Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
elwirka napisał(a):
"Nowe zasady dotyczące: kwarantanny, testów i maseczek ?.
Od 28.03.2022 obowiązują nowe zasady wjazdowe dla osób podróżujących zarówno ze strefy SCHENGEN, jak i spoza.
- Nie ma już obowiązku wypełniania formularza lokalizacji pasażera,
- Nie ma obowiązkowych testów, zarówno po przylocie, jak i po wylądowaniu,
- Nie ma obowiązku odbywania kwarantanny po przylocie.
Zniesiony został również obowiązek zakrywania ust i nosa na terenie lotniska, choć w dalszym ciągu są one zalecane w miejscach większych skupisk pasażerów."
z facebookowej strony Kraków Airport.

PLF zbędny!
https://www.gov.pl/web/gov/wypelnij-klp ... pKjGetIgnY

Temat dotyczący przekraczaniu granicy przez dzieci:
testy-dzieci-przy-przekraczaniu-granicy-polski,184,158360

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2758 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 138  Następna
Autor Wiadomość
#621 PostWysłany: 01 Sty 2021 17:56 
Awatar użytkownika

Loty: 645
Kilometry: 1 167 548
Krajów: 119 / 55.4%
platynowy
Kuzynka wróciła z Egiptu z kilkunastoletnim dzieckiem - nie maja kwarantanny w związku z tym paragrafem o pobieraniu nauki.
Druga parka była bez dziecka i 10 dni karceru.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#622 PostWysłany: 01 Sty 2021 19:02 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
@bige 3 stycznie jest juz odwołany.
 Profil Relacje PM off
bige lubi ten post.
bige uważa post za pomocny.

#623 PostWysłany: 01 Sty 2021 22:11 

marcin.krakow napisał(a):
Kuzynka wróciła z Egiptu z kilkunastoletnim dzieckiem - nie maja kwarantanny w związku z tym paragrafem o pobieraniu nauki.

Czy możesz proszę zapytać kuzynkę, czy musiała jakoś dokumentować że dzieci pobierają naukę w szkole?
Jestem w Hiszpanii z dziećmi i wracam 10.01 ale nie mamy legitymacji i mam w związku z tym obawy.
Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#624 PostWysłany: 01 Sty 2021 22:13 
Awatar użytkownika

Loty: 645
Kilometry: 1 167 548
Krajów: 119 / 55.4%
platynowy
woartur napisał(a):

czy musiała jakoś dokumentować że dzieci pobierają naukę w szkole?

jest obowiązek pobierania nauki do 18 rż
 Profil Relacje PM off  

#625 PostWysłany: 01 Sty 2021 22:16 
Awatar użytkownika

Loty: 785
Kilometry: 1 163 658
Krajów: 92 / 42.8%
HON fly4free
Powiedz to konduktorowi w pociągu
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#626 PostWysłany: 01 Sty 2021 22:21 
Awatar użytkownika

HON fly4free
No to wyszło na moje. Ze sposobem przekraczania granicy zresztą też - bo poprawili zapisy.

Ja naprawdę umiem czytać naszą twórczość prawną

Ozdrowienie nie zwalnia z karnej kwarantnny

Tu oficjalny komunikat

https://www.gov.pl/web/gis/kwarantanna- ... -zagranicy
 Profil Relacje PM off
paweł p lubi ten post.

#627 PostWysłany: 01 Sty 2021 23:06 

woartur napisał(a):

czy musiała jakoś dokumentować że dzieci pobierają naukę w szkole?

Wiem, ale w rozporządzeniu jest mowa:
są obowiązane udokumentować funkcjonariuszowi Straży Granicznej pobieranie nauki w Rzeczypospolitej Polskiej;
dlatego podejrzewam, że jeśli trafili na służbistę to musieliby 'dokumentować'.
 Profil Relacje PM off  

#628 PostWysłany: 01 Sty 2021 23:10 

srebrny
Cytuj:

Nie dla każdego, co wyjaśnia poniższe:
Cytuj:
są obowiązane udokumentować funkcjonariuszowi Straży Granicznej pobieranie nauki w Rzeczypospolitej Polskiej;
 Profil Relacje PM off  

#629 PostWysłany: 01 Sty 2021 23:21 
Awatar użytkownika

Loty: 381
Kilometry: 836 349
Krajów: 79 / 36.7%
niebieski
Dzwoniłem przedwczoraj na numer 222500115 i poinformowano mnie, że Straż Graniczna nakłada kwarantannę, ale po kontakcie z sanepidem ozdrowieńcom ją zdejmą. Czy tak będzie, okaże się jak wrócimy ...[/quote]

Czy ozdrowieńcy mają w końcu tą kwarantannę??

Image
 Profil Relacje PM off  

#630 PostWysłany: 02 Sty 2021 00:14 

Info dla wracających do PL z Unii z dziećmi - uczniami, dzwoniłem przed chwilą do Sanepidu w Katowicach aby dopytać czy będziemy zwolnieni z kwarantanny.
Pani powiedziała, że TAK, ale należy przedstawić straży granicznej zaświadczenie o pobieraniu nauczania w Polsce, ponoć zaświadczenie ma 'większą moc' niż legitymacja szkolna.
 Profil Relacje PM off  

#631 PostWysłany: 02 Sty 2021 10:00 
Awatar użytkownika

Według money punkt o dzieciach dotyczy tylko obcokrajowcow

https://www.money.pl/gospodarka/koronaw ... 8048a.html
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#632 PostWysłany: 02 Sty 2021 10:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
To jest jeszcze gorzej niż myślałem. Pytanie czy to jest praktyka czy jedynie domniemania rzeczniczki (zresztą w rozporządzeniu nie ma mowy o obcokrajowcach - choć pewnie takie było założenie prawodawcy)

Bo w kwestii domniemań ciekawe jest to:

"Na zewnętrznych granicach UE podróżujący autami osobowymi również nie są kierowani na kwarantannę."
 Profil Relacje PM off  

#633 PostWysłany: 02 Sty 2021 10:18 

Gratuluję koledze "pabien", który umie "czytać naszą twórczość prawną". Ja jednak nadal jestem nieprzekonany, nie do przepisów (bo równie głupie znajdziemy w całej Europie), ale ich jasności i związku logicznego. Wybrałem najważniejsze punkty z rozporządzenia z 21.12.2020.
" 2. W okresie, o którym mowa w ust. 1, osoba przekraczająca granicę Rzeczypospolitej Polskiej, o której mowa w ust. 1, w celu udania się do swojego miejsca zamieszkania lub pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jest obowiązana: …
2) odbyć, po przekroczeniu granicy państwowej, obowiązkową kwarantannę, o której mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 34 ust. 5 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, trwającą 10 dni, licząc od dnia następującego po przekroczeniu tej granicy.

3. Obowiązek, o którym mowa w ust. 2 pkt 2, jest równoważny z obowiązkiem wynikającym z art. 34 ust. 2 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi. Decyzji organu inspekcji sanitarnej nie wydaje się.
…
§ 8. Obowiązku odbycia kwarantanny, o której mowa w art. 34 ust. 2 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, nie stosuje się wobec osoby, która zakończyła hospitalizację, odbywanie izolacji lub izolacji w warunkach domowych, z powodu stwierdzenia zakażenia wirusem SARS-CoV-2, a także osoby zaszczepionej przeciwko COVID-19."

Poza tym telefony na infolinię rządową dawały informację "ozdrowieńcy będą zwolnieni". Tak czy siak jestem gotowy na kwarantannę, ale brak logiki i związku rozporządzenia z interpretacją ze strony podlinkowanej przez "pabien" mnie powala.

Ostatnio edytowany przez barbo 02 Sty 2021 10:54, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#634 PostWysłany: 02 Sty 2021 10:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie mam czasu zaglądać do rozporządzenia, ale oprócz tego, że te odwołania do ustawy są irytujące, to tu akurat błędu chyba nie ma. Paragraf 8 nie dotyczy natomiast podróży i to nie budziło wątpliwości.

No dobra , po chwili zastanowienia pojawia się wątpliwość - na logikę , jeśli coś jest równoważne czemuś to działa i w drugą stronę. Tu akurat równoważność jest jednostronna. Inaczej, tu z a=b nie wynika że b=a. Pomyślałbym o tym, ale właśnie wyszło słońce to i ja wychodzę

Chyba jednak nie mam racji w tych rozważaniach dotyczących logiki
 Profil Relacje PM off  

#635 PostWysłany: 02 Sty 2021 12:11 
Awatar użytkownika

Loty: 381
Kilometry: 836 349
Krajów: 79 / 36.7%
niebieski
Dzwoniłem do sanepidu i Pani powiedziała że ozdrowieńcy nie mają kwarantanny ale muszą być ujęci w systemie z potwierdzeniem przebycia choroby. Sam wynik obecności przeciwciał nie zwolni z kwarantanny :oops: :oops:

Image
 Profil Relacje PM off  

#636 PostWysłany: 02 Sty 2021 12:15 

Mi też tak powiedziano ... Ale ten wpis na stronach rządowych (kilka postów wyżej) mówi coś odwrotnego. Po prostu bałagan.
 Profil Relacje PM off  

#637 PostWysłany: 02 Sty 2021 12:26 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.6%
niebieski
To może jest tak, że kwarantanna musi być nałożona, a potem dopiero może być zdjęta przez Sanepid?

#638 PostWysłany: 02 Sty 2021 13:40 
Awatar użytkownika

Loty: 1045
Kilometry: 2 284 455
Krajów: 146 / 67.9%
HON fly4free
Dziś rano wróciłem z Islandii. W samolocie standardowy PLF + ankieta o stanie zdrowia jakie widziałem od miesięcy. W terminalu nie było żadnych kontroli.
Ciekawe jak nałożą kwarantannę, jutro się przekonam. W miejscu adresu wpisałem TRANZYT.
9 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#639 PostWysłany: 02 Sty 2021 16:19 

Loty: 128
Kilometry: 310 463
Krajów: 36 / 16.7%
niebieski
mmaratonczyk napisał(a):
Dzwoniłem do sanepidu i Pani powiedziała że ozdrowieńcy nie mają kwarantanny ale muszą być ujęci w systemie z potwierdzeniem przebycia choroby. Sam wynik obecności przeciwciał nie zwolni z kwarantanny :oops: :oops:

To jest akurat oczywiste i nie ulega wątpliwości, ponieważ według §8 rozporządzenia:

Cytuj:
obowiązku odbycia kwarantanny [...] nie stosuje się wobec osoby, która zakończyła hospitalizację, odbywanie izolacji lub izolacji w warunkach domowych, z powodu stwierdzenia zakażenia wirusem SARS-CoV-2

Warunkiem jest więc hospitalizacja lub odbycie izolacji, a nie samo przechorowanie, co byłoby wykazane testem na przeciwciała.

Natomiast co do rozważań kolegi @barbo, to ja się zgadzam z jego interpretacją, a moim zdaniem przywołany tu komunikat z rządowej strony nie ma sensu. Jeśli "obowiązek, o którym mowa w ust. 2 pkt 2, jest równoważny z obowiązkiem wynikającym z art. 34 ust. 2 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi", to późniejszy §8 zwalnia ozdrowieńców po hospitalizacja lub izolacji z konieczności odbycia kwarantanny.

paweł p napisał(a):
To może jest tak, że kwarantanna musi być nałożona, a potem dopiero może być zdjęta przez Sanepid?

Kwarantanny "nie stosuje się wobec osoby, która zakończyła hospitalizację, odbywanie izolacji [...]". W związku z czym nie powinna w ogóle zostać nałożona, a jeśli już została, to taki tryb jak wyżej byłby całkowicie bez sensu. Natomiast przy tym bałaganie, jaki urządzili w przepisach, jakoś by mnie to specjalnie nie dziwiło, choć byłoby absurdem. No ale nie pierwszym.

pabien napisał(a):
oprócz tego, że te odwołania do ustawy są irytujące

Tu już OT, ale tak się po prostu pisze akty prawne, tam nie ma miejsca na niedopowiedzenia, więc odwołania są konieczne. Problem pojawia się, gdy piszące prawo osoby pozostawiają mnóstwo niedopowiedzeń i miejsce na różne interpretacje, pomimo mnóstwa odwołań ;)
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#640 PostWysłany: 02 Sty 2021 16:29 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W sumie to aż głupio mi, że aktywnie uczestniczę w tych rozważaniach, bowiem nie mają one najmniejszego sensu.

Prawodawca postanowił wprowadzić kwarantannę po przyjeździe, ale zdawał sobie sprawę, że na większości naszych granic nie ma kontroli, stąd przerzucanie zadań na przewoźników i brak pomysłu na to co zrobić z tymi, którzy z przewoźników nie korzystają. Вот i cała filozofia. Poza tym pozostawił trochę dziwnych wykluczeń sam pewnie nie wiedząc co z nimi zrobić, zwłaszcza, że to pewnie resorty je zaproponowały, a kopać się z nimi kancelaria premiera nie chce, więc choć są niezrozumiałe - zostały. I dla nas całe szczęście. Na tym kończę aktywność w tym wątku.
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2758 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 138  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości