Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 356 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 19 Kwi 2023 08:07 

złoty
@Pawel_EPWR to czy jest blokada czy już rozliczona transakcja nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Liczy się bilet, czy wystawiony czy nie. Zechcą to pociachać to bilet zvoidują i na kartę pójdzie zwrot (albo blokada się zwolni jeśli transakcja się nie rozliczyła). Czekać trzeba, tak jak pisał @marek2011 pewnie za kilka dni będzie wszystko wiadomo.
Zeus lubi ten post.

#162 PostWysłany: 19 Kwi 2023 08:14 
Awatar użytkownika

złoty
W każdym wypadku linia może łatwo anulować, nie ma reguły. Tutaj jednak chodzi o Japończyków którzy co do zasady działają solidnie i również biorą na "klatę" konsekwencje swoich błędów. Jesli jeszcze nie zareagowali na bilety zakupione bezposrednio na ich stronie, to jest naprawdę duza szansa, ze bilety sie utrzymają. Co do OTA to myślę, ze pojadą anulacje. Sam nie kupiłem, ale trzymam za Was kciuki bo deal jest naprawdę mocny i to jest właśnie perełka do ktorych czesto nawiązujemy w dyskusjach ("sztuka jest polecieć longa ponizej 2k zl w C")
4 ludzi lubi ten post.

#163 PostWysłany: 19 Kwi 2023 10:09 

złoty
@Flyguy bardzo rzadko jakiś EF zostaje utrzymany gdy kupiło się bezpośrednio w linii a anulowany jeśli przez OTA. Jak idzie kosa to po wszystkim zazwyczaj, jeśli linia decyduje się utrzymać bilety to również te z OTA zostaną, co to dla nich za różnica.

#164 PostWysłany: 19 Kwi 2023 10:15 

HON fly4free
Czasem OTA wychodzą przed szereg i same kasują w pierwszych godzinach / dniu po rezerwacji - tak było w tym wypadku z taryfami CX, KE i innych ex ICN bo tam też był problem z przeliczeniem i nawet jeśli bilet się wystawił G2G czy Kiwi szybko to same z siebie kasowały - nie była to decyzja konkretnej linii na bank. Oczywiście mowa to o EF po stronie linii, a nie OTA glitch bo wtedy to oczywiste, że OTA chcą takich biletów się pozbyć.

Pamiętam też inny przypadek dobrych parę lat temu, kiedy często zdarzały się EFw C w ET i zwykle ET je kasował (albo odwalał inne ceregiele typu downgrade'y przy odprawie). Za którymś razem zrobiłem rezerwację przez śp. Tripstę i następnego dnia zadzwonili z informacją, że to był błąd i czy chce żeby to skasować i zrobić refund bo linia tego nie uzna. W trakcie rozmowy agentka przyznała, że to ich własna inicjatywa, bo wcześniej mieli problemy z ET i długimi zwrotami potem, więc chcą zaoszczędzić mi i sobie kłopotów. Kazałem bilet zostawić, a ET w tym wypadku na przekór własnej metodzie akurat ten EF honorował i wszystko odbyło się zgodnie z pierwotnym biletem :)
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 19 Kwi 2023 10:30 
Awatar użytkownika

platynowy
Nowe informacje (za FT):

Image

Reasumując, nic jeszcze nie jest przesądzone, chyba że ktoś poleci przed ostateczną decyzją NH.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#166 PostWysłany: 19 Kwi 2023 10:51 

srebrny
Bilety na kwiecień znikały bardzo szybko, więc sporo osób poleci. Sam nie zdążyłem kupić, musiałem zadowolić się terminem '24.

Ostatnio edytowany przez jacek96, 19 Kwi 2023 10:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 19 Kwi 2023 10:51 
Awatar użytkownika

złoty
@mucha

Nie zgodze sie z Toba, tak jak napisal @marek2011 mialem również 2 przypadki, ze wlasnie bylo odwrotnie, OTA kosiła, a Ci co kupili bezpośrednio polecieli. Oczywiście zycze utrzymania wszystkich, tych z OTA i tych bezposrednich

#168 PostWysłany: 19 Kwi 2023 11:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Pawel_EPWR napisał(a):
Pomijam już tych, którzy zrobili rezerwacje i nie zdążyli opłacić bo tutaj pewnie bez szans i zostanie cena już prawidłowa.

Wydaje mi się, że to właśnie o nich głównie chodzi. W Azji to norma że robisz rezerwację a potem biegniesz do Lawsona czy innego 7-Eleven ją opłacić. Pożyjemy zobaczymy.
 Profil Relacje PM off
Flyguy lubi ten post.

#169 PostWysłany: 19 Kwi 2023 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 600
Kilometry: 947 524
Krajów: 59 / 27.4%
niebieski
tropikey napisał(a):
Nowe informacje (za FT):

Image

Reasumując, nic jeszcze nie jest przesądzone, chyba że ktoś poleci przed ostateczną decyzją NH.

Realnie to jak w kwietniu puszczą ludzi z tych biletów to następnych tak samo. Umiarkowany optymizm i wracamy jak będzie oficjalne info.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#170 PostWysłany: 19 Kwi 2023 11:52 

Loty: 364
Kilometry: 501 596
Krajów: 18 / 8.4%
A że tak jakby offtopic Ale jeśli ktoś kupił a nie wykorzysta to chętnie przejmę ( oczywiscie zmiana nazwiska itp po mojej stronie ) bo mi brakło parę minut aby dopiąć ten deal
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 19 Kwi 2023 12:16 

HON fly4free
Zmiana nazwiska? Co masz na myśli? Dla biletu będziesz zmieniał imię i nazwisko na takie jak w rezerwacji? No to grubo :lol:
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#172 PostWysłany: 19 Kwi 2023 12:28 

Loty: 1135
Kilometry: 1 133 873
Krajów: 98 / 45.6%
platynowy
Zmiana nazwiska jest możliwa tylko na japońskie 8-)
2 ludzi lubi ten post.

#173 PostWysłany: 20 Kwi 2023 00:51 

niebieski
W ramach ciekawostki, nawet na interiii pojawił się artykuł o tej wyprzedaży w ANA ?

https://geekweek.interia.pl/podroze/new ... Id,6727121
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#174 PostWysłany: 20 Kwi 2023 02:59 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.1%
złoty
Generalnie analizując po kilku dniach na trzeźwo ten EF, biorąc pod uwagę ile ponoć sprzedało się biletów i uświadamiając sobie, że ewentualne straty ANA mogą wynieść kilkadziesiąt milionów dolarów (i to tak bliżej setki), wydaje mi się, że niestety nie mamy na co liczyć. Mogę się mylić (oby!) ale nie pamiętam aż tak spektakularnego EFa pod względem skali (sprzedanych biletów i zaniżonej ceny). Gdyby to była ekonomiczna to ok ale tutaj IMO za dużo kasy ANA ma do stracenia... Nie wiem co miałoby przemawiać za tym, żeby uznali te bilety...
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#175 PostWysłany: 20 Kwi 2023 05:28 
Awatar użytkownika

platynowy
Skoro taki FOX TV może sobie pozwolić na zapłacenie producentowi maszyn do głosowania w amerykańskich wyborach 780 mln USD (!) za to, że pozwalano na zniesławianie tej firmy w programach emitowanych w tej stacji, to może te 100 mln USD nie jest wcale wysoką ceną za zachowanie nie splamionego honoru przez firmę (co istotne w tym kontekście) japońską?
Tak, czy inaczej, zdaje się, że skala zakupów na rynku chińskim była ogromna (w tym również skala zmian z refundami przekraczającymi pierwotną cenę).
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 20 Kwi 2023 06:46 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.3%
platynowy
Po latach covidu zapewne są na minusie sporym. TV w tym czasie odwrotnie.No i proces dotyczył w zasadzie doprowadzenia firmy na skraj upadku (w wyniku świadomego kłamania dziennikarzy ). Nie porównywalbym.
 Profil Relacje PM off
QbaqBA lubi ten post.

#177 PostWysłany: 20 Kwi 2023 07:15 
Awatar użytkownika

złoty
@tropikey

Nie mylmy wyroku sądu, patrz musi zapłacić z dobrowolnym wzięciem kosztów na siebie. Dalej jednak myślę, że cos z tego moze być

#178 PostWysłany: 20 Kwi 2023 07:26 

Loty: 519
Kilometry: 984 831
Krajów: 38 / 17.7%
Nie wiem czy Ana już sobie nie zaczęła tych strat rekompensować podnosząc ceny. Mój bilet zaraz jak ceny wróciły do normalnych kosztował jakieś 20tyś zł, a teraz już 30tyś w przeliczeniu. A lot dopiero w lutym '24.

#179 PostWysłany: 20 Kwi 2023 07:29 
Awatar użytkownika

platynowy
@Flyguy: tam akurat zawarto ugodę ;)
Ale faktycznie, gdyby nie ugoda, FOXa czekałby zapewne jeszcze bardziej dotkliwy wyrok (na marginesie, ciekawy artykuł o tym jest w dzisiejszej Rzepie: https://www.rp.pl/polityka/art38355491- ... a-fox-news Bez obaw, nie ma Kurskiego :D ).

A wracając do tematu, to jeśli faktycznie szeroko rozumiane straty NH miałyby wynieść powiedzmy 100 mln USD, to byłaby to oczywiście wielka kwota, ale wydaje mi się, że nadal do przełknięcia dla takiej dużej linii (nawet jeśli kondycja im się popsuła na skutek covidu). Na FT padł też argument, że linia byłaby chyba w stanie przerzucić przynajmniej część tego ciężaru na dostawcę usług informatycznych, którego błędy - jak się zdaje - mogły wywołać całą tą sytuację.
 Profil Relacje PM off
Flyguy lubi ten post.

#180 PostWysłany: 20 Kwi 2023 07:40 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 721 797
Krajów: 48 / 22.3%
platynowy
9 stron tematu :) mocno tu pracuja weterani forum,
a pod pierwszym wpisem w temacie jedno pomogl od @hubson
;) Panie.. Panowie
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 356 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości