Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 70  Następna
Autor Wiadomość
#1021 PostWysłany: 25 Paź 2012 16:03 

Loty: 44
Kilometry: 49 173
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
ja też ciągle mam nadzieję :)

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1022 PostWysłany: 25 Paź 2012 16:22 

ale tu nie o wasze nadzieje chodzi ale o bodziec dla Przewoznika do uznania tych biletow :)
jezeli nie bedzie dzialac to nic nie osiagniecie.

czemu na forum nie wypowie sie zaden Prawnik albo ktos kto z takiej porady skorzystal?

Amatorskie interpretacje to bardzo czesto tylko czcze pobudkich tych, ktorzy chca poleciec albo opryskliwe zazdrosne wizje tych, ktorzy nie kupili biletow.
 Profil Relacje PM off  

#1023 PostWysłany: 25 Paź 2012 16:27 

niebieski
wosk napisał(a):
ale tu nie o wasze nadzieje chodzi ale o bodziec dla Przewoznika do uznania tych biletow :)

czemu na forum nie wypowie sie zaden Prawnik albo ktos kto z takiej porady skorzystal?

Amatorskie interpretacje to bardzo czesto tylko czcze pobudkich tych, ktorzy chca poleciec albo opryskliwe zazdrosne wizje tych, ktorzy nie kupili biletow.

Ja reklamację złożyłem, czekam na odpowiedź przewoźnika.

#1024 PostWysłany: 25 Paź 2012 16:37 

Zbanowany
To jakiś żart z tymi koszulkami czy serio taki e-mail przysłali ?
 Profil Relacje PM off  

#1025 PostWysłany: 25 Paź 2012 16:38 

Loty: 37
Kilometry: 79 515
Krajów: 12 / 5.6%
wawa_marcin napisał(a):
wosk napisał(a):

Ja reklamację złożyłem, czekam na odpowiedź przewoźnika.

Wysłałeś na Nowy Świat pocztą? Czy gdzie składałeś?

#1026 PostWysłany: 25 Paź 2012 16:41 

niebieski
PannaLia napisał(a):
To jakiś żart z tymi koszulkami czy serio taki e-mail przysłali ?

Przecież to fake,kliknij sobie w link i się przekonasz ;)

#1027 PostWysłany: 25 Paź 2012 16:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Napisałem do UOKIK-u, może jakiś mądry prawnik się wypowie.

Witam,
dnia 20.10.2012r. zakupiłem na japońskiej stronie przewoźnika Alitalia (http://booking.alitalia.com/Booking/JP_JA) cztery bilety na następujące destynacje: po dwa bilety z Warszawy do Barcelony oraz z Warszawy do Stambułu. Bilety te zakupiłem pojedynczo, otrzymując po każdym zakupie e-maila od przewoźnika z nr rezerwacji oraz wystawionym nr e-ticketu. Przykładowy e-mail otrzymany po dokonaniu rezerwacji wysyłam państwu w załączniku.
Bilety te opłaciłem kodem zniżkowym o nazwie PROMOJP, który obniżał cenę biletu o 25000 jenów. Zastanawiające było to, że pozwalał on na kupno wszystkich biletów, a w regulaminie promocji nie było zastrzeżone jego użycie.

Swój bilet mogłem zobaczyć w systemie Saudi Airlines (http://www.saudiairlines.com/portal/sit ... 0f430aRCRD), który działa w tym samym programie lotniczym co Alitalia, jego nazwa brzmi SkyTeam. Statusy poszczególnych biletów widniały jako "confirmed"

Dopiero po kilku godzinach od "promocji" linie Alitalia dopisały w regulaminie, że kod powinien zostać wykorzystany na lotu tylko z Osaki i Tokio do Włoch i na żadne pozostałe, oskarżyła również klientów o wyłudzenia i płatności innymi kartami niż japońskie (szybko to oświadczenie zostało usunięte).

Dnia następnego, po koło 17h od złożenia rezerwacji i przydzieleniu numerów poszczególnych e-biletów na loty, otrzymałem wiadomość od Alitalii o następującej treści:
" Dear Customer,
Thank you for choosing alitalia.com.
We regret to inform you that your ticket purchase has not been processed.
Any amount debited on your account, will be credited back.
Your Alitalia Customer Center Team"
Została ona wysłana w 4 kopiach - tyle ile złożyłem rezerwacji, jednakże w każdym z e-maili nie został nawet użyty kod rezerwacji ani nr mojego e-biletu.

Po dwóch dniach od kupna biletów otrzymałem kolejną wiadomość:
"Dear Customer,
With this e-mail we confirm that we were not able to finalize your purchase via our website.
As a result your credit card will not be debited.
With kind regards,
Your Alitalia Customer Center Team"
Tym razem Alitalia użyła kodu rezerwacji w tytule każdej z wiadomości odnośnie czterech rezerwacji, o następującej treści:
"Rejected purchase on alitalia.com – reservation code MxxxxZ"

Jednakże dnia 24 października br. w oficjalnym oświadczeniu na facebooku oraz w innych mediach (https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... nt_count=1)
linia Alitalia poinformowała o uznaniu niektórych rezerwacji z promocji. Są to rezerwacje, za które zostały pobrane jakiekolwiek pieniądze.
"However, since Alitalia intends to protect clients who have committed a, albeit minimal,amount with their credit card, we confirm the validity of the transactions requested on the Japanese site with a value greater than 1 euro cent. Those clients will soon receive an e-mail with their ticket."

Więc, gdy zapłaciliśmy jednego centa za bilet, będzie on przez Alitalię ponownie wystawiony (bowiem w międzyczasie wszystkie bilety zmieniły status na void).

Moje pytanie w opisanej sprawie brzmi, czy linia Alitalia ma prawo uznać bilety, za które ktoś zapłacił przynajmniej jednego eurocenta, a nie uznać biletów, za które dana osoba zapłaciła wyłącznie kodem zniżkowym? Czy jeśli cena biletu wynosiła 24000 jenów, a została opłacona w całości kodem zniżkowym to nie doszło do finalizacji transakcji? Wielu przewoźników praktykuje takie zachowanie, m.in. Ryanair, oferujący kody zniżkowe, którymi później płacąc zawieramy umowę na 0zł, czy np. niemiecki wimdu pośredniczący w wynajęciu kwater dla turystów również oferował bony zniżkowe, które w całości pokrywały wartość wynajmu.
Linia Alitalia działa w oparciu o włoskie prawo, które musi być dostosowane do prawa europejskiego. Więc proszę powiedzieć mi, czy w związku z tym powinni respektować wszystkie bilety kupione w czasie trwania tej promocji?

Z poważaniem,
xxx
 Profil Relacje PM off  

#1028 PostWysłany: 25 Paź 2012 17:03 

Na flyertalka wklejają odpowiedź od Department of Transport, ktory umywa ręcę argumentując, że promocja dotyczyła Japończyków... Czyli domysły, że cała akcja z uznawaniem wszystkiego, co było choć minimalnie zapłącone, jest spowodowana obawami o kary od amerykanów za anulowane rezerwacje na loty do USA, raczej nie są zgodne z prawdą. Albo prawnicy Alitalii powiedzieli szefom, że będą kary od DoT, ale zapomnieli skontaktować się w tej sprawie z samym DoT :P
 Profil Relacje PM off  

#1029 PostWysłany: 25 Paź 2012 17:20 

Loty: 169
Kilometry: 441 450
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Czy komuś na stronie Alitalii wyświetla się rezerwacja? na Sudia Airways jest wszystko ok.

#1030 PostWysłany: 25 Paź 2012 17:24 

Loty: 49
Kilometry: 69 318
Krajów: 9 / 4.2%
celll19 napisał(a):
Czy komuś na stronie Alitalii wyświetla się rezerwacja? na Sudia Airways jest wszystko ok.

Mi się wyświetla, że system nie działa... Nie mogę sprawdzić niestety....

#1031 PostWysłany: 25 Paź 2012 17:27 
Awatar użytkownika

Ogólnie zgłupiałam jeśli chodzi o całą akcję. Rozumiem, że uznają bilety za które została wniesiona opłata w wysokości min. 0,01€. W takim razie dlaczego ciągle mam "Trip status: Confirmed" i przy każdym locie "Coupon status: void"? Ogólnie całość wygląda w ten sposób:

Image

Śledzę wątek na bieżąco, podobnie jak Wy otrzymałam maila z anulacją biletów, dlatego byłam pewna, że bilety są już nieważne. Tak z ciekawości sprawdziłam na stronie http://www.bookonline.saudiairlines.com i tu mała niespodzianka. Co Wy na to, bo sama nie wiem co o tym myśleć?

// bilety były za całe 0,00Y

#1032 PostWysłany: 25 Paź 2012 17:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Sprawdź sobie w słowniku angielsko-polskim co oznacza "void"

Z pozdrowieniami!
 Profil Relacje PM off  

#1033 PostWysłany: 25 Paź 2012 17:32 

sintawati napisał(a):
Rozumiem, że uznają bilety za które została wniesiona opłata w wysokości min. 0,01€.
[...]
// bilety były za całe 0,00Y
No to co mają w tym wypadku uznać? Sama sobie odpowiedziałaś.
 Profil Relacje PM off  

#1034 PostWysłany: 25 Paź 2012 17:33 
Awatar użytkownika

Niby racja, ale chyba nie powinnam mieć "confirmed" :)

#1035 PostWysłany: 25 Paź 2012 17:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Na marginesie to niewiele ci zabrakło, do tego, żeby rezerwacja była uznana ... jakieś 1,60 zł :)
 Profil Relacje PM off  

#1036 PostWysłany: 25 Paź 2012 17:37 

Loty: 62
Kilometry: 119 293
Krajów: 27 / 12.6%
koncentrator napisał(a):
Na marginesie to niewiele ci zabrakło, do tego, żeby rezerwacja była uznana ... jakieś 1,60 zł :)

16zł :P

Ponawiam pytanie bo utonęło: wie ktoś kiedy podaje się numer paszportu? Czy to co chciało przy rezerwacji to był numer paszportu czy dopiero przy odprawie będę podawał?

#1037 PostWysłany: 25 Paź 2012 17:51 

Loty: 169
Kilometry: 441 450
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
mmichal90 napisał(a):
koncentrator napisał(a):

16zł :P

Ponawiam pytanie bo utonęło: wie ktoś kiedy podaje się numer paszportu? Czy to co chciało przy rezerwacji to był numer paszportu czy dopiero przy odprawie będę podawał?

Przy odprawie online. O ile będzie działać na Alitalia lub przy podglądzie rezerwacji. Ja podałem przy podglądzie rezerwacji jak działało jeszcze. teraz jest jakaś lipa i nadal nie działa albo mam komunikat że rezerwacja anulowana po podaniu nr rezerwacji. Na Sudia status open for use i confirmed

#1038 PostWysłany: 25 Paź 2012 18:48 

niebieski
Anonymous napisał(a):
ExGliwice napisał(a):
kupilem bilety razem z dzieckiem (1 transakcja).. I moj bilet jest 'Open for use', a dziecka jest nadal 'Void' Placilem za oba bilety jednoczesnie, i byla to kwota > 0.01e (dokladnie 750 JPY)
To co zauwazylem to na SaudiAirlines to dla dziecka cena Total amount: JPY 21,940.00 a dla doroslego JPY 25,750.00.
Znizka byla wlasnie 25000 JPY, wiec wyglada na to ze dziecko sie nie zalapalo.. ? Ktos ma cos takiego?

Mam dokładnie to samo. Jedna rezerwacja 2 osoby + dziecko. Jedna kwota, jedna płatność. Osoby dorosłe open to use, dziecko void.??? W sumie bez sensu bo cena do zapłacenia wyszła tylko dzięki opłacie za dziecko. bo ono nie otrzymało kuponu.

napisalem do AlitaliI (confirmation@alitalia.com, mailing@offerte.alitalia.it) jakby ktos chcial wykorzystac to prosze:

I was buying those 2 tickets (for me and my kid) as a one transaction and paid with credit card, it had one reservation code YYYYYYY, name XXXXXX and now my ticket is "open for use", but my kid's ticket is "void". Can you please correct it, and make my kid's ticket valid.
I was happy to see that Alitalia decided to honor the tickets for those who paid more than 1Eurocent, it cannot be done partially, otherwise, it does not make any sense.

i ponizej numery wszystkich biletow i rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#1039 PostWysłany: 25 Paź 2012 19:25 

TVN CNBC, teraz http://tvnplayer.pl/cnbcvideo.html

e:
mec. Nocznicki po stronie klientow, w szczegolnosci po uznaniu biletow za mininium 1 eurocent; mozna dochodzic o ustalenie statusu prawnego zawartej umowy.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj

Ostatnio edytowany przez maciejwroclaw, 25 Paź 2012 19:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1040 PostWysłany: 25 Paź 2012 19:31 

@maciejwroclaw

Napiszesz w skrócie co mówili, bo włączyłem na końcówkę...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 70  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: piotrek_, travellista oraz 6 gości