Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 70  Następna
Autor Wiadomość
#641 PostWysłany: 22 Paź 2012 00:01 
Awatar użytkownika

@mediolan

Na szczęście nie muszę się nikogo pytać ;) Zastanów się proszę tylko nad tym, jakby to rzeczywiście wyglądało gdybyś wystąpił na drogę SĄDOWĄ - kogo, gdzie, o co i na jakiej podstawie byś pozwał. I ile by Cię to kosztowało... I czy Twój mecenas na pewno zna sprawę lepiej niż włoscy prawnicy Alitalii, bo na pewno i takowych tam zatrudniają... I czy jesteś pewien, że to co możesz wygrać pozostaje w odpowiedniej proporcji do jakichś 3 lat odbierania pisemek z sądu, stawiania się na posiedzenia itp. Sąd - jakikolwiek by nie był - nie będzie patrzył na sprawę Twoimi oczami, ale weźmie pod uwagę racje obu stron. A co jak przegrasz? Bierzesz to pod uwagę?
 Profil Relacje PM off  

#642 PostWysłany: 22 Paź 2012 00:08 

niebieski
ja póki co wyczytałem w regulaminie alitali, że na lot musisz mieć:
- potwierdzenie w formie biletu
- potwierdzenie w systemie przewoźnika....
tego drugiego to raczej nie ma.
z drugiej strony: czym są potwierdzenia z saudi air?

Ostatnio edytowany przez Hetman, 22 Paź 2012 00:13, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#643 PostWysłany: 22 Paź 2012 00:10 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
Krajów: 8 / 3.7%
srebrny
JasperMorello napisał(a):
@mediolan

Na szczęście nie muszę się nikogo pytać ;) Zastanów się proszę tylko nad tym, jakby to rzeczywiście wyglądało gdybyś wystąpił na drogę SĄDOWĄ - kogo, gdzie, o co i na jakiej podstawie byś pozwał. I ile by Cię to kosztowało... I czy Twój mecenas na pewno zna sprawę lepiej niż włoscy prawnicy Alitalii, bo na pewno i takowych tam zatrudniają... I czy jesteś pewien, że to co możesz wygrać pozostaje w odpowiedniej proporcji do jakichś 3 lat odbierania pisemek z sądu, stawiania się na posiedzenia itp. Sąd - jakikolwiek by nie był - nie będzie patrzył na sprawę Twoimi oczami, ale weźmie pod uwagę racje obu stron. A co jak przegrasz? Bierzesz to pod uwagę?

Marcinie rozważanie o przyszłości nie ma sensu,a każda sprawa wymaga przemyślenia.
Air Italia z pewnością nie chce wchodzić w żadne procesy z pasażerami swoimi.Nawet w sądzie masz możliwość zawarcia porozumienia, ale ... to jest gdybanie.
Co by było gdyby nie ma sensu, dzisiaj jest dzień a jutro kolejny.

Trzymajmy się prostych zasad - NIE ZAŚMIECAJMY TEGO WĄTKU
PYTANIAMI, tylko FAKTY FAKTY - CODZIENNIE ale FAKTY bez komentarzy !!!
 Profil Relacje PM off  

#644 PostWysłany: 22 Paź 2012 00:12 
Awatar użytkownika

off topicujac od waszych sadowych procesow to podpowiem ze padla http://www.saudiairlines.com/ :D

#645 PostWysłany: 22 Paź 2012 00:19 

Loty: 169
Kilometry: 441 450
Krajów: 31 / 14.4%
niebieski
Po sądach po co ? Nic nie wygrasz. Szkoda zachodu. Jedyne co możemy zrobić to napisać skargę i czekać na jej rozpatrzenie. Jedno co mi się wydaję że ta sprawa nie zostanie zamieciona pod dywan. Będzie z tego niezła afera a my jako pasażerowie możemy na tym tylko zyskać.

Jeżeli by nie anulowali rezerwacji to i tak by nikt nigdzie nie poleciał bo po miesiącu by zbankrutowali.

Moim zdaniem było to zrobione celowo. Reklama będzie dla nich straszna. A że się piszę i mówi źle to już mało ważne. Ważne że się mówi i pisze. Zapamiętamy te linie na bardzo długo i nie raz będziemy na nich biletów jeszcze szukać.

#646 PostWysłany: 22 Paź 2012 00:20 
Awatar użytkownika

@mediolan

Właśnie o to mi chodzi - to wszystko jest gdybanie. Nie mówię że nie możesz mieć racji, ale każdy kij ma dwa końce - po prostu. Więc warto twardo stąpać po ziemi i zawsze rozważać ten gorszy scenariusz. Dobrej nocy wszystkim życzę ;)
 Profil Relacje PM off  

#647 PostWysłany: 22 Paź 2012 00:22 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.6%
złoty
W dyskusji miedzy przepisem na kluski śląskie a tym ile kto jedzie na rowerze... mógłby mi ktoś rzeczowo i jasno wytłumaczyć dlaczego loty do Stanów mają szansę się wybronić? Sam kupiłem NYC i nawet chciałbym się wybrać gdyby była taka możliwość ?

Ostatnio edytowany przez Gaszpar, 22 Paź 2012 00:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#648 PostWysłany: 22 Paź 2012 00:25 

niebieski
Gaszpar napisał(a):
W dyskusji miedzy przepisem na kluski śląskie a tym ile kto jedzie na rowerze... mógłby mi ktoś rzeczowo i jasno wytłumaczyć dlaczego loty do Stanów mają szansę się wybronić? Sam kupiłem NYC i nawet chciałbym się wybrać gdyby była taka możliwość ?

Prawo amerykańskie chroni konsumentów mających loty do USA i z USA. I linie lotnicze mają obowiązek akceptować bilety raz wystawione pod rygorem dość poważnych kar.

Obecnie jestem na etapie dogłębnego analizowania tej sprawy. Jak tylko będę miał informację czy to prawda, czy da się z tego skorzystać napiszę.

#649 PostWysłany: 22 Paź 2012 00:31 

niebieski
Amerykański odpowiednik ministerstwa transportu (Department of Transportation - DOT) niedawno wprowadził regulacje nakazujące przewoźnikom honorowanie biletów, także tych, będących wynikiem błędów taryfowych. Przewoźników, którzy nie zastosują się do przepisów, obciąża karami, przewyższającymi wartość takich biletów. Dzięki tym regulacjom udało się m.in. przywrócić setki biletów między Azją, a Ameryką Północną i to w klasie first wystawionych przede wszystkim przez Korean Air. W tej chwili rozstrzyga się sprawa podobnej liczby biletów wystawionych przez Swiss, także w klasie first. W kwestii biletów do USA byłbym ostrożnym optymistą.

Za klika dni pojawią się zapewne na amerykańskich forach gotowe wzory tekstu zażalenia do DOT, w których będzie trzeba jedynie wpisać numer własnego biletu i załączyć komplet zebranych materiałów.

Ostatnio edytowany przez blasto 22 Paź 2012 00:43, edytowano w sumie 4 razy
 Profil Relacje PM off  

#650 PostWysłany: 22 Paź 2012 00:46 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
Krajów: 8 / 3.7%
srebrny
ARTYKUŁ Z JEDNEGO Z PORTALI LOTNiCZYCH - podsumowanie air italia

Dziś (21.10), mimo niedzieli (!), personel Alitalii gwałtownie wyrwał się z letargu i ruszył do sprzątania tego bałaganu z budzącą podziw marketingową zręcznością. Ktoś przypomniał sobie, że kod promujący tanie loty miał dotyczyć wyłącznie oferty przewoźnika z Tokio i Osaki, a nie jego globalnej siatki połączeń, więc szybko i po cichu… zmienił wcześniej opublikowane na stronie linii i jej profilu facebookowym warunki użycia zniżki.

W ślad za tym do pasażerów, którzy wczoraj dokonali rezerwacji i otrzymali potwierdzone etixy, wysłano przypominające spam bezimienne e-maile z informacją, że niestety nie udało się wystawić biletów (!) i w związku z tym należy oczekiwać zwrotu pobranych pieniędzy. Przewoźnik w pośpiechu zapomniał nawet wskazać, o jakie bilety i rezerwacje chodzi!

Ale to jeszcze nie wszystko. Szukając zapewne na gwałt wyjścia z zaistniałej sytuacji pracownicy Alitalii wpadli na kolejny genialny pomysł. Klientów… oskarżyli o kradzież! Z rozbrajającą szczerością ogłoszono, że departament do spraw zwalczania nielegalnych transakcji wykrył nagle ogromną ilość fraudów na japońskiej stronie przewoźnika. Polegały one na wykorzystywaniu innych niż japońskie kart płatniczych! Żeby było zabawniej większość osób, które skorzystały z wczorajszej oferty, w procesie rezerwacji żadnych danych kart nie podawała, bo system obniżając cenę biletu do 0 jenów takowych nawet nie wymagał…

Wieczorem retoryka przewoźnika uległa przemianie i w kolejnym już z rzędu komunikacie Alitalia przyznaje, że winni są jednak nie tyle klienci, co błędna konfiguracja jej systemu rezerwacyjnego.

zAcytowałem Gaszpar - tylko dla FAKTÓW ! - to są posunięcia linii lotniczej Air Italia

Ostatnio edytowany przez mediolan, 22 Paź 2012 00:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#651 PostWysłany: 22 Paź 2012 00:47 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.6%
złoty
mediolan napisał(a):
Dziś (21.10), mimo niedzieli (!), personel Alitalii gwałtownie wyrwał się z letargu i ruszył do sprzątania tego bałaganu z budzącą podziw marketingową zręcznością. Ktoś przypomniał sobie, że kod promujący tanie loty miał dotyczyć wyłącznie oferty przewoźnika z Tokio i Osaki, a nie jego globalnej siatki połączeń, więc szybko i po cichu… zmienił wcześniej opublikowane na stronie linii i jej profilu facebookowym warunki użycia zniżki.

W ślad za tym do pasażerów, którzy wczoraj dokonali rezerwacji i otrzymali potwierdzone etixy, wysłano przypominające spam bezimienne e-maile z informacją, że niestety nie udało się wystawić biletów (!) i w związku z tym należy oczekiwać zwrotu pobranych pieniędzy. Przewoźnik w pośpiechu zapomniał nawet wskazać, o jakie bilety i rezerwacje chodzi!

Ale to jeszcze nie wszystko. Szukając zapewne na gwałt wyjścia z zaistniałej sytuacji pracownicy Alitalii wpadli na kolejny genialny pomysł. Klientów… oskarżyli o kradzież! Z rozbrajającą szczerością ogłoszono, że departament do spraw zwalczania nielegalnych transakcji wykrył nagle ogromną ilość fraudów na japońskiej stronie przewoźnika. Polegały one na wykorzystywaniu innych niż japońskie kart płatniczych! Żeby było zabawniej większość osób, które skorzystały z wczorajszej oferty, w procesie rezerwacji żadnych danych kart nie podawała, bo system obniżając cenę biletu do 0 jenów takowych nawet nie wymagał…

Wieczorem retoryka przewoźnika uległa przemianie i w kolejnym już z rzędu komunikacie Alitalia przyznaje, że winni są jednak nie tyle klienci, co błędna konfiguracja jej systemu rezerwacyjnego.

Nie cytuj tego portalu. Pudelek i Fakt w jednym w dziedzinie lotów...

#652 PostWysłany: 22 Paź 2012 00:49 

niebieski
jeszcze ponoć dodali, że bilety mozna tylko kupowac z japońskich "I.P" cokolwiek by to było... :D
 Profil Relacje PM off  

#653 PostWysłany: 22 Paź 2012 01:06 

niebieski
blasto napisał(a):
Amerykański odpowiednik ministerstwa transportu (Department of Transportation - DOT) niedawno wprowadził regulacje nakazujące przewoźnikom honorowanie biletów, także tych, będących wynikiem błędów taryfowych. Przewoźników, którzy nie zastosują się do przepisów, obciąża karami, przewyższającymi wartość takich biletów. Dzięki tym regulacjom udało się m.in. przywrócić setki biletów między Azją, a Ameryką Północną i to w klasie first wystawionych przede wszystkim przez Korean Air. W tej chwili rozstrzyga się sprawa podobnej liczby biletów wystawionych przez Swiss, także w klasie first. W kwestii biletów do USA byłbym ostrożnym optymistą.

Za klika dni pojawią się zapewne na amerykańskich forach gotowe wzory tekstu zażalenia do DOT, w których będzie trzeba jedynie wpisać numer własnego biletu i załączyć komplet zebranych materiałów.

Jak się coś pojawi to proszę o info. Jak ja coś będę wiedział założę nowy wątek.

#654 PostWysłany: 22 Paź 2012 03:19 
Awatar użytkownika

niebieski
voidowany jest tylko kupon (tak jakby został "zużyty"), status lotu jest nadal confirmed. Nie rozumiem jednego, po co nam te etickety z saudi, jak to nic nie da. Stawicie się na lotnisku i powiecie "a bo ja mam tu z saudi wydruk"? A oni na to, że proszę kontaktować się z saudi, u nas eticketów nie było (i faktycznie nie ma, bo strona do ticketów jest celowo wyłączona).
 Profil Relacje PM off  

#655 PostWysłany: 22 Paź 2012 08:12 

Za wszystkie loty wyplaca ci odszkodowanie a ze zamowiles ich 10000 to zostaniesz milionerem i bedziesz latal pierwsza klasa.
Proponuje zebys sie przykul do jakiegos samolotu AZ na okeciu i rozpoczal glodowke po uprzednim zawiadominiu Faktu i SE o swojej krzywdzie

#656 PostWysłany: 22 Paź 2012 08:19 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 83 301
Krajów: 17 / 7.9%
Bardzo proszę aby publikowane przez Was wypowiedzi były konstruktywne, wnosiły nowe elementy do tematu i aby się nie powtarzały.

Dwa posty nie mające związku z tematem, nic nie wnoszące lub powtarzające się = ban 24h na forum!
 Profil Relacje PM off  

#657 PostWysłany: 22 Paź 2012 08:35 

niebieski
Maris83 napisał(a):
jmyitaly napisał(a):
off topicujac od waszych sadowych procesow to podpowiem ze padla http://www.saudiairlines.com/ :D

http://www.bookonline.saudiairlines.com ... ide.action?Eticket=055&Eticket=0000000000&LASTNAME=Nazwisko&EMBEDDED_TRANSACTION
=DisplayEticketTWD&SITE=BDXHBDXH&LANGUAGE=GB&ACTION=MODIFY&TRIP_FLOW=YES&TICKET_NUMBER=0550000000000&BOOKING_FLOW=CHANGES&DIRECT_RETRIEVE=TRUE&MARKET
=global&PROVIDER=1A&WDS_ETKT_RETRIEVE=TRUE&trace=all

Tyle w temacie

@Maris - podaj proszę w tabelce cały link... bo próbowałem różnych kombinacji, ale linku mi nie czyta :/

#658 PostWysłany: 22 Paź 2012 09:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Kod:
http://www.bookonline.saudiairlines.com/pl/SaudiAirlines/wds/Override.action?Eticket=055&Eticket=XXXXXXXXXX&LASTNAME=YYYYYYYY&EMBEDDED_TRANSACTION=DisplayEticketTWD&SITE=BDXHBDXH&LANGUAGE=GB&ACTION=MODIFY&TRIP_FLOW=YES&TICKET_NUMBER=055XXXXXXXXXX&BOOKING_FLOW=CHANGES&DIRECT_RETRIEVE=TRUE&MARKET=global&PROVIDER=1A&WDS_ETKT_RETRIEVE=TRUE&trace=all

Pola XXXXXXXXXX i YYYYYYYY do uzupełnienia.
Cytuj:
XXXXXXXXXX = to te 10 cyferek z E-ticket'u NASTĘPUJĄCE po 055
YYYYYYYY = LASTNAME, czyli nazwisko delikwenta, ma się rozumieć :)
 Profil Relacje PM off  

#659 PostWysłany: 22 Paź 2012 09:59 

niebieski
Maris83 napisał(a):
Taki mały update:

1. Wszystkie loty mają już "Coupon status: Void" poza tym, gdzie podróż zaczyna się za 14 dni, on jako jedyny ma nadal "Coupon status: Open for use". Wygląda na to, że 4 loty za darmo uda odbyć się bez problemu - reszty nie. Jest zatem pierwszy sukces.

2. Druga sprawa - Co to w ogóle jest "coupon status"?! Stan lotu "CONFIRMED", ETIX jest - teoretycznie nie powinno być żadnego problemu z lotem, póki etix jest -> czyż tak właśnie jest? Mam zapisane na komputerze wszystkie rezerwacje, gdzie jest "Coupon status: Open for use". Tak na wszelki wypadek to zrobiłem wcześniej.

1. Open for use - na chwilę obecną lecisz, void - nie lecisz
2. Confirmed - oznacza, że lot odbędzie się zgodnie z rozkładem (nie został zmieniony lub odwołany)
3. Etiket zostanie usunięty zapewne w najbliższych dniach/godzinach. W tej chwili jest ale za chwilę go nie będzie

U mnie najwcześniejszy lot 10-11 listopada WAW-FCO wciąż ma statsus "open for use".

Ostatnio edytowany przez blasto, 22 Paź 2012 10:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#660 PostWysłany: 22 Paź 2012 10:03 

Maris83 napisał(a):
Taki mały update:

1. Wszystkie loty mają już "Coupon status: Void" poza tym, gdzie podróż zaczyna się za 14 dni, on jako jedyny ma nadal "Coupon status: Open for use". Wygląda na to, że 4 loty za darmo uda odbyć się bez problemu - reszty nie. Jest zatem pierwszy sukces.

2. Druga sprawa - Co to w ogóle jest "coupon status"?! Stan lotu "CONFIRMED", ETIX jest - teoretycznie nie powinno być żadnego problemu z lotem, póki etix jest -> czyż tak właśnie jest? Mam zapisane na komputerze wszystkie rezerwacje, gdzie jest "Coupon status: Open for use". Tak na wszelki wypadek to zrobiłem wcześniej.

ad. 1
Ja mam także lot w grudniu oznaczony "Coupon status: Open for use", także nie dotyczy to (poki co) tylko lotow, ktore maja sie odbyc za 14 dni.

ad. 2
Zapewne o ile "open for use" nie zmieni sie na "void" bilet bedzie honorowany.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 70  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości