Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wynajem samochodu
#1 PostWysłany: 30 Gru 2019 14:55 

niebieski
Czy ktoś z Was wynajmował tzw samochód użytkowy w Windhoek?
Ktoś kiedyś wspominał w blogu o wynajęciu takiego samochodu z kabiną na dwie osoby. Jego największą zaletą była cena 40 euro za dobę.
 Profil Relacje PM off  

Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN
Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi
 Temat postu: Re: Wynajem samochodu
#2 PostWysłany: 30 Gru 2019 15:08 
Awatar użytkownika

niebieski
@JONASZ

A szukałeś? Bo ja znalazłem w mniej niż minutę ;)
W forum afryka,forum,213 temat czwarty od dołu namibia-dostawczakiem-we-dwoje,213,105220
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 30 Gru 2019 15:31 

niebieski
To znalazłem bardzo szybko. Natomiast nie potrafię znaleźć oferty takiego samochodu.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Gru 2019 22:23 
Awatar użytkownika

niebieski
@JONASZ

No to może PW do @Gleba3? :shock:
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Sie 2022 13:19 
Awatar użytkownika

Loty: 899
Kilometry: 1 753 397
Krajów: 81 / 39.1%
niebieski
Strzeże mogę polecić tą wypożyczalnie , może nie należy do najtańszych ale pełen profesjonalizm.

https://namibia2go.com/

Odbiór z lotniska do siedziby firmy po samochód jak również transport na lotnisko w cenie.
Samochód jest wypożyczany z pełnym ubezpieczeniem (szyby , koła) w cenie .
Blokada na karcie kwoty na paliwo ( odbiór samochodu z pełnym bakiem paliwa)
W moim przypadku miałem TOYOTA COROLLA CROSS HYBRID (napęd na jedną oś) ale z odpowiednimi oponami bieżnikiem terenowym ( widziałem takie same samochody na normalnych oponach na trasie)
Na drogach spisywał się bez zarzutu , z góry zakładałem że nie będę po pełnym piasku.

Cena paliwa na dzień 12.8.2022 ON 22.70N$ za 1l w Windhuk 23.09N$ za 1l ON w Solitaire i 22.60N$ za 95benzyne
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 17 Maj 2024 20:52 

Polecam Savanna Car Hire, czyli cenowo zdaje się, że średnią półkę. Auta wysokiej jakości, wszystko bezproblemowe, włącznie z tym, że lecieliśmy dwoma różnymi samolotami, 1 miał opóźnienie 11 godzinne, i wypożyczalnie za darmo przyjechała po nas dodatkowy raz na lotnisko.

Jeśli chodzi o dziwaczny system ubezpieczenia to jest on dość dobrze wytłumaczony na stronie Bocian Safaris: https://www.namibia.com.pl/car-rental/. Opcje ZERO EXCESS znacząco zwiększają koszt wynajmu, a czasem nie zawierają w sobie ubezpieczenia na opony i szyby. Każdy ubezpieczenie dobiera do swoich umiejętności, natomiast według mnie, jeśli w Polsce nie rozbijacie co roku samochodu to wystarczy wam ubezpieczenie na opony i szyby. W Namibii nierzadko mijamy auto raz na pół godziny, od czasu starych relacji jakość dróg w wielu miejscach kraju wzrosła, a wady samochodu wypożyczalnie biorą na siebie.

Niemniej ubezpieczenie opon to must-have, w naszym przypadku w 1 z 2 aut opony musieliśmy zmieniać 6 razy, w tym dwa razy nie była do załatania: https://imgur.com/Fu9Kniy
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Maj 2024 10:28 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
Krajów: 7 / 3.4%
niebieski
Tez brałem auto w Savannah Car Hire i takie same wrażenia. Auta w dobrym stanie w dużo lepszej cenie niż u konkurencji (chociaż u mnie to też wynikało z wczesnej rezerwacji, w październiku na majowke). Dostałem Ford Ranger, 115kkm przebiegu, dość nowoczesny (z Android Auto i Apple Carplay).

Co do ubezpieczenia to swoje przemyślenia napisałem w relacji (która będę kontynuowal), ale wg mnie są nic nie warte. Wziąłem ZERO EXCESS w którym tak naprawdę nic nie ma (masa wyłączeń i wymogów powodujących, że ubezpieczenie w praktyce nic nie daje). Aczkolwiek w tej wypożyczalni, ta opcja zawiera opony i szyby, które same w sobie tutaj kosztowały połowę ceny ZERO EXCESS. Drugi raz bym ZERO odpuścił. Opony, zgadzam się, must have. Ja na szczęście przejechałem 2.900km i wszystkie opony przeżyły, nie musiałem zmieniać koła ani razu.

Zdanie auta u mnie zupełnie bezproblemowe. Gość pobieżnie obejrzał dookoła, sprawdził licznik i paliwo i tyle. Nawet nie patrzył czy wyposażenie campingowe w komplecie, czy nie zniszczone itp. Sam mu wskazałem, że odkupiłem czajnik :), bo spaliłem go stawiając bezpośrednio na ogniu (zły pomysł). Tak by nawet nie wiedział.
 Profil Relacje PM off
TIT lubi ten post.

#8 PostWysłany: 19 Maj 2024 09:36 

niebieski
To ja dopisze swoje doświadczenia z dwóch wynajmów i jednej próbie wynajęcia:

1. Bocian Travel
Nie polecam.
Panowie podczas próby wynajęcia poprosili o planowaną trasę przejazdu pod pretekstem sprawdzenia czy jest wykonalna.
Po przesłaniu trasy wnieśli parę uwag i zaproponowali, że mogą sami zarezerwować nam noclegi.
Na pytanie ile to będzie kosztowało dodatkowo dostałem info, że nic. Dokładnie tyle ile bym zapłacił przy rezerwacji bezpośrednio dokładnie tyle mam zapłacić u nich.
Prawda okazała się jednak inna i po sprawdzeniu koszt noclegów w Bocianie był 3x wyższy niż rezerwację bezpośrednio (na tych samych campingach).
Nie mam nic przeciwko zarabianiu przez pośredników ale kłamstwo na temat braku prowizji dyskwalifikuje.
Gdy zwróciliśmy uwagę, że ceny noclegów są inne to nagle okazało się, że auto już jest niedostępne i zapraszają do innych wypożyczalni.

2. Advanced Car Hire
Brak problemów. Odbiór i odwózka na lotnisko. Bez awarii w samochodzie, bez specjalnego sprawdzania przy zwrocie samochodu. Jedyny mankament to bardzo ciężki stół na wyposażeniu (nieźle trzeba było się z nim siłować).

3. Bushlore
Zdecydowanie najlepszy z wynajmów chodź nie obyło się bez problemów.
Dostaliśmy prawie nowy samochód Toyota Hilux z super wyposażeniem (Apple CarPlay, tempomat).
Przewaga nad Advanced była jeszcze wbudowana z tyłu samochodu specjalna szuflada na szpargały (my trzymaliśmy tam spożywkę) i zabudowa, w której trzyma się talerze, sztućce, kubki itd. (na wyposażeniu były nawet kieliszki do wina).
Zdecydowanie ułatwiało to rozpakowywanie i pakowanie w trakcie wyjazdu.
Z problemów to zapaliła się instalacja elektryczna dodatkowego oświetlenia na pace ale wypożyczalnia bardzo szybka ogarnęła elektryka, który przyjechał do nas na camping i naprawił problem (ktoś popełnił błąd w trakcie montażu, a że samochód prawie nowy to wyszły choroby wieku dziecięcego)
Druga sprawa to pomylili się przy wystawianiu dokumentu umożliwiającego przejazd przez granicę. Ale po krótkiej wymianie wiadomości dostałe na maila poprawioną wersję.
Ogólnie pomimo problemów zdecydowanie bardziej polecam Bushlore i następnym razem też ich wybieram.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 22 Gru 2025 20:32 

Loty: 200
Kilometry: 494 717
Krajów: 96 / 46.4%
złoty
1. Savannah Car Hire. Mogę polecić tę wypożyczalnię i mam podobne odczucia jak forumowicze wyżej. Wypożyczony Ford Ranger z 2 namiotami na dachu i zwrot auta był bez żadnych problemów (tylko ogólne sprawdzenie). To co warto dodać, to jeśli ktoś planuje po przylocie od razu jechać w trasę, to trzeba doliczyć dość dużo czasu na odebranie i szkolenie z obsługi auta - razem trwało to dobre 2-2,5h + dojazd z lotniska do centrum Windhuk.

2. SANI SIXT Rent A Car - Hosea Kutako International Airport. Zdecydowanie odradzam wynajem z tej sieciówki w WDH, a brałem już od nich z 3-4 razy auto w innych krajach, gdzie nie było żadnych problemów. Auto (Volkswagen Polo Vivo 1.4 (55kW)) wynajęte na 1 dzień bez ubezpieczenia (posiadam własne na KK), gdzie potrzebowałem je tylko na dojazd do centrum Windhuk, trochę jazdy po mieście i powrót (razem zrobiłem 125 km). Przy odbiorze auta obsługa bardzo miła i pomocna, natomiast przy wydawaniu auta szczegółowo zapisywana każda rysa (inny pracownik), gdzie prosiłem o uzupełnianie dodatkowych pkt w protokole. Zrobiłem bardzo szczegółowe zdjęcia i filmy na wypadek potencjalnych problemów przy oddawaniu (żona dała mi nawet znać, że pracownik dziwił się, że tak szczegółowo weryfikowałem auto). Przy zwrocie inny pracownik sprawdził ogólnie auto i dopisał do protokołu, że auto zostanie jeszcze sprawdzone, więc ponownie zrobiłem szczegółowe zdjęcia i filmy. Po 1 dniu od oddania przyszła na e-mail faktura na kwotę 194,46 NAD (~42 PLN) dopłaty za coś czego bym się nie spodziewał - uzupełnienie paliwa (na fakturze out fuel 8 i in fuel 7). Na moją prośbę o wyjaśnienie dopłaty dostałem informację, że musieli uzupełnić 8,234l paliwa, co jest jakąś próbą naciągania klientów. Pierwsza sprawa, to posiadam zdjęcia i podpisany przez nich protokół, że stan paliwa to 8/8, a druga to ponad 8l paliwa dla tego auta to jakieś 130-150 km przebiegu, więc musiałbym go w ogóle nie zatankować (oczywiście tankowałem je do pełna, ale niestety nie mam rachunku i płaciłem gotówką, więc nie mam śladu po transkacji). Kwota nie jest duża, ale dla zasady idzie chargeback i ostrzeżenie na forum.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 10 Sty 2026 23:52 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 199 411
Krajów: 36 / 17.4%
Podbijam Savannah Car Hire, wszystko w porzadku i bardzo mila obsluga. Jedynie do czego bym sie przyczepil pomijajac ubezpieczenie to ze maja jakies swoje "umowy" z warsztatami w poszczegolnych lokacjach wiec tylko za naprawy w tych miejscach i wczesniejsza mediacja zwracaja koszty.

Rozumiem to przy powazniejszych rzeczach ale akurat problem z lodowka ktora wiedzialem nawet jak naprawic tylko nie mialem narzedzi nie byl warty kilkugodzinnej obsuwy trasy szczegolnie ze odleglosci sa duze. Finalnie zrobilem to gdzies w krzakach z wlasnej kieszeni. Sugeruje sprawdzac dokladnie te lodowki bo nasza byla wymieniona juz podczas kontroli przy odbiorze a druga tez siadla, nic ciekawego kiedy masz kilka kg. miesa i 8 h. jazdy przed soba.

ps. Moze sie zdarzyc ze po trasie na "otwartych klapkach" przestanie wam laczyc. Jesli nakretki na klemie od dodatkowego aku sa lekko dokrecone tam sie ten syf zbiera, wystarczy wyczyscic. Polecam sobie zabrac mini szczypce nastawne bo kilkulkrotnie zalowalem ze ich nie mam 8-)

nomadmania
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 12 Sty 2026 14:36 

My rezerwowaliśmy auto w firmie Melbic w Windhoek.
Samochód Toyota Hilux 4x4 z dwoma kapsułowymi namiotami, automat.
Przebieg 110k, ale auto w bardzo dobrym stanie z AppleCar po kablu.
Cały zestaw campingowy czysty i kompletny. Namioty i śpiwory czyściutkie.
Lodówka na osobnym zasilaniu(drugi akumulator). Dwa zbiorniki paliwa.
Odbiór z lotniska i odwiezienie w cenie i na czas.

Mieliśmy 2 drobne awarie na trasie.
1. Poluzował nam się dodatkowy metalowy zderzak z przodu. Skierowali nas do serwisu, który to sprawnie i bezkosztowo dokręcił.
2. Na szutrowych drogach w okolicy Solitare odkreciły nam się 3 z 4 zaczepów trzymające namiot dachowy. Uwagę mi zwrócił inny turysta na parkingu.
Przykręcili mi to w warsztacie w Solitare za 280 NS, wypożyczalnia zwróciła koszt niebiorąc opłaty za czyszczenia auta (350 NS).

Samochód wziąłem z pełnym ubezpieczeniem, a ułamałem plastik pod drzwiami(szutrowe drogi..).
Nie było żadnego kłopotu i konsekwencji z tego tytułu.

Cenowo dostałem u nich najlepszą ofertę szukając auta nie starszego niż 2023.
Podsumowując polecam!

PS Nam wypożyczalnia rekomendowala utrzymanie w oponach 2.2 BAR twierdząc, że to optimum na wszystkie drogi. Jeździliśmy tak kilka dni.. i finalnie zszedłem na 1.8 BAR, co moim zdaniem było znacznie lepszym wyborem na mix dróg, szczególnie tych szutrowych. Dały radę też dojechać końcówke w piasku do Deadvlei na tym ciśnieniu.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 16 Sty 2026 14:31 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 631 502
Krajów: 53 / 25.6%
złoty
Na potrzeby wyjazdu (oraz w sumie forum ;) ) zrobiłem porównanie cenowe wypożyczalni polecanych tutaj lub w innych czeluściach internetu. Być może komuś przyda się na przyszłość.

Aktualne ceny - nawet poza szczytem sezonu - są niestety zaskakująco (dla mnie) wysokie. Najtaniej (zwłaszcza bez ubezpieczenia) wychodzi opisywana tutaj wypożyczalnia Savanna Car Hire. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że cena wzrasta, gdy doliczymy śpiwory z poduszkami albo transfer w jedną stronę z lotniska (w opcji mniej niż 14 dni nie jest wliczony w obie strony). Natomiast wydaje mi się, że jeśli ktoś chce mieć spokój i skorzystać z bardzo dobrze ocenianej wypożyczalni to najlepszym wyborem wydaje się być Namibia 2Go (tutaj ważne - mają opony A/T w samochodach, Savanna odpisała mi, że tylko w niektórych); oni akurat nie mają wersji bez ubezpieczenia. Dla mnie minusem w Savanna Car Hire jest również to, że przylatujemy planowo o 13:20 i jest to ostatni obsługiwany przez nich transfer tego dnia (jeśli będzie opóźnienie ze strony linii albo naszej to transfer przekładany jest niestety na kolejny dzień).

Na drugim biegunie jest Bushlore - kosmos cenowy za to jedna z najlepiej ocenianych wypożyczalni, tak samo zresztą jak Go Rent. Kilka wypożyczalni nie odpowiedziało na moje zapytanie a np. African Cars odpisało, że nie mają już dostępnych samochodów. Kalahari Rent a Car czy Asco Car Hire mają cenniki na swoich stronach i wygląda to cenowo "średnio" ;)

Załączniki:
Namibia RAC.jpg
Namibia RAC.jpg [ 299.97 KiB | Obejrzany 1133 razy ]
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.
11 ludzi uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 17 Sty 2026 03:06 

złoty
@monroe super rozpiska.

My jadąc do Namibii zakładaliśmy, że i tak swoje śpiwory zabierzemy i spokojnie wystarczą te lekkie, bo nawet w Walvis Bay i Mile 108 temp. w nocy spadała do 8-9 stopni C. Jeden z tych, które zabrałem, to Bergson Super Pack 800g i bez problemu wystarczył, a poduszki - jeśli ktoś nie lubi tych dmuchanych, to jak leci Ethiopianem, to można pożyczyć na 1-2 tyg. i oczywiście potem oddać :) Zabranie osobnej poduszki do samolotu jako kolejny przedmiot osobisty spokojnie też przejdzie - testowane na 10 lotach w podróży po południu Afryki :)

Odnośnie ubezpieczenia, to my braliśmy bez, bo mieliśmy ubezpieczenie wkładu własnego z kart kredytowych. Kwesta posiadania go - na pewno jakieś trzeba mieć, bo ewentualna naprawa felgi i kupno nowej opony, to koszt 800-900 PLN. Czy brać je z wypożyczalni, to już kwesta indywidualna, ale trzeba pamiętać, że niektóre wypożyczalnie w cenie pełnego ubezpieczenia dają tylko 2 koła / opony - przy 3 trzeba już zapłacić z własnej kieszeni.

Odnośnie opon A/T i M/T, to pewnie można by pisać doktorat. My mieliśmy M/T i to było akurat super, bo pozwala na zabawę w terenie, ale znowu jak zrobiliśmy jednego dnia ponad 900 km głównie po asfalcie, to było męczące.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 17 Sty 2026 17:18 
Awatar użytkownika

złoty
Czy ten drugi bak paliwa jest ważny w kontekście całej wyprawy? Namibia 2GO ma samochody z pojedynczym bakiem 80l i zastanawiam się, czy to nie jest ich największy minus... Nie wiem ile realnie spala Hilux 2.4D ale myślę, że na jednym baku przejedziemy ok. 800-900 km (to oczywiście też w zależności od używanego napędu, warunków etc). Osobiście wolałbym Rangera, którego trochę znam i którym mogę praktycznie w każdej chwili pojeździć ale jest co jest ;)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#15 PostWysłany: 18 Sty 2026 03:32 

złoty
Jeśli w planach byłyby inne kraje jak np. Botswana i Delta Okavango, to bez 2 zbiorników nie ma po co tam jechać. W terenie z napędem 4x4 te auta palą jak czołgi, które przeliczać można na godziny, a nie kilometry.

Jeśli sama Namibia, to tak patrząc po trasach myślę, że jest to możliwe, tylko przed wjazdem w teren zawsze tankowałbym do pełna. Przykładowo z Windhuk do Rehoboth jest niecałe 100 km, ale warto tam uzupełnić paliwo, bo potem są stacje w Solitare i Sesriem, gdzie pewnie będzie drożej (niestety tego nie potwierdzę, bo jednak mieliśmy 2 zbiorniki i nie było potrzeby tankowania).
Z całej trasy obawiałbym się 2 odcinków:
- nocleg w Mile 108, gdzie zatankować trzeba wcześnej w Henties Bay, a potem z Mile 108 do Opuwo jest ponad 500 km,
- Etosha i ilość dni, które chcecie w niej spędzić. Teoretycznie są tam stacje benzynowe, ale jak byłem w listopadzie 2025, to w Okaukuejo, Halali i Namutoni wszystko było zamknięte / nieczynne.

Przy jednym baku sam pewnie zadbałbym o jakiś zapas w kanistrach - nawet w plastikowych butelkach po wodzie 5l. Dwa takie baniaki zawsze pozwolą na przejechanie 80-100 km na zwykłej drodze z wyłączonym napędem 4x4 w awaryjnej sytuacji.

Ostatecznie - czasem w mniejszych miejscowościach można spytać ludzi, czy gdzieś da się kupić paliwo jeśli zobaczycie, że Wam braknie. Będzie drogo, bo pewnie z 1,5x więcej, ale dalej, to będzie lepsze rozwiązanie niż strata jednego dnia w podróży. My tak uzupełnialiśmy paliwo (25l) w Khwai (Botswana).
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 19 Sty 2026 09:23 

Nie do końca wiem jaką masz trasę ale przy naszej dość standardowej (Windhoek, Sesreim, Walvis Bay, Cape Cross, Spitzkoppe, Twyfelfontain, Etosha (3 dni), Waterberg, Windhoek) spokojnie wystarczyło auto z jednym bakiem. Tankowaliśmy zawsze kiedy widzieliśmy stację i mieliśmy około pół baku. W sierpniu 2023 r. stacje w Etoshy (Halali i Okaukuejo) były otwarte i bez problemu można było zatankować.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 19 Sty 2026 23:21 

niebieski
-- 19 Sty 2026 22:18 --

tetr1s napisał(a):
Przykładowo z Windhuk do Rehoboth jest niecałe 100 km, ale warto tam uzupełnić paliwo, bo potem są stacje w Solitare i Sesriem, gdzie pewnie będzie drożej (niestety tego nie potwierdzę, bo jednak mieliśmy 2 zbiorniki i nie było potrzeby tankowania).

W Namibii cena paliwa jest ustalana przez rząd i podawana dla Walvis Bay. Różnice na stacjach są minimalne niezależnie gdzie tankujesz bo doliczany jest tylko koszt transportu z Walvis Bay (ale chyba nie więcej niż 0,5 dolara namibijskiego)
Dlatego nie ma też co specjalnie szukać jakiegoś tańszego miejsca.

-- 19 Sty 2026 22:21 --

Aglaia napisał(a):
W sierpniu 2023 r. stacje w Etoshy (Halali i Okaukuejo) były otwarte i bez problemu można było zatankować.

Potwierdzam to co pisze @tetr1s , byliśmy w Parku Etosha w czerwcu 2025 i wszystkie stacje były nieczynne. Bardzo dużo takich informacji pojawia się na różnych grupach wyjazdowych do Etoshy. Na teraz lepiej być zatankowanym przed wjazdem do parku.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 20 Sty 2026 13:07 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Krajów: 22 / 10.6%
niebieski
Można spokojnie sobie poradzić z jednym bakiem, ale podwójny daje komfort, szczególnie, że tak jak już ktoś napisał te samochody palą jak smoki. Wydaje mi się, że nam około 15l/100 mi wyszło ostatecznie. Swoje robi masa i rodzaj opony.

Tak czy inaczej, warto tankować jak się mija jakąś stację i wtedy nie ma problemu.

Pozdrawiam
monroe lubi ten post.

#19 PostWysłany: 23 Sty 2026 13:20 
Awatar użytkownika

złoty
My finalnie zdecydowaliśmy się na Rangera (jeden bak) w wypożyczalni Warthog:
https://www.hire4x4namibia.com/

Pierwotnie chcieliśmy rezerwować w Namibia 2Go ale niestety odpisują dość rzadko i po 2 mejlach, w których prosiłem o linka do wpłaty zaliczki, zaczęliśmy negocjować z innymi wypożyczalniami. Travel Namibia 4x4 ma trochę sfatygowane samochody (Rangery po ok. 180 000 km) więc wybór padł na polecaną w wielu miejscach (ale nie tutaj) wypożyczalnię Warthog - nie są najtańsi chociaż dali 10% bonifikaty :lol: a do tego dołożyliśmy jeszcze namioty z twardym dachem, lodówkę, ręczniki i zestaw do mycia naczyń :lol: Za darmo mamy otrzymać 3 zestawy do spania (nie ma w cenie) oraz samochodowe WiFi z nielimitowanym netem. Całość wyszła ok. 152 euro/dzień w kwietniu przy 13 dniach podróży (niektóre wypożyczalnie traktują ten miesiąc już jako wysoki sezon) z pełnym ubezpieczeniem (zerowy udział własny, opony, przednia szyba). Odpisują bardzo szybko i są dość responsywni więc pod tym względem mogę bardzo polecić, zobaczymy jednak jak wyjdzie w "praniu" ;)

Co ciekawe na trochę ponad 2 miesiące do wyjazdu - i to wcale nie w szczycie sezonu - kilka wypożyczalni nie ma już samochodów. Do tego ceny często wzrosły w porównaniu do ubiegłego roku...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 23 Sty 2026 14:51 

złoty
@monroe te namioty z twardym dachem to super sprawa i bardzo szybko się je rozkłada oraz składa. Jak już doszedłem do wprawy, to rozłożenie zajmowało z 30-40 sekund.
Internet też super sprawa, bo w zasadzie w Namibii raczej nigdzie się nie rusza bez auta, a jeśli jest się dalej od niego to można przeżyć chwilę bez dostępu. Jedyna awaryjna sytuacja, to jeśli padnie wam elektronika / akumulator, który zasila WiFi. Wtedy jesteście bez dostępu i może warto mieć chociaż jedną dodatkową kartę na cały wyjazd. Z drugiej strony jak Wam coś padnie, to pewnie w takim miejscy, że i tak nie będzie zasięgu :P
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości