Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 74 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 23 Cze 2024 00:26 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
Garmond napisał(a):
Mam taką sytuację: anulowałem bilet Business Flex płacony voucherem i dostałem od w nich w mailu coś takiego - refund receipt z numerem biletu i kwotą w euro z adnotacją "cash".
I teraz nie wiem co z tym zrobić...
Odebrać gotówką w kasie w Hiszpanii w ich biurze?
Przerabiał ktoś taką sytuację?
Jak zakonczyla sie sprawa z refundem Business Flexa placonego voucherem? Bo niedlugo tez bede miec podobna sprawe do przerobienia ;)

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#62 PostWysłany: 23 Cze 2024 10:34 

srebrny
@Gregggor

Żadnego cashu nie ma do odebrania w żadnej kasie w Hiszpanii.

Te ich refund receipt są całkowicie niezrozumiałe.
Zwrot za C flex płacone voucherem wróci na voucher z taką samą datą ważności jak pierwotnie. Pod tym samym numerem vouchera macie te pieniądze, -25$ za anulowanie biletu (pomimo full flex), przynajmniej tak było w moim wypadku.
Jak kupiliście coś drożej niż voucher i dopłacaliście kartą, to na kartę wróci kwota zapłacona kartą, -25$ zniknie z vouchera.
Raz to 25$ pobierają, raz nie pobierają.

Nie ma możliwości zwrotu vouchera, ani przedłużenia jego terminu.
Zgłaszałem do ubezpieczyciela, ale nie spełniało OWU, także nie wiem jak ubezpieczyciele to rozumieją - czy zwrot za voucher to jest zwrot, czy zwrot na voucher to jest przepadły hajs i wtedy oddają w związku z rezygnacją.
Nawet w przypadku anulacji biletu przed odlotem w Y najtańszej, Iberia zwróciła praktycznie wszystko... ale na voucher, który przepadł.
(możliwe, że było to spowodowane strajkiem we Francji, bo jak zgłaszałem to wszystko latało, a jak przerobili refunda 2 dni później to już mieli cancelle z CDG).
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.
Garmond uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 23 Cze 2024 11:32 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
h3rlitz napisał(a):
@Gregggor
Nie ma możliwości zwrotu vouchera, ani przedłużenia jego terminu.

To kiepski news... albo wymysle jakas podroz z iberia, albo - VOUCHER IBERII TANIO SPRZEDAM ;)

#64 PostWysłany: 23 Cze 2024 11:46 

srebrny
No kiepski, miałem ten sam problem z IB, w ogóle nie są elastyczni by wydłużyć daty vouchera, nawet w przypadku odwołania lotów przez siebie z powodu strajku we Francji.
I pamiętajcie, że zapis ważności vouchera jest po amerykańsku, więc 05/09/2024 to nie jest 5 września, tylko 9 maja - skąd im się to wzięło to nie wiem.
 Profil Relacje PM off
Gregggor lubi ten post.

#65 PostWysłany: 30 Paź 2024 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 293
Kilometry: 667 207
Krajów: 29 / 13.6%
platynowy
Iberia odebrała pierwszego A321XLR
https://www.rynek-lotniczy.pl/wiadomosc ... 22435.html
katka256 lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

#66 PostWysłany: 30 Paź 2024 20:17 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Dwie oddzielne rezerwacje/bilety zakupione przez OTA eDreams na lot liniami Iberia. Zakup pod koniec maja 2024. Lot łączony na trasie SPC - MAD - BER.

Pierwszy mail 19 sierpnia z informacją o zmianie:
"Flight Change
We are very sorry but for operational reasons your flight has been rescheduled."
Drugi następnego dnia z informacją o anulacji rezerwacji
"Cancellation
We are contacting you to inform you that your flight has been cancelled."

Pierwotnie rezerwacja wyglądała bardzo fajnie:
Załącznik:
Booking-confirmation-Iberia.png
Booking-confirmation-Iberia.png [ 30.14 KiB | Obejrzany 1254 razy ]

Po zmianach rezerwacja na stronie przewoźnika Iberia wygląda następująco:
Załącznik:
New-flight-search-Iberia.png
New-flight-search-Iberia.png [ 62.78 KiB | Obejrzany 1254 razy ]

Czyli kiszka. Zmienili rozkład w ten sposób, że wylatując z SPC nie zdąży się na kolejny lot do BER. Ale mimo, że mogliby ten drugi segment przesunąć na następny dzień, co w rezerwacji zrobili, to bilet został anulowany.

W zarządzaniu rezerwacją mam dwie możliwości:
1.
Załącznik:
New-flight-search-Iberia2.png
New-flight-search-Iberia2.png [ 63.42 KiB | Obejrzany 1254 razy ]

Czyli zmiana czasu/daty wylotu 30 dni +/- , a nawet portów lotniczych w pobliżu pierwotnych lotnisk na rezerwacji:
Załącznik:
GDR-Involuntary-flight-change-Flight-list-error-.png
GDR-Involuntary-flight-change-Flight-list-error-.png [ 38.15 KiB | Obejrzany 1254 razy ]

Ale co z tego jeżeli nawet tego 16 stycznia (pierwszy dzień z zakresu możliwych zmian) nie ma żadnych wyników tylko komunikat Oops
Załącznik:
GDR-Involuntary-flight-change-Flight-list-error-2.png
GDR-Involuntary-flight-change-Flight-list-error-2.png [ 9.41 KiB | Obejrzany 1254 razy ]

Nazwy dwóch powyższych screenów nadał program przechwytujący obraz, czyli nazwy error to komunikaty ze strony, które przechwycił.

Google flights pokazuje, że Iberia wykonuje w ten dzień loty na mojej trasie
Załącznik:
One-way-to-Berlin-Google-Flights-.png
One-way-to-Berlin-Google-Flights-.png [ 84.12 KiB | Obejrzany 1254 razy ]

2. Druga opcja załatwienia sprawy w panelu zarządzania rezerwacją to kontakt z OTA :lol:
Załącznik:
New-flight-search-Iberia3.png
New-flight-search-Iberia3.png [ 9.41 KiB | Obejrzany 1254 razy ]

Pomyślałem, że nawiąże kontakt z Iberia i może coś lepszego niż powyższe się ugra. Na stronie kontakt to tylko telefony na infolinię, ewentualnie whatsup pod numer +34 676 67 60 04. Ten drugi sposób to rozmowa z Botem, który prędzej czy później odeśle nas do call center.
Przeszukałem Helpdesk na stronie Iberii i w sekcji Contac us znalazłem takie coś:
Kod:
Track your baggage and any other claims or request a receipt

Cytuj:
https://www.iberia.com/gb/faqs/customer-services/#Contact-us

Trzeba wejść w claims i tam znaleźć odpowiednią nazwę zgłoszenia
Załącznik:
Complaints-about-service-Iberia-United-Kingdom-.png
Complaints-about-service-Iberia-United-Kingdom-.png [ 38.95 KiB | Obejrzany 1254 razy ]

Opisałem problem i zapytałem co możemy w takiej sytuacji zrobić. Bez żadnych propozycji z mojej strony. Chciałem wiedzieć co proponują. Odpisali po 5 dniach co w screenie poniżej, czyli w sprawie zmian kontaktuj się z OTA.
Załącznik:
Case-number-Iberia.png
Case-number-Iberia.png [ 63.54 KiB | Obejrzany 1254 razy ]

Czyli z anulowanym biletem kupionym na OTA (eDreams) w Iberii nie zrobimy nic. Dzwonić nie będę. A może ktoś ma jakiś inny sposób/ doświadczenia w takiej sprawie, to tutaj opisze.

Teraz jakbym kupował takie połączenie w Iberii, to też przez OTA, ale każdy segment na osobnej rezerwacji i z nocką w MAD. Może wtedy uratowałbym wycieczkę na SPC ;)
Co załatwię w eDreams napisze w odpowiednim temacie.
 Profil Relacje PM off
marcinsss uważa post za pomocny.

#67 PostWysłany: 26 Mar 2025 17:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Począwszy od września Iberia będzie obsługiwać trzy loty tygodniowo do San Juan w Puerto Rico samolotem Airbus A321XLR, co czyni ją najdłuższą trasą obecnie obsługiwaną przez ten typ samolotu. Podróż potrwa 9 godzin i 5 minut.

https://x.com/airwaysmagazine/status/19 ... 6525657295
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.

#68 PostWysłany: 27 Kwi 2026 15:26 
Awatar użytkownika

srebrny
ktoś miał problemy z bagażem podczas przesiadki? miałbym lot z 2h przesiadko w MAdrycie (2h powinno starczyć spokojnie, ale wiecie jak to jest) a bardzo bym nie chciał żeby zgubili bagaż (bo to sprzęt sportowy, bez którego wyjazd traci sens), ale jak już zgubio to ciekaw jestem co z nim dalej?
ma ktoś takie z nimi doświadczenia (zgubienia bagażu, i jak szybko ogarnęli. Niekoniecznie sportowego)?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 02 Cze 2026 15:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Linie Iberia zawieszą loty na trasie MAD–HAV od 1 czerwca do 24 października z powodu zakłóceń w działalności spowodowanych kryzysem paliwowym na Kubie.

https://www.airwaysmag.com/new-post/ibe ... na-flights
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 08 Cze 2026 13:21 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
rw30 napisał(a):
ktoś miał problemy z bagażem podczas przesiadki? miałbym lot z 2h przesiadko w MAdrycie (2h powinno starczyć spokojnie, ale wiecie jak to jest) a bardzo bym nie chciał żeby zgubili bagaż (bo to sprzęt sportowy, bez którego wyjazd traci sens), ale jak już zgubio to ciekaw jestem co z nim dalej?
ma ktoś takie z nimi doświadczenia (zgubienia bagażu, i jak szybko ogarnęli. Niekoniecznie sportowego)?

Kiedyś mój bagaż nie doleciał razem ze mną do Sao Paulo. Bagażowi nie ogarnęli na przesiadce w Madrycie. Zgłosiłem problem na lotnisku GRU. Bagaż poleciał następnym lotem IB MAD - GRU i w sumie kilkanaście h po moim dotarciu do hotelu Iberia mi go tam dostarczyła. W tym miejscu warto jednak zaznaczyć, że Iberia lata 2 x dziennie na tej trasie więc też to na pewno wpływa pozytywnie na szybkość i elastyczność działania w takiej sytuacji.
rw30 uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 08 Cze 2026 14:53 

Ja też miałem z nimi poważne przeprawy bagażowe. Z powodu pogody pierwszy, dolotowy lot do Madrytu się opóźnił i bezpieczny czas na przesiadkę na rejs do MEX przekroczył nawet dolną granicę MCT. Ja w ostatniej chwili co prawda zdążyłem, ale bagażom się to nie udało. No dobrze, to jestem w stanie zrozumieć. Ale po przylocie nikt nawet nie wiedział przy stoisku zagubionego bagażu gdzie ten bagaż jest i kiedy doleci. Po prostu nie mamy pańskiego płaszcza, i co nam pan zrobi? Niestety MEX nie było moim lotniskiem docelowym i okazało się też, że nawet jeśli bagaż doleciałby do MEX, to nie ma możliwości przesłania go dalej do CUN. Cały urlop musieliśmy z rodziną spędzić bez bagażu. Zawsze mam awaryjny bagaż podręczny, ale na dłuższy i daleki pobyt nie udaje mi się jakoś spakować tylko do kabinówki. Więc było ciężko i trzeba było szybko robić zakupy najbardziej potrzebnych rzeczy. Bagaże leciały chyba tydzień chociaż do MEX Iberia lata chyba codziennie. W końcu doleciały, ale odebrałem je dopiero w drodze powrotnej w MEX. Okazało się, że nie tylko nie zdążyli ich przepakować, ale wysłali je pomyłkowo do...Rumunii.
No a teraz drugi akt - w drodze powrotnej nie było większej obsuwki w Madrycie i bagaż też nie doleciał :shock:. Tym razem na szczęście możliwe było dostarczenie bagażu kurierem na adres w Polsce. Bagaże dostarczył DPD i aby napięcie utrzymywało się do końca jedna z toreb dojechała uszkodzona - wyłamane kółka.
Potem zaczęła się niemiła i burzliwa batalia o zwrot środków za zakupy. Kupowaliśmy naprawdę tylko najbardziej potrzebne rzeczy, a i tak oddano nam ok. 25% wydatków. Dopiero po dwóch reklamacjach, a właściwie pyskówkach telefonicznych (nie maję biura w Polsce) oddali prawie wszystko. Resztę wyrównał ubezpieczyciel, który zazwyczaj oczekuje jednak, że to linia w pierwszej kolejności zwróci wydatki. Jednocześnie założyłem reklamację dotyczącą uszkodzonej torby - tutaj poszło bezproblemowo, przysłali mi nową torbę kurierem do Polski.
Miałem kilka doświadczeń z opóźnionymi bagażami - głównie LH i KL, wszystkie zakończone jakoś tam w miarę pozytywnie przy pomocy ubezpieczenia, ale to doświadczenie z Iberii było zdecydowanie najgorsze i teraz staramy się już sobie z IB nie wchodzić w drogę.

#72 PostWysłany: 12 Lip 2026 12:48 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Mam pytanie z wyszukaniem PNR na stronie Iberii.

1. Kupiłem bilet na Opodo jeszcze w 2025 roku. (Bilbao - Madryt - A Coruna)
2. 9 grudnia Iberia potwierdziła zmiany w rezerwacji wybrane przeze mnie (zmiany rozkładowe)
3. Ostatnio zalogowałem się, żeby sprawdzić na miesiąc przed, czy wszystko jest ok z rezerwacją. Wpisując 5-znakowy PNR czy numer e-ticket mam komunikat: This booking code has not been found. Please check that it is correct and try again. If the error persists, you must contact whoever made your booking.
4. Opodo sprawdziło rezerwację i jeszcze raz ją potwierdziło. Z systemu dostałem znów e-tickety ze statusem OK, numer rezerwacji bez zmian, problem z wyszukaniem rezerwacji - bez zmian, tak jakby biletów nie było.

Jakie macie doswiadczenia z Iberią w takiej kwestii? Czy to problem z ich systemem? Nie chcę mieć problemów, bo to jednak okres, kiedy jest zaćmienie Słońca, a bilety lotnicze dziś kosztują sporo. W ostateczności pewnie będę musiał wynająć auto za niemałe pieniądze ze zwrotem, ale nie chciałbym mieć problemów.

#73 PostWysłany: 12 Lip 2026 13:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
A nie masz ta, jakiegoś segmentu Iberią Express? Nie mogę znaleźć konkretnego linku, ale pamiętam, że mając taki kupiony lot kiedyś status sprawdzało się na stronie jakiegoś biura podróży (w ogólnym rozrachunku wszystko było ok)
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 12 Lip 2026 14:07 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Jeden odcinek operuje Air Nostrum

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 74 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Rafał Marschall oraz 3 gości