Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 70  Następna
Autor Wiadomość
#661 PostWysłany: 22 Paź 2012 10:17 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 41 / 19.2%
Maris83 napisał(a):

"Pasażer, któremu odmówiono wejścia na pokład podnosząc jako przyczynę "brak dokumentu podróżnego" w sytuacji, gdy dokument podróżny anulowano z przyczyn przez pasażera niezawinionych - ma prawo do takiego samego ryczałtu jak przy overbookingu." - Wyrok Trybunału (trzecia izba) z dnia 4 października 2012 r.
Germán Rodríguez Cachafeiro i María de los Reyes Martínez-Reboredo Varela-Villamor przeciwko Iberia, Líneas Aéreas de Espana SA.
Link do materiału dowodowego: http://dokumenty.e-prawnik.pl/orzecznic ... lamor.html

Zatem za każdy lot zapowiada się odszkodowanie, trochę 250€ i 400€ zatem u mnie zagości - a odpuszczać stanowczo nie zamierzam, z przewoźnikiem kontaktować się także - na nim spoczywa obowiązek poinformowania mnie o ew. odwołaniu i jego przyczynie. A skoro już o tym mowa, to coś jeszcze na dzień dobry (już 6 rano!): http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,126 ... iedzy.html

Kontaktowałeś się z ULC?
Ja tak, oni się tym nie zajmują, jedynie zostaje ci zgłoszenie sprawy do Rzecznika Praw Konsumenta.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#662 PostWysłany: 22 Paź 2012 10:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Wyklepałem na szybko programik otwierający link do rezerwacji (Windows):
http://www.carsoft.com.pl/s/SRCheck.rar
Hasło do archiwum "sabre"

Może wieczorkiem dodam obsługę kilku biletów na raz i automatyczne sprawdzanie po kodzie na stronie.
Uwaga: reklamacji nie uwzględnia się, "programu" używasz na własne ryzyko.
 Profil Relacje PM off  

#663 PostWysłany: 22 Paź 2012 10:34 

jobi napisał(a):

Może wieczorkiem dodam obsługę kilku biletów na raz i automatyczne sprawdzanie po kodzie na stronie.

Dzięki za programik, dziala.

Ja mam status confirmed, pytanie czy oprocz Saudyjskiej strony jest jeszcze inne miejsce aby to potwiedzić ?
 Profil Relacje PM off  

#664 PostWysłany: 22 Paź 2012 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
jobi napisał(a):

Dobra robota :)

PS.
czy Wy w swoich rezerwacjach na saudiarabia też macie jeszcze confirmed?

#665 PostWysłany: 22 Paź 2012 10:40 

pawi, tak na wszystkich u mnie jest trip status confirmed.

Maris83 po dokładniejszym jednak sprawdzeniu - "Coupon status: Void" jest przy WSZYSTKICH biletach o ile sprawdzisz etix pierwszej osoby na ktora robiles rezerwacje na dane polaczenie (PNR). "Open for use" przy WSZYSTKICH rezerwacjach, o ile etix nie był pierwszym wystawionym na dany numer rezerwacji.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#666 PostWysłany: 22 Paź 2012 10:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, mam status confirmed, ale coupon status void.

#667 PostWysłany: 22 Paź 2012 10:49 

niebieski
pawi napisał(a):

Też mam confirmed. W którym miejscu napisane jest "void" ?

#668 PostWysłany: 22 Paź 2012 10:50 

FYI:

Sprawdzając stan swoich biletów:
waw - fco - waw -> grudzien -> open for use
waw - pmo - waw -> styczen -> open for use
waw - mxp / fco - waw -> luty/marzc -> open for use
waw - fco - waw -> grudzień -> void
waw - ist - waw -> grudzień -> void
gva - nyc - fco -> luty/marzec -> void

Prawdopodobnie "dobiorą" się do nich później.

Pozdrawiam,
 Profil Relacje PM off  

#669 PostWysłany: 22 Paź 2012 10:52 

niebieski
http://www.alitalia.com/PL_PL/Images/74 ... m_form.doc Wysłaliśmy ze znajomymi ten formularz na Nowy Świat w Warszawie. Napisaliśmy tam, że żądamy przywrócenia rezerwacji lub zmiany biletów na podobne, zgodnie z literą prawa i podaliśmy jako podstawę Rozporządzenie WE 261/04. Wyślijmy wszyscy, niech spojrzą na skalę problemu w inny sposób :)

#670 PostWysłany: 22 Paź 2012 10:57 

Na 12 etixów (6 na mnie 6 na żonę, rezerwowałem na 2 osoby, siebie wpisywałem jako pierwszą osobę) mam następująco:
-5 moich na tą chwilę ma status VOID
-5 żony ma na tą chwilę status open for use
-oboje mamy open for use na lot robiony przez Air One na którym się już odprawiliśmy. :)
 Profil Relacje PM off  

#671 PostWysłany: 22 Paź 2012 10:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Jay napisał(a):
pawi napisał(a):

Też mam confirmed. W którym miejscu napisane jest "void" ?

Napisałem:
Coupon status

#672 PostWysłany: 22 Paź 2012 10:59 
Awatar użytkownika

niebieski
ricken1989 napisał(a):
FYI:

Sprawdzając stan swoich biletów:
waw - fco - waw -> grudzien -> open for use
waw - pmo - waw -> styczen -> open for use
waw - mxp / fco - waw -> luty/marzc -> open for use
waw - fco - waw -> grudzień -> void
waw - ist - waw -> grudzień -> void
gva - nyc - fco -> luty/marzec -> void

Prawdopodobnie "dobiorą" się do nich później.

Pozdrawiam,

U mnie tak:
waw-cai grudzień - void
waw-fco luty - open
waw-ist marzec - void
waw-bcn marzec - open

Może italiańcy muszą odpocząć, zanim wytną pozostałe resztki.
 Profil Relacje PM off  

#673 PostWysłany: 22 Paź 2012 11:05 
Awatar użytkownika

U mnie "poleciały" wszystkie rezerwacje, to pewnie tylko kwestia czasu.

Btw. oczywiście, nikt się raczej sądzić nie będzie, wszyscy chyba byliśmy świadomi że docelowo ta "promocja" nie miała być do nas przeznaczona ;) Ale : Czy ktokolwiek uzyskał jakąś oficjalną odpowiedź od AZ z prawną argumentacją dot. anulacji? Jestem nieziemsko ciekawy jak się wytłumaczą prawnie.

Coby nie powiedzieć - były emocje, było ciekawie :D

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#674 PostWysłany: 22 Paź 2012 11:14 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
ja mam 5 kart pokładowych na Air One, ale wszystkie z nich maja już status coupon: void. No cóż, zobaczymy w lutym :)
 Profil Relacje PM off  

#675 PostWysłany: 22 Paź 2012 11:26 

Loty: 180
Kilometry: 424 089
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Ja jeszcze wczoraj miałem status open for use, dzisiaj mam już void.

#676 PostWysłany: 22 Paź 2012 11:29 

niebieski
tak jak ktos wczesniej napisal - jak my sie pomylimy w kupnie bezwrotnego biletu - nic nie mozna zrobic. AZ tez musi poniesc kare. Ja chyba dla sportu pobawie sie z nimi w korespondencje ;)

btw. powinien wejsc przepis ze kazdy bilet mozna anulowac w ciagu 24h w uzasadnionych przypadkach (wymienionych, tak jak jest w Luthansie).
 Profil Relacje PM off  

#677 PostWysłany: 22 Paź 2012 11:46 
Awatar użytkownika

Zbanowany
A u mnie przeloty gdzie już jestem odprawiony na odcinkach AO są cały czas ok.

Jak się nic nie wydarzy, z kartami pokładowymi w ręku na lotnisku się trzeba stawiać, a do tego czasu nie odbierać telefonów od makaroniarzy. Kluczowe tu może być poinformowanie pasażera od odwołaniu. Jak tylko wyślą mail to zawsze można powiedzieć że nie doszedł. Gorzej jak będą dzwonić i nagrają rozmowę. A tak, w przypadku braku skutecznego odwołania można będzie się starać o odszkodowanie. Tak to może wyglądać w przypadku tych co są już po odprawie AO.

#678 PostWysłany: 22 Paź 2012 11:58 

Camille - z ciekawości na kiedy masz loty AO? Ja kupiłem sobie na marzec 2013 WAW-MXP jako dolot do MXP-NRT-FCO-BRI więc chciałbym żeby wypaliło :D

Na AO odprawiałem się zanim przyszły informacje o anulowaniu lotów ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie
 Profil Relacje PM off  

#679 PostWysłany: 22 Paź 2012 11:59 

Maris83 napisał(a):
Taki mały update:

1. Wszystkie loty mają już "Coupon status: Void" poza tym, gdzie podróż zaczyna się za 14 dni, on jako jedyny ma nadal "Coupon status: Open for use". Wygląda na to, że 4 loty za darmo uda odbyć się bez problemu - reszty nie. Jest zatem pierwszy sukces.

2. Druga sprawa - Co to w ogóle jest "coupon status"?! Stan lotu "CONFIRMED", ETIX jest - teoretycznie nie powinno być żadnego problemu z lotem, póki etix jest -> czyż tak właśnie jest? Mam zapisane na komputerze wszystkie rezerwacje, gdzie jest "Coupon status: Open for use". Tak na wszelki wypadek to zrobiłem wcześniej.

3. Jeżeli w powyższym stwierdzeniu się mylę, i oznacza to, że loty są anulowane (to czemu ten etix jest nadal?!?), to kiedy linia ma mnie zamiar o tym poinformować? Myślę, że nikogo o odwołaniu lotów nie poinformują, a wtedy (tutaj posłużę się cytatem):

"Pasażer, któremu odmówiono wejścia na pokład podnosząc jako przyczynę "brak dokumentu podróżnego" w sytuacji, gdy dokument podróżny anulowano z przyczyn przez pasażera niezawinionych - ma prawo do takiego samego ryczałtu jak przy overbookingu." - Wyrok Trybunału (trzecia izba) z dnia 4 października 2012 r.
Germán Rodríguez Cachafeiro i María de los Reyes Martínez-Reboredo Varela-Villamor przeciwko Iberia, Líneas Aéreas de Espana SA.
Link do materiału dowodowego: http://dokumenty.e-prawnik.pl/orzecznic ... lamor.html

Zatem za każdy lot zapowiada się odszkodowanie, trochę 250€ i 400€ zatem u mnie zagości - a odpuszczać stanowczo nie zamierzam, z przewoźnikiem kontaktować się także - na nim spoczywa obowiązek poinformowania mnie o ew. odwołaniu i jego przyczynie. A skoro już o tym mowa, to coś jeszcze na dzień dobry (już 6 rano!): http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,126 ... iedzy.html

Ja wcześniej też zrobiłem wydruki ze strony Saudi, ale i Alitalii. Na tych z Alitalii jest jedynie:

Numero di conferma (PNR): JT****.
Stato: biglietto nr:055********** , la prenotazione è confermata

Jakby więc nie patrzeć, nie wiem nic, że status 'coupon'u' jest 'VOID'.
 Profil Relacje PM off  

#680 PostWysłany: 22 Paź 2012 12:02 

niebieski
co to są etixy i gdzie to można znaleźć?

jak na stronie alitali sprawdzić status rezerwacji?

pytam na serio. jak już wcześniej wspominałem, nigdy nie latałem normalnymi liniami a także nie miałem tego typu problemów.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 70  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: rllDNL oraz 10 gości