiB | Obejrzany 940 razy ]

Czyli z anulowanym biletem kupionym na OTA (eDreams) w Iberii nie zrobimy nic. Dzwonić nie będę. A może ktoś ma jakiś inny sposób/ doświadczenia w takiej sprawie, to tutaj opisze.

Teraz jakbym kupował takie połączenie w Iberii, to też przez OTA, ale każdy segment na osobnej rezerwacji i z nocką w MAD. Może wtedy uratowałbym wycieczkę na SPC ;)
Co załatwię w eDreams napisze w odpowiednim temacie.
 Profil Relacje PM off
marcinsss uważa post za pomocny.

#67 PostWysłany: 26 Mar 2025 17:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 41.1%
Począwszy od września Iberia będzie obsługiwać trzy loty tygodniowo do San Juan w Puerto Rico samolotem Airbus A321XLR, co czyni ją najdłuższą trasą obecnie obsługiwaną przez ten typ samolotu. Podróż potrwa 9 godzin i 5 minut.

https://x.com/airwaysmagazine/status/19 ... 6525657295
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.

#68 PostWysłany: 27 Kwi 2026 15:26 
Awatar użytkownika

srebrny
ktoś miał problemy z bagażem podczas przesiadki? miałbym lot z 2h przesiadko w MAdrycie (2h powinno starczyć spokojnie, ale wiecie jak to jest) a bardzo bym nie chciał żeby zgubili bagaż (bo to sprzęt sportowy, bez którego wyjazd traci sens), ale jak już zgubio to ciekaw jestem co z nim dalej?
ma ktoś takie z nimi doświadczenia (zgubienia bagażu, i jak szybko ogarnęli. Niekoniecznie sportowego)?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 02 Cze 2026 15:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 41.1%
Linie Iberia zawieszą loty na trasie MAD–HAV od 1 czerwca do 24 października z powodu zakłóceń w działalności spowodowanych kryzysem paliwowym na Kubie.

https://www.airwaysmag.com/new-post/ibe ... na-flights
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 08 Cze 2026 13:21 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
Krajów: 31 / 15.2%
niebieski
rw30 napisał(a):
ktoś miał problemy z bagażem podczas przesiadki? miałbym lot z 2h przesiadko w MAdrycie (2h powinno starczyć spokojnie, ale wiecie jak to jest) a bardzo bym nie chciał żeby zgubili bagaż (bo to sprzęt sportowy, bez którego wyjazd traci sens), ale jak już zgubio to ciekaw jestem co z nim dalej?
ma ktoś takie z nimi doświadczenia (zgubienia bagażu, i jak szybko ogarnęli. Niekoniecznie sportowego)?

Kiedyś mój bagaż nie doleciał razem ze mną do Sao Paulo. Bagażowi nie ogarnęli na przesiadce w Madrycie. Zgłosiłem problem na lotnisku GRU. Bagaż poleciał następnym lotem IB MAD - GRU i w sumie kilkanaście h po moim dotarciu do hotelu Iberia mi go tam dostarczyła. W tym miejscu warto jednak zaznaczyć, że Iberia lata 2 x dziennie na tej trasie więc też to na pewno wpływa pozytywnie na szybkość i elastyczność działania w takiej sytuacji.
rw30 uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 08 Cze 2026 14:53 

Ja też miałem z nimi poważne przeprawy bagażowe. Z powodu pogody pierwszy, dolotowy lot do Madrytu się opóźnił i bezpieczny czas na przesiadkę na rejs do MEX przekroczył nawet dolną granicę MCT. Ja w ostatniej chwili co prawda zdążyłem, ale bagażom się to nie udało. No dobrze, to jestem w stanie zrozumieć. Ale po przylocie nikt nawet nie wiedział przy stoisku zagubionego bagażu gdzie ten bagaż jest i kiedy doleci. Po prostu nie mamy pańskiego płaszcza, i co nam pan zrobi? Niestety MEX nie było moim lotniskiem docelowym i okazało się też, że nawet jeśli bagaż doleciałby do MEX, to nie ma możliwości przesłania go dalej do CUN. Cały urlop musieliśmy z rodziną spędzić bez bagażu. Zawsze mam awaryjny bagaż podręczny, ale na dłuższy i daleki pobyt nie udaje mi się jakoś spakować tylko do kabinówki. Więc było ciężko i trzeba było szybko robić zakupy najbardziej potrzebnych rzeczy. Bagaże leciały chyba tydzień chociaż do MEX Iberia lata chyba codziennie. W końcu doleciały, ale odebrałem je dopiero w drodze powrotnej w MEX. Okazało się, że nie tylko nie zdążyli ich przepakować, ale wysłali je pomyłkowo do...Rumunii.
No a teraz drugi akt - w drodze powrotnej nie było większej obsuwki w Madrycie i bagaż też nie doleciał :shock:. Tym razem na szczęście możliwe było dostarczenie bagażu kurierem na adres w Polsce. Bagaże dostarczył DPD i aby napięcie utrzymywało się do końca jedna z toreb dojechała uszkodzona - wyłamane kółka.
Potem zaczęła się niemiła i burzliwa batalia o zwrot środków za zakupy. Kupowaliśmy naprawdę tylko najbardziej potrzebne rzeczy, a i tak oddano nam ok. 25% wydatków. Dopiero po dwóch reklamacjach, a właściwie pyskówkach telefonicznych (nie maję biura w Polsce) oddali prawie wszystko. Resztę wyrównał ubezpieczyciel, który zazwyczaj oczekuje jednak, że to linia w pierwszej kolejności zwróci wydatki. Jednocześnie założyłem reklamację dotyczącą uszkodzonej torby - tutaj poszło bezproblemowo, przysłali mi nową torbę kurierem do Polski.
Miałem kilka doświadczeń z opóźnionymi bagażami - głównie LH i KL, wszystkie zakończone jakoś tam w miarę pozytywnie przy pomocy ubezpieczenia, ale to doświadczenie z Iberii było zdecydowanie najgorsze i teraz staramy się już sobie z IB nie wchodzić w drogę.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości