Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wynajem samochodu
#21 PostWysłany: 25 Sty 2026 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 631 502
Krajów: 53 / 25.6%
złoty
@tetr1s
No właśnie długo zastanawialiśmy się nad tymi namiotami z twardym dachem, zwłaszcza, że mocno drożeje wynajęcie (IMO i tak strasznie drogie…), ale doszliśmy do wniosku, że lepiej jednak dopłacić. Rozumiem, że to była dobra decyzja (jakieś 900 zł za 2 namioty na 13 dni)?
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN
Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️ Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️
#22 PostWysłany: 26 Sty 2026 00:44 

Loty: 200
Kilometry: 494 717
Krajów: 96 / 46.4%
złoty
@monroe niestety Afryka jest droga i to prawie cała :( 900 PLN na 4 os. to po 225 PLN na głowę za komfort, który na pewno odczujecie przy takiej podróży. To nie jest dużo jak na prawie 2 tygodnie, chociaż całkowity koszt pewnie i tak będzie duży / bardzo duży. Pozytyw z tego taki, że to jest naprawdę fajna przygoda / super kraj do odwiedzenia i ja nie żałuję wydanych tam pieniędzy.

Co do kosztów to dokładnych nie mam teraz przy sobie, ale w najbliższym tyg. będę miał do nich dostęp, to podeślę info dla potomnych. My wypożyczaliśmy 2 auta (ekipa 8 os.) i akurat to nasze braliśmy z dodatkami (namioty z twardym dachem, podwyższone zawieszenie, wyciągarka, 2 baki).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 26 Sty 2026 01:39 
Awatar użytkownika

złoty
Co do widoków to szczerze mówiąc tą Namibią jestem tak „podjarany” jak przed RPA dwa lata temu. Nie ukrywam, że podróż do Południowej Afryki wspominam jako jedną z najlepszych jakie odbyłem, co w dużej mierze miało wpływ na wybór tego akurat kierunku (chociaż zdaję sobie sprawę, że krajobrazy będą nieco inne).
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#24 PostWysłany: 26 Sty 2026 01:49 

złoty
@monroe o gustach teoretycznie się nie dyskutuje, ale dla mnie RPA to inna liga - bezpieczeństwo, widoki i atrakcje w Namibii są bez porównania. Dla mnie RPA to druga liga i niestety ten kraj mnie nie zachwycił.
Oczywiście powyższe to subiektywna opinia, ale uważam, że z podróży po Namibii będziesz / będziecie zadowoleni.
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#25 PostWysłany: 26 Sty 2026 12:40 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Krajów: 22 / 10.6%
niebieski
Już miałem pisać: co to za namioty z miękkum dachem? ale właśnie zobaczyłem na stronie wypożyczalni... Tak czy inaczej potwierdzam, że te ze sztywnym rozkładasz maks minutę jak masz wprawę. Składanie zajmuje chwilę dłużej jak ma być idealnie (plus nakładanie pokrowca etc.) ale tak czy inaczej to bardzo prosta sprawa. Polecam.

Pozdrawiam
monroe lubi ten post.

#26 PostWysłany: 26 Sty 2026 17:46 

złoty
@jprawicki te namioty z twardym dachem nie mają żadnego pokrowca i również składa się je szybko (trzeba tylko opanować sprawne składanie drabinki) :)
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 27 Sty 2026 14:37 

niebieski
@monroe - jestem ciekawa Twojej opinii o Warthog, daj znać jak już będziesz po. Będziemy 4 raz w Namibii, lądujemy w ostatnim tygodniu kwietnia. Zawsze korzystaliśmy z Safari Car Rental ale oni nie wyrażają zgody na wjazd samochodem do Angoli co mamy w planie a Warthog i owszem.
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#28 PostWysłany: 03 Lut 2026 10:15 

Loty: 420
Kilometry: 859 479
Krajów: 88 / 42.5%
Całym sercem mogę polecić wypożyczalnię Ofuka (i nikt nas tam nie ofukał ;), nowa Toyota Hilux, wszystko w standardzie, właściciele bardzo pomocni, odebrali z lotniska i zawieźli na lotnisko.
Samochód użytkowany prawie w całej Namibii przez ponad 2 tygodnie.
2 ludzi lubi ten post.
jprawicki uważa post za pomocny.

Temat postu: Wynajem samochodu
#29 PostWysłany: 10 Kwi 2026 23:22 
Awatar użytkownika

złoty
Kasia_S napisał(a):
@monroe - jestem ciekawa Twojej opinii o Warthog, daj znać jak już będziesz po (…)

Niestety jesteśmy już prawie „po” więc daję znać.

Bardzo polecam. Odbiór z lotniska przez pracownika, który poczekał ponad 1h aż ogarniemy karty SIM oraz wymienimy trochę kasy. Następnie, już w wypożyczalni, dokładnie pokazał nam samochód i sprzęt campingowy. Na luzie, bez spiny. Później dokładne omówienie warunków najmu.

Mieliśmy jeden problem na trasie, jak się okazało wynikający ze specyfiki pojazdu. Dodatkowy akumulator na pace zasilający lodówkę nie chciał się ładować. Zorganizowali pomoc w zaprzyjaźnionym warsztacie w Swakopmund, w którym akurat mieliśmy noclegi. Uwaga - z uwagi na tzw. Inteligentny system zarządzania energią w Fordzie Rangerze dodatkowy akumulator ładowany jest w trakcie jazdy tylko przy włączonych manualnie światłach mijania! Od tego czasu tak jeździliśmy, bez problemu.

Ford Ranger z kwietnia 2025, nowiutkie opony terenowe - co prawda Chińczyki ale tu wielu na takich jeździ. Wersja najuboższa ale ma Apple Car/Android Auto bezprzewodowo. 40 000 przebiegu więc prawie jak nowy ;) Spalanie ok. 10l/100km (aktualna cena diesla poza Walvis Bay to 24NAD). Sami chcieliśmy akurat Rangera a nie Hiluxa, można poprosić na etapie rezerwacji.

Mała dygresja - nie za bardzo rozumiem jakim cudem na plakietce rejestracyjnej oraz w materiałach wszystkich wypożyczalni aktualny model Rangera ma oznaczenie silnika 2.2. To nie jest prawda bo ten silnik nie jest już produkowany w obecnym Rangerze (zresztą oprócz benzynowego Raptora, Ranger przyjeżdża z niedalekiej fabryki w RPA, nawet na rynek europejski). Najnowszy model ma silnik 2.0 (oznaczenie Panther), sprawdziłem zresztą w specjalnych systemach po VINie ;) Takie zboczenie zawodowe. Nie zmienia to faktu, że jest to sprawdzona (choć z Rangera w Europie właśnie wycofana) jednostka, która świetnie daje sobie radę. Bardzo polecam ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 11 Kwi 2026 00:28 

złoty
@monroe swoim postem przypomniałeś mi, że miałem podesłać info dot. kosztów dla potomnych. A jeśli piszesz, że już po to pewnie tylko dlatego, że wyjazd się skończył, a nie że nie warto tam pojechać :P

Co do kosztów, to u nas wynajem w Savanna Car Hire wyglądał tak, że za 3 tygodnie (21 dni) na 4 osoby płaciliśmy ostatecznie 11 211,10 PLN. Pierwotna kwota 50 020 NAD, została potem rozszerzona o permit na Zimbabwe + doszło przewalutowanie z NAD na PLN przy płatności kartą kredytową (zaliczka wynosiła 25%; reszta płatna na miejscu). W tej cenie mieliśmy rozszerzony pakiet, gdzie domówiliśmy:
- podwyższone zawieszenie,
- namioty z twardym dachem,
- wyciągarkę,
- zbiornik na wodę,
- snorkel,
- 2 kierowców,
- permit na Botswanę i Zimbabwe.
Na samą Namibię te dodatki nie są potrzebne, ale pozwalają na "zabawę" w terenie.

Poniżej dodaję małą promocję regionu :)

Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 11 Kwi 2026 18:13 

niebieski
monroe napisał(a):
Sami chcieliśmy akurat Rangera a nie Hiluxa

Z ciekawości - czemu?
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 14 Kwi 2026 11:16 
Awatar użytkownika

złoty
@QbaqBA
Jak wspominałem - takie zboczenie zawodowe… :)
Generalnie Rangera trochę znam i wiedziałem czego mogę się po nim spodziewać nawet w najbiedniejszej wersji XL/XLT. Natomiast nie wiem czy Hiluxem jeździ się bardziej komfortowo po szutrach (całkiem możliwe, nie porównując do Raptora czy Wildtraka Xa z zupełnie innym zawieszeniem) - pewnie kiedyś spróbuję.

Uzupełniając jeszcze info o wypożyczalni Warthog, bo wczoraj oddaliśmy auto:
- mają na teraz 54 auta - Toyoty, Isuzu i Fordy. Są w trakcie wymiany Isuzu na Hiluxy oraz Rangery, których mają aktualnie 7 a docelowo będzie 15 szt. Poza tym większość nowych Hiluxów, podobno już na najbliższy sezon.
- bardzo fajna wypożyczalnia, żadnych problemów z oddaniem auta. Jeśli wrócimy to pewnie znowu skorzystamy z ich usług.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 14 Kwi 2026 20:05 
Awatar użytkownika

złoty
Muszę coś jeszcze dopowiedzieć odnośnie namiotów.

Ja również zdecydowanie zalecam dopłacić do opcji z twardym dachem - uważam, że warto a różnica jest bardzo duża w stosunku do standardowych. Tak jak zostało wspomniane - po pierwsze oszczędność miejsca (śpiwory można trzymać w środku), po drugie oszczędność czasu - po kilku dniach rozłożenie namiotu zajmuje dosłownie 3 minuty a złożenie maksymalnie 2x tyle w całkowicie normalnym tempie (mierzyłem z ciekawości). Nie trzeba np. „bawić” się w zarzucanie przeciwdeszczowych pokrowców etc. - jest bardzo prosto i przyjemnie (zwłaszcza gdy pada!). To akurat były świetnie wydane pieniądze i za każdym razem o tym myślałem jak obserwowałem osoby rozkładające standardowe namioty ;)

Tutaj nasz Ranger:

Załączniki:
IMG_5955.jpg
IMG_5955.jpg [ 457.88 KiB | Obejrzany 194 razy ]
IMG_5957.jpg
IMG_5957.jpg [ 448.71 KiB | Obejrzany 194 razy ]
IMG_5956.jpg
IMG_5956.jpg [ 444.52 KiB | Obejrzany 194 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 27 Kwi 2026 14:13 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Krajów: 22 / 10.6%
niebieski
Dzięki za zdjęcie z namiotami hardtop. w końcu wyłapałem różnicę :)

Pozdrawiam
monroe lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość